NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Aantal doden in Verenigd Koninkrijk passeert de 80.000 • Veertien gedetineerden besmet in Ter Apel

Liveblog gesloten
 • Politie beëindigt demonstratie in Velsen tegen de coronamaatregelen

  De politie heeft in Velsen een voortijdig einde gemaakt aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De deelnemers hadden toestemming om tussen 20.00 uur en 21.00 uur hun bezwaren naar voren te brengen. Vermoedelijk deden ze dat zonder voldoende afstand te houden, schrijft NH Nieuws.

  De deelnemers zijn ook bang voor de invoering van een "indirecte vaccinatieplicht"; ze vrezen dat ze in de toekomst geen festival meer kunnen bezoeken of een vliegtuig kunnen boeken zonder een vaccinatiebewijs te laten zien.

  Aan de demonstratie deden enkele tientallen mensen mee:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie maakt einde aan demonstratie tegen coronamaatregelen
 • Aantal doden in Verenigd Koninkrijk passeert de 80.000

  In het Verenigd Koninkrijk is het aantal mensen dat aantoonbaar door een coronabesmetting is overleden de 80.000 gepasseerd. Voor de vierde dag op rij werden meer dan duizend doden gemeld. Vandaag werd het recordaantal van 1325 doden bereikt.

  Het aantal nieuwe besmettingen blijft hoog. Vandaag kwamen er bijna 60.000 bij. De burgemeester van Londen riep gisteren de noodtoestand uit. 1 op de 30 inwoners is op dit moment besmet. Artsen en verpleegkundigen in Londense ziekenhuizen zijn uitgeput.

  Met 80.868 doden neemt het VK de vijfde plaats in op de lijst van zwaarst getroffen landen. Alleen in de VS, Brazilië, India en Mexico zijn meer slachtoffers geteld.

 • Na vier dagen 30.000 medewerkers acute zorg geïnjecteerd

  Vandaag aan het einde van dag hebben 30.000 medewerkers uit de acute zorg hun eerste vaccin gekregen. In de meeste ziekenhuizen zijn de vaccins nu op. De laatste medewerkers komen volgende week aan de beurt. Maandag komt de laatste zending aan die tot vrijdag houdbaar is. De laatste medewerkers krijgen in de tussenliggende periode hun eerste vaccin.

  De vaccinatiecampagne voor de acute zorg begon afgelopen woensdag. Hij kwam op gang nadat Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) een oproep aan het kabinet hadden gedaan.

  Het LNAZ zegt dat er niets is verspild. Ziekenhuizen lieten de vaccins gereedmaken door apothekersassistenten of andere getrainde medewerkers die zes in plaats van vijf doses uit een flacon wisten te halen. Flacons die overbleven, zijn doorgestuurd naar ziekenhuizen waar er te weinig waren.

 • Veertien gedetineerden besmet in Penitentiaire Inrichting Ter Apel

  In de gevangenis in Ter Apel zijn de afgelopen dagen veertien gedetineerden besmet geraakt. "Zij zitten allemaal verplicht in quarantaine", zegt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen tegen RTV Noord. De meeste besmettingen vonden plaats op één afdeling, waarvan alle gedetineerden nu preventief in quarantaine zitten.

  Personeelsleden, van wie een aantal ook besmet is, vinden de preventiemaatregelen onvoldoende en willen dat verschillende afdelingen niet meer tegelijkertijd bij elkaar kunnen komen, zegt FNV-bestuurder Yntse Koenen.

  De gevangenisdirecteur schrijft dat de situatie "balanceren op een koord" is. "Naast het uitvoeren van strenge coronamaatregelen is het zaak om voldoende oog en aandacht voor gedetineerden te hebben."

  In Penitentiaire Inrichting Ter Apel zitten mensen zonder de Nederlandse nationaliteit die veroordeeld zijn en illegaal in Nederland verblijven of na hun misdrijf ongewenst zijn verklaard.

 • Paus roept op tot vaccineren: 'gok niet met levens van jezelf en anderen'

  Paus Franciscus roept iedereen op om een vaccinatie tegen corona te halen, ook om de levens van anderen te beschermen. "Ik vind dat iedereen een vaccin moet halen. Het is een morele keuze om niet met je eigen gezondheid en die van anderen te gokken", zei hij in een interview met een Frans tv-station.

  De paus hoopt zelf begin volgende week gevaccineerd te worden. "Dan beginnen we hier in Vaticaanstad en ik heb mezelf aangemeld. Het moet gebeuren." De paus is 84 en mist door een ziekte een deel van een van zijn longen. Dat maakt hem kwetsbaar.

 • Politie maakte einde aan huisfeest Amsterdam

  De politie heeft afgelopen nacht een einde gemaakt aan een illegaal huisfeest in het centrum in Amsterdam. Daarbij waren zo'n 60 tot 70 mensen aanwezig. Hoewel het in de woning onmogelijk was om afstand te houden, heeft de politie geen boetes uitgedeeld aan de bezoekers.

  De politie werd rond 02.30 uur gebeld door omwonenden. Ze klaagden over geluidsoverlast. Toen de eerste agenten aankwamen, vertrokken veel feestgangers al. Nadat de politie het feest had stilgelegd, kon de rest van de bezoekers zonder bekeuring naar huis. "Vanwege de grootte van de groep is er prioriteit gegeven aan het beëindigen van het feest en het vinden van de hoofdbewoner", aldus een politiewoordvoerder van de politie bij AT5.

  De hoofdbewoner is overigens niet aangetroffen. De politie heeft de woning zelf afgesloten.

 • Britse variant duikt op bij familie in Marseille

  Na onder meer Straatsburg en Dijon geldt ook in Marseille een strengere avondklok. Die gaat met ingang van morgen om 18.00 uur in en duurt tot 08.00 uur de volgende ochtend. Het departement Bouches-du-Rhône, waarin Marseille ligt, is het negende departement waar de strenge avondklok geldt. In andere departementen mag vanaf 20.00 uur niemand meer op straat.

  Mogelijk houdt de maatregel verband met het opduiken van de Britse variant van het coronavirus. Die waarschijnlijk besmettelijker is dan andere. Volgens de Franse nieuwszender BFMTV is bij 21 leden van een 46 leden tellende familie uit Marseille de Britse variant vastgesteld.

  In Frankrijk werden gisteren bijna 20.000 nieuwe besmettingen geteld. Dat waren er minder dan donderdag, maar de regering hoopt dat de coronamaatregelen het dagcijfer onder de 5000 brengt. Meer dan 67.000 Fransen zijn aan de gevolgen van een besmetting overleden.

  De Franse regering zei donderdag dat restaurants, theaters, bioscopen en skigebieden voorlopig dicht blijven. Premier Castex sloot niet uit dat er aanvullende maatregelen nodig zijn en dat de avondklok in ieder geval tot 20 januari duurt.

 • Britse koningin en haar man gevaccineerd

  De Britse koningin Elizabeth (94) en haar man prins Philip (99) hebben een coronavaccinatie gekregen. Door hun hoge leeftijd vallen ze in de risicogroepen. Het vaccin werd volgens de BBC door een arts in Windsor Castle toegediend.

  Windsor Castle ligt even ten westen van Londen. Het paar verblijft daar al enige tijd en mijdt openbare bijeenkomsten. Ook ontmoetingen met andere leden van de koninklijke familie worden gemeden.

  Volgens de Britse regering zijn nu zo'n 1,5 miljoen Britten voor de eerste keer tegen corona gevaccineerd. Eind februari moeten dat er 15 miljoen zijn.

 • Drukte in Limburgs Heuvelland en op wegen naar het strand

  De sneeuw in de heuvels van Limburg en ook de Noordzeestanden trekken veel dagjesmensen.

  In Zuid-Limburg staat op de N281 bij Bocholtz al een groot deel van de dag een file. Veel mensen daar willen naar het Heuvelland waar sinds gisteren sneeuw ligt. De politie riep vanmiddag op daar niet naar toe te gaan.

  Ook op wegen naar het strand is het druk. Op de N201 richting Zandvoort staat een file. Ietsje noordelijker op de weg naar Bloemendaal aan Zee loopt het ook vast, meldt het Noordhollands Dagblad. De parkeerplaatsen in de duinen staan vol met auto's.

 • 7383 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7383 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 764 minder dan gisteren.

  Het aantal van 7383 is lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 7544 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

  241 opnames op verpleegafdelingen, 44 erbij op de IC

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

  Er liggen nu 2574 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2644), van wie 700 op de IC (gisteren: 708), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Er werden 241 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, 8 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 44 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 7 nieuwe opnames meer dan gisteren.

  139 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 139 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 89. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 107 doden per dag, tegen 86 doden per dag een week eerder.

  Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 861 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 823. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

 • Trainer Heerenveen positief getest

  Heerenveen-trainer Johnny Jansen zit zondagmiddag niet op de bank tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. De 45-jarige Jansen is positief getest op het coronavirus. Hij bracht de afgelopen week al in thuisisolatie door.

  Volgens de Friese club heeft de coach geen klachten, maar testte hij dit weekend toch positief.

 • Moderna-vaccin komt maandag naar Frankrijk

  Het vaccin van Moderna komt maandag aan in Frankrijk zegt de Franse premier Castex. Daarmee kan het land sneller en meer vaccineren. Er is in Frankrijk kritiek op de snelheid van het vaccineren.

  Net als in Nederland werd de vaccinatiestrategie onder druk aangepast. Onder meer zorgmedewerkers ouder dan vijftig jaar konden daarna sneller ingeënt worden.

 • Winkelpersoneel weigert mondkapjes te dragen, twee agenten mishandeld

  Een 59-jarige medewerker van een winkel in Eindhoven heeft twee agenten mishandeld. De man probeerde aan een aanhouding te ontkomen omdat hij en andere medewerkers van de winkel geen mondkapje droegen. Een agent raakte gewond aan de nek, de ander aan een been.

  De eigenaar van de zaak kreeg de opdracht om mee te werken aan de controle van de naleving van de coronamaatregelen. Dat deed hij niet, waarop hij werd aangehouden. Ook hij verzette zich hevig tegen de arrestatie. "Hij moest met geweld onder controle worden gebracht", zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep Brabant.

  Een derde personeelslid wilde zich niet legitimeren. Een vierde winkelmedewerker werd alleen bekeurd voor het niet naleven van de mondkapjesplicht. Hij hield zich afzijdig van alle commotie.

 • Ook onderwijspersoneel wil eerder een vaccin krijgen

  De onderwijssector doet een oproep aan het kabinet om leraren en ander onderwijspersoneel op te nemen in de vaccinatiestrategie en eerder aan de beurt te laten komen voor een prik.

  In een gezamenlijke brief schrijven de onderwijsinstellingen dat ze dit verzoek doen vanwege het grote maatschappelijke belang van onderwijs en het bovengemiddelde risico op besmetting. Ze wijzen erop dat het onderwijs een vitale sector is en dat grote groepen onderwijspersoneel fysiek onderwijs moeten blijven verzorgen, onder meer voor het speciaal voortgezet onderwijs, examenklassen en het praktijkonderwijs.

 • Wielerkoersen Challenge Mallorca uitgesteld

  Terwijl het nieuwe seizoen nog moet beginnen, is er nu al een streep gezet door een viertal wielerkoersen. De Mallorca Challenge is uitgesteld vanwege de coronacrisis.

  Een serie van vier wedstrijden zou eind januari worden verreden op het Spaanse eiland: Trofeo Calvià, Trofeo Serra de Tramuntana, Trofeo Port d'Andratx en Trofeo Palma.