liveblog
NOS NieuwsAangepast

Britse virusvariant ook in Israël en Noord-Ierland vastgesteld

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Bij deze sluiten we het coronablog van 23 december. Morgen praten we je weer bij in een nieuw liveblog. Fijne nacht!

Geen witte maar beschilderde overals in dit Russische ziekenhuis

'Dit is om je humeur en immuunsysteem op te krikken'

Britse virusvariant ook in Israël en Noord-Ierland vastgesteld

De Britse variant van het coronavirus is ook vastgesteld in Israël en Noord-Ierland. Het RIVM zei vandaag al tegen de NOS dat de verspreiding van deze besmettelijker variant niet meer tegen te houden lijkt.

In Noord-Ierland gaat het om een positieve test. "Dit is jammer genoeg de bevestiging die we al hadden verwacht", zegt minister van Gezondheidszorg Swann. Hij wijst erop dat er geen bewijs is dat de mutatie dodelijker is dan andere varianten.

Ook Israël meldde vandaag de eerste vastgestelde besmettingen met de Britse variant. Het gaat om vier personen, van wie drie personen die vanuit Engeland waren teruggereisd naar Israël. Zij worden in quarantaine gehouden in een hotel. Een vierde geval wordt nog onderzocht.

Organisaties en vrijwilligers helpen mensen de kerstvakantie door

De agenda in de kerstvakantie is leeg voor veel mensen. Om mensen die het nodig hebben een steuntje in de rug te bieden, worden er alsnog veel dingen georganiseerd door particuliere organisaties, stichtingen of gemeentes. En daar worden de deelnemers blij van.

In deze video zie je een aantal voorbeelden:

Knutselen en kerstkaarten schrijven: 'We vergeten soms dat mensen alleen zijn'

Negatieve coronatest verplicht voor alle vliegreizen naar Nederland

Vanaf 29 december moet iedereen die naar Nederland vliegt verplicht een negatieve coronatest presenteren. Dat geldt ook voor Nederlanders, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De maatregel geldt sinds vandaag ook al voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Het kabinet breidt dat uit voor alle vluchten richting Nederland. Het gaat officieel om landen waar minimaal code oranje geldt vanwege de coronacrisis, maar dat gaat effectief om heel de wereld.

De PCR-test dient maximaal 72 uur voor de aankomst in Nederland afgenomen te zijn. Als passagiers geen negatieve PCR-testuitslag hebben die aan de eisen voldoet, dan mogen zij niet aan boord van het vliegtuig.

Het kabinet bekijkt de mogelijkheid om de maatregel ook in te voeren voor EU-passagiers die per trein, bus en schip naar Nederland reizen. Dat schrijft zorgminister De Jonge in een Kamerbrief.

Door Kerst en coronacrisis hebben boodschappenbezorgers het extra druk

'Nu hebben we ook bestellingen van soms 110 kilo erbij zitten'

'Ook ggz-medewerkers hebben recht op voorrang vaccinatie'

Medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg moeten ook met voorrang worden gevaccineerd tegen covid-19. Die oproep doen belangenverenigingen aan het kabinet.

"De Gezondheidsraad, VWS en het RIVM lijken zich niet of onvoldoende bewust van kwetsbare groepen die zijn opgenomen in ggz-instellingen", schrijft de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. "Terwijl ouderen met lichamelijke én psychische aandoeningen in psychiatrische klinieken toch een risicogroep zijn, evenals langdurig opgenomen psychiatrisch patiënten die zich vaak slecht aan de coronaregels kunnen houden."

De organisaties willen dat het ministerie al het zorgpersoneel van psychiatrische patiënten in instellingen liefst nog voor de Kerst toevoegt aan het vaccinatieplan. Ze schrijven dat het ministerie "het verzoek en de zorgen van de ggz erkent" en dat het verzoek de komende week wordt beoordeeld.

Gisteren riepen ook ziekenhuizen het kabinet op zorgmedewerkers voorrang te geven bij het vaccineren.

De Jonge: coronadebat speelde belangrijke rol bij lijsttrekkerbesluit

Een belangrijke afweging voor Hugo de Jonge om af te zien van het CDA-lijsttrekkerschap was het verscherpte politieke debat rondom de coronamaatregelen. Dat zegt De Jonge in een interview met Dit is de Dag op NPO Radio 1.

"Alles wat ik voorstelde werd met extra scepsis, extra kritiek en extra negativiteit bejegend, omdat ik ook nog lijsttrekker was." De Jonge spreekt zelf van het "verpolitieken" van de coronacrisis. "Dat had er alles mee te maken dat ik naast minister ook lijsttrekker was."

'Coronaminister' De Jonge ziet een groot verschil in de manier waarop Nederlanders sinds de zomer omgaan met het virus. Waar de sfeer tijdens de eerste golf "hartverwarmend" was constateert De Jonge dat het virus naast "ziekmakende" ook "polariserende" krachten met zich meebrengt.

RIVM: Britse coronavariant verspreidt zich door Nederland

De verspreiding van de Britse variant van het coronavirus lijkt niet meer tegen te houden in Nederland. Tot nu toe is bij twee Nederlanders de nieuwe variant vastgesteld, maar het RIVM vermoedt dat de coronavariant inmiddels verder door het land is verspreid.

"Meerdere signalen wijzen daarop", zegt Chantal Reusken, hoofd-viroloog van het RIVM tegen de NOS. Het is volgens haar een kwestie van dagen voordat de nieuwe variant gaat voorkomen in steekproeven die worden uitgevoerd bij coronatests in verschillende regio's.

Twentse ziekenhuizen vragen hulp van het leger

Twentse ziekenhuizen hebben het leger en oud-IC-medewerkers om hulp gevraagd vanwege de toestroom van coronapatiënten. "We komen op een punt dat zelfs de spoedzorg en acute zorg in gevaar dreigen te komen", zegt een ziekenhuisbestuurder tegen RTV Oost.

De corona-afdelingen van de Twentse ziekenhuizen liggen nagenoeg vol. Deze week werd voor het eerst in maanden weer een coronapatiënt naar Duitsland overgeplaatst. "Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo'n sterke stijging heb gezien. We zien, ondanks de lockdown, geen enkele afvlakking van de cijfers", zegt een directeur van GGD Twente.

Het ziekteverzuim onder het ziekenhuispersoneel neemt ook toe. Zo zijn alleen bij Medisch Spectrum Twente al zeventig medewerkers ziek en niet inzetbaar. "Als je nou met Kerst buiten de lijntjes wil kleuren: het kan écht niet. Zeg je afspraken af, neem geen enkel risico", waarschuwt de GGD.

Minister: nieuwe variant in VK is Zuid-Afrikaanse variant

De nieuwe virusvariant die in het Verenigd Koninkrijk is vastgesteld, betreft de mutatie die onlangs is opgedoken in Zuid-Afrika. Het gaat dus niet om een totaal nieuwe variant, zoals eerder vermeld in dit liveblog.

Als gevolg van het nieuws stelt de Britse regering reisrestricties in voor mensen die vanuit Zuid-Afrika naar Groot-Brittannië willen reizen. Wat die maatregelen precies zijn, maakte de Britse minister van Gezondheidszorg Hancock niet bekend. Wel moet iedereen die de afgelopen twee weken in Zuid-Afrika is geweest verplicht in quarantaine.

"De afwijkende variant is hier gekomen door enkele besmette mensen die vanuit Zuid-Afrika naar het Verenigd Koninkrijk zijn gereisd", zegt correspondent Tim de Wit. Die variant is volgens de minister bij twee personen vastgesteld.

Zowel de 'Britse' als de 'Zuid-Afrikaanse' mutatie lijken meer besmettelijk dan het originele virus, zegt directeur Susan Hopkins van overheidsorgaan Public Health England. "Voor de Britse variant hebben we daar meer bewijs voor, omdat we die uitgebreid hebben bestudeerd. We leren nog over Zuid-Afrikaanse variant."

Volgens Hopkins zijn de twee varianten genetisch heel verschillend van elkaar. Ze verwacht dat de huidige vaccins gewoon werken tegen beide varianten.

Deze schreeuwcabine meet binnen een minuut of iemand besmettelijk is

'We kunnen redelijk eenvoudig 120 mensen per uur testen'

Opnieuw recordaantal besmettingen VK

De afgelopen dag zijn er 39.237 nieuwe besmettingen gemeld in het Verenigd Koninkrijk. Dat is opnieuw een recordaantal. Ook werden er 744 overleden coronapatiënten gemeld, specifiek mensen bij wie de afgelopen 28 dagen een besmetting was vastgesteld.

De situatie in het Verenigd Koninkrijk ligt onder een vergrootglas vanwege de meer besmettelijke virusvariant die daar is opgedoken. Vandaag werd duidelijk dat er opnieuw een nieuwe mutatie is vastgesteld die volgens de Britse minister van Gezondheidszorg zich ook sneller verspreidt.

Het vorige recordaantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk werd dinsdag gevestigd met een totaal van 36.804. Die dag werden 691 overlijdens als gevolg van het virus gemeld.

Het totale aantal Britten bij wie een coronabesmetting is vastgesteld, is gestegen tot boven de 2,1 miljoen. Het dodental nadert de 70.000.

RIVM: negen van tien grootste coronabrandhaarden zijn christelijke gemeente

In Nederland zijn momenteel negen van de tien grootste coronabrandhaarden een christelijke gemeente, dat bevestigt het RIVM na berichtgeving door Trouw. Van de twintig gemeenten met de meeste besmettingen per honderdduizend inwoners waren er veertien christelijk.

Als definitie van een christelijke gemeente hanteert het RIVM alle gemeenten waar de laatste verkiezingen meer dan 20 procent SGP of ChristenUnie stemde. Dat zijn er in totaal 42.

Grote gezinnen

Het RIVM heeft geen verklaring gegeven waarom christelijke gemeenten oververtegenwoordigd zijn in de lijst van brandhaarden. Een mogelijke verklaring is volgens het RIVM dat de gezinnen vaak veel groter zijn en mensen in deze dorpen vaak bij hetzelfde bedrijf werken. Op die manier kan het virus zich relatief snel verspreiden.

"We weten niet hoe de besmettingen binnen een gemeente verdeeld zijn", zegt het instituut tegen Trouw. "Maar het is aannemelijk dat de christelijke gemeenschappen de verklarende factor zijn, omdat het verband anders niet zo duidelijk was."

De woordvoerder van het RIVM zegt tegen de NOS: "We willen niet stigmatiseren, maar we willen het wel benoemen. Dat hebben we eerder ook gedaan bij andere groepen met veel besmettingen, zoals jongeren en mensen die terugkwamen van vakantie."

Update

In het onderstaande bericht staat dat het gaat om een compleet nieuwe coronavariant, maar later bleek dat de nieuwe variant waar Hancock over spreekt dezelfde is die eerder in Zuid-Afrika is opgedoken.

Minister: meer Britse steden in lockdown en nieuwe variant vastgesteld

In het Verenigd Koninkrijk gaan meer steden in lockdown en is opnieuw een nieuwe virusvariant vastgesteld. Het is vastgesteld bij twee personen die in nauw contact zijn geweest met mensen die vanuit Zuid-Afrika hiernaartoe zijn gereisd, zei de Britse minister van Gezondheidszorg Hancock op een persconferentie.

Hancock: "Deze nieuwe variant is hoogst zorgelijk, omdat de variant opnieuw besmettelijker is en verder gemuteerd lijkt te zijn dan de voorgaande nieuwe variant die is ontdekt in het Verenigd Koninkrijk." De directeur van overheidsorgaan Public Health England zegt dat de twee nieuwe varianten allebei besmettelijker zijn.

De minister maakte ook bekend dat vanaf Tweede Kerstdag ook Essex, Norfolk, Sussex, Surrey, Oxfordshire en Hampshire in lockdown gaan. Daar geldt het hoogste dreigingsniveau en dat betekent dat alle niet-essentiële winkels moeten sluiten en mensen niet meer bij elkaar op bezoek mogen.

Een aantal andere gebieden gaan naar het op één na hoogste dreigingsniveau. Het gaat om Bristol, Gloucestershire, Somerset, Swindon, Isle of Wight, New Forest, Northamptonshire, Cheshire en Warrington.

Meer informatie over het muteren van coronavarianten vind je in dit artikel.

Testen van Britse vrachtwagenchauffeurs begonnen

Het Verenigd Koninkrijk is begonnen met het testen van vrachtwagenchauffeurs op het coronavirus. De Britse minister van Transport benadrukt wel dat er nog altijd forse vertragingen zijn voor chauffeurs die via Dover naar Frankrijk moeten reizen.

Duizenden vrachtwagens zijn de afgelopen dagen gestrand, omdat de Kanaaltunnel naar Frankrijk een paar dagen dicht was. Inmiddels heeft Frankrijk het reisverbod opgeheven voor iedereen die een negatieve test kan tonen. Het reisverbod was ingesteld om de vermoedelijk besmettelijker variant van het coronavirus die rondgaat in het Verenigd Koninkrijk tegen te houden.

RIVM: 10.447 nieuwe besmettingen en 106 doden

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.447 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 594 meer dan gisteren. Het aantal ligt lager dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 11.652 positieve tests bijkwamen. Gemiddeld genomen stijgt het aantal positieve tests.

Er werden 106 overleden covidpatiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er nog 116. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 71 doden per dag, tegen 58 doden per dag een week eerder.

In de ziekenhuizen bleef de bezetting gelijk. In totaal liggen er nu 2289 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2289), van wie 603 op de IC (gisteren: 586), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Groep nabestaanden coronadoden Italië eist 122 miljoen euro

Een groep nabestaanden van coronadoden in Italië wil 122 miljoen euro compensatie van de overheid. Volgens hen hebben het bestuur van de zwaar getroffen regio Lombardije en de regering in Rome veel te laat ingegrepen bij de eerste besmettingsgolf begin dit jaar.

Als de autoriteiten tijdig hadden gehandeld dan hadden een landelijke lockdown en alle bijkomende economische schade voorkomen kunnen worden, stelt de groep. Deze groep bestaat uit zo'n 500 nabestaanden van omgekomen coronapatiënten. Als de compensatie wordt toegekend, krijgen de slachtoffers gemiddeld zo'n 259.000 euro per persoon.

In Italië zijn sinds het begin van de pandemie bijna 70.000 geregistreerde coronapatiënten overleden.

Speciale corona-kersteditie van 'You'll never walk alone'

Lee Towers, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Feyenoord hebben samen een speciale corona-kersteditie uitgebracht van het nummer You'll never walk alone. In de video loopt Lee Towers door de spelerstunnel richting een lege, felverlichte Kuip. Dat moet het licht aan het eind van de tunnel symboliseren. De video is sinds gisteren al ruim 45.000 keer bekeken.

Feyenoord en het Philharmonisch Orkest spelen al maanden niet meer voor publiek. "Maar net als Feyenoord is het Rotterdams Philharmonisch doorgegaan toen het lastig werd, en dat heeft veel moois opgeleverd. Juist in deze moeilijke tijd heeft onze muziek mensen over de hele wereld geïnspireerd, en hebben wij vriendschap en samenwerking gevonden die we in een makkelijker jaar hadden moeten missen. You'll never walk alone is ons uit het hart gegrepen", zei directeur George Wiegel van het Rotterdams Philharmonisch Orkest tegen het AD.

Bekijk hier de video:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Record weekomzet supermarkten: 1,02 miljard euro

De supermarkten hebben hun beste week ooit gedraaid qua omzet. Ze zetten vorige week 1,02 miljard euro om, meldt onderzoeksbureau Nielsen. Het vorige omzetrecord stamde uit 2017.

Vergeleken met de omzet in dezelfde week vorig jaar viel de omzet afgelopen week 13 procent hoger uit. De verklaring is voor het belangrijkste deel de lockdown die vorige week inging. Daardoor moesten alle niet-essentiële winkels sluiten.

Daarom steeg niet alleen de verkoop van levensmiddelen, maar ook van tabak, cadeaukaarten en (kras)loten. Dit jaar steeg de omzet van de supermarkten met zo'n 6,2 procent ten opzichte van vorig jaar.

Burgemeester dreigt supermarkten Eindhoven te sluiten

Supermarkten in Eindhoven letten niet genoeg op hoeveel klanten ze toelaten. Als er geen verbetering komt, wil burgemeester Jorritsma ze sluiten, schrijft hij in een brief naar de supermarkten.

Volgens Omroep Brabant gaat het om een allerlaatste waarschuwing van Jorritsma: "Ze zetten steeds meer karretjes in dan toegestaan. In de brief staat dat ze hier onmiddellijk mee moeten stoppen. Ik ga niet meer waarschuwen, maar laat de winkel direct sluiten", aldus de burgemeester.

Situatie Macron verbeterd

Het gaat iets beter met de Franse president Emmanuel Macron. Volgens het Élysée vertoont zijn situatie "tekenen van verbetering". Verder worden er geen details gedeeld.

Macron werd bijna een week geleden positief getest op het coronavirus. Hij was vermoeid, moest kuchen en kreeg spierpijn. Daarop ging hij in quarantaine in de ambstwoning in Versailles. Andere EU-leiders gingen na de positieve uitslag van Macron ook in quarantaine, omdat zij hem ontmoet hadden op een EU-top.

KLM: vanmiddag eerste vluchten met passagiers vanuit VK

Luchtvaarmaatschappij KLM denkt vanmiddag weer de eerste passagiers vanuit het VK naar Nederland te kunnen vervoeren. Vannacht eindigde het inreisverbod dat was ingesteld vanwege een mutatie van het coronavirus in het VK.

Passagiers moeten een negatieve coronatest van niet ouder dan 72 uur kunnen tonen, voordat ze naar Nederland reizen. Daarom duurt het nog even voordat er gevlogen kan worden.

Ook vanuit Zuid-Afrika moet de eerste vlucht vanmiddag weer vertrekken naar Nederland. KLM werkt daar samen met een lab dat passagiers binnen zes uur de uitslag van een coronatest kan geven.

Vaccinatie regio Utrecht in Houten

Mensen in de regio Utrecht worden gevaccineerd in evenemencentrum Expo Houten. Dat heeft de GGD Utrecht besloten. Er wordt ergens tussen 8 en 11 januari gestart met vaccineren van zorgpersoneel.

Samen met Hart van Brabant en Rotterdam-Rijnmond is Utrecht een van de de drie regio's waar het eerst tegen corona ingeënt zal worden. In Hart van Brabant is de vaccinatielocatie in Veghel, in het voormalig distributiecentrum van een supermarkt. De regio Rotterdam heeft Rotterdam The Hague Airport aangewezen.

Groothandels verkopen alleen nog essentiële producten

Na de Makro stoppen ook andere zelfbedieningsgroothandels met de verkoop van niet-essentiële producten als elektronica en kleding. Dat maakt branchevereniging CBL bekend.

De groothandels mogen openblijven omdat ze met name levensmiddelen verkopen en hoefden de verkoop van niet-essentiële producten niet te staken. Ze hebben het besluit nu dus toch genomen om de toestroom van funshoppen door klanten te beperken.

Nadat vorige week de lockdown inging, zagen de groothandels een flinke toename in klanten die onder meer nog kerstcadeaus wilden kopen. Daar kwam al kritiek op vanuit de politiek.

Spanningen in Dover tussen chauffeurs en politie

Er zijn in Dover kleine opstootjes geweest tussen vrachtwagenchauffeurs en de politie. De chauffeurs zijn er boos over dat het lang duurt voordat ze getest kunnen worden. Dat moet omdat ze anders de oversteek naar Frankrijk niet kunnen maken. Ook zeggen ze dat ze geen eten en drinken krijgen van de Britten en dat er geen sanitaire voorzieningen zijn.

Als chauffeurs positief testen bij een sneltest, krijgen ze nog een pcr-test om het resultaat te bevestigen. Indien die ook positief uitvalt, moet de chauffeur in een hotelkamer in quarantaine.

Duizenden vrachtwagens zijn gestrand omdat de Kanaaltunnel naar Frankrijk dicht was vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus die in het VK is opgedoken. Inmiddels is de tunnel weer open. Het kan volgens de Britse autoriteiten wel een aantal dagen duren voordat alle chauffeurs weg kunnen.

Chauffeurs kunnen geen kant op:

Opstootjes tussen chauffeurs en politie in Dover

Theorie-examens langer geldig

De geldigheid van theorie-examens die verlopen tussen januari en mei 2021 wordt verlengd. De examens blijven nu tot 1 oktober 2021 geldig.

Als gevolg van de nieuwe lockdown zijn er geen rijexamens mogelijk. Als iemand normaal gesproken niet binnen anderhalf jaar na het halen van een theorie-examen met succes is afgereden, verloopt de geldigheid van het theorie-examen.

Eerder werd al besloten om de geldigheid van rijbewijzen die tussen 1 februari en 30 november van dit jaar verlopen met negen maanden te verlengen. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil dat er een gezamenlijke Europese oplossing komt voor dit probleem.

Schotse premier betuigt spijt over afdoen mondkapje

Premier Nicola Sturgeon heeft haar excuses aangeboden omdat ze op een begrafenis korte tijd haar mondkapje afzette. De krant The Scottish Sun publiceerde foto's waarop Sturgeon stond te praten met drie anderen. Ze hield wel voldoende afstand, maar had haar mondkapje niet op.

Sturgeon spreekt van een stomme fout. "Ik heb het elke dag over het belang van mondkapjes, dus ik ga geen smoesjes bedenken. Ik zat fout en dat spijt me."

Huisartsen verwezen 12 procent minder door dan verwacht

Er is door huisartsen veel minder doorverwezen naar bijvoorbeeld medisch specialisten, ggz-professionals en fysiotherapeuten dan normaal, meldt Zorgdomein. Via dat platform kunnen huisartsen doorverwijzingen regelen.

Het gaat om 1,7 miljoen doorverwijzingen minder dan verwacht; zo'n 12 procent van het totaal aantal doorverwijzingen. De grootste daling vond plaats in maart en april. toen veel reguliere zorg niet plaats kon vinden. De hoop was dat die achtergestelde zorg in de zomer kon worden ingehaald, maar dat is slechts beperkt het geval geweest.

De grootste daling is bij sportgeneeskunde, kno-heelkunde en orthopedie te zien. De daling van doorverwijzingen was het laagst bij cardiologie, gynaecologie en longziekten. Zorgdomein verwacht dat er de komende tijd weer een sterkere daling te zien is vanwege de verdere afschaling van de reguliere zorg.