NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Recordaantal besmettingen op Curaçao • 'Vaccinatie kan misschien toch sneller'

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Vaccinatie duurt mogelijk toch minder dan een jaar, zegt RIVM.
 • RIVM meldt 1000 besmettingen meer dan gisteren.
 • Minister Slob wil een proef met sneltesten op scholen.
 • Het LCPS meldt 72 ziekenhuisopnames minder dan gisteren.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog van woensdag 25 november. De komende dag is er een nieuw blog met het laatste coronanieuws.

 • Recordaantal besmettingen op Curaçao

  Curaçao meldt opnieuw een recordaantal besmettingen: 105 positief geteste mensen op één dag. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth is er ook nog nooit zoveel getest op één dag: 553 mensen in totaal.

  Premier Rhuggenaath noemt het recordaantal besmettingen alarmerend. "Alleen als we ons aan de maatregelen houden, kunnen we de cijfers naar beneden krijgen en enigszins normale feestdagen hebben."

  De regering is geen voorstander van een nieuwe lockdown, maar Rhuggenaath waarschuwt dat het buitenland meekijkt en zelf kan besluiten om reizen naar Curaçao te ontraden. Vooralsnog is het reisadvies van Nederland naar Curacao geel. Dat wil zeggen dat reizigers op moeten letten op veiligheidsrisico's. Bij terugkeer hoeven reizigers niet tien dagen in thuisquarantaine.

 • Biden roept Amerikanen op viering Thanksgiving klein te houden

  Normaal gesproken is Thanksgiving in de VS een feestdag om in uitgebreid (familie)gezelschap te vieren, maar dit jaar kan dat niet. Dat zei de aankomende Amerikaanse president Joe Biden in een toespraak. Hij riep z'n landgenoten op "niet toe te geven aan vermoeidheid" en "vol te houden" bij het naleven van de coronavoorschriften.

  Zelf viert Biden Thanksgiving morgen met slechts zijn vrouw, dochter en schoonzoon. "Dit is de tijd om onze rug te rechten", zei Biden. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

  Biden ging ook in op wat er verandert bij de Amerikaanse coronabestrijding als hij vanaf 20 januari aan de macht is. Hij zei de testcapaciteit te willen vergroten, meer beschermingsmiddelen beschikbaar te stellen en met een duidelijk plan te komen onder welke omstandigheden bedrijven en scholen open kunnen.

 • Duitsland wil regels met feestdagen versoepelen

  Duitsers mogen tussen 23 december en 1 januari met tien personen uit de naaste familie of vriendenkring samenkomen. Nu zijn dat nog vijf mensen uit maximaal twee huishoudens.

  Om die versoepeling rond de feestdagen toe te kunnen staan worden de huidige maatregelen verlengd en mogelijk verzwaard, heeft de regering samen met de zestien deelstaten besloten.

  De regering nam ook een beslissing over de jaarwisseling. Het is niet toegestaan om in grote straten en op grote pleinen vuurwerk af te steken. Die maatregel is bedoeld om groepsvorming te voorkomen. Er komt geen vuurwerkverbod.

 • ING laat personeel ook na corona veel thuiswerken

  Topman Steven van Rijswijk van ING verwacht dat een groot deel van het personeel ook na de coronacrisis thuis blijft werken. "Het is duidelijk dat er een andere balans zal zijn dan voor corona", aldus Van Rijswijk. Hij zegt te verwachten dat het bij de bank gaat om zo'n 50 procent thuiswerken en 50 procent op kantoor.

  Van Rijswijk schetst een toekomstscenario waarin het kantoor mogelijk een soort voetbalkantine wordt: "Je komt eerst in een groep bij elkaar voor informeel overleg op kantoor, en gaat vervolgens naar huis om daarna verder te werken." Op dit moment werkt zo'n 80 procent van het personeel van ING thuis vanwege de coronamaatregelen.

  Eerder gaf onder meer KPN aan te verwachten in de toekomst minder kantoorruimte nodig te hebben door een toename in thuiswerken.

 • RIVM: vaccinatie misschien toch sneller dan een jaar

  Het duurt mogelijk toch minder dan een jaar om de Nederlandse bevolking in te enten tegen corona. Volgens Hans van Vliet van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM had hij iets genuanceerder moeten zijn bij zijn uitspraken twee weken terug.

  "We zitten nu op het spoor dat het gaat meevallen. Als we naar de planning kijken, dan wordt een deel van de vaccins in het derde kwartaal geleverd", aldus Van Vliet. Volgens programmadirecteur vaccinatie covid-19 Jaap van Delden is het zelfs mogelijk dat er dit jaar al gestart wordt met vaccineren, maar dat is "niet waarschijnlijk".

 • 'Al in eerste kwartaal vaccins Curevac'

  Nederland krijgt in het eerste kwartaal van volgend jaar de beschikking over een half miljoen vaccins van de Duitse farmaceut Curevac. Tenminste, als de resultaten van het onderzoek naar de werkzaamheid positief zijn en het vaccin door het Europees Medicijnagentschap wordt goedgekeurd.

  Minister De Jonge van Volksgezondheid maakte in een Kamerbrief meer bekend over de aankoop van het Curevac-vaccin. De Europese Commissie sloot daar vorige week een deal over. In totaal krijgt Nederland de beschikking over 8,75 miljoen vaccins van de Duitse farmaceut. Dit is de planning van de levering:

  • Eerste kwartaal 2021: 0,5 miljoen
  • Tweede kwartaal 2021: 1,5 miljoen
  • Derde kwartaal 2021: 2 miljoen
  • Vierde kwartaal 2021: 2,35 miljoen
  • Eerste kwartaal 2022: 2,35 miljoen

  Het Curevac-vaccin maakt net als de vaccins van Pfizer en Moderna gebruik van zogeheten mRNA-technologie. Die farmaceuten claimen een effectiviteit van 95 procent. Wanneer Curevac met resultaten van effectiviteit van zijn vaccin komt, is nog onbekend.

  De EU heeft nu deals gesloten met zes fabrikanten voor coronavaccins. Als alle vaccins effectief blijken en worden goedgekeurd, heeft Nederland de beschikking over 50 miljoen doses, waarmee 29 miljoen mensen ingeënt kunnen worden.

 • Ontbindende Deense nertsen uit de grond opgestuwd

  Geruimde nertsen in Denemarken zijn uit de grond naar boven gekomen, meldt de Britse krant The Guardian. Het opmerkelijke tafereel speelt zich af op een militair terrein in Holstebro, waar de nertsen in massale graven zijn gedumpt.

  Volgens voorschriften hadden de nertsen onder minstens 1,5 meter aarde begraven moeten zijn, maar het was maar 1 meter. Toen de lijken van de nertsen gingen ontbinden kwam daar gas bij vrij, wat ze naar de oppervlakte gestuwd heeft.

  Denemarken besloot enkele weken terug alle nertsen in het land af te maken. Er was een gemuteerde variant van het coronavirus opgedoken in de dieren. De Deense regering vreesde dat vaccins die nu ontwikkeld worden, niet meer werkzaam zouden zijn als veel mensen met de nieuwe virusvariant besmet zouden raken. Noord-Denemarken, waar de nertsenboerderijen zich bevinden, ruimde niet alleen de nertsen maar ging ook in lockdown.

 • Drenthe: carbidschieten mag, onder voorwaarden

  In Drenthe mag is carbidschieten met de jaarwisseling toegestaan. Wel gelden er strenge voorwaarden. Zo mogen er maximaal vier mensen aanwezig zijn en geen toeschouwers.

  Ook mag er verder geen vermaak zijn, zoals een partytent of een biertap. "Het zal heel anders zijn dat wat mensen als een soort volksfeest hebben gezien in andere jaren", zegt voorzitter Marco Out van de Veiligheidsregio Drenthe.

  De vrees bestaat dat veel mensen zonder ervaring gaan carbidschieten, als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Dat is dit jaar helemaal verboden, om de zorg niet te belasten met mogelijke vuurwerkslachtoffers.

  Het OM heeft dit jaar al bijna 35.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is 10.000 kilo meer dan vorig jaar. Volgens het OM komt dat door toegenomen opsporingscapaciteit bij de politie, maar het OM kan niet zeggen of er een verband is met het vuurwerkverbod.

 • Onderzoek Radboudumc: 'Herstel groep thuisblijvende patiënten slechter dan opgenomen patiënten'

  De longen van de meeste patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis belanden, herstellen na drie maanden goed. Dat meldt het Radboudumc na onderzoek van 124 patiënten. Volgens longarts Bram van den Borst is de restschade na een coronainfectie vergelijkbaar met een zware longontsteking.

  Desondanks blijven veel patiënten langdurige klachten houden, zoals vermoeidheid, kortademigheid en pijn op de borst. Opvallende conclusie is dat een groep patiënten die tijdens hun infectie niet naar het ziekenhuis zijn gestuurd, er op dit moment slechter aan toe is dan patiënten die op een verpleegafdeling in het ziekenhuis terechtkwamen of op de IC.

  Volgens Van den Borst zijn er thuisblijvers met "initieel relatief milde covid-19, maar vervolgens hardnekkige langdurige klachten en beperkingen". Daarbij is het volgens hem opmerkelijk dat er nauwelijks afwijkingen aan de longen te zien zijn bij die groep. Daarom is er "dringend behoefte aan meer onderzoek naar verklaringen en behandelmogelijkheden", aldus Van den Borst.

 • 'Proef met sneltesten op scholen'

  Minister Slob (OCW) wil dat er op scholen een proef komt met coronasneltesten, zei hij in een debat in de Tweede Kamer.

  Als de validiteit van de sneltests is goedgekeurd, moet er op sommige scholen een pilot gaan draaien, waarbij leerlingen aan de deur getest worden. Daarmee kan wellicht het aantal besmettingen op scholen teruggedrongen worden, denkt Slob.

  Uit cijfers van het RIVM is gebleken dat het aantal besmettingen op scholen oploopt. Van de besmettingen waarvan de GGD een mogelijke bron heeft kunnen achterhalen, vond 8,5 procent plaats op scholen en kinderopvangen.

  Het Outbreak Management Team overweegt of de kerstvakantie verlengd moet worden om het hoofd te kunnen bieden aan het oplopende aantal besmettingen.

  Slob kreeg in het debat kritiek op de trage verbetering van ventilatie op scholen. Er is 360 miljoen euro voor beschikbaar gesteld, maar scholen kunnen pas vanaf 1 januari een aanvraag indienen voor subsidie.

 • Hoofd Europees Medicijnagentschap: hopelijk voor Kerst goedkeuring vaccins

  Topvrouw Emer Cooke van het Europees Medicijnagentschap (EMA) is hoopvol dat er voor Kerst enkele coronavaccins goedgekeurd kunnen worden. Voordat vaccins toegelaten worden tot de markt, moet het EMA in het geval van de Europese Unie beoordelen of ze veilig en werkzaam zijn.

  In een interview met het Ierse radioprogramma RTÉ News at One ging ze ook in op twijfels van sommige mensen dat het vaccin te snel ontwikkeld is: "De veiligheidseisen voor deze vaccins zijn hetzelfde als voor alle andere vaccins."

  De afgelopen weken claimden drie farmaceuten dat hun vaccins zeer effectief zijn: Pfizer en Moderna voor 95 procent en AstraZeneca, afhankelijk van de dosis, tot 90 procent. Alle drie die vaccins worden als ze goedgekeurd zijn aangekocht door de Europese Unie.

 • Bijna 1000 besmettingen erbij, 73 ziekenhuisopnames minder dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4947 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 977 meer dan gisteren werden gemeld.

  Verder zijn er 150 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 73 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  Op de intensive care werden 39 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 7 nieuwe opnames meer dan gisteren. In totaal liggen er nu 1839 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1925), van wie 529 op de IC (gisteren: 526). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

  Bij het RIVM zijn 74 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 90 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 59 doden per dag, tegen 69 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

 • Geboortecijfer Italië keldert verder door coronacrisis

  Het geboortecijfer in Italië is door de coronacrisis verder gedaald. Istat, de Italiaanse evenknie van het CBS, rekent dit jaar op zo'n 408.000 geboortes. Dat waren er in 2019 nog 435.000. Volgend jaar verwacht het statistiekbureau een verdere daling, naar 393.000 baby's.

  De afgelopen jaren noteerde Italië al de laagste geboortecijfers in ruim een eeuw. Daardoor kromp de bevolking. Volgens Istat-directeur Blangiardo stellen Italianen het krijgen van kinderen uit vanwege "een klimaat van angst, twijfels en financiële onzekerheid".

 • Bedrijfsleven: bekijk alternatieven voor verlengen kerstvakantie

  Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het kabinet moet kijken naar alternatieven voor het verlengen van de kerstvakantie vanwege werkende ouders. Zij komen in de verdrukking, omdat ze onder werktijd voor hun thuiszittende kinderen moeten zorgen.

  Het Outbreak Management Team schreef gisteren in een advies te willen onderzoeken of de kerstvakantie op alle scholen dit jaar een week langer moet duren. Een deel van de corona-deskundigen die het kabinet adviseren, wees erop dat er na de sluiting van scholen in de herfstvakantie een tijdelijk daling in het aantal besmettingen te zien was.

  Maar het bedrijfsleven is dus niet enthousiast over die maatregel. "Door bijvoorbeeld met behulp van testen scholen te screenen, voorkomen we sluiting", stellen VNO-NCW en MKB-Nederland voor. "Dit is beter voor het onderwijs van de kinderen, voor de ouders én voor de economie."