NOS SportAangepast

Australian Open 'waarschijnlijk' uitgesteld; even slikken voor ABN Amro-toernooi

Premier deelstaat Victoria: 'Waarschijnlijk uitstel Australian Open'

Het ligt in de lijn der verwachting dat de Australian Open in Melbourne een of twee weken later van start zal gaan. Dat is de tussenstand van de onderhandelingen tussen de organisatie van het grandslamtoernooi en de plaatselijke overheden.

Dat zou wellicht gevolgen hebben voor het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, dat van 8 tot en met 14 februari op de kalender staat. Door een verschuiving van het toernooi in Australië kan er ook geschoven gaan worden met de overige evenementen op de kalender, waaronder dus Rotterdam.

'Niet naar februari'

De Australian Open staat nu nog geprogrammeerd van 18 tot en met 31 januari. "Als ze maar niet naar februari gaan", hield Richard Krajicek, directeur van het ABN Amro-toernooi, afgelopen maandag al voorzichtig rekening met een doemscenario.

Als dat wel gebeurt, zou het betekenen dat het Rotterdamse toernooi mogelijk naar een andere datum verhuist. Voor de ATP, de overkoepelende organisatie, is het behoud van toernooien en een goede kalender namelijk topprioriteit.

Bekijk hieronder het gesprek met Krajicek over de invulling van het ABN Amro-toernooi voor 2021:

Krajicek: 'Als de Australian Open maar niet naar februari wordt verplaatst'

"Er is een aantal data waar we nu naar kijken", zegt Martin Pakula, de minister van sport van de deelstaat Victoria. "Ik las al berichten dat het toernooi waarschijnlijk ongeveer twee weken weken wordt uitgesteld. Ik denk dat dit het meest waarschijnlijk is."

Pakula benadrukte ook dat er meer opties zijn en refereerde daarbij aan het uitstel, dit jaar, van Roland Garros met enkele maanden en zelfs het afstel van Wimbledon.

25 dagen geen nieuwe besmettingen

Premier Martin Andrews van Victoria benadrukt dat de Australian Open zeker belangrijk is, maar meldt ook dat voor de tennissers een verplichte quarantaine noodzakelijk zal worden. De Australische deelstaat Victoria kent al 25 dagen op rij geen nieuwe coronabesmettingen.

"De rest van de wereld staat in de brand, dus er geldt een quarantaineplicht voor iedereen die naar onze stad (Melbourne, red.) of provincie komt", aldus Andrews.

EPA
De avond valt over Melbourne tijdens de finale tussen Djokovic en Thiem in februari 2020

Pakula voegt eraan toe dat de internationale tennisfederatie ITF (in samenspraak met belangenorganisaties ATP en WTA) uiteindelijk zelf moet oordelen of ze de maatregelen die worden getroffen om het toernooi door te laten gaan acceptabel vindt. De details worden op korte termijn bekendgemaakt.

Tennissers zien quarantaine niet zitten

Een van die details is dat sporters dus in quarantaine moeten en dat dat hoogstwaarschijnlijk voor een periode van twee weken zal zijn voordat ze zich weer vrij mogen voortbewegen.

Daniil Medvedev, de kersverse winnaar van de ATP Finals in Londen, ziet daar tegenop. Hij omschrijft tegen CNN een verplichte quarantaine in aanloop naar de Australian Open als "gevaarlijk."

"Vooropgesteld: ik klaag niet over het verplicht in een hotel moeten zitten, maar het is niet te doen als je twee weken niets kan doen en daarna een wedstrijd om drie gewonnen sets moet spelen. Dat is gewoon gevaarlijk voor de gezondheid van een sporter."

EPA
Daniil Medvedev in actie tijdens zijn gewonnen finale van de ATP Finals in Londen

De Australiër John Millman bevestigt de woorden van zijn Russische collega-tennisser. "Ik denk dat de internationale spelers een quarantaine niet zien zitten", aldus de nummer 38 van de wereld tegen de Sydney Morning Herald.

Volgens Millman, die momenteel in Sydney op zijn negende dag zit van een quarantaine van twee weken na zijn terugkeer van de Europese tennistoernooien, is de relatieve inactiviteit van een verplichte isolatie funest voor de fysieke prestaties van een sporter.

"Je lichaam gaat hier een prijs voor betalen. Je kan niet in een keer van nul naar honderd gaan. Als ik nu op de tennisbaan zou staan, zou ik echt waardeloos presteren en waarschijnlijk een blessure oplopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl