NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Trump: komende week levering vaccin • Zwitserse skigebieden blijven open

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Nieuw onderzoek naar vaccin AstraZeneca.
 • 4506 nieuwe besmettingen, 435 minder dan gisteren.
 • Amsterdam wil de coronaopvang openhouden tot april.
Liveblog gesloten
 • Vorige week 350 mensen meer overleden dan normaal

  Vorige week zijn er ongeveer 350 mensen meer overleden dan normaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers. Deze zogenoemde oversterfte kan voor een groot deel worden toegeschreven aan de tweede coronagolf.

  Sinds de start van de tweede golf, negen weken geleden, zijn 3900 mensen extra overleden. Dat zijn hogere cijfers dan het officiële dodental als gevolg van covid-19: daarbij gaat het alleen om overledenen van wie vaststaat dat ze het coronavirus droegen.

  De eerste golf was na negen weken voorbij. Toen bedroeg de oversterfte 9000 mensen.

 • Trump: levering vaccin vanaf komende week

  De eerste leveringen van een coronavaccin komen in de Verenigde Staten volgende week en de week erna beschikbaar, heeft president Trump gezegd. De eersten die het vaccin krijgen, zijn ouderen en medisch personeel. De president zei er niet bij om welk vaccin het precies gaat.

  Trump deed zijn uitspraken in een videogesprek met Amerikaanse militairen overzee. Hij belde de troepen traditiegetrouw vanwege de feestdag Thanksgiving.

 • 'Openbaar vervoer moet komend jaar snijden in dienstregeling'

  Het openbaar vervoer zal volgend jaar 10 procent in de dienstregeling moeten snijden om financieel overeind te blijven, zeggen branchevereniging OV-NL en verschillende ov-bedrijven tegen BNR.

  De branchevereniging verwacht dat ook na de coronacrisis niet alle reizigers zullen terugkeren naar de bus, tram, metro of trein. De overheid dekt 93 procent van het verlies in 2020 door het wegblijven van reizigers. De overige 7 procent, zo'n 400 tot 500 miljoen euro, moeten de ov-bedrijven zelf opbrengen. Deze regeling geldt ook nog in het eerste deel van 2021, maar de ov-sector is er niet gerust op dat die daarna, na de verkiezingen, ook blijft bestaan.

 • Miljoenen coronavaccins vliegen straks de wereld over met KLM, hoopt KLM

  Miljoenen coronavaccins moeten straks wereldwijd verspreid worden. Air France-KLM rekent op een marktaandeel van tien tot twintig procent van het transport van de vaccins en neemt nu alvast maatregelen om die grote hoeveelheid vaccins te kunnen transporteren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Miljoenen coronavaccins vliegen straks de wereld over met KLM, hoopt KLM
 • Groot deel horeca staat op omvallen

  Een groot deel van de horecabedrijven staat op omvallen en er is per direct aanvullende financiële steun en toekomstperspectief nodig, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De paniek en onrust zijn groot, ondernemers zijn radeloos", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

  Volgens KHN lijkt er op korte termijn geen versoepeling te komen van de coronamaatregelen en dat zorgt voor "een uitermate somber beeld voor de horeca voor de komende 1,5 maand". Horecaondernemers verwachten dat de omzet in 2020 met 50 procent zal dalen ten opzichte van 2019.

  De ondernemers hebben volgens KHN inmiddels zo'n 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. Die reserves zijn nu op en de horecabedrijven staan op omvallen. Volgens KHN is aanvullende steun direct nodig om te voorkomen dat meer dan de helft van de sector op korte termijn failliet gaat.

 • Zweedse koninklijke familie coronavrij

  Koning Carl Gustaf, koningin Silvia, kroonprinses Victoria en prins Daniel hebben geen corona. De Zweedse koninklijke familie werd vandaag getest nadat eerder op de dag bleek dat prins Carl Philip en zijn vrouw Sofia positief waren getest op het virus.

  Hoe Carl Philip en Sofia besmet raakten wordt nog onderzocht. Ze werden getest na het vertonen van milde symptomen, en "voelen zich naar omstandigheden goed".

  Vrijdag waren Carl Gustaf, Silvia, Victoria, Daniel, Carl Philip en Sofia allen bij een begrafenis. Voorafgaand aan de begrafenis werd de koninklijke familie getest op het coronavirus. Toen waren alle testresultaten negatief.

 • Nieuw onderzoek naar het coronavaccin van AstraZeneca

  Het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca wordt waarschijnlijk opnieuw getest nadat de farmaceut en de universiteit van Oxford hebben toegegeven dat er een fout is gemaakt bij de ontwikkeling van het vaccin.

  Maandag claimden AstraZeneca en de universiteit van Oxford dat de effectiviteit van hun vaccin kan oplopen tot 90 procent. Die claim was gebaseerd op een tussentijdse analyse van de eerste onderzoeksgegevens.

  De afgelopen dagen ontstond er onrust over die claim. Het vaccin zou 90 procent bescherming bieden bij proefpersonen die eerst een halve dosis van het vaccin kregen en een maand later een hele dosis. Bij mensen die twee keer een hele dosis ontvingen zou het slechts 62 procent effectief zijn.

  Vervolgens stelden verschillende media dat de gemiddelde leeftijd van de groep die anderhalve dosis ontving lager zou liggen dan in de groep die twee volledige doses ontving. Omdat jongere mensen doorgaans minder vatbaar zijn voor het virus, levert dat mogelijk een vertekenend beeld op.

  AstraZeneca-topman Soriot zegt tegen Bloomberg dat er nu een nieuwe studie nodig is om te onderzoeken of die lagere dosis daadwerkelijk beter werkt.

 • Testcapaciteit wordt niet volledig gebruikt, hoe komt dat?

  Er kan veel meer getest worden: gemiddeld werden afgelopen week zo'n 35.000 coronatests per dag uitgevoerd, terwijl er capaciteit is voor 67.000 per dag. Waarom gebeurt dat niet?

  Waarom de capaciteit nu niet volledig gebruikt wordt, is niet helemaal duidelijk. "Komt dit omdat mensen geen klachten hebben en zich dus niet laten testen? Of zijn mensen simpelweg coronamoe?", vraagt UMCG-viroloog Bert Niesters zich af. Hij zou het liefst zien dat de onbenutte testcapaciteit nu wordt ingezet op scholen. "Dan vind je meer positieven."

  Een rol speelt waarschijnlijk dat nog niet iedereen zich zomaar mag laten testen. Alleen mensen met klachten die op corona wijzen komen in aanmerking. Dat gaat wel veranderen. Vanaf komende dinsdag, 1 december, mogen ook mensen die een melding krijgen via de CoronaMelder of die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen zich laten testen, zodat zij eerder uit quarantaine kunnen. De testcapaciteit groeit ondertussen mee naar 100.000 tests per dag aan het eind van dit jaar.

  Lees meer in het artikel hieronder:

 • Zwitserse ski-gebieden blijven open

  Zwitserse skigebieden kunnen openblijven zolang ze zich houden aan strenge coronamaatregelen. Dat heeft de Zwitserse minister van Gezondheidszaken bekendgemaakt. Frankrijk, Italië en Oostenrijk houden hun skigebieden nu nog gesloten, in de hoop dat ze later in het seizoen open kunnen als de besmettingsgraad daalt.

  De Duitse bondskanselier Merkel ziet het liefst dat alle skigebieden in Europa deze winter dicht blijven, en probeert dat op Europees niveau voor elkaar te krijgen. Of dat lukt is nog maar de vraag, want Oostenrijk ligt dwars. De lockdown loopt daar nog tot 7 december en mogelijk gaan daarna de skigebieden weer open.

  Volgens de Oostenrijkse minister van Financiën lopen de skigebieden in Europa 2 miljard euro mis als ze gesloten blijven en de EU zal die misgelopen inkomsten volgens hem moeten compenseren.

  In Italië heeft premier Conte opgeroepen om niet te gaan skiën tijdens de kerstvakantie en in Frankrijk blijven de pistes gesloten tot 2021.

 • Premier Curaçao waarschuwt bevolking: buitenland kijkt mee

  Premier Rhuggenaath van Curaçao doet een dringend beroep op de bevolking om zich aan de coronamaatregelen te houden. Aanleiding is de sterke stijging van het aantal covid-besmettingen.

  Het buitenland kijkt mee en zou anders reisrestricties kunnen gaan overwegen, waarschuwt Rhuggenaath. Begin deze maand noemde premier Rutte Curaçao als een vakantiebestemming die wél kan.

  Gisteren werden 105 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds vorige week gelden verscherpte maatregelen. Zo is er een avondklok om 21.00 uur en moeten bars en restaurants om 20.00 dicht. Toch blijft het aantal besmettingen toenemen.

 • Celstraf voor het schoppen tegen het hoofd ME'er

  De politierechter heeft een 29-jarige man veroordeeld tot een celstraf voor het schoppen tegen het hoofd van een gevallen ME'er bij een demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag. De 26-jarige Kevin van den B. kreeg een celstraf van zes maanden opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding van 500 euro betalen aan de ME'er.

  De officier van justitie had een straf van zeven maanden geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Volgens de officier was er sprake van excessief geweld. De demonstratie vond in juni plaats op het Malieveld. Een groep relschoppers ging naar het Centraal Station. Van den B. schopte de ME'er tegen de helm nadat deze onverwachts was gevallen.

  ANP
 • 4506 nieuwe besmettingen, 435 minder dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4506 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 435 minder dan gisteren.

  192 opnames op verpleegafdelingen, 33 erbij op de IC

  Er zijn 192 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 42 nieuwe opnames meer dan gisteren.

  Op de intensive care werden 33 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 6 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  In totaal liggen er nu 1781 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1839), van wie 524 op de IC (gisteren: 529). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

  76 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM zijn 76 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 74 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 59 doden per dag, tegen 68 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

  Hoe snel het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 627 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 664. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

 • Griekenland verlengt lockdown

  De Griekse regering verlengt de lockdown met een week, nu de situatie in verschillende delen van het land nog steeds zorgwekkend is. In het noorden en midden van het land staan de ziekenhuizen zwaar onder druk. Hoewel het aantal besmettingen de afgelopen dagen afneemt, blijft het aantal ziekenhuisopnamen hoog. Nu er bijna 600 patiënten worden beademd op de intensive care staat met name de IC-capaciteit staat onder druk. Vandaag worden de eerste patiënten uit het noorden van het land naar ziekenhuizen in Athene gevlogen.

  In de noordelijke stad Thessaloniki bouwen militairen verder een noodhospitaal naast een militair ziekenhuis, met de bedoeling daar een deel van de patiënten op te vangen. Er komen 50 gewone bedden en twee IC-bedden. Eerder vorderde de Griekse overheid al twee privéklinieken in Thessaloniki, inclusief personeel, voor de verpleging van covid-19-patiënten. Er zijn ruim 200 extra bedden nodig om de druk op de publieke ziekenhuizen te verlichten.

  Sinds gisteren zijn in Griekenland 2152 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal op 97.288 komt. 87 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus, wat het totaal aantal sterfgevallen in Griekenland op 1902 brengt.

  De lockdown in Griekenland werd op 7 november ingevoerd en zou tot het einde van de maand duren. De voorlopige einddatum is nu 7 december.

 • Van Ark: sporten na coronacrisis van levensbelang

  Minister van Ark voor Medische Zorg en Sport wil er alles aan doen om de "unieke Nederlandse sportinfrastructuur" overeind te houden. Dat schrijft ze in reactie op het rapport van het Mulier Instituut, waarin staat dat de financiële schade voor de sportsector door de coronacrisis is opgelopen tot ongeveer een miljard euro. Ze noemt het "van levensbelang" dat Nederlanders ook na de crisis optimaal kunnen sporten.

  "De impact is niet gering en voelbaar op vrijwel alle sportdomeinen voor alle betrokkenen", aldus Van Ark. "Dit is allesbehalve verrassend, simpelweg omdat de kracht van sport zit in de ontmoeting, en dat is nu juist wat beperkt mogelijk is."

  Volgens de minister staat de sportsector onder druk. "Deze monitor moedigt mij dan ook aan om in contact met de hele sector te blijven zoeken naar de juiste oplossing voor sporters, aanbieders en organisatoren."

 • Financiële schade voor sportsector loopt op tot miljard

  De financiële schade door de coronacrisis voor de Nederlandse sportsector is opgelopen tot zo'n 1 miljard euro. Dat staat in de tweede rapportage van het Mulier Instituut, dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten onderzoek doet naar de gevolgen van het coronavirus op sporten. Het rapport is naar de Tweede Kamer gestuurd.

  In de zomer, toen de eerste bevindingen van de onderzoekers werden gepresenteerd, was de inschatting nog dat de schade voor de Nederlandse sport 400 tot 600 miljoen euro bedroeg. Dat is inmiddels dus ongeveer een miljard. Het totale omzetverlies bedraagt 2,1 miljard voor de hele sportsector. Door kostenbesparingen en steunmaatregelen van de overheid wordt een deel daarvan opgevangen.