NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Alleen AstraZeneca voor 55-plussers in België • Knuffelen mag weer in veel verpleeghuizen

Liveblog gesloten
 • Ook Italië beperkt prikken met AstraZeneca

  Net als Nederland en België beperkt ook Italië het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Bij voorkeur worden alleen nog maar mensen ouder dan zestig jaar ingeënt met het vaccin.

  Jongere Italianen kunnen zich, als ze dat willen, nog wel laten inenten met het vaccin, meldden Italiaanse gezondheidsautoriteiten. Ook mensen die al een eerste prik hebben gehad, kunnen doorgaan voor een tweede.

  Meerdere landen hebben besloten om het prikken met AstraZeneca voor een bepaalde leeftijdsgroep tijdelijk stop te zetten na een persconferentie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over de mogelijke bijwerking van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

 • Venezolaan met corona krijgt poster met waarschuwing op huis

  Met corona besmette bewoners van de Venezolaanse stad Sucre krijgen een poster op hun huis geplakt, die anderen moet waarschuwen voor een besmetting met het virus. Ook dreigt burgemeester Luis Duque van Sucre met het stopzetten van voorzieningen voor mensen die zich niet aan de quarantaineregels houden, schrijft de Venezolaanse krant El Nacional.

  Op de poster die moet waarschuwen voor besmettingsgevaar staat een rode cirkel met een streep erdoorheen. Het moet bezoekers "alert maken", stelt de burgemeester. Ook Venezolanen die mogelijk besmet zijn, krijgen de waarschuwing op hun huis bevestigd.

  Duque op Instagram: "We beschermen onze mensen":

  Posters bij een huis in Sucre moeten bezoekers waarschuwen voor coronabesmettingen NOS

  Op de actie van burgemeester Duque, die lid is van de partij van president Maduro, is veel kritiek gekomen. Tegenstanders spreken van discriminatie en stigmatisering van coronapatiënten.

 • Hoogste aantal besmettingen in Turkije op een dag

  Niet eerder werden er in Turkije zo veel coronabesmettingen op een dag gemeld, schrijft persbureau Reuters. Het gaat om 54.740 nieuwe gevallen en 276 overlijdens, volgens het ministerie van Volksgezondheid.

  Vorige week kondigde de Turkse president Erdogan een aanscherping van de coronaregels aan, waaronder een lockdown in de weekenden gedurende de ramadan. Die begint op 13 april.

 • Zeven vragen (en antwoorden) over het AstraZeneca-vaccin

  Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft bekendgemaakt dat er een mogelijk verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Het ziektebeeld wordt daarom toegevoegd als een zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het vaccin.

  Het is niet de eerste keer dat het EMA een uitspraak doet over het veelbesproken vaccin. En ook niet de eerste keer dat er vragen overblijven.

  Hier de antwoorden op veel gestelde vragen:

 • Ondernemers enthousiast over mogelijke versoepelingen

  Veel ondernemers reageren enthousiast op het nieuws over het mogelijk heropenen van terrassen en winkels vanaf 21 april. Maar sommigen zijn ook sceptisch over het kabinetsplan; zijn deze eerste versoepelingen het licht aan het einde van de tunnel of een druppel op een gloeiende plaat?

  Zaf Göbel, eigenaar van ZafVino & BarGavi in Arnhem is "heel erg enthousiast"; hij zette vijf minuten nadat het nieuws naar buiten kwam zijn reserveringssysteem open. "Binnen een half uur waren we voor de eerste dag volgeboekt." Göbel denkt dat de "zware tijd" erop zit. "Het gaat nog steeds zwaar zijn, maar het is wel een verlichting. De bezorging was natuurlijk hartstikke leuk, maar we zijn nu klaar om voor onze gasten te openen", zegt hij.

  Aan de andere kant weet Wouter Janssen, eigenaar van de Arnhemse Sportsbar 't Huys, nog niet zeker of hij zijn terras gaat openen als dat straks weer zou mogen. Hij heeft een relatief klein terras. Het iets grotere terras van de buren mag hij vanwege een verbouwing even 'lenen', maar ook dan is het niet duidelijk of het openen kostenefficiënt is.

  Lees hier verder:

 • Eurocommissaris: EU moet met één stem spreken over vaccins

  De lidstaten van de Europese Unie moeten met één stem spreken over het AstraZeneca-vaccin, om het publieke vertrouwen in vaccineren te verhogen. Dat stelt Eurocommissaris Stella Kyriakides op Twitter. Het is volgens haar belangrijk dat de EU een gecoördineerd beleid aanhoudt ten aanzien van het vaccin.

  Kyriakides reageert op een persconferentie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) eerder vandaag, waarin werd gesproken over de mogelijke bijwerking van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

  Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gereageerd op het EMA. In een verklaring schrijft de organisatie dat een link tussen het vaccin en de bijwerking aannemelijk is, maar niet bevestigd. Daar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan, stelt de WHO.

 • Modeltrein breekt wereldrecord met muziek via wijnglazen

  Drieduizend wijnglazen, een modelspoorbaan en veel vrije tijd: in een miniatuurmuseum in de Duitse stad Hamburg rijdt een modeltrein rond, die een medley van klassieke muziekhits uittikt op gevulde glazen.

  Het kostte museumeigenaar Frederik Braun, die zijn Miniatur Wunderland vanwege de coronacrisis tijdelijk moest sluiten, vele weken om de wijnglazen met de juiste hoeveelheid water klaar te zetten. Met succes, want het museum heeft er het wereldrecord 'langste melodie door een modeltrein' mee gebroken.

  Braun: "Dit record is een mega-record. Het zal niet snel worden gebroken, daar ben ik zeker van":

 • België prikt tijdelijk alleen 55-plussers met vaccin AstraZeneca

  In België worden komende maand alleen mensen ouder dan 55 jaar ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Jongere Belgen zullen tijdelijk andere coronavaccins krijgen, schrijft VRT Nieuws.

  Het besluit verandert weinig "aan de huidige vaccinatiecampagne die onverminderd doorgaat", zei de Belgische minister van Volksgezondheid Vandenbroucke tegen de VRT. "We focussen vandaag op de 65-plussers en op mensen die bepaalde ziektes hebben. Dat zijn ook overwegend oudere mensen."

  De beslissing volgt op het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, eerder vandaag. Het EMA stelt dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin.

 • Ook morgen geen AstraZeneca-afspraken voor 60-minners

  Ook morgen worden de afspraken van mensen jonger dan 60 jaar voor het vaccineren met AstraZeneca geannuleerd. Nederland heeft het prikken met AstraZeneca momenteel gepauzeerd bij mensen onder de 60 vanwege een onderzoek van het EMA naar meldingen van een zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Vandaag meldde het EMA dat er een mogelijk verband is tussen de meldingen en het vaccin. Daarom wordt het gecombineerde ziektebeeld als een zeer zeldzame bijwerking toegevoegd aan de bijsluiter.

  Morgen komt de Gezondheidsraad naar aanleiding van dit oordeel met een spoedadvies over het vaccin. Daarom worden ook morgen de afspraken van mensen onder de 60 voor het AstraZeneca-vaccin nog geannuleerd, zei demissionair minister De Jonge vanmiddag. Vrijdag blijven de afspraken in de agenda staan.

 • CBG over vaccin AstraZeneca: risico trombose nu bijwerking

  Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bevestigt, in navolging van het oordeel van het EMA, dat de combinatie van stolselvorming met een laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking is van het AstraZeneca-vaccin.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  CBG over vaccin AstraZeneca: risico trombose nu bijwerking
 • Afspraak tussen ziekenhuizen en ministerie over extra ic-kosten

  Zeven ziekenhuizen in Gelderland en Overijssel hebben met het ministerie van Volksgezondheid een afspraak kunnen maken over een vergoeding voor het opschalen van de IC-zorg. Dat bevestigt bestuursvoorzitter Eric Kroon van het Deventer Ziekenhuis, na berichtgeving door zorgsite Skipr.

  De ziekenhuizen stelden dat minister Van Ark de miljoenen euro's aan kosten voor uitbreiding van IC's vanwege corona niet wilde vergoeden. In totaal gaat het om 20 à 25 miljoen euro, schrijft Skipr. Om hoeveel geld het precies gaat, is volgens Kroon lastig om te zeggen en verschilt per ziekenhuis, "Het is helder dat het in ieder geval om miljoenen gaat", zegt hij. Alleen al voor het Deventer Ziekenhuis zou het verschil richting 1 miljoen gaan.

  Volgens Kroon is met de afspraak nu een rechtszaak voorkomen. Het ministerie kan er nog niets over zeggen, omdat de Tweede Kamer volgende week pas wordt ingelicht, schrijft persbureau ANP.

  De andere zes ziekenhuizen die bij het akkoord zijn betrokken zijn Gelderse Vallei in Ede, Rivierenland in Tiel, Rijnstate in Arnhem, Isala in Zwolle, Slingeland in Doetinchem en CWZ in Nijmegen.

 • Ook trombosemeldingen na vaccins Janssen en Moderna

  Ook het Janssen-vaccin en het Moderna-vaccin worden genoemd in meldingen van de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na een vaccinatie. Bij Janssen gaat het om drie meldingen, bij Moderna om vijf. Met beide vaccins zijn miljoenen prikken gezet. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenbureau EMA vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie over het verband tussen dit zeldzame ziektebeeld en het AstraZeneca-vaccin.

  Bij AstraZeneca worden deze gecombineerde problemen nu als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter gezet. Bij Janssen en Moderna moet nog meer onderzoek worden gedaan om te kijken of er sprake is van een verband.

 • MHRA: Britten onder 30 moeten AstraZeneca-alternatief krijgen

  Inwoners van het Verenigd Koninkrijk onder de 30 jaar moeten een alternatief kunnen krijgen voor het AstraZeneca-vaccin, meldt de BBC. De Britse gezondheidsautoriteit MHRA zegt daarmee te reageren op het "toenemende bewijs" voor een verband tussen het vaccin en zeldzame bloedstolsels.

  De MHRA ontdekte eind maart dat 79 mensen in het land zeldzame bloedstolsels kregen na toediening van het AstraZeneca-vaccin, van wie er 19 overleden. Volgens de MHRA is niet bewezen dat er een link is tussen de overlijdens en de prik. Een verband wordt wel steeds waarschijnlijker, volgens de autoriteit.

  Bijna twee derde van de stolsels kwamen bij vrouwen voor. De mensen die zijn overleden, waren tussen de 18 en 79, schrijft de BBC.

  Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft in een nieuw oordeel gemeld dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin. Volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin op tegen de bijwerkingen.

 • Geen afstand meer in verpleeghuis met veel gevaccineerden

  Verpleeghuizen waar minstens 80 procent van de bewoners is gevaccineerd tegen het coronavirus, kunnen de coronamaatregelen versoepelen. Het kabinet heeft het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over versoepelingen overgenomen.

  Een volledig gevaccineerde bewoner kan op de eigen kamer een of meerdere vaste bezoekers ontvangen, waarbij het dragen van een mondneusmasker en afstand houden niet langer nodig zijn, schrijft het ministerie van Volksgezondheid. De bezoekers moeten dan wel negatief zijn getest of gevaccineerd. Ook kunnen activiteiten met grotere groepen weer worden opgestart en kunnen er bijvoorbeeld weer meer vrijwilligers en kappers aan het werk in het verpleeghuis.

  Onder bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg is een half miljoen prikken gezet, meldt het ministerie. Daardoor daalt het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens "heel sterk" op deze locaties.

  Omdat iedere locatie anders is, moet per plek worden bekeken welke versoepelingen verantwoord zijn, volgens het ministerie.

 • Blokhuis: Curaçaoënaars binnen tien dagen eerste prik

  Alle volwassen Curaçaoënaars kunnen vanaf morgen binnen tien dagen hun eerste prik krijgen. Staatssecretaris Blokhuis meldt op Twitter: "De coronasituatie op Curaçao is zeer ernstig. Om de druk op de zorg te verminderen, versnellen we daar de vaccinatie".

  Nederland steunt het eiland met extra vaccins, zorgmedewerkers en logistieke steun. Na een oproep hebben honderden zorgmedewerkers aangeboden om mee te helpen in de coronazorg op Curaçao.

  Het aantal besmettingen op het eiland neemt snel toe. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Nederlandse vakantiegangers en stagiairs op Curaçao opgeroepen om het eiland te verlaten als hun verblijf niet strikt noodzakelijk is.