NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

België beperkt 'knuffelcontact' met Kerst • Rutte: horeca moet regels volgen

Liveblog gesloten
 • Panda's van Canada naar China vanwege bamboetekort

  Twee reuzenpanda's zijn vandaag op weg gegaan van Canada naar China. In de dierentuin van Calgary waar de panda's Er Shun en Da Mao verbleven kampten de verzorgers met een tekort aan het voedsel van de dieren: verse bamboe. Die werd voor de pandemie geïmporteerd uit China, maar nadat de meeste vluchten naar Canada in maart waren gecanceld werd het moeilijker om genoeg voedsel voor de dieren naar de dierentuin te krijgen. Er was nog een voorraad in een andere aangrenzende provincie, maar die raakte snel op.

  In mei werd daarom besloten de twee panda's die in 2014 door China aan Canada waren uitgeleend, weer terug naar China te sturen, drie jaar eerder dan eigenlijk de bedoeling was. Het kostte daarna maanden om de reispapieren voor de dieren in orde te maken. Vandaag liet de dierentuin weten dat de panda's eindelijk op weg konden:

 • Rutte: 'Horeca kan alleen open als pandemie het toelaat'

  "De horeca kan alleen opengaan wanneer de stand van de pandemie het toelaat." Dat zei premier Rutte in reactie op het ultimatum van een deel van de horecabranche. Een aantal ondernemers dreigt op 17 januari open te gaan, meldde Omroep Brabant vanmiddag op basis van een concept-persbericht.

  Volgens de kroegbazen en restauranthouders is deze actie hard nodig omdat het anders financieel voor hen niet meer vol te houden is. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat volgens de omroep niet achter de actie op dit moment, maar minimaal veertig regionale afdelingen van de branchevereniging wel.

  Tijdens het wekelijks persmoment werd Rutte om een reactie gevraagd. ''We moeten alles doen om het land door deze crisis te loodsen en daarvoor is het noodzakelijk dat de horeca dicht blijft", zei de premier. "Ik hoop dat deze prachtige bedrijven weer open mogen, maar die belofte kan ik nu niet maken."

 • In Marokko gestrande campers terug naar Nederland

  Vanuit de Marokkaanse stad Casablanca zijn vandaag 84 campers op een vrachtschip naar Nederland vertrokken. De campers waren in maart achtergelaten in Marokko toen in het land de noodtoestand werd uitgeroepen vanwege het coronavirus. De eigenaren van de kampeerauto's werden in allerijl met het vliegtuig gerepatrieerd.

  Het campertransport is mede georganiseerd door de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). Toen de lockdown begon, waren er vijf campergroepsreizen van NKC onderweg in Marokko. Toen de vakantiegangers hun voertuigen achter moesten laten was het idee ze later dit jaar op te halen. Omdat steeds duidelijker werd dat het hele jaar een negatief reisadvies bleef gelden voor het land, zette NKC de verschepingsactie op touw.

  Nadat aan alle complexe douaneformaliteiten was voldaan, zijn de campers door lokale chauffeurs opgehaald en naar de haven van Casablanca gereden. Naar verwachting komt de boot begin december aan in de haven van Amsterdam.

  Enkele van de 84 campers nog in Marokko NKC
 • Bolsonaro: 'Ik ga het vaccin niet nemen'

  De Braziliaanse president Bolsonaro weigert zich in te laten enten tegen het coronavirus. Dat zei hij in een nieuwsconferentie die gestreamd werd op sociale media:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bolsonaro weigert zich in te laten enten tegen het coronavirus

  Bolsonaro heeft de impact van de pandemie voortdurend gebagatelliseerd. Begin juli raakte hij zelf besmet met het coronavirus. Ruim twee weken later maakte hij bekend hersteld te zijn. In Brazilië hebben in totaal minstens 6 miljoen mensen het virus opgelopen. Zeker 170.000 mensen zijn er aan overleden.

 • Rotterdam sluit winkels vanwege drukte

  Alle winkels in het centrum van Rotterdam zijn op last van burgemeester Aboutaleb eerder dichtgegaan. Aboutaleb greep rond 19.10 uur in omdat het te druk was in de stad.

  Het is vandaag Black Friday. Veel winkels geven flinke kortingen. Eerder op de dag riepen Rotterdam en Amsterdam al op om niet meer naar het centrum te komen.

 • Maximaal één 'knuffelcontact' met Kerst in België

  In België zit een groot Kerstfeest met familie en vrienden er dit jaar niet in. Belgen mogen met Kerst maar één 'knuffelcontact' van buiten het huishouden uitnodigen. Alleenstaanden mogen op 24 en 25 december twee nauwe contacten tegelijk ontvangen. Dat zijn premier Alexander De Croo en de regionale regeringen overeengekomen.

  Het Overlegcomité maakte eerder vandaag al bekend dat niet-essentiële winkels per 1 december weer open mogen. De avondklok blijft en voor de feestdagen komt er een algemeen vuurwerkverbod. De Croo noemt de situatie in het land nog steeds "bijzonder gevaarlijk".

 • WHO wil klinische data zien van Russisch vaccin

  De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de klinische data en informatie over de productie van het Russische Spoetnik V-vaccin nodig om het vaccin te kunnen beoordelen. Dat heeft assistent-directeur Mariangela Simao gezegd. Vijftig landen, waaronder China, Brazilië en Afrikaanse naties, hebben belangstelling voor het Russische vaccin.

  Een woordvoerder van het Russische ministerie van Volksgezondheid zei eerder deze maand dat Spoetnik V 90 procent effectief is. Die claim was niet gebaseerd op data van een klinisch onderzoek. Het vaccin verkeert nu in de derde testfase, waarbij 40.000 mensen het middel krijgen toegediend. Er zou nauwelijks sprake zijn van bijwerkingen. De Russen hopen dat de laatste testfase voor het eind van het jaar is afgerond.

 • Kenianen gearresteerd met valse coronapapieren

  Op het internationale vliegveld van Nairobi zijn 21 mensen gearresteerd met vervalste papieren waarop stond dat ze covid-vrij zijn, meldt de BBC. Ze moeten voor de rechter verschijnen voor het gebruik van vervalste medische documenten.

  Op een vlucht van Kenia naar de Verenigde Arabische Emiraten werden onlangs ook al 100 Kenianen met valse coronapapieren betrapt. Bijna de helft van hen testte later positief op het virus.

  Het aantal coronabesmettingen in Kenia loopt op. Deze week besloot de VAE voorlopig geen visa meer te geven aan burgers uit dertien landen, waaronder Kenia, Somalië, Libië, Tunesië en Algerije. Het is onduidelijk of die maatregel te maken heeft met de vervalste coronapapieren, schrijft Nairobi News.

 • Belgische winkels in december weer open onder voorwaarden

  In België mogen niet-essentiële winkels vanaf 1 december weer open. Dat heeft het Overlegcomité, waarin vertegenwoordigers zitten van de Belgische overheden, beslist. Ook musea en zwembaden gaan weer open.

  Er zijn wel strikte voorwaarden aan de heropening verbonden om drukte te vermijden, stelt het comité. Welke voorwaarden dat zijn, is nog onduidelijk. Volgens De Standaard zal het in elk geval niet betekenen dat winkelen alleen op afspraak kan. De heropening geldt niet voor kappers en andere contactberoepen.

 • RIVM: leefstijl en gedrag is veranderd door corona

  Rokers steken nog eens vaker op en het aantal mensen met overgewicht stijgt. Door de coronacrisis is onze leefstijl en ons gedrag veranderd, meldt het RIVM na onderzoek. Mensen zijn ongezonder gaan leven en ook de mentale gezondheid staat door de coronacrisis onder druk: een derde van de mensen voelt zich somberder, en een derde voelt zich meer gestrest en angstig dan voor de crisis.

 • Oproep Amsterdam: kom niet meer naar binnenstad

  De gemeente Amsterdam roept mensen op om niet meer naar het stadscentrum te komen. "Het is op dit moment te druk in het winkelgebed in de binnenstad", laat de gemeente in een tweet weten. Het is Black Friday, veel winkels proberen klanten te lokken met aanbiedingen.

  De gemeente Rotterdam deed eerder vandaag al een soortgelijke oproep.

 • Groningse supermarkten niet langer open rond Kerst

  Vijf vestigingen van Albert Heijn in Groningen die op 21 en 22 december langer open willen blijven, krijgen daar geen toestemming voor. Dat meldt RTV Noord.

  De winkels wilden op die manier de kerstinkoopdrukte spreiden, maar wethouder Paul de Rook van Economische Zaken was niet gevoelig voor dat argument: "Die uren gaan naar onze verwachting geen bijdrage leveren aan het extra spreiden van de drukte. We denken niet dat mensen om 23.00 uur nog uitgebreid boodschappen gaan doen.

  Supermarkten mogen vanwege corona tijdelijk al langer open blijven, op zondag van 10.00 uur tot 22.00 uur.

 • Rutte somber over versoepeling Kerst

  Premier Rutte denkt niet dat de coronamaatregelen met Kerst versoepeld kunnen worden. Maar, benadrukte hij na de ministerraad: dat is als je het hem nú zou vragen. "De cijfers zijn nog steeds zorgwekkend en nog niet zo positief als het leek bij de laatste persconferentie."

  Tegelijkertijd wees hij erop dat er nu nog geen knopen worden doorgehakt en dat het kabinet de komende dagen wil kijken hoe het verder gaat. Een besluit wordt pas genomen op 8 december.

 • De Jonge: kritische vragen over vaccin horen bij deze fase

  Minister De Jonge vindt het goed dat er nu vragen naar boven komen over de werking van het coronavaccin van AstraZeneca. Gisteren werd duidelijk dat er waarschijnlijk een nieuw onderzoek komt naar het vaccin. De farmaceut trekt bij de ontwikkeling samen op met de universiteit van Oxford.

  Er ontstond enige onrust over de claim dat de werking van het vaccin kan oplopen tot 90 procent. Er is discussie over de doses en over de leeftijdsgroepen die zijn getest.

  De Jonge benadrukt dat een vaccin pas in gebruik wordt genomen als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het als effectief en veilig heeft aangemerkt. "De EMA controleert alle testuitslagen voordat het tot invoering komt. In deze fase kunnen vragen over het middel nog aan het licht komen, als het straks goedgekeurd is niet meer", zegt De Jonge.

 • Inhaalslag ziekenhuiszorg vorige maand succesvol

  Afgelopen maand was het aantal geregistreerde patiëntcontacten en behandelingen in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken vergelijkbaar met oktober 2018 en 2019. Daarmee lijkt de inhaalslag in de reguliere zorg geslaagd, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In september waren de cijfers veel hoger dan in september 2019, doordat zorg moest worden ingehaald.

  Het aantal operaties nam in de zomermaanden nog toe, maar lag in oktober weer op een normaal niveau. Bij cardiologie was het aantal operaties nog wel hoger dan in voorgaande jaren, wat duidt op inhaalzorg.

  De NZa merkt op dat de ziekenhuizen zich vanaf eind september meer hebben gericht op urgente zorg, wat ten koste gaat van niet-urgente zorg.

  Ondanks oplopende besmettingscijfers kon de oncologische zorg in oktober grotendeels doorgaan. "We zien in oktober wel minder patiënten dan in september, maar niet minder dan in dezelfde periode in voorgaande jaren."

  De effecten van de tweede golf op het aantal diagnoses worden naar verwachting pas in de cijfers van november zichtbaar.