NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Op weg naar mooie zomer', Nederland van het slot • Discotheken en nachtclubs weer open

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 18 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Mondkapjesplicht blijft alleen waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is
 • 918 nieuwe besmettingen, gemiddeld 36 procent daling
 • Geboortejaren 2001 en 2002 vandaag aan de beurt voor prikafspraak
 • Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is de vier miljoen gepasseerd, meldt persbureau Reuters
Liveblog gesloten
 • Palestijnen willen bijna verlopen Israëlische vaccins niet

  De Palestijnse Autoriteit heeft de levering door Israël van 1 miljoen doses van het Pfizer-vaccin op het laatste moment afgewezen, omdat de houdbaarheidsdatum van de eerste geleverde partij bijna verstreken was. Er is te weinig tijd om ze vóór de houdbaarheidsdatum te gebruiken, zeggen de Palestijnen.

  De Palestijnen wisten dat het om een oude partij ging. Toch gingen ze in eerste instantie akkoord, omdat ze zelf tot het najaar op een levering door Pfizer moesten wachten. De afspraak was dat die nieuwe partij dan naar Israël zou gaan.

  Meer dan de helft van de Israëliërs heeft nu minimaal twee injecties gehad, van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza heeft 30 procent ten minste een injectie gekregen.

 • Ondernemers opgetogen, pleiten toch voor voortzetting steun

  Ondernemers reageren opgetogen op de versnelde versoepelingen. "We kunnen weer ondernemen", juicht Koninklijke Horeca Nederland in een persbericht. Vooral de opening van de clubs en discotheken vanaf volgende week zaterdag is een meevaller, ondanks de toegangsbeperkingen. "Nu is cruciaal dat de laatste coronamaatregelen en -restricties zo snel mogelijk komen te vervallen, zodat ondernemers deze zomer kunnen toewerken naar een rendabele exploitatie."

  Ook de reissector is weer vol vertrouwen na de persconferentie. "Als nu ook op de korte termijn verre bestemmingen mogen worden bereisd, kan de reissector uit een diep dal omhoog komen", laat brancheorganisatie ANVR weten. "Ondanks een hopelijk mooie, gele zomer met veel vakantiegangers vragen wij het kabinet de financiële steun door te zetten tot het eind van het jaar."

  Werkgevers, verenigd in VNO-NCW en MKB-Nederland, pleiten voor steun tot eind september. "Dit aangezien diverse activiteiten nog niet winstgevend zullen zijn, nu de 1,5 meter van kracht blijft."

 • Zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies vervalt ook

  Per 26 juni is het zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies ook van tafel. Dat betekent dat er in kerken weer gezongen mag worden, zangkoren weer aan hun repertoire kunnen werken, supporters bij sportwedstrijden mogen schreeuwen en dat bij optochten en andere optredens blaasinstrumenten bespeeld mogen worden. Binnen geldt nog wel de voorwaarde dat mensen anderhalve meter van elkaar moeten zitten of staan.

  Het kabinet adviseerde lange tijd om van al deze activiteiten af te zien, omdat er fijne druppeltjes vocht bij vrijkomen die het virus kunnen verspreiden.

  Sinds afgelopen zaterdag mochten koren weer buiten repeteren. De ongeveer honderd leden van het koor Toonkunst Rotterdam maakten daar graag gebruik van:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zingen mag weer
 • Mogelijk bezorging zelftesten aan huis voor vakantiegangers die uit het buitenland terugkeren

  Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei dat het nog onduidelijk is welke maatregelen er in het najaar nodig zijn. Mogelijk krijgt mensen die van een buitenlandse vakantie terugkeren een zelftest thuis bezorgd. De Jonge noemde schoolleerlingen en mensen die weer aan het werk moeten als voorbeelden.

  Er zijn risico's en onzekerheden waar we rekening mee moeten houden, zei De Jonge:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Nog veel onzeker over het najaar, we moeten alert blijven'
 • Geen beperkingen meer op thuisbezoek en terug naar kantoor

  Vanaf volgende week zaterdag mag iedereen thuis weer zo veel mensen ontvangen als men wil. Ook in de openbare ruimte buiten, bijvoorbeeld in een park, is er geen beperking op groepsvorming meer.

  Mensen mogen voor maximaal de helft van de werktijd weer op kantoor werken, maar moeten daar in de lift en kantine wel anderhalve meter bij elkaar vandaan blijven. Dat kan betekenen dat een deel van het personeel nog thuis moet werken.

  Half augustus kijkt het kabinet wanneer alle beperkingen van tafel kunnen. Dus ook de 1,5 meter maatregel.

 • Rutte: de nadruk ligt nu op wat wél kan, maar we moeten alert blijven

  Rutte sprak van een bijzonder moment, omdat nu voor het eerst sinds tijden de nadruk ligt op wat wél kan.

  Dat hebben we zelf verdiend door ons massaal te laten vaccineren, zei hij:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Een bijzonder moment, nu ligt nadruk weer op wat wél kan'
 • Alle maatregelen op rijksoverheid.nl

  Alle informatie over de versoepelingen die vanavond zijn aangekondigd is te vinden op de site van de Rijksoverheid. Klik hier voor alle info.

 • Rutte: we zijn op weg naar een mooie zomer

  We zijn op weg naar een mooie zomer, zei demissionair premier Rutte aan het begin van de persconferentie. De coronacijfers gaan snel omlaag en de druk op de zorg is flink afgenomen.

  Daarom kan nu stap 4 uit het openingsplan worden gezet en er kan zelfs nog iets meer:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Verwachtingen komen uit, we zijn op weg naar een mooie zomer'
 • Twee scenario's voor mbo en hbo in nieuwe collegejaar

  Minister De Jonge vraagt scholen in het mbo en hbo om zich op twee scenario's voor te bereiden voor het nieuwe collegejaar. Ze moeten rekening houden met een situatie waarin de anderhalvemetermaatregel nog volop geldt en op de situatie dat dat niet het geval is.

  Half augustus neemt het kabinet een besluit over de maatregelen voor het nieuwe collegejaar. Er wordt dan gekeken naar de besmettingsgraad en de opgebouwde immuniteit.

 • Testen gratis voor mensen die in juli of augustus naar buitenland willen

  Mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn en die naar een land willen waar ze een testbewijs moeten laten zien, kunnen zich in juli en augustus gratis laten testen voor vertrek. Komende week maakt het ministerie van VWS bekend wat je moet doen om zo'n test te laten uitvoeren.

  Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Het kabinet schat dat er in juli en augustus maximaal 3,5 miljoen testen nodig zijn. De kosten worden geschat op 250 miljoen euro.

  Vanaf komende donderdag is het ook mogelijk om zelf een digitaal coronacertificaat aan te maken voor de CoronaCheck-app. Dat certificaat, waarin vaccinaties en negatieve testresultaten digitaal kunnen worden vastgelegd, is onder meer nodig om buitenlandse reizen te maken en binnenlandse evenementen te bezoeken.

 • Discotheken en nachtclubs weer open

  Alle uitgaansmogelijkheden gaan weer open op de gebruikelijke tijden. De 1,5 meter blijft wel een voorwaarde. Registratie en checkgesprek zijn verplicht.

  Daar waar de 1,5 meter niet mogelijk is, zoals in nachtclubs en discotheken, moeten bezoekers een negatieve testuitslag laten zien of een coronabewijs of herstelbewijs.

 • Amateursportwedstrijden vanaf volgende week zaterdag weer mogelijk

  Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, maar wel op anderhalve meter afstand van elkaar.

 • Mondkapjesplicht blijft waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is

  Alleen waar geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden, bestaat vanaf de 26e juni nog een mondkapjesplicht.

  Alle uitgaansmogelijkheden kunnen weer terug naar de gebruikelijke openingstijden. De 1,5 meter blijft wel een voorwaarde. In ruimtes waar bezoekers een vaste plek hebben, geldt dat ze daarnaartoe moeten worden gebracht. Registratie en een checkgesprek zijn verplicht.

 • Samen voetbal in de kroeg kijken mag weer: 'Ik hoop dat Nederland in de finale komt'

  Op de persconferentie zei premier Rutte dat cafés en restaurants weer binnen en buiten voetbal op grote schermen mogen laten zien, mits klanten op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen zitten. Dat betekent dat samen naar de EK-wedstrijden van Oranje kijken in de kroeg weer mag, om te beginnen met de wedstrijd in de achtste finale op zondag 27 juni. Wie de tegenstander wordt, is nog bekend.

  "Ik hoop dat Nederland in de finale komt", voegde de premier er nog aan toe.

 • Nederland nog sneller van het slot, vanaf 26 juni mag bijna alles mits op 1,5 meter afstand

  Het kabinet stopt vanaf volgende week zaterdag met de meeste coronamaatregelen. In supermarkten en winkels hoeft in principe geen mondkapje meer gedragen te worden. Over acht dagen zijn er geen strenge regels meer voor thuisbezoek of bijeenkomsten in het park; maar wel met anderhalve meter afstand en de andere basismaatregelen als testen en handen wassen.

  Die regel wordt dé allesbepalende norm die bepaalt wat wel en niet kan. "Nederland zet een grote stap", zei premier Rutte op de coronapersconferentie. "Bijna alles kan op anderhalve meter."

  Waar mensen dichter dan anderhalve meter bij elkaar zijn, moet een mondkapje op. Dat is bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of op de middelbare school. Een corona-toegangsbewijs wordt verplicht, bij nachtclubs of een evenement. Bezoekers moeten dan een vaccinatiebewijs of een negatieve test laten zien. De twee andere basisregels blijven ook: geen handen schudden en thuisblijven bij klachten.