NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Politie en burgemeesters staan achter verlenging avondklok • Morgen persconferentie WHO-missie Wuhan

 • Welkom in het coronablog van maandag 8 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Kabinet verlengt avondklok tot en met 2 maart
 • Vijftien kwetsbare ouderen overleden na coronaprik, waarschijnlijk door onderliggende problemen
 • Morgen meer informatie over WHO-missie tijdens persconferentie
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het coronaliveblog van maandag 8 februari januari is gesloten. De komende dag is er een nieuw blog. Tot dan!

 • Welke gevolgen heeft corona op (de uitslag van) de verkiezingen?

  In coronatijd zijn ook de komende Tweede Kamerverkiezingen anders dan je gewend bent. Zo kunnen we op drie dagen naar de stembus: 15, 16 èn 17 maart.

  70-plussers kunnen op hun beurt per brief stemmen. Vooral die laatste verandering is niet onomstreden, want waarom kunnen niet álle kwetsbaren per brief stemmen? Lees er meer over in dit artikel van Nieuwsuur.

 • Nog een Champions League-duel naar Boedapest vanwege Duitse coronaregels

  Het Champions League-duel in de achtste finales tussen Borussia Mönchengladbach en Manchester City wordt op 24 februari gespeeld in Boedapest. De Hongaarse hoofdstad is een week eerder ook al gastheer van de CL-wedstrijd RB Leipzig-Liverpool.

  Beide duels kunnen niet in Mönchengladbach en Leipzig worden gespeeld vanwege de coronaregels. In Noorwegen is ook de Europa League-wedstrijd tussen Molde en Hoffenheim verplaatst.

 • Morgen meer informatie over WHO-missie tijdens persconferentie

  Morgen zal er meer informatie over de WHO-missie in Wuhan naar buiten komen. Om 09.00 uur (Nederlandse tijd) wordt een persconferentie gegeven.

  De WHO-missie is bedoeld om de herkomst van de pandemie te achterhalen. Eerder vertelde de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, die lid is van het team, dat de missie volgens plan verloopt. "Ik ben zelf zeker niet ontevreden", zei ze. "Onze discussies zijn scherp. De samenwerking met de Chinese collega's is goed. Het is een goede groep onderzoekers. Het is superboeiend en heel fascinerend."

  Dat vertelde ze via een videoverbinding:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Marion Koopmans over haar onderzoek in Wuhan: 'Ik krijg er kippenvel van'
 • Veertien gevaccineerde ouderen in Duitsland besmet met coronavirus

  In een verzorgings- en verpleeghuis in Belm bij het Duitse Osnabrück zijn veertien ouderen besmet geraakt met de Britse variant van het coronavirus. Ze waren volledig gevaccineerd met het Pfizer/BioNTech-vaccin, allemaal hadden ze beide prikken gekregen. Het vaccin geldt als zeer effectief, met een werkzaamheid van 94 procent.

  De ouderen vertonen tot nu toe milde of geen ziekteverschijnselen, maar het is slecht nieuws dat ze ondanks de vaccinaties toch de Britse variant van het virus hebben opgelopen.

  Lees hier meer

 • Burgemeester New York: restaurants kunnen vanaf vrijdag gedeeltelijk open

  De burgemeester van New York zegt dat restaurants in de stad vanaf vrijdag gedeeltelijk open kunnen gaan. Dat is twee dagen eerder dan de verwachte openingsdatum, op Valentijnsdag.

  Het gaat om het 'indoor dining'-gedeelte van restaurants, en dat mag open voor 25 procent capaciteit.

  New York meldde vandaag 8448 coronabesmettingen en 114 doden door de gevolgen van het coronacrisis. "De piek na de feestdagen is voorbij", zei Andrew Cuomo.

 • Demissionair minister Grapperhaus licht verlenging avondklok toe

  Demissionair minister Grapperhaus zei na een overleg met de meest betrokken ministers, dat het OMT nog niet kan zeggen of de avondklok het beoogde effect heeft op de besmettingen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demissionair minister Grapperhaus licht verlenging avondklok toe
 • Ook morgen verschillende GGD-locaties gesloten

  Ook morgen blijven sommige teststraten en vaccinatielocaties van de GGD nog gesloten vanwege de weersomstandigheden. Gisteren waren alle locaties dicht vanwege het winterweer, vandaag gingen alweer wat plekken open.

  Morgen houdt GGD Rotterdam-Rijnmond de locaties Topsportcentrum, Kralingse Zoom, Koperstraat en Zuidland dicht, meldt persbureau ANP, en zijn ook de autoteststraat in de RAI Amsterdam en coronatestlocatie Gorinchem niet toegankelijk.

  De regionale GGD's mogen zelf bepalen of ze de locaties sluiten. Als een GGD-locatie gesloten blijft, worden mensen met een afspraak gebeld en wordt de afspraak verzet.

 • Politie: handhaven extra drie weken avondklok gaat lukken

  Volgens de politie is de avondklok de komende tijd qua handhaving nog wel vol te houden. "De handhaving sinds de invoering van de avondklok loopt goed. We hebben flink wat boetes uitgeschreven, ook al houden de meeste mensen zich wel gewoon aan de avondklok of hebben ze de juiste papieren als ze toch op straat zijn", zegt een woordvoerder van de nationale politie.

  Maar het handhaven van de avondklok gaat wel ten koste van iets anders, zegt de woordvoerder. "We hebben nu nog geen overzicht van wat er door de avondklok precies aan werk is blijven liggen. Dat zal heel versplinterd zijn, omdat het lokaal wordt bepaald. Het kost dus capaciteit, maar is nog wel vol te houden. Die drie weken erbij gaan lukken."

 • Bruls: Veiligheidsberaad staat achter besluit avondklok

  Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, zegt dat de burgemeesters achter het besluit staan dat de avondklok wordt verlengd. "We zien dat de avondklok best wel goed heeft gefunctioneerd. Het heeft ertoe geleid dat minder mensen bij elkaar op bezoek kwamen. En daar ging het over", zegt Bruls.

  Het is wel belangrijk om de komende tijd in de gaten te houden of de avondklok wel een invloed heeft op het aantal besmettingen, gaat de voorzitter verder. "We moeten in de gaten blijven houden dat de Britse mutatie zo klein mogelijk wordt gehouden."

  De avondklok is goed te handhaven, gaat Bruls verder. "Het is makkelijk: je bent óf binnen óf buiten met een goede reden. Dat is vrij eenvoudig te handhaven." Daarom is er alleen de eerste week extra inzet van handhaving nodig geweest.

  Bruls denkt dat de coronamaatregelen de komende weken nog nodig zijn. "Als je nog niet weet wat de Britse variant doet, is het wel reëel dat je deze maatregelen houdt." Mensen lijken ook niet zoveel problemen te hebben met de avondklok, zegt hij. "De avondklok wordt goed nageleefd, mensen hebben daar niet zoveel problemen mee. Ze hebben meer moeite met het feit dat er maar één persoon op bezoek mag komen.

 • Mexicaanse president weer hersteld van corona

  De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador is hersteld van corona. De president kreeg twee weken geleden te horen dat hij positief getest was op het coronavirus, en ging toen met milde klachten in isolatie. Vandaag maakte hij op een persconferentie bekend dat hij weer hersteld is. "We zijn weer op de been", zei het 67-jarige staatshoofd.

 • Gevangenen EBI Vught uit quarantaine

  Gevangenen van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hoeven niet langer in quarantaine te blijven. Ze hebben allemaal een negatieve uitslag van een coronatest gekregen, meldt Omroep Brabant.

  Een aantal gevangenen werd vorige week in quarantaine geplaatst toen twee medewerkers van de EBI besmet bleken met het coronavirus. Ze mochten geen bezoek ontvangen en niet gelucht worden.

 • Vijftien kwetsbare ouderen overleden na coronaprik, waarschijnlijk door onderliggende problemen

  Bijwerkingencentrum Lareb heeft vijftien meldingen ontvangen over kwetsbare ouderen die zijn overleden nadat ze een coronavaccin hadden gekregen. In alle gevallen ging het volgens het Bijwerkingencentrum om fragiele ouderen met meerdere ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

  "Hoogst waarschijnlijk zijn deze mensen overleden aan hun onderliggende gezondheidsproblemen", zegt Lareb-directeur Agnes Kant. "Ze hadden ziektes die veel bij ouderen voorkomen, zoals dementie en ernstige hart- en vaatziekten. Ze waren dus allemaal erg kwetsbaar."

  Lees hier meer

 • Kabinet verlengt avondklok tot en met 2 maart

  De avondklokmaatregel wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat betekent dat nog ruim drie weken lang niemand na 21.00 uur de straat op mag zonder goede reden. Ingewijden bevestigen een bericht van Telegraaf met die strekking. Als de besmettingscijfers daar aanleiding toe geven, kan de maatregel eerder weer afgeschaft worden.

  In een overleg vanochtend hebben betrokken ministers een OMT-advies besproken over het verlengen van de maatregel.

  Lees hier verder

 • 2273 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2273 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1667 minder dan gisteren. Afgelopen week werden er per dag gemiddeld 3782 mensen positief getest.

  Het is wel belangrijk om te vermelden dat de teststraten gisteren dicht waren vanwege de sneeuw. Dat beïnvloedt rechtstreeks het aantal besmettingen. De ruim 2200 positieve tests zijn deels afkomstig van de GGD die afgelopen etmaal 1605 nagekomen gevallen heeft gemeld en van commerciële partijen die goed waren voor ruim 600 positieve gevallen.

  Ook vandaag zijn diverse testlocaties nog dicht, dus vermoedelijk vallen ook morgen de cijfers lager uit.

  Lees hier meer