Nu ook het Moderna-vaccin binnen is willen verpleeghuizen hun bewoners inenten
Met het almaar stijgende aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen kunnen ze daar niet wachten om te beginnen met vaccineren. Verpleeghuisbewoners komen volgens de 'flowchart' van het ministerie vanaf februari aan de beurt en zullen dan het Moderna- of het Pfizer-vaccin krijgen.
Beide vaccins zijn vanaf vandaag beschikbaar in Nederland. Dat roept de vraag op of het vaccineren niet eerder kan beginnen.
De Gezondheidsraad adviseerde vandaag dat het goedgekeurde Moderna-vaccin zo snel mogelijk wordt ingezet worden bij ouderen. Iets dat de raad eerder ook al zei over het BioNTech/Pfizer-vaccin, omdat dat middel bij die doelgroep boven verwachting goed werkt.
Over de verdeelstrategie zijn het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid nog in gesprek. Het ministerie verwacht hier morgen in een kamerbrief meer over bekend te kunnen maken.
Voor ieder vaccin apart toestemming
En op die beslissing zitten de verpleeghuizen te wachten, want voor het toedienen van zo'n nieuw vaccin moet de familie van dementerende, wilsonbekwame ouderen, toestemming geven. Die toestemming geldt per merk vaccin. In verpleeghuizen liggen de brieven voor de familieleden al klaar, maar voor ze kunnen worden verstuurd moet het verpleeghuis dus weten voor welk vaccin ze toestemming moeten vragen.
"Krijgen we Moderna of Pfizer en wanneer krijgen we de vaccins? Dat verandert elke keer", zegt Diana Klaassen, farmaceutisch coördinator bij een verpleeghuis in Bergen op Zoom. "Zodra we dat weten en weten wanneer het binnenkomt, kunnen we beginnen met het verder organiseren van de vaccinaties."
In die toestemmingsbrieven moet ook informatie staan over de eventuele bijwerkingen van het vaccin. Voor Pfizer is de bijsluiter al bekend, maar voor het Moderna-vaccin is dat pas duidelijk nu het advies van de Gezondheidsraad er is.
'Zo snel mogelijk, maar zonder druk'
Branchevereniging van zorgorganisaties Actiz laat weten dat sommige verpleeghuizen voor de zekerheid de brieven voor het Pfizer-vaccin vrijdag al hebben verstuurd. "We zien dat de bereidheid tot vaccineren hoog is en dat er snel op het verzoek wordt gereageerd", zegt een woordvoerder van Actiz. "Maar mensen die net iets meer tijd nodig hebben, moeten ook de kans krijgen om er even over na te denken. We willen het zo snel mogelijk regelen, maar niemand onder druk zetten."
In het verpleeghuis in Bergen op Zoom kiezen ze er daarom voor om de toestemming telefonisch te vragen. "Dat doen onze teamleiders die al veel persoonlijk contact hebben met de bewoners en hun mantelzorgers", zegt de specialist ouderengeneeskunde van de zorgkoepel. "En aan de telefoon kunnen ze meteen alle vragen beantwoorden." Familieleden die twijfelen, krijgen drie tot vijf dagen bedenktijd.
Carla Talboom is mantelzorger voor haar moeder en haar tante in dit verpleeghuis. Haar moeder kan nog wel zelf de keuze maken of ze gevaccineerd wil worden, maar voor haar tante wordt Talboom gevraagd om de beslissing te nemen. En die komt er, zegt Talboom.
"Ik wil haar beschermen. Ik weet wat het virus doet bij een ouder iemand, dat wens je niemand toe. Als ik dat kan voorkomen, dan zal ik dat zeker doen." Het duurt nog een paar weken voordat het echt zover is.