NOS Nieuws

Deze organisaties helpen mensen die dat nodig hebben de kerstvakantie door

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

De agenda in de kerstvakantie is leeg voor veel mensen. De coronamaatregelen zorgen ervoor dat veel evenementen, bezoekjes of feesten niet door kunnen gaan. Om mensen die het nodig hebben een steuntje in de rug te bieden, worden er alsnog veel dingen georganiseerd door particuliere organisaties, stichtingen of gemeentes. En daar worden de deelnemers blij van.

Zo organiseert de Cruyff Foundation, in samenwerking met Krajicek Foundation en Sociaal Werk Nederland, de Wintergames voor jongeren in de kerstvakantie en de eerste twee maanden van het nieuwe jaar. "We willen de jongeren die dit nodig hebben een positieve impuls geven, een positief doel. Jongeren hebben in deze tijd minder mogelijkheden en krijgen minder aandacht. Ze zijn echt de dupe, en zo willen wij ze helpen", legt directeur van de Cruyff Foundation, Niels Meijer, uit.

Er zijn nog meer initiatieven: zo zetten tientallen mbo-studenten zich met meerdere activiteiten in voor volwassenen die dat nodig hebben. En wordt in het Groningse Ten Boer de workshop Chicks in the City georganiseerd, voor meisjes tussen 10 en 17 jaar, die de afleiding in de kerstvakantie goed kunnen gebruiken, is te zien in deze video:

Knutselen en kerstkaarten schrijven: 'We vergeten soms dat mensen alleen zijn'

De Wintergames bestaan uit coronaproof activiteiten - zoals een voetbaltoernooi, dansoptredens, boogschieten en online activiteiten. Sporten is een goede afleiding voor jongeren, zegt Winter. "Het gaat namelijk niet alleen om het bewegen. Je leert samenwerken, verbetert je sociale vaardigheden en leert omgaan met emoties. Het is een perfect middel om deze kerstvakantie door te komen."

De landelijke Wintergames komen op het juiste moment, zegt Meijer. "We zien al maandenlang, sinds onze projecten voor kwetsbare jongeren zijn stilgevallen, dat de jongeren een enorme behoefte aan structuur nodig hebben. Én dit soort initiatieven."

Twee meisjes doen mee aan de Winter Games

Dat ziet ook gemeente Breda, die het evenement Winterlicht Breda in de kerstvakantie houdt. "Voor kinderen en hun ouders is het belangrijk dat er afleiding en sportieve activiteiten zijn in deze zware lockdownperiode." Daarom worden activiteiten als lasergamen en schaatsen voor jongeren toch mogelijk gemaakt.

Ook de gemeente Eindhoven richt zich specifiek op jongeren. "We vinden het belangrijk dat jongeren contact met elkaar kunnen onderhouden, ook omdat dit bijdraagt aan hun mentale welzijn", zegt een woordvoerder.

Een aantal gemeentes heeft ook een digitale activiteit gepland voor Oud en Nieuw. Zo organiseert de gemeente Rotterdam een 'lichtspektakel', dat te zien is op televisie. Ook worden er online feesten gegeven met dj's voor jongeren. De gemeente Zoetermeer organiseert ook een show met zes uur lang digitale optredens.

Deze dingen zorgen voor wat vermaak en luchtigheid tijdens de feestdagen.

Lise Notenboom, Ouderenfonds

Niet alleen jongeren kunnen wel wat perspectief gebruiken, ook ouderen gaan eenzamere feestdagen tegemoet vanwege corona. Daarom heeft het Ouderenfonds een aantal activiteiten georganiseerd in de kerstvakantie. Zo is er een kerstkaartenactie, waarbij kinderen en mensen uit de buurt handgeschreven kaarten naar ouderen hebben gestuurd, en wordt er een kerstshow en kerstconcert voor ouderen georganiseerd. Niet in het Concertgebouw zoals gewoonlijk, maar vooraf opgenomen om thuis te bekijken.

"We vinden belangrijk dat dat doorgaat, zodat ouderen thuis toch kunnen genieten van een show en een concert. Dat zorgt toch voor wat vermaak en luchtigheid tijdens deze feestdagen", zegt woordvoerder Lise Notenboom van het Ouderenfonds.

Verkleed als een kerstman

Ook zijn er kerstboxen met iets lekkers, kerstversiering en een kerstkaart bij ouderen thuis gebracht. "Dat vervangt ons jaarlijkse kerstdiner. Daar hebben we zulke leuke foto's van doorgestuurd gekregen. Onze vrijwilligers die met een arrenslee of verkleed als kerstman die box gingen langs brengen. Echt een heel geslaagd contactmomentje."

Vrijwilligers verrassen ouderen met kerstboxen van het Ouderenfonds

In Breukelen organiseert de rooms-katholieke kerk ook een kaartenactie. Al tien jaar lang werd daar een lichtjesavond gehouden, waarbij drie kerken langs de Straatweg in Breukelen, verbonden door lichtjes, hun deuren openden voor mensen met koffie en muziek.

Dat kan nu niet, dus hebben de mensen achter de H. Johannes de Doperkerk, de Pieterskerk en de Pauluskerk kaarten door heel Breukelen neergelegd om mee te nemen en in de bus te doen bij mensen die wel een lichtpuntje kunnen gebruiken. "En we zijn door alle stapels heen", zegt coördinator van de Pauluskerk Hans Schriever. "We dachten dat mensen één kaartje zouden meenemen, maar sommigen namen er wel vier mee. Het was zo'n succes, en mensen zijn zo blij, misschien doen we dit volgend jaar wel weer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl