liveblog
NOS NieuwsAangepast

Alleen AstraZeneca voor 55-plussers in België • Knuffelen mag weer in veel verpleeghuizen

liveblog gesloten

Ook Italië beperkt prikken met AstraZeneca

Net als Nederland en België beperkt ook Italië het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Bij voorkeur worden alleen nog maar mensen ouder dan zestig jaar ingeënt met het vaccin.

Jongere Italianen kunnen zich, als ze dat willen, nog wel laten inenten met het vaccin, meldden Italiaanse gezondheidsautoriteiten. Ook mensen die al een eerste prik hebben gehad, kunnen doorgaan voor een tweede.

Meerdere landen hebben besloten om het prikken met AstraZeneca voor een bepaalde leeftijdsgroep tijdelijk stop te zetten na een persconferentie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over de mogelijke bijwerking van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

Venezolaan met corona krijgt poster met waarschuwing op huis

Met corona besmette bewoners van de Venezolaanse stad Sucre krijgen een poster op hun huis geplakt, die anderen moet waarschuwen voor een besmetting met het virus. Ook dreigt burgemeester Luis Duque van Sucre met het stopzetten van voorzieningen voor mensen die zich niet aan de quarantaineregels houden, schrijft de Venezolaanse krant El Nacional.

Op de poster die moet waarschuwen voor besmettingsgevaar staat een rode cirkel met een streep erdoorheen. Het moet bezoekers "alert maken", stelt de burgemeester. Ook Venezolanen die mogelijk besmet zijn, krijgen de waarschuwing op hun huis bevestigd.

Duque op Instagram: "We beschermen onze mensen":

Posters bij een huis in Sucre moeten bezoekers waarschuwen voor coronabesmettingen

Op de actie van burgemeester Duque, die lid is van de partij van president Maduro, is veel kritiek gekomen. Tegenstanders spreken van discriminatie en stigmatisering van coronapatiënten.

Hoogste aantal besmettingen in Turkije op een dag

Niet eerder werden er in Turkije zo veel coronabesmettingen op een dag gemeld, schrijft persbureau Reuters. Het gaat om 54.740 nieuwe gevallen en 276 overlijdens, volgens het ministerie van Volksgezondheid.

Vorige week kondigde de Turkse president Erdogan een aanscherping van de coronaregels aan, waaronder een lockdown in de weekenden gedurende de ramadan. Die begint op 13 april.

Zeven vragen (en antwoorden) over het AstraZeneca-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft bekendgemaakt dat er een mogelijk verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Het ziektebeeld wordt daarom toegevoegd als een zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het vaccin.

Het is niet de eerste keer dat het EMA een uitspraak doet over het veelbesproken vaccin. En ook niet de eerste keer dat er vragen overblijven.

Hier de antwoorden op veel gestelde vragen:

Ondernemers enthousiast over mogelijke versoepelingen

Veel ondernemers reageren enthousiast op het nieuws over het mogelijk heropenen van terrassen en winkels vanaf 21 april. Maar sommigen zijn ook sceptisch over het kabinetsplan; zijn deze eerste versoepelingen het licht aan het einde van de tunnel of een druppel op een gloeiende plaat?

Zaf Göbel, eigenaar van ZafVino & BarGavi in Arnhem is "heel erg enthousiast"; hij zette vijf minuten nadat het nieuws naar buiten kwam zijn reserveringssysteem open. "Binnen een half uur waren we voor de eerste dag volgeboekt." Göbel denkt dat de "zware tijd" erop zit. "Het gaat nog steeds zwaar zijn, maar het is wel een verlichting. De bezorging was natuurlijk hartstikke leuk, maar we zijn nu klaar om voor onze gasten te openen", zegt hij.

Aan de andere kant weet Wouter Janssen, eigenaar van de Arnhemse Sportsbar 't Huys, nog niet zeker of hij zijn terras gaat openen als dat straks weer zou mogen. Hij heeft een relatief klein terras. Het iets grotere terras van de buren mag hij vanwege een verbouwing even 'lenen', maar ook dan is het niet duidelijk of het openen kostenefficiënt is.

Lees hier verder:

Eurocommissaris: EU moet met één stem spreken over vaccins

De lidstaten van de Europese Unie moeten met één stem spreken over het AstraZeneca-vaccin, om het publieke vertrouwen in vaccineren te verhogen. Dat stelt Eurocommissaris Stella Kyriakides op Twitter. Het is volgens haar belangrijk dat de EU een gecoördineerd beleid aanhoudt ten aanzien van het vaccin.

Kyriakides reageert op een persconferentie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) eerder vandaag, waarin werd gesproken over de mogelijke bijwerking van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gereageerd op het EMA. In een verklaring schrijft de organisatie dat een link tussen het vaccin en de bijwerking aannemelijk is, maar niet bevestigd. Daar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan, stelt de WHO.

Modeltrein breekt wereldrecord met muziek via wijnglazen

Drieduizend wijnglazen, een modelspoorbaan en veel vrije tijd: in een miniatuurmuseum in de Duitse stad Hamburg rijdt een modeltrein rond, die een medley van klassieke muziekhits uittikt op gevulde glazen.

Het kostte museumeigenaar Frederik Braun, die zijn Miniatur Wunderland vanwege de coronacrisis tijdelijk moest sluiten, vele weken om de wijnglazen met de juiste hoeveelheid water klaar te zetten. Met succes, want het museum heeft er het wereldrecord 'langste melodie door een modeltrein' mee gebroken.

Braun: "Dit record is een mega-record. Het zal niet snel worden gebroken, daar ben ik zeker van":

België prikt tijdelijk alleen 55-plussers met vaccin AstraZeneca

In België worden komende maand alleen mensen ouder dan 55 jaar ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Jongere Belgen zullen tijdelijk andere coronavaccins krijgen, schrijft VRT Nieuws.

Het besluit verandert weinig "aan de huidige vaccinatiecampagne die onverminderd doorgaat", zei de Belgische minister van Volksgezondheid Vandenbroucke tegen de VRT. "We focussen vandaag op de 65-plussers en op mensen die bepaalde ziektes hebben. Dat zijn ook overwegend oudere mensen."

De beslissing volgt op het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, eerder vandaag. Het EMA stelt dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin.

Ook morgen geen AstraZeneca-afspraken voor 60-minners

Ook morgen worden de afspraken van mensen jonger dan 60 jaar voor het vaccineren met AstraZeneca geannuleerd. Nederland heeft het prikken met AstraZeneca momenteel gepauzeerd bij mensen onder de 60 vanwege een onderzoek van het EMA naar meldingen van een zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Vandaag meldde het EMA dat er een mogelijk verband is tussen de meldingen en het vaccin. Daarom wordt het gecombineerde ziektebeeld als een zeer zeldzame bijwerking toegevoegd aan de bijsluiter.

Morgen komt de Gezondheidsraad naar aanleiding van dit oordeel met een spoedadvies over het vaccin. Daarom worden ook morgen de afspraken van mensen onder de 60 voor het AstraZeneca-vaccin nog geannuleerd, zei demissionair minister De Jonge vanmiddag. Vrijdag blijven de afspraken in de agenda staan.

CBG over vaccin AstraZeneca: risico trombose nu bijwerking

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bevestigt, in navolging van het oordeel van het EMA, dat de combinatie van stolselvorming met een laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking is van het AstraZeneca-vaccin.

CBG over vaccin AstraZeneca: risico trombose nu bijwerking

Afspraak tussen ziekenhuizen en ministerie over extra ic-kosten

Zeven ziekenhuizen in Gelderland en Overijssel hebben met het ministerie van Volksgezondheid een afspraak kunnen maken over een vergoeding voor het opschalen van de IC-zorg. Dat bevestigt bestuursvoorzitter Eric Kroon van het Deventer Ziekenhuis, na berichtgeving door zorgsite Skipr.

De ziekenhuizen stelden dat minister Van Ark de miljoenen euro's aan kosten voor uitbreiding van IC's vanwege corona niet wilde vergoeden. In totaal gaat het om 20 à 25 miljoen euro, schrijft Skipr. Om hoeveel geld het precies gaat, is volgens Kroon lastig om te zeggen en verschilt per ziekenhuis, "Het is helder dat het in ieder geval om miljoenen gaat", zegt hij. Alleen al voor het Deventer Ziekenhuis zou het verschil richting 1 miljoen gaan.

Volgens Kroon is met de afspraak nu een rechtszaak voorkomen. Het ministerie kan er nog niets over zeggen, omdat de Tweede Kamer volgende week pas wordt ingelicht, schrijft persbureau ANP.

De andere zes ziekenhuizen die bij het akkoord zijn betrokken zijn Gelderse Vallei in Ede, Rivierenland in Tiel, Rijnstate in Arnhem, Isala in Zwolle, Slingeland in Doetinchem en CWZ in Nijmegen.

Ook trombosemeldingen na vaccins Janssen en Moderna

Ook het Janssen-vaccin en het Moderna-vaccin worden genoemd in meldingen van de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na een vaccinatie. Bij Janssen gaat het om drie meldingen, bij Moderna om vijf. Met beide vaccins zijn miljoenen prikken gezet. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenbureau EMA vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie over het verband tussen dit zeldzame ziektebeeld en het AstraZeneca-vaccin.

Bij AstraZeneca worden deze gecombineerde problemen nu als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter gezet. Bij Janssen en Moderna moet nog meer onderzoek worden gedaan om te kijken of er sprake is van een verband.

MHRA: Britten onder 30 moeten AstraZeneca-alternatief krijgen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk onder de 30 jaar moeten een alternatief kunnen krijgen voor het AstraZeneca-vaccin, meldt de BBC. De Britse gezondheidsautoriteit MHRA zegt daarmee te reageren op het "toenemende bewijs" voor een verband tussen het vaccin en zeldzame bloedstolsels.

De MHRA ontdekte eind maart dat 79 mensen in het land zeldzame bloedstolsels kregen na toediening van het AstraZeneca-vaccin, van wie er 19 overleden. Volgens de MHRA is niet bewezen dat er een link is tussen de overlijdens en de prik. Een verband wordt wel steeds waarschijnlijker, volgens de autoriteit.

Bijna twee derde van de stolsels kwamen bij vrouwen voor. De mensen die zijn overleden, waren tussen de 18 en 79, schrijft de BBC.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft in een nieuw oordeel gemeld dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin. Volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin op tegen de bijwerkingen.

Geen afstand meer in verpleeghuis met veel gevaccineerden

Verpleeghuizen waar minstens 80 procent van de bewoners is gevaccineerd tegen het coronavirus, kunnen de coronamaatregelen versoepelen. Het kabinet heeft het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over versoepelingen overgenomen.

Een volledig gevaccineerde bewoner kan op de eigen kamer een of meerdere vaste bezoekers ontvangen, waarbij het dragen van een mondneusmasker en afstand houden niet langer nodig zijn, schrijft het ministerie van Volksgezondheid. De bezoekers moeten dan wel negatief zijn getest of gevaccineerd. Ook kunnen activiteiten met grotere groepen weer worden opgestart en kunnen er bijvoorbeeld weer meer vrijwilligers en kappers aan het werk in het verpleeghuis.

Onder bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg is een half miljoen prikken gezet, meldt het ministerie. Daardoor daalt het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens "heel sterk" op deze locaties.

Omdat iedere locatie anders is, moet per plek worden bekeken welke versoepelingen verantwoord zijn, volgens het ministerie.

Blokhuis: Curaçaoënaars binnen tien dagen eerste prik

Alle volwassen Curaçaoënaars kunnen vanaf morgen binnen tien dagen hun eerste prik krijgen. Staatssecretaris Blokhuis meldt op Twitter: "De coronasituatie op Curaçao is zeer ernstig. Om de druk op de zorg te verminderen, versnellen we daar de vaccinatie".

Nederland steunt het eiland met extra vaccins, zorgmedewerkers en logistieke steun. Na een oproep hebben honderden zorgmedewerkers aangeboden om mee te helpen in de coronazorg op Curaçao.

Het aantal besmettingen op het eiland neemt snel toe. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Nederlandse vakantiegangers en stagiairs op Curaçao opgeroepen om het eiland te verlaten als hun verblijf niet strikt noodzakelijk is.

LCPS: 3000 coronapatiënten verplaatst in tweede golf

Er zijn in de tweede golf tot nu toe 3000 coronapatiënten overgeplaatst om de druk op ziekenhuizen te verlichten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren werden er twintig mensen overgeplaatst, onder wie een patiënt die op de IC lag.

Er liggen nu 2558 mensen met corona in het ziekenhuis, zestig meer dan gisteren. 776 patiënten liggen op een IC.

EMA na onderzoek: voordelen AstraZeneca wegen zwaarder dan risico

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft in een nieuw oordeel gemeld dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het vaccin. Dat is te lezen in een persbericht op de website. De gecombineerde problemen moeten als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter worden gezet. Volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin op tegen de nadelen.

Het EMA onderzocht de afgelopen dagen deze mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin in meer detail. In Europa kregen enkele tientallen mensen last van de zeldzame combinatie kort nadat ze het vaccin toegediend hadden gekregen.

Statistieken tonen aan: minder 80-plussers overleden door corona

In alle leeftijdsgroepen daalt het aantal overleden coronapatiënten en de afname is veruit het grootst bij mensen van 80 jaar en ouder. Dat valt op te maken uit beschikbare coronastatistieken over dit jaar.

De gunstige trend in de sterftecijfers lijkt een direct gevolg van de naar schatting 2,9 miljoen vaccinaties tegen covid-19 die inmiddels zijn uitgedeeld. Drie maanden geleden werd in Nederland de eerste prik gezet; inmiddels zijn de meeste 80-plussers gevaccineerd.

Lees hier meer:

ACM blokkeert commerciële doorschakeldienst naar GGD

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een commerciële doorschakeldienst naar een nummer van de GGD uit de lucht gehaald. Het gaat om een 0906-nummer dat bellers tegen vergoeding doorverwees naar de GGD voor het maken van een coronatest, meldt de ACM.

Ook de betaling die aan het nummer was gekoppeld, is opgeschort. De dienst rekende 90 cent per minuut en de kosten tikten door nadat de beller was doorverbonden.

Volgens de ACM kwamen bij de GGD verschillende klachten binnen van consumenten die met een hoge telefoonrekening te maken kregen na een belletje met de instantie. De GGD trok daarop begin april aan de bel bij de ACM. De opschorting duurt maximaal acht weken.

Bellen naar de GGD voor een coronatest is gratis.

Mogelijk dinsdag aankondiging versoepelingen

Het kabinet werkt aan een plan waarin de terrassen en winkels vanaf 21 april open zouden kunnen. Ook de avondklok zou dan geschrapt kunnen worden. De versoepelingen hangen af van de ontwikkeling van de besmettingscijfers.

Het plan ligt nu bij de deskundigen van het Outbreak Management Team en wordt zondag besproken in het Catshuis. Als het wordt goedgekeurd, zouden de versoepelingen in de persconferentie van komende dinsdag worden aangekondigd.

Gezondheidsraad komt morgen met spoedadvies AstraZeneca

De Gezondheidsraad komt morgen met een spoedadvies aan het ministerie van Volksgezondheid over het AstraZeneca-vaccin. Voor het advies sprak de raad met meerdere medische experts, zoals trombose-artsen, schrijft minister Hugo de Jonge op Facebook.

"Meteen daarna besluiten we hoe nu verder", aldus De Jonge. De GGD staat volgens hem klaar om weer te gaan prikken. De veiligheid van vaccins moeten boven alle twijfel verheven zijn, vindt hij.

Om 16.00 uur houdt het Europees Medicijnagentschap een persconferentie over het vaccin, dat de laatste tijd veel in het nieuws was vanwege mogelijke bijwerkingen. Een aantal mensen had last van een zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes.

2558 mensen met corona in ziekenhuis, gisteren 2498

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6409 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 831 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6701 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 10 procent vergeleken met voorafgaande week.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 2,9 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Het aantal gevaccineerden loopt achter op de planning.

Meer coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2558 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2498), van wie 776 op de IC (gisteren: 750), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 23 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 20. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 19 doden per dag, tegen 24 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 188 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 203.

Run op inschrijving Fieldlab-cafés Utrecht

Mensen die een tijdslot wilden reserveren in een van de vijf cafés in Utrecht die meedoen met een Fieldlab-experiment, komen op een overbelaste website terecht. De gemeente was voorbereid op een run op reserveringen maar konden niet voorkomen dat de website het niet meer aankan.

Met de proef in de vijf Utrechtse cafés wordt onderzocht hoe de coronamaatregelen in de horeca worden nageleefd. Het experiment wordt begeleid door onderzoekers van TNO.

Om naar het café te kunnen moet je een negatieve coronatest kunnen laten zien. Inschrijven gaat via de website, daar zien deelnemers welke tijdsvakken nog beschikbaar zijn. Hoeveel gasten er mee kunnen doen, is afhankelijk van de grootte van het café en de samenstelling van de groep, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. "Een gezin met vier personen kan dichter bij elkaar zitten dan een groep van vier vrienden." Iedere testdag is er plek voor ongeveer 1000 gasten in totaal.

Het experiment is niet uitsluitend bedoeld voor mensen die ingeschreven staan in de gemeente Utrecht. "Deelnemers hoeven geen postcode in te vullen of iets dergelijks, maar tegelijkertijd is het beter als de reisbewegingen worden beperkt", laat de woordvoerder weten.

Het experiment duurt vier dagen, van 14 tot en met 17 april. De cafés gaan open om 12 uur en ze sluiten om kwart voor tien, zodat deelnemers voor het begin van de avondklok weer thuis kunnen zijn.

Animo voor Fieldlabcafés

In Velsen trek je geen kroket maar een sneltest uit de muur

In Santpoort-Noord in Velsen kunnen mensen nu ook een thuistest uit de muur halen, schrijft NH Nieuws. Ondernemers van een print- en drukwerkwinkel installeerden een automatiek waar klanten bijvoorbeeld al wenskaarten konden kopen zonder dat ze een afspraak hoefden te maken in de winkel. Toen bleek dat de behoefte aan de thuistesten groot was, voegden ze die toe aan het assortiment.

Klanten kunnen terecht voor twee soorten testen: een swab-test met een wattenstaafje en een speekseltest. Bij aankoop kan een QR-code gescand worden voor de gebruiksaanwijzing.

Lagere levensverwachting voor Europeanen door coronapandemie

De levensverwachting van Europeanen daalde het afgelopen jaar in bijna alle Europese landen. In Nederland liep de gemiddelde duur van een mensenleven ruim een half jaar terug. In Spanje nam dit zelfs met 1,6 jaar af, constateert het Europese bureau voor statistiek Eurostat. In veel landen is dat een breuk met decennia waarin Europeanen juist ouder werden.

Alleen Denemarken, Finland en Noorwegen bleef de levensverwachting tijdens de pandemie toenemen.

In de duiding van cijfers stipt het bureau aan dat de cijfers niet betekenen dat een baby die vorig jaar geboren is inderdaad minder lang leeft dan een die in 2019 geboren werd. Dat zou alleen zo zijn als de omstandigheden gelijk blijven en de coronapandemie zou blijven voortduren.

Coronahulplijn voor jongvolwassenen

Jongvolwassenen kunnen vanaf vandaag bellen met een speciale coronahulplijn. Tussen 14.00 en 22.00 uur kan iedereen tussen de 18 en de 24 jaar anoniem bellen met getrainde vrijwilligers om te praten over mentale klachten.

De Alles Oké? Supportlijn, is een initiatief van De Kindertelefoon en is opgezet omdat jongvolwassenen relatief zwaar gebukt gaan onder de coronamaatregelen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) constateerde dat jongvolwassenen door de pandemie minder goed in hun vel zitten. Het aantal studenten dat mentale klachten ervaarde, was volgens het SCP in 2019 nog een kwart, vorig jaar steeg dat tot een derde.

De bijna honderd vrijwilligers die voor de jongeren klaarstaan, hebben een meerdaagse training gehad. "Ze zijn getraind in gesprekstechnieken, om zonder oordeel te kunnen luisteren", zegt een woordvoerder van de hulplijn tegen persbureau ANP. Het is niet de bedoeling dat de hulplijn de plaats inneemt van de professionele gezondheidszorg. "Met de hulplijn willen we voorkomen dat mentale klachten verergeren. Als onze vrijwilligers merken dat een luisterend oor onvoldoende is, dan verwijzen we de jongvolwassene door voor specialistische hulp."

Scholieren en studenten vroegen begin dit jaar aandacht voor de heropening van de scholen

Nederlandse judoploeg keert met coronagevallen terug van internationaal trainingskamp

Tijdens een internationaal trainingskamp in Georgië zijn leden van de Nederlandse judoploeg besmet geraakt met het coronavirus. Er golden wel strenge maatregelen, maar die werden niet ter plekke niet goed nageleefd. Volgens manager topsport van de judobond Pascal Bakker werden er weinig mondkapjes gedragen en werd er geen afstand gehouden.
"Er golden minder restricties rondom terrassen en restaurants. Onze sporters en coaches vertonen dan menselijk gedrag en gingen daarin mee."

Toen de besmettingen werden ontdekt, is de ploeg direct teruggekeerd naar Nederland. Wie er positief getest is, heeft de bond niet bekendgemaakt.

Zonnestudio’s verliezen rechtszaak en blijven dicht

Zonnestudio's blijven voorlopig gesloten. De rechtbank in Den Haag oordeelt dat de Staat niet verplicht is de gedwongen sluiting ongedaan te maken. De branchevereniging SVZ, Samenwerking Verantwoord Zonnen, vocht de sluiting aan omdat contactberoepen zoals kappers wel open mogen.

De Staat heeft volgens de rechter een grote mate van vrijheid bij het nemen van maatregelen om de coronapandemie te bestrijden. De keuze om de ene beroepsgroep of winkel wel open te laten gaan en andere niet is niet onrechtmatig. De Staat wil gezien de risico's niet te veel tegelijk versoepelen. Zonnestudio's vallen niet in de categorie contactberoepen en vallen daarom buiten de laatste versoepeling.

De SVZ betoogde dat er in zonnestudio's nauwelijks sprake van contact tussen klanten en personeel en dus veilig open kunnen. De rechter oordeelde dat in zonnestudio's (relatief) veilig kan worden gewerkt niet betekent dat daarom tot openstelling moet worden overgegaan. "Een openstelling van de zonnebranche leidt hoe dan ook tot meer contactmomenten en meer reisbewegingen en daarmee tot het risico op meer besmettingen en een verdere verspreiding van het virus."

De zonnestudio's zijn niet de eerste die bij de rechter heropening proberen af te dwingen. Eerder werden soortgelijke eisen van de horeca en de niet-essentiële en non-foodwinkels ook afgewezen door de rechter.

Britten opgeroepen om zich wel te laten inenten met AstraZeneca

De Britse gezondheidsautoriteiten roepen mensen op om zich wel te laten inenten met het AstraZeneca-vaccin en zich niet te laten afschrikken door berichten dat het mogelijk bloedproppen veroorzaakt. De Britse premier Boris Johnson heeft benadrukt dat het "heel erg belangrijk is" dat iedereen doorgaat met zich te laten vaccineren. Zijn regering kan dan de doelstelling waarmaken om voor 15 april alle vijftigplussers te hebben ingeënt.

In Groot-Brittannië werden 18 miljoen prikken gezet met het AstraZeneca-vaccin. In dertig gevallen zijn na vaccinatie verdachte bloedproppen geconstateerd. Zeven mensen overleden hieraan. Het is niet aangetoond of er een direct verband is tussen de vaccinatie en de bloedstolsels. Daar doet het Britse geneesmiddelenbureau nu onderzoek naar.

Ondertussen wordt er in Groot-Brittannië doorgeprikt met het vaccin, maar is een proef om kinderen ermee te vaccineren uit voorzorg stilgelegd. Volgens Professor Calum Semple van de Strategische Adviesgroep van Deskundigen lopen kinderen geen risico om te overlijden aan het coronavirus en kan er daarom zonder risico een vaccinatiepauze worden ingelast.

Nederland besloot vrijdag om het vaccineren met AstraZeneca voor mensen onder de 60 jaar tijdelijk te stoppen. Naar verwachting komt het EMA aan het einde van de middag met een oordeel over de mogelijke bijwerkingen van het vaccin.

Prins William praat met een zorgmedewerker op een vaccinatielocatie in Londen

Amnesty Internationaal: Landen misbruiken coronacrisis voor meer onderdrukking

De coronapandemie heeft wereldwijd geleid tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking. Dat concludeert Amnesty International in het jaarlijkse overzicht van de stand van de mensenrechten in 149 landen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie gebruiken landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten de coronacrisis voor meer onderdrukking en het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Zo werden artsen en bloggers in China die in een vroeg stadium alarm sloegen over de corona-uitbraak gevangengezet. In Egypte en Iran werden kritische gezondheidsmedewerkers bestraft.

In de Golfstaten Bahrein, Koeweit, Oman, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten werden mensen die via sociale media commentaar hadden op de corona-aanpak, vervolgd wegens het verspreiden van 'nepnieuws'.

Wereldwijd verslechterde de positie van vluchtelingen, migranten, gevangenen en minderheden. Amnesty zegt dat wereldleiders de crisis "meedogenloos hebben uitgebuit", en niet in staat zijn gebleken om samen te werken in tijden van wereldwijde nood.

De secretaris-generaal Agnès Callamard roept rijke landen op om mensenrechten centraal te stellen bij de vaccinverdeling en de 77 armste landen schuldverlichting te bieden zodat ze adequaat kunnen reageren op de coronapandemie en uiteindelijk kunnen herstellen.

EMA komt met beoordeling bijwerkingen AstraZeneca-vaccin

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft de afgelopen dagen opnieuw gekeken naar een mogelijk verband tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame combinatie van trombose met een te klein aantal bloedplaatjes. In Nederland kreeg Bijwerkingencentrum Lareb vijf van meldingen van zulke bijwerkingen binnen. Bij drie vrouwen kwamen de bloedpropjes in de longen terecht. Een vrouw is daaraan overleden. Een andere vrouw kreeg een hersenbloeding.

Nederland besloot vrijdag om het vaccineren met AstraZeneca voor mensen onder de 60 jaar tijdelijk te stoppen. In ieder geval tot vandaag. Tot nu toe werden er in ons land meer dan 400.000 prikken met het vaccin gezet.

Naar verwachting komt het EMA aan het einde van de middag met een oordeel. De persconferentie is live te volgen op NOS.nl en via de app.

'Onderzoek naar bijwerkingen coronavaccins niet bekeken per sekse'

Farmaceuten en onderzoekers van vijf grote coronavaccins splitsten hun gepubliceerde onderzoeksdata over bijwerkingen niet niet uit naar sekse. Mede daardoor is het onduidelijk of er verschillende bijwerkingen optreden bij mannen en vrouwen. Dat concludeert Investico, een onderzoeksplatform waar Trouw, EenVandaag en de Groene Amsterdammer mee samenwerken.

Investico bestudeerde alle klinische proeven van vijf coronavaccins - Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Spoetnik V en Janssen - zoals gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften als The Lancet en Nature. Niet één daarvan rapporteerde de opgetreden bijwerkingen naar sekse.

Wereldwijd worden er meer bijwerkingen van coronavaccins gemeld door vrouwen dan door mannen. Volgens Investico kwamen er bij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe 26.000 meldingen binnen waarbij 152.000 bijwerkingen werden gemeld. Van de melders was 86,6 procent vrouw. Mogelijk omdat er tot nu toe veel jonge, vrouwelijke gezondheidsmedewerkers zijn gevaccineerd.

"Als vrouwen al meer melden, dan weten we niet hoe dat komt", zegt Lareb-directeur Agnes Kant, tegen Investico. "Ervaren ze meer klachten, hebben ze daadwerkelijk klachten, trekken ze eerder aan de bel?" Volgens Investico treffen ernstige bijwerkingen tot nu toe vooral vrouwen, zoals trombose in combinatie met een lage hoeveel bloedplaatjes in het bloed die momenteel in verband wordt gebracht met het vaccin van AstraZeneca.

Rode Kruis begeleidde al 2000 kwetsbare mensen naar priklocatie

Het Rode Kruis heeft sinds begin dit jaar al ruim 2000 ouderen geholpen om naar een vaccinatielocatie te komen. De service is bedoeld voor mensen die niet zelf naar de plek kunnen komen waar ze worden geprikt en ook niemand hebben die hen kan halen of brengen. Het Rode Kruis springt in die gevallen bij, omdat de hulporganisatie het belangrijk vindt dat iedereen de kans krijgt gevaccineerd te worden.

De priklocaties zijn soms op behoorlijke afstand van iemands huis en niet iedereen krijgt dat georganiseerd. Mensen die behoefte hebben aan de service kunnen via de site van het Rode Kruis een afspraak maken.

De mensen worden niet alleen gereden, maar ook begeleid naar de plek waar de vaccinatie gezet wordt

CBS: energiebehoefte op niveau van 1992

Het energieverbruik in Nederland is vorig jaar 3 procent gedaald ten opzichte van 2019. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was er al langer sprake van een daling, maar heeft de coronacrisis het verbruik van energie verder ingeperkt. Voor het eerst sinds 1992 is er minder dan 3000 petajoule gebruikt.

De daling is deels te verklaren door het vele thuiswerken. Daardoor bleef de auto vaker voor de deur staan. In 2020 werd er 14 procent minder benzine en 12 procent minder diesel getankt dan een jaar eerder. Daarnaast werd er door de crisis veel minder gevlogen. Dat scheelde 44 procent aan kerosine ten opzichte van 2019.

Verder is het gebruik van kolen voor het opwekken van energie met een derde gedaald. Uit aardgas en duurzame bronnen werd juist meer energie geproduceerd.

'1 op de 3 coronapatiënten heeft maanden later nog mentale klachten'

Een derde van de patiënten die het coronavirus overleven, heeft zes maanden later nog aantoonbare geestelijke of neurologische problemen. Dat komt naar voren in een wetenschappelijk onderzoek dat is verschenen in het vakblad The Lancet Psychiatry. Het is het grootste onderzoek naar de langdurige mentale schade bij covid-patiënten.

Volgens de onderzoekers is de kans op mentale schade door covid-19 aanzienlijk groter dan bij andere luchtweginfecties. Ze bestudeerden 230.000 patiëntendossiers. Bij 34 procent was er na een half jaar nog sprake van geestelijke aandoeningen als angststoornissen en stemmingswisselingen.

De hoofdauteur van het onderzoek die is verbonden aan de Universiteit van Oxford zegt dat het geestelijke effect van het coronavirus op de wereldbevolking aanzienlijk kan worden en dat veel van deze aandoeningen chronisch zijn.

Meer dan 4000 coronadoden op één dag in Brazilië

Begrafenis van een coronadode in Rio de Janeiro

In Brazilië zijn gisteren 4195 coronadoden gemeld. Het is voor het eerst dat het land zo veel coronadoden registreerde op één dag. Wereldwijd hebben alleen de Verenigde Staten en Peru eerder zo'n hoog daggetal gemeld.

Volgens de gezondheidsautoriteiten in de regio São Paulo komt het hoge getal wel deels doordat een aantal doden vanwege Pasen vertraagd zijn doorgegeven.

Ondanks de verontrustende coronacijfers en overvolle ziekenhuizen worden op veel plekken in Brazilië de coronamaatregelen versoepeld. Een gezondheidsadviseur van de Braziliaanse overheid zegt dat het anti-lockdownbeleid van president Bolsonaro heeft gewonnen. Bolsonaro is een fel tegenstander van de coronamaatregelen omdat die volgens hem de economie te veel schaden.

In totaal zijn er nu bijna 340.000 coronadoden geteld in Brazilië.

Ruim 20.000 coronadoden in 2020

Ruim 20.000 mensen in Nederland zijn vorig jaar overleden door corona, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers. 60 procent van hen waren verpleeghuisbewoners en andere mensen met langdurige zorg.

Bij ruim 17.000 coronadoden is het virus daadwerkelijk vastgesteld, bij de rest ging het om een vermoeden.

De voorlopige sterftecijfers zijn gebaseerd op overlijdensberichten en artsenverklaringen. In juni komt er een definitiever beeld over 2020.

Welkom in het coronaliveblog

Goedemorgen! Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren lees je hier terug.