Belgische horeca nog langer dan een maand dicht • Catshuisoverleg over avondklok vervalt
- Welkom in het coronablog. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
- Code rood, morgen geen Catshuisoverleg.
- 4130 besmettingen, meer dan 1 miljoen mensen positief getest.
- Morgen overal code rood: alle test- en vaccinatielocaties dicht.
- Schoolleiders blij met aangepast 'snottebellenadvies.
Liveblog gesloten
We sluiten het coronaliveblog weer af voor vandaag. Vanaf morgenochtend wordt er weer een nieuw blog bijgehouden met het laatste nieuws.
Belgische horeca nog meer dan een maand dicht
De Belgische minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, heeft de hoop weggenomen dat de horeca in België op 1 maart weer open kan. Die hoop was gebaseerd op het besluit van het Overlegcomité dat kappers, vakantieparken, campings en dierentuinen vanaf 13 februari weer klanten mogen ontvangen.
"Ik begrijp dat heel goed. Als je nu cafébaas bent, of in de cultuursector werkt: dat is vreselijk, en ik weeg mijn woorden. Maar 1 maart, dat is volstrekt ondenkbaar", zei Vandenbroucke op de Vlaamse Radio 1.
Volgens Vandenbrouke kan de horeca pas weer open als er voldoende voortgang is geboekt bij het vaccineren. "Een belangrijk kantelmoment zal zijn als de hele kwetsbare groep mensen in ons land gevaccineerd is. Dan spreek ik over alle mensen van boven de 65, over mensen met bijkomende ziektes die hen kwetsbaar maken en over het zorgpersoneel. Daar gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het doel wel helder is, maar wanneer we er zullen geraken niet. We zijn daar afhankelijk van de levering van vaccins."
Opstand in Amerikaanse gevangenis tegen coronabeperkingen
Gevangenen in de Amerikaanse stad St. Louis zijn in opstand gekomen. Ze zijn het niet eens met maatregelen tegen coronabesmetting, zoals een beperking van het aantal bezoekers, en de vertragingen die bij de behandeling van hun rechtszaken zijn ontstaan. Ze stichtten brandjes, vernielden ruiten en gooiden spullen op straat.
De gevangenis zegt dat zo'n 115 gevangenen aan de opstand meedoen. Tientallen agenten proberen de orde te herstellen. In december en januari kwamen gevangenen in dezelfde gevangenis in opstand, omdat ze niet bij besmette gedetineerden ondergebracht wilden worden.
Code rood, morgen geen Catshuisoverleg
Het Catshuisoverleg van morgen over de coronamaatregelen gaat niet door vanwege het winterweer en code rood. Het belangrijkste onderwerp op de agenda was het wel of niet verlengen van de avondklok.
Normaal gesproken komt Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het Outbreak Management Team, ook naar het Catshuis. Hij zal nu vermoedelijk maandagmiddag aanschuiven op het ministerie van Algemene Zaken bij het corona-overleg met de betrokken bewindspersonen.
4130 nieuwe besmettingen, meer dan 1 miljoen mensen positief getest
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4130 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 218 minder dan gisteren.
Het aantal van 4130 is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3893 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.
1983 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.
Er liggen nu 1983 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2052), van wie 547 op de IC (gisteren: 573), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
61 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 61 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 60. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 57 doden per dag, tegen 65 doden per dag een week eerder.
Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 590 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 659. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.
Morgen overal code rood: alle test- en vaccinatielocaties GGD's dicht
Alle vaccinatie- en testlocaties van de GGD's blijven morgen dicht. Het KNMI heeft voor morgen voor het hele land code rood afgekondigd, omdat de combinatie van sneeuw, wind en vorst tot gevaarlijke situaties kan leiden.
De GGD's hadden al aangekondigd dat bij code rood in een bepaalde regio de vaccinatie- en testlocaties in die regio dicht zouden gaan.
Coronaregels óók voor sneeuwpret
Het gooien van sneeuwballen mag alleen met mensen van één huishouden, of in groepjes van twee. Dat adviseert de Rijksoverheid. Die regel geldt ook voor schaatsen, waarbij de anderhalvemeterregel moet worden gehandhaafd. Tochten, wedstrijden of andere evenementen zijn niet toegestaan.
De overheid heeft een pagina gemaakt met alle adviezen en regels rond het winterse weer in coronatijd. Ook ander winterplezier, zoals sleeën, schaatsen of wandelen, is alleen toegestaan met je eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten je eigen huishouden.
"Houd afstand van mensen van buiten je eigen huishouden, ook tijdens schaats- en sneeuwpret", meldt de overheid. Kinderen tot en met 17 mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen, en hoeven geen afstand te houden.
De Rijksoverheid adviseert mensen weg te gaan als het ergens druk wordt, bijvoorbeeld op een parkeerplaats of rond een koffie-afhaalpunt. Wordt het toch te druk, dan kan de burgemeester maatregelen nemen.
Ook tweede prik voor 40.000 werknemers uit acute zorg
Alle 40.000 medewerkers uit de acute zorg die in aanmerking kwamen voor een vaccinatie, hebben ook hun tweede prik gekregen. Daarmee zijn zij nu volledig gevaccineerd, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Het gaat om een beperkte groep medewerkers van de intensive care, de spoedeisende hulp, de corona-afdeling en medewerkers die op de ambulance zitten. Het gaat om ongeveer 10 procent van het totaal aantal ziekenhuismedewerkers.
Volgens het LNAZ zijn er 210 flacons met vaccin bewaard gebleven door meer dan 6 vaccins uit een flacon te halen. De overgebleven flacons zijn naar de GGD gebracht.
Rosario en Fernando trouwen op de corona-afdeling in het ziekenhuis
Een bijzondere dag voor het Spaanse koppel Rosario (62) en Fernando (70). De twee hebben beiden corona en besluiten te gaan trouwen op de corona-afdeling in het ziekenhuis van Madrid. Uiteraard met ringen, bloemen en taart.
China keurt tweede coronavaccin goed
De Chinese autoriteiten hebben een tweede coronavaccin goedgekeurd voor algemeen gebruik. Het gaat om het vaccin van Sinovac, dat al wel wordt ingezet bij risicogroepen. Nu kunnen ook andere Chinezen ermee worden ingeënt. Eerder keurde China ook al het vaccin van staatsbedrijf Sinopharm goed.
Onder meer Indonesië, Turkije, Brazilië en Laos hebben noodgoedkeuring afgegeven voor het Chinese vaccin. De farmaceut verwacht per jaar zo'n miljard doses te kunnen produceren van het middel.
Uit een onderzoek met het vaccin onder ruim 12.000 zorgmedewerkers in Brazilië bleek dat het vaccin 50,65 procent effectief is.
Slob neemt 'snotneusadvies' over; ouderorganisatie kritisch
Minister Slob van Onderwijs neemt het OMT-advies over basisschoolleerlingen met een snotneus over. In het advies staat dat kinderen tussen 4 en 12 jaar vanaf maandag niet naar school mogen als ze verkouden zijn.
Het OMT wil ook dat verkouden kinderen zich laten testen. Bij een negatieve test mogen ze weer naar school. Als ze zich niet laten testen, mogen ze weer naar school als ze 24 uur klachtenvrij zijn of als hun klachten na zeven dagen nog steeds mild zijn. Kinderen onder de 4 jaar mogen met een snotneus wel naar de kinderopvang en hoeven zich niet te laten testen.
De belangenorganisatie Voor Werkende Ouders, die zegt ruim 15.000 ouders te vertegenwoordigen, is blij dat de regels voor de jongste kinderen niet zijn aangescherpt. Over het nieuwe beleid voor basisschoolleerlingen is de organisatie kritisch.
"Deze aanscherping gaat ervoor zorgen dat veel kinderen alsnog thuis zitten, zonder thuisonderwijs. Hierdoor ontstaat een gatenkaas in de kennis van kinderen", schrijft Voor Werkende Ouders in een verklaring. Ook zouden veel ouders er bezwaar tegen hebben om hun kind te laten testen, met als gevolg dat die kinderen nog langer thuis zitten.
Ook werkgevers hebben er last van, zegt de organisatie. Ouders kunnen thuis minder goed werken als hun kind ook thuis is en mensen in cruciale beroepen, zoals leerkrachten, verpleegkundigen en agenten, kunnen helemaal niet werken. Ook vreest Voor Werkende Ouders discussies tussen ouders en leerkrachten over de vraag of een kind naar school kan.
GGD-locaties dicht bij code rood
De GGD sluit test- en vaccinatielocaties als het KNMI in een regio code rood ('onderneem actie') afkondigt. Tot die tijd blijven zoveel mogelijk locaties open, maar regionale GGD's kunnen wel zelf besluiten een locatie te sluiten vanwege de weersomstandigheden. Als dat gebeurt, worden mensen met een afspraak per telefoon of sms geïnformeerd.
Mensen die zich ongemakkelijk voelen om naar een test- of vaccinatielocatie te gaan en de afspraak willen verzetten, kunnen met de GGD contact opnemen. "Mocht het vanwege mogelijke lange wachttijden of andere omstandigheden dit weekend niet lukken het callcenter te bereiken, dan kan hierover ook na het weekend nog contact op worden genomen met de GGD. Niemand moet zich verplicht voelen de straat op te gaan", staat in een verklaring.
De vaccins die dit weekend gebruikt zouden worden en door gemiste afspraken niet worden gebruikt, worden later alsnog ingezet. Het RIVM zal de levering van vaccins daar op aanpassen, verzekert de GGD.
Duitsland denkt aan steun voor vaccinfabrieken
De Duitse minister van Financiën Scholz wil bedrijven financieel te hulp schieten bij de productie van vaccins, zegt hij tegen de nieuwsorganisatie RedaktionsNetzwerk Deutschland. Scholz wijst erop dat farmaceuten geen fabrieken uit de grond stampen als ze niet weten hoe lang die fabrieken nodig zijn.
"Als een bedrijf hier zorgen over heeft, dan moet het dat zeggen en dan lossen we dat probleem op", zegt hij. "Het sneller aanschaffen van vaccins mag niet falen vanwege geld."
Scholz herhaalde in het gesprek ook de kritiek op het vaccinatiebeleid van de Europese Commissie. Meer vaccins hadden volgens hem moeten worden besteld, en dat kon ook. "Maar dat is niet gedaan."
Schoolleiders blij met aangepast 'snottebellenadvies'
De Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) is blij met het aangepaste OMT-advies over snottebellen op school. "Door de ongelooflijke onzekerheid die er heerst, hadden wij erop aangedrongen dat duidelijker moest worden wat er wel en niet kan", zei AVS-voorzitter Petra van Haren in het NOS Radio 1 Journaal.
In het advies, dat gisteravond laat verscheen, staat dat basisschoolleerlingen met een neusverkoudheid moeten thuisblijven, met het dringende advies zich te laten testen. Voor hen geldt nu hetzelfde testbeleid als voor oudere leeftijdsgroepen. "We willen het zekere voor het onzekere nemen en de risico's zo beheersbaar mogelijk maken. We zijn erg blij met deze duidelijkheid", zegt Van Haren. "Je moet iets doen om de zorgen weg te nemen."
Lees hier meer:
Jaar na dood Chinese arts en klokkenluider Li Wenliang
Het is vandaag precies een jaar geleden dat de Chinese arts en klokkenluider Li Wenliang uit de stad Wuhan overleed. In een groep op de chatapp WeChat waarschuwde hij zijn collega's eind 2019 al voor een toen nog onbekend logvirus, dat leek op SARS. Hij adviseerde hen om beschermende kleding te dragen.
De autoriteiten reageerden boos op de noodkreet van Li. De 34-jarige Li zou "geruchten" hebben verspreid en daarmee de "sociale stabiliteit" in gevaar hebben gebracht. Ook zeven andere artsen kregen een berisping.
Een bekende Chinese epidemioloog, Zhong Nanshan, noemde Li na zijn overlijden "een held van China". Maar de Chinese president Xi Jinping noemde hem niet, toen hij de "helden" van de coronacrisis prees.
Avondklok op Aruba blijft van kracht, gaat wel een uurtje later in
De avondklok die sinds eind december op Aruba geldt, blijft voorlopig van kracht. Dat heeft het Arubaanse crisisbeheersingsteam laten weten na "grondig overleg". Wel wordt de avondklok enigszins versoepeld. Zo mogen mensen nu tot middernacht buiten zijn, in plaats van tot 23.00 uur.
Ook mogen winkels een uurtje langer open blijven, tot 23.00 uur. Verder mogen in restaurants buiten voortaan zes mensen aan een tafel zitten, in plaats van vier. Het maximumaantal van vier aan een tafel blijft wel gelden voor binnen.
De Arubaanse overheid zegt dat de pandemie "niet alleen lichamelijke gezondheidsproblemen, maar ook geestelijke gezondheidsproblemen, een economische crisis, veiligheidsproblemen en nog veel meer" veroorzaakt.
RIVM verwacht pas volgende week duidelijker effect van beperkingen
Wat is het effect van het instellen van de avondklok, nu twee weken geleden? En van de beperking van bezoek aan huis tot één persoon per dag? Het antwoord op die vraag is cruciaal voor de eventuele verlenging van de avondklok, een besluit dat het kabinet naar verwachting dit weekend neemt.
"Op dit moment weten we het gewoon nog niet", zegt hoofdmodelleur Jacco Wallinga van het RIVM. Hij verwacht pas volgende week een duidelijker effect te zien. "Maar hopelijk merken al iets in de komende dagen."
Lees hier het hele gesprek met Jacco Wallinga en Jaap van Dissel van het RIVM:
'Vier marineschepen uit de vaart om coronabesmettingen'
De Koninklijke Marine heeft vier marineschepen tijdelijk uit de vaart genomen vanwege coronabesmettingen aan boord. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Drie schepen waren sinds maandag onderweg naar een oefening in Noorwegen, maar zijn halverwege teruggekeerd. Een ander schip ligt sinds dinsdag langs de wal in Den Helder, nadat aan boord twaalf coronagevallen waren vastgesteld.
Uit interne defensieberichten zou blijken dat de uitbraak "pijnlijk duidelijk" maakt dat de huidige coronamaatregelen op de schepen niet voldoende zijn. Een woordvoerder van de marine zegt dat Defensie zich beraadt op passende maatregelen.
Verschillende vaccinatie- en testlocaties morgen dicht
De vaccinatielocaties in Doetinchem en Apeldoorn blijven morgen dicht. Dat heeft de GGD Noord- en Oost-Gelderland besloten vanwege het verwachte winterse weer. De afspraken worden verzet. De GGD-teststraten in de regio hebben aangepaste openingstijden.
De GGD Zaanstreek-Waterland gaat iedereen die morgenochtend gevaccineerd zou worden bellen om de afspraak te verzetten naar een moment na 11.30 uur die dag. Voor de mensen die de GGD niet kan bereiken, is volgens een woordvoerder beperkte capaciteit beschikbaar.
De GGD Rotterdam-Rijnmond besloot gisteren nagenoeg alle testlocaties zondag te sluiten. Ook de regio Hollands Noorden sluit drie teststraten (Opmeer, Heerhugowaard en Bovenkarspel). In Groningen en de regio Haaglanden zijn alleen de openingstijden aangepast. Veel andere regio's, zoals Utrecht, Gelderland-Midden en Limburg-Noord, zeggen dat hun test- en vaccinatielocaties open blijven.
Kritiek op Canada om ontvangen Covax-vaccins
Canadese oppositiepartijen en hulporganisaties als Oxfam hebben kritiek geuit op premier Trudeau vanwege het afnemen van vaccins via het Covax-mechanisme. Dat programma van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie is bedoeld om vaccins te verstrekken aan arme landen en te voorkomen dat rijke landen alle vaccins opkopen, maar ook westerse landen als Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en dus ook Canada ontvangen vaccins via Covax.
Volgens de premier is het logisch dat Canada 'aftapt' van Covax. "Onze bijdrage aan het programma was bedoeld om zowel arme landen te steunen als zelf meer vaccins te verkrijgen", zei hij op een persconferentie. Canada ontvangt eind juni zo'n 1,9 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin via Covax. Daarnaast heeft het ruim 400 miljoen doses aan vaccins direct bij zeven verschillende farmaceuten besteld, wat neerkomt op 10 prikken per inwoner.
Het spreekt in Trudeaus voordeel dat zijn land na het Verenigd Koninkrijk de grootste donateur aan het Covax-programma is: Canada heeft zo'n 246 miljoen dollar toegezegd. Nederland draagt 6 miljoen dollar bij. Daarnaast heeft de Europese Commissie 117 miljoen dollar toegezegd.
Welkom in het coronablog
Goedemorgen en meer dan welkom in het coronablog van zaterdag 6 februari. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.