Koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan de Haagse Marktweg ANP

Koning Willem-Alexander heeft gisteren bij een bezoek aan een Haagse straat te weinig afstand gehouden en handen geschud met omstanders. Demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg zegt dat iedereen zich voorlopig aan de anderhalvemetermaatregel moet houden, ook de koning.

Kort voor de EK-wedstrijd Nederland-Oostenrijk bezocht Willem-Alexander de Marktweg in Den Haag, die onlangs werd uitgeroepen tot mooiste Oranjestraat van Nederland. Samen met burgemeester Van Zanen werd hij rondgeleid door de initiatiefnemers van de oranje versieringen in de straat in de wijk Transvaal.

Volgens een woordvoerder van Van Zanen trok het bezoek van de koning veel meer mensen dan verwacht en was het daardoor niet mogelijk om afstand te houden. "Iedereen heeft geprobeerd om afstand te houden, maar dat is mede door de toestroom niet gelukt."

Zo zag het bezoek van de koning er gisteren uit:

Het bezoek van de koning en burgemeester is minutieus voorbereid, zegt de woordvoerder. "Om de drukte in te schatten is de Marktweg afgelopen zondag al bezocht, een uur voor de wedstrijd Nederland-Oekraïne. Toen was het echt rustiger."

Volgens de woordvoerder is voor het bezoek afgesproken de coronamaatregelen zoveel mogelijk in acht te nemen, "zoals bij elk bezoek". Of hierbij specifiek over het schudden van handen is gesproken, kan hij niet zeggen.

Op beelden die rondgaan op sociale media is te zien dat Willem-Alexander te weinig afstand houdt en handen schudt.

Demissionair minister Van Ark zegt naar aanleiding van de beelden dat de afstandsregels niet voor niets zijn afgesproken. "Ik denk dat het uit enthousiasme gebeurde. Maar dit is wat mij betreft een goede aanleiding om toch weer even met elkaar te zeggen: we moeten ons aan die anderhalve meter houden."

Volgens Van Ark moet iedereen het goede voorbeeld geven met de coronaregels en elkaar erop aanspreken. "Soms gaat het mis, dan lukt het niet, maar de basis is dat we ons allemaal aan de regels houden."

Van Ark over koning: iedereen moet zich aan de coronaregels houden

In oktober was er kritiek op de koning omdat hij met zijn gezin naar Griekenland op vakantie ging, terwijl het reizen op dat moment werd ontraden. Hij brak de reis af, enkele uren nadat hij was geland. Eerder, in augustus toen reizen naar Griekenland nog kon, was er ophef over een foto van het koninklijk paar met een restauranteigenaar op Milos. De drie stonden dicht bij elkaar.

STER reclame