NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Burgemeesters pleiten voor meer perspectief • BOA Bond wil coronaboete naar 1000 euro

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten voor vandaag dit liveblog.

 • Burgemeesters pleiten voor meer perspectief in lockdown

  De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls (CDA) wil dat er door het kabinet meer zicht wordt geboden op een weg uit de lockdown.

  Volgens Bruls merken burgemeesters dat de lockdown veel doet met de samenleving. De burgemeesters hebben begrip voor een eventuele verlenging, maar het bieden van perspectief zou wellicht kunnen helpen bij het creëren van meer draagvlak. "Je zou de vergelijking kunnen trekken met maart en april toen we ook langer maatregelen hebben gehad. Toen is ook gewerkt om stapsgewijs de maatregelen weer los te laten. Dat soort scenario's moet je nu ontwikkelen", zei Bruls na afloop van het Veiligheidsberaad.

  In hoeverre en hoe snel er sprake kan zijn van versoepelingen is lastig in te schatten volgens Bruls. "Het lastige is dat je niet kunt voorspellen wat die nieuwe besmettelijkere variant van het virus doet. Maar je moet het nu wel echt op een rij zetten. Ook om iedereen in de samenleving weer mee te nemen na bijna een jaar van beperkingen."

 • 'Voordringers' zorgen voor wachtlijsten bij vaccinatie

  Zorgpersoneel dat eigenlijk niet in de eerste vaccinatieronde hoort, blijkt in sommige gevallen tóch al ingeënt. Dat meldt Nieuwsuur na gesprekken met meerdere zorginstellingen.

  Het gaat bijvoorbeeld om kantoor- of restaurantpersoneel van zorginstellingen. Maar ook medewerkers die eigenlijk nog niet aan de beurt zijn konden zich laten inenten. Gevolg is dat veel verpleeghuispersoneel op de wachtlijst staat.

 • Middelbare scholen willen weten of onderwijs veilig is

  Middelbare scholen willen van het kabinet nu snel weten of onderwijs geven wel of niet veilig kan, na 9 februari. "Als onderlinge afstand nodig is moet het onderwijs anders ingericht worden. De huidige verwarring creëert veel onrust op scholen", zeggen de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs tegen Nieuwsuur.

  Ondertussen is Oostenrijk van plan om de scholen weer te openen na grootschalig onderzoek onder lagere- en middelbare scholieren. Onderzoekers zagen dat scholieren en leerkrachten even vaak worden besmet. Het land wil alle scholieren tussen de 5 en 14 jaar sneltests aanbieden.

 • Gorilla's in dierentuin San Diego testen positief

  In het San Diego Zoo Safari Park in het westen van de Verenigde Staten zijn meerdere gorilla's besmet geraakt met het coronavirus. Persbureau AP stelt dat het vermoedelijk gaat om de eerste besmettingsgevallen onder gorilla's die niet in het wild leven. Het coronavirus werd eerder al vastgesteld bij onder meer nertsen en tijgers.

  De directeur van de dierentuin zegt dat acht gorilla's waarschijnlijk het virus hebben. Enkele dieren moesten de afgelopen tijd hoesten. Het lijkt erop dat een van de verzorgers die geen symptomen had het virus heeft overgedragen.

  De gorilla's krijgen geen medicatie. "Dit zijn wilde dieren, zij hebben hun eigen afweersysteem en kunnen op een andere manier genezen dan wij", aldus de directeur.

 • Negatieve coronatest verplicht voor reizen naar VK

  Wie naar het Verenigd Koninkrijk reist moet vanaf deze week bij aankomst een negatieve coronatest kunnen tonen, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De test mag maximaal 72 uur voor aankomst zijn afgenomen. De exacte ingangsdatum van de regel is nog niet vastgesteld.

  Sinds vorige week dinsdag geldt een lockdown in delen van het Verenigd Koninkrijk. Alle niet-essentiële winkels, horecagelegenheden, theater- en concertgebouwen, bioscopen en sportclubs zijn in het hele land gesloten.

  Voor bijna alle reizen naar Nederland per vliegtuig, boot, trein en bus geldt sinds 29 december al dat een negatieve coronatestuitslag noodzakelijk is.

 • BOA Bond wil boete voor overtreden coronamaatregelen naar 1000 euro

  Boetes voor het overtreden van de coronamaatregelen moeten worden verhoogd naar 1000 euro, vindt de BOA Bond. "De boetes zijn momenteel 95 euro. Net zo hoog als een entreekaartje voor een dancefeest. Als je heel bewust naar zo'n feestje gaat, of erger, je bent de organisator van zo'n feest, dan verdien je wat ons betreft een hoge boete", zei Richard Gerrits, voorzitter van de bond BOA ACP, in Dit is de Dag op NPO Radio 1.

  Gerrits spreekt van "rotte appels" die hard moeten worden aangepakt. "Ik bedoel daarmee de ondernemers die bewust de regels overtreden, maar ook recidivisten, die naar dancefeesten gaan. Ik ga dat binnenkort met de minister bespreken."

  Afgelopen weekend kreeg een Eindhovense ondernemer een waarschuwing nadat hij zijn restaurant tegen de regels in had geopend. "Die moet natuurlijk ook een veel hogere boete krijgen en als hij gebruik heeft gemaakt van een financiële regeling, moet die worden teruggevorderd."

  Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland, ook te gast in het radioprogramma, is het niet met Gerrits eens. "Ook ondernemers moeten zich aan de wet houden, maar het water staat sommigen niet aan, maar zelfs óver de lippen. Als je niets meer te verliezen hebt, dan grijp je naar dit soort noodmaatregelen."

 • 'China grijpt verkoop vaccin aan om invloed in Afrika uit te breiden'

  Afrika kijkt reikhalzend uit naar de levering van Chinese coronavaccins. Omdat vaccins van westerse bedrijven grotendeels zijn opgekocht door westerse landen, kopen veel Afrikaanse landen het vaccin van Sinopharm in. Voor China is dit een kans om de invloed in het continent uit te breiden.

 • Joe Biden krijgt tweede dosis coronavaccinatie

  Aankomend president van de Verenigde Staten Joe Biden heeft zijn tweede dosis van het coronavaccin van Pfizer-BioNTech toegediend gekregen. Dat gebeurde in een ziekenhuis in Newark in zijn thuisstaat Delaware. Biden kreeg de eerste dosis op 21 december.

 • Zwembad Amsterdam laat gasten zwemmen in verwarmd buitenbad

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Toch lekker zwemmen in coronatijd? In Amsterdam kan het
 • Verpleeghuizen staan te trappelen om bewoners te vaccineren

  Verpleeghuizen zijn volgens het vaccinatieschema van de overheid pas vanaf februari aan de beurt. Zouden ze niet eerder kunnen beginnen, nu ook de eerste doses van het Moderna-vaccin in Nederland zijn afgeleverd?

 • Curaçao versoepelt coronamaatregelen

  Curaçao gaat vanaf woensdag de geldende coronamaatregelen op het eiland deels versoepelen. De avondklok gaat voortaan niet meer om 21.00 uur in maar om 23.00 uur en geldt tot 04.30 uur.

  Het alcoholverbod dat van kracht was in de horeca en openbare ruimte wordt opgeheven. Alleen in casino's en tijdens de avondklok blijft de maatregel gelden. Restaurants mogen daarnaast open blijven tot 22.00 uur, in plaats van tot 20.00 uur zoals nu het geval is. Er mag wel alleen in de buitenlucht worden gegeten.

  Minister-president Rhuggenaath zegt dat de bevolking zich de afgelopen weken goed aan de maatregelen heeft gehouden, ook tijdens de feestdagen. Het aantal besmettingen op Curaçao daalt gestaag: een maand geleden lag de piek nog boven de 1800 besmettingen, nu zijn dat er minder dan 560. Er zijn op het eiland negentien mensen overleden aan corona.

  Rhuggenaath wees erop dat er, in tegenstelling tot andere landen, geen lockdown nodig is geweest om het besmettingsaantal naar beneden te krijgen. "Daar mogen we best trots op zijn."

 • WHO: nieuwe coronavariant vastgesteld in Japan

  De Wereldgezondheidsorganisatie is door de Japanse autoriteiten op de hoogte gebracht van een nieuwe variant van het coronavirus die daar is vastgesteld. Het Japanse ministerie van Volksgezondheid ontdekte de variant gisteren bij vier reizigers die uit de Braziliaanse staat Amazonas kwamen.

  De variant bestaat uit twaalf mutaties, waaronder een die ook bij de besmettelijke Britse en Zuid-Afrikaanse varianten is vastgesteld.

 • Britse minister hoopt na dieptepunt op 'prachtige zomer'

  Volgens de Britse gezondheidsminister Hancock is het Verenigd Koninkrijk op het ergste punt beland in de coronacrisis. De afgelopen week kwamen er dagelijks 926 coronadoden bij. De nieuwe coronavariant die het land teistert, zet de Britse gezondheidszorg NHS onder enorme druk, aldus Hancock.

  Inmiddels hebben bijna 2,3 miljoen Britten een eerste prik gekregen met het coronavaccin. Zo'n 388.000 mensen hebben ook de tweede doses gekregen, maakte de regering bekend. Hancock riep zijn landgenoten nogmaals op zich aan de regels te houden. "Ik wil dat we een prachtige Britse zomer krijgen."

 • Gezondheidsraad adviseert Moderna-vaccin vooral aan ouderen te geven

  De Gezondheidsraad adviseert om het Moderna-vaccin vooral in te zetten bij ouderen. De raad blijft daarmee bij eerdere adviezen aan het kabinet om 90 procent van de beschikbare Pfizer/BioNTech- en Moderna-vaccins voor ouderen te gebruiken.

  "Mensen van 60 jaar en ouder hebben het grootste risico op ernstige ziekte en sterfte door covid-19. Het vaccin van Moderna laat een zeer hoge werkzaamheid zien bij deze groep", staat in het advies.