Medvedev sluit tennisjaar af met winst ATP Finals Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Daniil Medvedev heeft de ATP Finals op zijn naam geschreven. De Russische tennisser was in de finale van het officieuze WK voor de beste acht spelers van het seizoen te sterk voor de Oostenrijker Dominic Thiem: 4-6, 7-6 (2), 6-4.

Tot zondag was het beste resultaat van de 24-jarige Medvedev een finaleplaats op de US Open van 2019. Dit jaar bereikte hij de halve finales van het Amerikaanse grandslamtoernooi. Daarin was Thiem in drie sets te sterk.

Op het eindejaarstoernooi in Londen waren de rollen omgedraaid en won Medvedev.

Dubbele fout op breekpunt tegen

De eerste kansen om op een break voorsprong te komen waren voor Medvedev, maar op de beslissende momenten kon de Rus niet doordrukken. En vervolgens hielp hij Thiem ook nog eens in het zadel.

In de vijfde game sloeg Medvedev op breekpunt tegen een dubbele fout, waardoor zijn Oostenrijkse opponent op voorsprong kwam en die marge bleek voor Thiem genoeg om ook de set naar zich toe te trekken.

Medvedev, in de halve finales te sterk voor Rafael Nadal, had ook in de tweede set moeite om zijn servicebeurten te behouden. Hij overleefde meerdere breekpunten, tot frustratie van Thiem, en sleepte er een tiebreak uit.

Dominic Thiem vastberaden in de finale van de ATP Finals tegen Daniil Medvedev AFP

In de tiebreak deelde Thiem de eerste klap uit, maar nam Medvedev het initiatief al snel over. De 24-jarige Rus bleef vervolgens koel, won de tiebreak met 7-2 en trok de stand in sets weer gelijk.

Derde set

Thiem oogde vermoeid aan het begin van de derde set en kwam in de derde game 40-0 achter op zijn eigen service. Op wilskracht maakte de Oostenrijker vijf punten op rij en sloeg zich zo uit de problemen.

De break kwam er twee games later alsnog. Na acht gemiste breakpoints sloeg Medvedev eindelijk toe met een geweldige volley. Thiem weigerde op te geven, maar op 5-4 moest hij toch het hoofd buigen.

Koolhof in illuster rijtje

Eerder op zondag pakte Wesley Koolhof bij zijn debuut op de ATP Masters de titel in het dubbelspel. Koolhof won met zijn dubbelpartner Nikola Mektic in de finale van Jurgen Melzer en Edouard Roger-Vasselin: 6-2, 3-6, 10-5.

Koolhof is na Jean-Julien Rojer, Jacco Eltingh en Paul Haarhuis de vierde Nederlander die de titel op de ATP Finals weet te pakken.

STER reclame