NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Opvallend voorstel stadsbestuur Parijs • Rutte: nog te vroeg voor besluit EU-coronapaspoort

 • Welkom in het coronablog van donderdag 25 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Politievakbond heeft sympathie voor horeca-actie van dinsdag.
 • De gemeenten Amsterdam en Nijmegen melden dat het weer te druk werd in parken.
 • Fitnessbranche zaterdag in actie voor heropening.
Liveblog gesloten
 • Hongaarse premier: heb alleen maar slecht nieuws

  Inwoners van Hongarije moeten zich schrap zetten voor een zware periode, waarschuwt premier Órban in een video op Facebook. Hij verwacht dat de ziekenhuizen ongekend onder druk komen te staan vanwege het sterk oplopende aantal besmettingen.

  "We staan voor de zwaarste twee weken van de pandemie", zegt Órban in de video. "Het aantal besmettingen stijgt hard en zal blijven stijgen vanwege de nieuwe mutaties."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hongaarse premier Orbán heeft 'alleen maar slecht nieuws'

  Eerder op de dag werd de gedeeltelijke lockdown in het land verlengd tot 15 maart. De afgelopen dag kwamen er 4385 nieuwe vastgestelde besmettingen bij, een van de hoogste aantallen dit jaar.

  Volgens de officiële statistieken zijn sinds het begin van de coronacrisis ruim 400.000 mensen in Hongarije besmet geraakt. Het dodental staat op 14.672.

 • Stadsbestuur Parijs wil zelf complete lockdown instellen

  Het stadsbestuur van Parijs stelt voor om in de Franse hoofdstad drie weken lang een complete lockdown in te stellen. Daarna zou het normale leven dan weer op gang kunnen komen. "Dan kunnen cafés, restaurants en musea weer open'', zei wethouder Emmanuel Grégoire vanavond op de Franse radio.

  Volgens hem neemt de regering nu "halfslachtige maatregelen". In heel Frankrijk geldt een avondklok. In bepaalde gebieden geldt vanaf zaterdag ook een 'weekend lockdown'. Mensen mogen dan twee dagen de straat niet op en alle winkels worden gesloten.

  Zure appel

  Die maatregel geldt vanaf dit weekend in en rond Duinkerke en in en rond Nice. De regering overweegt zo'n lockdown ook in andere gebieden in te voeren, waaronder Parijs, als de situatie rond corona daar niet verbetert.

  "Zo'n maatregel is sociaal enorm belastend voor mensen en voor de gezondheid levert het weinig op'', zei Grégoire over de maatregel. Volgens de Parijse wethouder kan nu beter even door de zure appel worden gebeten, met een complete lockdown, zodat de crisis sneller voorbij is. "Nu voelt het alsof we maand na maand opgesloten leven.''

  Parijs gaat het voorstel dit weekend bespreken met de lokale gezondheidsautoriteiten en de politie. Daarna wordt het aan de regering voorgelegd.

 • Ook Belgische jongeren willen feesten in het park

  Net als op veel plekken in Nederland zoeken ook jongeren in België met dit mooie weer elkaar buiten op.

  "We zijn jong, dit zijn onze beste jaren en we kunnen er niet echt van genieten."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Belgische jongeren vieren (ook) feest in het park: 'Fuck het virus!'
 • Ministerie: coronatest.nl voldoet nu aan beveiligingseisen

  De overheid meldt dat de website coronatest.nl (waar je een testafspraak kunt maken of je uitslag kunt lezen) weer helemaal veilig is. De NOS onthulde deze maand dat de overheidswebsite niet goed genoeg beveiligd was. Op de site worden onder meer telefoonnummers, e-mailadressen en testuitslagen geregistreerd. Op de achtergrond worden ook BSN-nummers verwerkt. Al die informatie was voor hackers mogelijk toegankelijk.

 • In Heinenoord (Zuid-Holland) kan het: zwemles en afzwemmen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Afzwemmen in een zeecontainer
 • 'Nog te vroeg om te besluiten over een Europees coronapaspoort'

  Premier Rutte vindt het nog te vroeg om met zijn Europese collega's een besluit te nemen over een Europees coronapaspoort. Maar Nederland heeft in principe geen bezwaar tegen een inentingsbewijs waarmee reizen of andere uitjes weer zouden kunnen, zei hij na afloop van overleg per videoverbinding met zijn EU-collega's. Volgens de demissionair premier zijn er vooral nog technische vragen.

  Een vaccinatiepaspoort "kan wel nut hebben in de toekomst", aldus Rutte. "We moeten daar in Nederland echt nog het debat over voeren. Er hangt een aantal fundamentele vragen omheen." Zo zijn er nog steeds geen absolute zekerheden over iemands besmettelijkheid nadat hij is ingeënt, zegt Rutte. "Al zijn de eerste berichten niet ongunstig."

  Sommige landen dringen aan op de invoering van een digitaal vaccinpaspoort waarmee EU-burgers in alle andere lidstaten vrij door Europa kunnen reizen. Zo'n certificaat kost in ieder geval nog wel drie maanden aan technische voorbereidingen, zegt de Europese Commissie.

  De Duitse bondskanselier Merkel was na afloop van het overleg optimistisch over een snelle invoering van het coronapaspoort. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de internationale luchtvaartorganisatie IATA proberen regels voor zo'n certificaat op te stellen.

 • Geen Vondelparkpicknick vandaag in Amsterdam

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We hadden allemaal hapjes gekocht, maar het zit er niet in'
 • Onderzoek naar kerkbezoek in coronatijd

  Bijna 1 op de 5 kerkgaande christenen verwacht dat de coronacrisis een negatief effect op hun kerkgang zal hebben. 15 procent van de christenen verwacht na de coronacrisis minder vaak naar de kerk te gaan. 4 procent verwacht zelfs helemaal geen kerkdienst meer te bezoeken. Dat is de uitkomst van een onderzoek door bureau Direct Research in opdracht van de EO en het Nederlands Dagblad.

  Uit het onderzoek onder 1092 kerkgaande christenen blijkt dat 15,7 procent van hen tijdens de coronacrisis geen kerkdiensten meer volgt. Van hen deed bijna de helft (7 procent) dit direct aan het begin van de coronacrisis, het merendeel (8,7 procent) deed dit na verloop van tijd. Van alle kerkgangers is 47,1 procent de diensten van de eigen kerk blijven volgen. Een groep van 19,9 procent volgde naast de eigen diensten ook kerkdiensten van andere kerken en 13,6 procent volgde uitsluitend diensten bij andere kerken. Een kleine groep (3,7 procent) bezocht eerst andere digitale kerkdiensten om vervolgens weer bij de eigen kerk terug te komen.

  Of ze van plan zijn minder naar de kerk te gaan na de crisis? Ja, zegt 30 procent van de 18-35-jarigen en 18 procent van de 36-55-jarigen. Op de vraag waarom ze denken minder te gaan kerken, antwoordt een derde van alle 'minderaars' dat zij merkten dat zij uit gewoonte naar de kerk gingen. Nog eens 30 procent geeft aan de fysieke kerkdienst te gaan vervangen door kerkdiensten online of op tv. Verder laat 16 procent weten dat het geloof minder is geworden of zelfs is verdwenen.

 • Aangepaste coronavaccins worden snel gecontroleerd

  Vaccins voor nieuwe varianten van het coronavirus hoeven minder onderzoeken te doorlopen om in Europa te worden goedgekeurd, als het gaat om aanpassingen van vaccins die al op de markt zijn. Het Europees Medicijn Agentschap EMA heeft de regels daarvoor aangepast.

  De Nederlandse toezichthouder is blij met dat nieuwe beleid:

 • Opnieuw arrestatie voor stelen van GGD-gegevens

  De politie heeft gisteren een man van 19 opgepakt in Nootdorp. De verdachte zou betrokken zijn bij de diefstal van persoonsgegevens uit GGD-systemen. Eind januari bracht RTL Nieuws naar buiten dat persoonlijke informatie, afkomstig uit de systemen voor het bron- en contactonderzoek en testen van de GGD, te koop werd aangeboden.

 • Horecabranche start kort geding tegen de Staat vanwege vertraging extra steun

  Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) start een kort geding tegen de Staat omdat extra steun later komt dan gepland. De extra vergoeding voor de vaste lasten (TVL) is er om ondernemers te helpen en zou deze maand komen, maar is vertraagd omdat de Europese Commissie toestemming moest geven en dat gebeurde pas begin deze maand.

  De branchevereniging schrijft dat veel ondernemers gisteren een "laconiek bericht" hebben gehad van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, met de boodschap dat de aanvullende subsidie "binnen 16 weken na vandaag" wordt overgemaakt. KHN noemt dit onacceptabel en eist in het kort geding dat de Staat zo snel mogelijk tot betaling overgaat.

  Een spoedoverleg met het ministerie van Economische Zaken vanmiddag noemt de organisatie "teleurstellend" en leverde niets op. De horecabranche kondigde eerder deze week al een rechtszaak aan om de sector weer te laten openen.

 • Politievakbond heeft sympathie voor horeca-actie dinsdag

  Een actiegroep van 65 lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roept collega's op om volgende week dinsdag massaal de terrassen te openen en gasten te ontvangen. De ondernemers vinden het niet eerlijk dat de winkels vanaf 3 maart wel weer deels open mogen, maar hun bedrijfstak niet.

  Vakbond Nederlandse Politiebond heeft sympathie voor de actie. Voorzitter Struijs: "Uiteraard gaat de politie handhaven als terrassen op illegale wijze worden geopend, maar we snappen de oproep van de horecabedrijven heel goed. Ze willen de terrassen gereguleerd openen, met inachtneming van de anderhalve meter. Dat verlicht voor de politie de druk op de handhaving", zegt hij.

  De voorzitter ziet "een enorme toename" van samenscholingen, bijvoorbeeld in parken of bij illegale feestjes in de buitenlucht. "Het is dan beter te reguleren. We vragen de burgemeesters daarnaar te kijken. Dat geeft ons meer lucht."

  De burgemeesters uit het Veiligheidsberaad begrijpen de moeilijke situatie van ondernemers, zeggen ze in een persverklaring. Ze willen dan ook dat wanneer versoepelingen mogelijk zijn, deze eerst in de buitenruimte plaatsvinden en daarna in de binnenruimte. De burgemeesters vertrouwen erop dat meerdere versoepelingen op korte termijn mogelijk zijn, gezien de voortgang van het vaccineren. Versoepelen in de buitenruimte vinden zij dan een logische eerste stap. Zolang de huidige maatregelen gelden, worden deze ook gehandhaafd.

 • AstraZeneca-topman aan de tand gevoeld in Brussel

  AstraZeneca-topman Soriot is teleurgesteld dat de productie en dus de levering van zijn coronavaccin aan de Europese Unie tegenvalt. "Net als jullie", zei hij in het Europees Parlement, dat hem en andere vaccinfabrikanten vandaag aan de tand voelt.

  Het Brits-Zweedse bedrijf meldde de afgelopen weken tegenslag na tegenslag. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op 80 miljoen en eigenlijk nog veel meer. De productie in het tweede kwartaal dreigt ook fors tegen te vallen, bleek maandag. Dat heeft kwaad bloed gezet in Brussel.

  Een woordvoerder van AstraZeneca Nederland erkende eerder bij de NOS dat er soms problemen zijn. "Door de complexiteit van vaccinproductie en omdat we hoge eisen stellen aan kwaliteit en veiligheid, worden sommige batches niet goedgekeurd. Dat kan leiden tot fluctuaties in productie."

  Lees er hier meer over:

 • Reguliere zorg schaalt verder op, zegt Nederlandse Zorgautoriteit

  Afgelopen januari hebben ziekenhuizen meer contacten met patiënten gehad dan in dezelfde maand in 2019 en 2020, toen er nog geen corona was. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

  Het aantal operaties ligt weer op een normaal niveau, maar het zijn de lichte ingrepen met minder opnames die relatief vaak worden uitgevoerd. Enkele specialismen blijven achter: operaties bij orthopedie en keel-, neus en oorheelkunde worden minder gedaan dan anders, heeft de NZa becijferd.

  Regionale verschillen

  De organisatie ziet verder veel regionale verschillen in wachttijden voor een behandeling. In Twente en het oostelijke deel van de Achterhoek zijn voor zeven specialismen de wachttijden voor behandelingen met minstens drie weken gestegen ten opzichte van het gemiddelde van november en oktober. In de regio Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland ziet de autoriteit bij het overgrote deel van de behandelingen juist een afname in wachttijd. De wachttijd voor de heupvervanging en knieoperaties lijkt in de meeste regio's gedaald.

  In januari gingen nog steeds veel behandelingen wegens kanker door. "Ook in de laatste drie maanden van 2020 lijkt het aantal patiënten in de oncologie ongeveer op- of boven het niveau van 2019 te zijn geweest", zegt de NZa.

 • Amsterdam sluit Vondelpark tijdelijk vanwege drukte

  1/2 Inter Visual Studio
  2/2 Inter Visual Studio

  De gemeente Amsterdam sluit alle ingangen van het Vondelpark omdat het daar te druk wordt. "We sluiten het tijdelijk af en laten mensen alleen nog het park verlaten", zegt de gemeente. Vandaag waren alleen de hoofdingangen open, de zij-ingangen waren al gesloten na de drukte van gisteren.

  In parken in onder meer Amsterdam, Tilburg, Groningen en Nijmegen stuurden de politie en handhavers gisteren bezoekers weg omdat het veel te druk werd. In Amsterdam werd daarop met flessen naar agenten gegooid.

  De politie in Nijmegen deelt vanmiddag bekeuringen uit aan mensen die zich niet aan de coronaregels houden in het Kronenburgerpark. De gemeente waarschuwt via sociale media dat de tijd van waarschuwen voorbij is en raadt iedereen aan om een rustiger plekje op te zoeken om in de zon te zitten.