Een injectienaald met het vaccin tegen het coronavirus wordt gereed gemaakt in een GGD-priklocatie
NOS Nieuws

RIVM: onze spuiten zijn geschikt voor 6 doses Pfizer-vaccin

De injectienaalden en spuiten die Nederland heeft ingekocht om coronavaccins toe te dienen, zijn geschikt om zes in plaats van vijf doses uit een flesje Pfizer-vaccin te halen. Dat laat het RIVM weten aan de NOS.

Eerder vandaag maakte het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bekend dat er meer doses uit een flesje vallen te halen. Er moet dan wel gebruik worden gemaakt van de juiste naald waarmee minder restvloeistof achterblijft.

Nederland heeft niet precies de naalden die het EMA aanraadt. "Met onze naalden kost de handeling meer precisie, maar lukt het ook", zegt een woordvoerder van het RIVM.

Het RIVM is niet van plan om alsnog de meest geschikte naalden in te kopen. Nederland heeft nu 25 miljoen naalden en spuiten voor de coronavaccinatie-campagne.

Meer doses

Farmaceut Pfizer bevestigt dat er met de juiste naalden 20 procent meer doses uit ieder flesje kan worden gehaald. Vooralsnog heeft Nederland 288.000 doses ontvangen van de Amerikaanse farmaceut, maar dat blijken er nu dus grofweg 58.000 doses meer te zijn. Daarmee kunnen in totaal zo'n 173.000 mensen worden gevaccineerd.

In de ziekenhuizen wordt met de overgebleven vloeistof nu meer mensen geprikt. Er was rekening gehouden met 30.000 doses, maar dat blijken er dus ongeveer 36.000 te zijn. De ziekenhuizen mogen zelf weten wie ze extra inenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl