liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrika schort prikken met AstraZeneca-vaccin op • Morgen weer tests en vaccinaties

liveblog gesloten

Zuid-Afrika schort prikken met AstraZeneca-vaccin op

Zuid-Afrika heeft het gebruik van het AstraZeneca-vaccin opgeschort nadat uit eerste testresultaten blijkt dat het vaccin slechts beperkte bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize bekendgemaakt.

Ontwikkelaars verwachten dat ze het vaccin tegen de herfst zo hebben aangepast, dat de prik wel voldoende bescherming biedt tegen deze variant.

'Coronaregels ondanks winterweer goed nageleefd'

Mensen die vandaag vanwege de sneeuw naar buiten gingen, hebben zich over het algemeen goed aan de coronaregels gehouden, concludeert het Veiligheidsberaad.

Op sommige plekken was het drukker dan normaal, "maar dit heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid", volgens een woordvoerder. Ze benadrukt dat het advies om niet onnodig op reis te gaan van kracht blijft.

Deel basisscholen gaat morgen toch niet open

Een aanzienlijk deel van de basisscholen gaat morgen vanwege het winterse weer toch niet open. Net nu ze weer open mogen na de 'lockdown', blijven er onder meer scholen dicht in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, in de regio's Zaanstreek en Waterland en in het oosten van het land.

In Amsterdam blijven meer dan honderd scholen gesloten die zijn aangesloten bij de Federatie Openbaar Primair Onderwijs Amsterdam. Het risico op ongelukken door gladheid zou te groot zijn.

Ook in de regio Waterland vrezen ze voor ongelukken. In Overijssel worden leerlingen van meerdere scholen voor speciaal onderwijs getroffen. Taxibedrijven in de provincie zeggen dat ze vanwege de gladheid niemand vervoeren.

Enkele scholen geven leerlingen een dag langer thuisonderwijs.

Uitbraak op afdeling oncologie MCL

Vanwege een corona-uitbraak blijft de oncologieafdeling van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) dicht tot 15 februari. 24 medewerkers van de afdeling zijn besmet geraakt met het virus.

De sluiting is in het belang van de patiënten, volgens Froukje Ubels, voorzitter van de medische staf van het MCL. "We willen koste wat kost voorkomen dat er meer besmettingen optreden", schrijft Ubels.

Patiënten met behandelingen die niet kunnen worden uitgesteld, krijgen verwijzingen naar andere ziekenhuizen in Friesland of in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Behandelingen die kunnen wachten, worden uitgesteld.

Eerder was er al een opnamestop afgekondigd op de afdeling oncologie van het MCL, toen bleek dat dertien medewerkers besmet waren geraakt.

'Britse variant verspreidt zich razendsnel in VS'

De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich razendsnel door de Verenigde Staten. Onderzoekers denken dat de mutatie ongeveer elke tien dagen verdubbelt, schrijft The New York Times.

Na een analyse van een half miljoen coronatests, voorspellen de onderzoekers dat de Britse variant misschien al over een maand de overhand heeft. Dat heeft mogelijk een nieuwe golf van besmettingen en overlijdens tot gevolg, schrijft de krant.

GGD heropent morgen test- en vaccinatielocaties

De GGD wil morgen alle test- en vaccinatielocaties heropenen. Die waren vandaag vanwege het winterse weer gesloten. Alleen als er voor morgen in een bepaalde regio code rood geldt, blijven de locaties daar dicht. Voor morgenochtend is door het KNMI weercode oranje afgegeven.

Per regio kan daarnaast worden besloten of een locatie dicht blijft vanwege het weer. Mensen met een afspraak worden gebeld als een test- of vaccinatielocatie gesloten blijft.

Wie het morgen niet ziet zitten om de straat op te gaan vanwege de weersomstandigheden, kan een al ingeplande test- of prikafspraak telefonisch verzetten.

Oostenrijk scherpt grenscontroles met alle buurlanden aan

Oostenrijk gaat de grenscontroles met alle buurlanden aanscherpen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook moeten niet-essentiële reizen tot het absolute minimum worden gebracht, zei minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer.

Morgen gaan in Oostenrijk de scholen, winkels en musea weer open. Volgens Nehammer dienen de grenscontroles als een "golfbreker voor infectieketens". Voor de grenzen met Hongarije, Slovenië, Tsjechië en Slowakije gold al een strengere controle.

Vier actievoerders aangehouden bij betoging Maastricht

De politie in Maastricht heeft vier personen aangehouden bij de demonstratie tegen het coronabeleid op het Vrijthof. Zij zijn aangehouden voor belediging en opruiing, of omdat ze zich niet konden identificeren.

De onaangekondigde betoging heeft niet geleid tot ongeregeldheden, meldt de politie. Er kwamen zo'n 150 tot 200 mensen op af.

Paus begroet bezoekers weer na wekenlange stop

Paus Franciscus heeft voor het eerst in zeven weken weer bezoekers gegroet op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Tientallen mensen stonden hem op anderhalve meter afstand op te wachten voor de traditie op zondagmiddag.

Paus Franciscus begroet bezoekers weer voor het eerst in vijf weken

3963 nieuwe besmettingen, iets meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3963 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 153 minder dan gisteren. Het aantal is wel licht hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3929 mensen positief werden getest. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

1980 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen bleef de bezetting nagenoeg gelijk. Er zijn iets meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan er zijn opgenomen. Er liggen nu 1980 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1983), van wie 535 op de IC (gisteren: 547), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

48 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 48 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 61. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 58 doden per dag, tegen 66 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal sterfgevallen zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 579 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 643. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Coronaprotest in Maastricht beëindigd, ook protest in Amsterdam

Politie maakt einde aan demonstratie op Vrijthof

Op het Vrijthof in Maastricht heeft de politie een einde gemaakt aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Er demonstreerden naar schatting 150 tot 200 mensen, sommige met protestborden. Het Vrijthof werd afgezet om te voorkomen dat meer demonstranten zich zouden aansluiten bij het protest. Er was veel politie aanwezig.

De politie riep op minstens anderhalve meter afstand van elkaar te houden, maar daaraan werd nauwelijks gehoor gegeven. Er zijn drie mensen aangehouden voor opruiing, belediging en het zich niet kunnen identificeren.

In Maastricht ligt geen sneeuw, waardoor demonstranten gemakkelijk naar het Vrijthof konden komen.

IJskoud Amsterdam

Ook in Amsterdam wordt gedemonstreerd. Er zijn ruim honderd demonstranten op het Museumplein, er ligt sneeuw en het is er koud. Ook hier is veel politie op de been, die A4'tjes heeft uitgedeeld met coronaregels. Ook zijn de demonstranten opgeroepen te vertrekken. De sfeer is vrij rustig, er is muziek en een koek-en-zopie.

De demonstranten zeiden tegen de politie dat ze het vreemd vonden dat mensen met kinderen die verderop bij het Rijksmuseum in de sneeuw speelden niet gewezen werden op de afstandsregel.

Het Museumplein en omliggende straten zijn opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De vrees bestond dat er weer mensen met wapens naar het plein zouden komen. De afgelopen drie zondagen waren er ongeregeldheden.

Tientallen demonstranten op de been ondanks kou

India verspreidt miljoenen vaccins in Zuidoost-Azië

Afghanistan heeft 550.000 doses coronavaccin gekregen van India. Daardoor kan het vaccinatieprogramma de komende dagen van start. Om te beginnen wordt zorgpersoneel dat met coronapatiënten werkt ingeënt. In het land met ongeveer 35 miljoen inwoners zijn volgens officiële cijfers meer dan 2400 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Ruim 55.000 mensen zijn besmet geraakt sinds het begin van de pandemie.

India stuurt ook vaccins naar Cambodja en wil ook Mongolië, Caribische landen en eilanden in de Stille Zuidzee voorzien. Het is onderdeel van de vaccinatiestrategie van India. De regering-Modi probeert hiermee China af te troeven, dat ook heeft beloofd vaccins naar landen in de regio te sturen. Het vaccin dat India verspreidt, is het lokaal geproduceerde AstraZeneca-vaccin.

De inentingscampagne in India zelf is nog maar net begonnen. Het streven is om voor augustus 300 miljoen mensen in te enten. In de eerste twee weken zijn zo'n 3 miljoen zorgmedewerkers gevaccineerd.

Bondgenoten

India heeft ook al vaccins geleverd aan Myanmar, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka en de Maldiven, als onderdeel van het Vaccine Friendship-programma. Er zijn tot nu toe 15,6 miljoen doses geëxporteerd naar zeventien landen; deels commercieel, deels als donatie.

Modi gebruikt de campagne om de banden met omliggende landen aan te halen in de strijd tegen het politieke en economische overwicht van China. Zo is Cambodja een belangrijke bondgenoot van China, dat er een miljoen doses heen wil sturen, ontwikkeld door het staatsbedrijf Sinopharm. Een deel daarvan is al geleverd.

India heeft na de VS het hoogste aantal coronabesmettingen. De teller staat op 10,8 miljoen. Het dodental is opgelopen tot bijna 155.000.

Carnavalstempel in Rio de Janeiro nu vaccinatiestraat

In Rio de Janeiro zouden eigenlijk de voorbereidingen voor het jaarlijkse carnaval in volle gang moeten zijn. Maar een grote feestlocatie, de Sambadrome, is omgebouwd tot vaccinatieplaats. Er is een drive-through ingericht voor ouderen om te worden ingeënt.

De Sambadrome in Rio de Janeiro

Britse staatssecretaris: jaarlijks inenten, net als de griepprik

De Britse staatssecretaris belast met het vaccinatieprogramma verwacht dat er een jaarlijkse inentingscampagne nodig is, vergelijkbaar met de griepprik. Het vaccin wordt dan aangepast aan de heersende varianten. Eerst zal het nog nodig zijn komende herfst iedereen nog een prik te geven, verwacht Nadhim Zahawi.

De Britten liggen op schema om voor half februari de kwetsbaarste groepen te hebben ingeënt.

Farmaceut AstraZeneca liet gisteren weten dat zijn coronavaccin, ontwikkeld met de universiteit van Oxford, beperkte bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Dat blijkt uit de eerste testresultaten.

Nu de vaccinatiecampagne goed op gang is laait het debat weer op over het verlichten van meer lockdown-maatregelen, afgezien van het openen van de scholen in maart.

De Britten krijgen geen coronapaspoort, zei Zahawi. "Als mensen een vaccinatiebewijs nodig hebben om bijvoorbeeld naar het buitenland te reizen, kunnen ze dat van hun huisarts krijgen", zei hij.

'Biden bestrijdt corona alsof het oorlog is'

De Amerikaanse president Joe Biden vecht tegen het coronavirus alsof het oorlog is. Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica over de aanpak van covid-19 door de nieuwe president. "Het totale aantal coronadoden in de VS ligt al hoger dan het aantal Amerikaanse militairen dat sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog", schrijft de krant. "Dagelijks overlijden er ongeveer net zoveel mensen als gevolg van het virus als er omkwamen bij de aanslagen van 11 september 2001. In tegenstelling tot zijn voorganger Donald Trump benadert Biden de coronacrisis als een oorlog."

De eerste drie maatregelen van Biden in deze strijd zijn het benoemen van deskundige 'generaals', het vaststellen van duidelijke doelen en een plan maken om die te bereiken.

Biden wil dat de farmaceuten beloven de komende drie maanden 150 miljoen doses coronavaccin te leveren. Volgens de wet kan hij de bedrijven verplichten volledig in te zetten op de productie van vaccins, schrijft de krant.

Aantal coronapatiënten op Belgische ic's terug op niveau oktober

In België liggen er voor het eerst sinds half oktober minder dan 300 coronapatiënten op de intensive care, het zijn er nu 291. In totaal liggen er nu 1649 coronapatiënten in het ziekenhuis. Wel is het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen week licht gestegen, het waren er gemiddeld 123 per dag tegen 119 de week ervoor.

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is in dezelfde periode gedaald van gemiddeld 50 naar gemiddeld 41 per dag.

Alle test- en vaccinatielocaties gesloten vanwege code rood

Alle test- en vaccinatielocaties van de GGD zijn dicht. Vanwege de winterse omstandigheden heeft de GGD daartoe besloten. In het hele land geldt code rood, omdat de combinatie van sneeuw, wind en vorst tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Zo'n 40.000 mensen die zouden worden getest of gevaccineerd zijn gisteren al gebeld om een nieuwe afspraak te maken.

Geen Catshuisoverleg vanwege winterweer

Het Catshuisoverleg over de coronamaatregelen gaat niet door vanwege het winterweer en code rood. Het belangrijkste onderwerp op de agenda zou de avondklok zijn.

In het overleg, dat meestal op zondag is, bespreken de meest betrokken bewindslieden met deskundigen de stand van zaken omtrent corona.

Normaal gesproken komt Jaap van Dissel, directeur van het centrum infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het Outbreak Management Team, ook naar het Catshuis. Hij zal nu vermoedelijk morgenmiddag aanschuiven op het ministerie van Algemene Zaken bij het corona-overleg met de betrokken bewindspersonen.

Welkom in het coronablog

Goedemorgen en welkom in het coronablog van zondag 7 februari. Het coronablog van gisteren is hier terug te lezen.