1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Nieuws

Bewoners mooiste Oranjestraat vinden ophef over koning overdreven

De bewoners en organisatoren van de Mooiste Oranjestraat in Den Haag vinden de kritiek op koning Willem-Alexander overdreven en onterecht. "Hou nog toch op joh", zegt Peter Joekel. "Die jongen straalt alleen maar positiviteit uit", zegt zijn broer Raymond.

Ze werden gisteren verrast door burgemeester Van Zanen, die vertelde dat de koning naar hun straat kwam kijken. "Dit was de kroon op ons werk", vertelt Raymond.

De broers begrijpen niet waarom de reacties op het overtreden van de coronaregels door de koning zo streng zijn. De mensen hebben na de coronatijd met alle beperkingen wel behoefte aan een beetje feest, vinden ze. "Die man liet zich gewoon meesleuren, dat zou u ook hebben."

De broers reageren vandaag op alle ophef:

Bewoners Haagse Marktweg vinden ophef over koning overdreven

Een voetbalfan die de hand van de koning schudde in Den Haag is de 31-jarige Boris Lange. Volgens hem ging het om een ongeplande actie. "Ik ken de koning. Een paar jaar geleden won ik de prijs Freelancer of the Year ik ben videomaker en mocht ik eten op Paleis Noordeinde met Willem-Alexander en Maxima. Samen met een vriend was ik gisteren in de Oranjestraat om voetbal te kijken toen de koning daar plotseling bleek te zijn. Toen ik hem zag stak ik spontaan mijn hand uit. Het is niet mijn bedoeling geweest hem in zijn functie als koning in verlegenheid te brengen."

De beelden van het moment dat Boris Lange de hand van de koning schudt zie je hier:

Koning schudt handen tijdens bezoek aan Oranjestraat

Demissionair premier Rutte vindt het 'niet goed' dat koning Willem-Alexander de coronaregels heeft overtreden, maar neemt deze overtreding niet te zwaar op.

"Het was niet zo bedoeld, maar laten we het niet te zwaar maken", reageerde de premier op de beelden van de koning, omringd door bewoners van de Mooiste Oranjestraat.

Hij vindt het onvergelijkbaar met de reis van het koninklijk paar naar Griekenland, in de herfst vorig jaar. Dat zorgde voor zeer veel kritiek, omdat Nederlanders op dat moment het advies kregen niet op reis te gaan.

Rutte reageerde vanmiddag op het bezoek van de koning:

Rutte: 'Koning baalt ontzettend van overtreden coronaregels'

Volgens de premier "baalt" de koning er ook van. "Er is echt geprobeerd het netjes te doen. Maar er was zoveel enthousiasme".

Minister Van Ark van Medische Zaken en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zeiden dat er voor de koning geen uitzonderingen gelden. Handen schudden mag niet volgens de huidige coronaregels. En iedereen moet zich aan de anderhalvemetermaatregel houden, ook de koning, stelt Van Ark.

Oranjestraatbewoner Peter roept even de overtreding van minister Grapperhaus in herinnering. "De koning heeft geen bruiloft gehouden, die kale pannenkoek wel, met vijftienduizend gasten."

De beide ministers toonden wel begrip voor de situatie, die het naleven van de regels lastig maakte. Van Ark: "Soms gaat het mis, dan lukt het niet, maar de basis is dat we ons allemaal aan de regels houden."

Kijk hier hoe minister Van Ark sprak over het handen schudden van de koning:

Van Ark over koning: iedereen moet zich aan de coronaregels houden

Het bezoek van de koning en de burgemeester is minutieus voorbereid, zegt de woordvoerder. "Om de drukte in te schatten is de Marktweg afgelopen zondag al bezocht, een uur voor de wedstrijd Nederland-Oekraïne. Toen was het echt rustiger."

Volgens de woordvoerder is voor het bezoek afgesproken de coronamaatregelen zoveel mogelijk in acht te nemen, "zoals bij elk bezoek". Of hierbij specifiek over het schudden van handen is gesproken, kan hij niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl