Gezondheidsraad: vooral ouderen inenten met Moderna-vaccin
De Gezondheidsraad adviseert om het coronavaccin van Moderna vooral in te zetten bij ouderen. De raad blijft daarmee bij eerdere adviezen aan het kabinet om zoveel mogelijk van de beschikbare Pfizer/BioNTech- en Moderna-vaccins voor ouderen te gebruiken.
"Mensen van 60 jaar en ouder hebben het grootste risico op ernstige ziekte en sterfte door covid-19. Het vaccin van Moderna laat een zeer hoge werkzaamheid zien bij deze groep", staat in het advies.
Dat medewerkers in de acute zorg als eersten een prik hebben gekregen, noemt de Gezondheidsraad "een onwenselijke situatie". Het betekent dat er minder vaccins beschikbaar zijn voor ouderen.
Het snel vaccineren van ouderen vermindert volgens de Gezondheidsraad de toestroom van patiënten naar ziekenhuizen en de thuiszorg. Ook worden uitbraken in zorginstellingen voorkomen. "Ouderen vormen de groep waarop de zorg als eerste dreigt vast te lopen", zegt voorzitter Bart-Jan Kullberg.
Het vaccin is volgens Kullberg "veilig en werkzaam". Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin minder goed werkt tegen de Britse variant van het coronavirus.
'Onwenselijke situatie'
Het Moderna-vaccin komt in een relatief kleine hoeveelheid beschikbaar. Daarom wil de raad dat 90 procent van de Pfizer- en Moderna-vaccins ingezet wordt om ouderen vanaf 60 jaar te vaccineren, te beginnen bij de oudsten.
In het advies maakt de raad niet langer onderscheid tussen ouderen die wel of niet in een medische risicogroep vallen. Uit nieuwe cijfers blijkt dat het risico op sterfte door covid-19 op de intensive care en verpleegafdelingen veel hoger is voor mensen vanaf 60 jaar dan voor mensen met chronische aandoeningen. "Door alle ouderen vanaf 60 jaar als eerste te vaccineren kan de meeste gezondheidswinst worden behaald."
'Bijna alle 75-plussers in eerste kwartaal'
Als het overgrote deel van de vaccins van Moderna en Pfizer wordt gereserveerd voor ouderen kunnen vóór april bijna alle 75-plussers in Nederland worden ingeënt. Dat zijn ruim 1,4 miljoen ouderen. De leveringen van de vaccins moeten dan wel doorgaan zoals nu gepland.
De Gezondheidsraad adviseert het kabinet rekening te houden met vertraagde of kleinere leveringen van vaccins. Het vaccinatieprogramma dient volgens de raad zo ingericht te worden dat het ook in zulke gevallen mogelijk is om de reeds gekozen strategie te blijven volgen.
"De epidemie verandert voortdurend. De registratie van toekomstige vaccins is nog onzeker. De leveringen van vaccins zijn niet erg lang van tevoren te voorspellen", somt Kullberg op. "Het advies moet zijn om nu gebruik te maken van de vaccins die er zijn en van de vaccins die komende weken en maanden gaan komen. En die in te zetten voor ouderen."
Het ministerie van Volksgezondheid kan nog niet zeggen hoe en wanneer de eerste levering van het coronavaccin van Moderna wordt ingezet.