Dubbelspecialisten Koolhof en Mektic zegevieren bij ATP Finals Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tennisser Wesley Koolhof heeft zich in het rijtje gevoegd van Nederlanders die het dubbelspel van de ATP Finals hebben gewonnen. Eerder wisten Jean-Julien Rojer, Jacco Eltingh en Paul Haarhuis de titel op de ATP Finals te pakken.

Koolhof won met zijn dubbelpartner Nikola Mektic in de finale van Jurgen Melzer en Edouard Roger-Vasselin: 6-2, 3-6, 10-5. De Nederlander en de Kroaat wonnen samen nog niet eerder een toernooi.

"Dit is geen slecht moment voor een eerste titel", zei de 31-jarige Mektic na de finale van het eindejaarstoernooi, waar de beste acht koppels aan deel mochten nemen. "Kwalificeren was al een droom die uitkwam", reageerde Koolhof. "Dit is iets heel groots."

Geen zenuwen

"Deze finale wordt de grootste wedstrijd die ik tot nu toe heb gespeeld", zei Koolhof vrijdag na de halve finale. Van zenuwen was zondag echter weinig te merken bij het Nederlands-Kroatische duo. Koolhof en Mektic benutten direct een breekpunt op de service van het duo Melzer/Roger-Vasselin en breidden op eigen service de voorsprong uit naar 2-0.

Nikola Mektic en Wesley Koolhof EPA

Vooral Roger-Vasselin had in de eerste set moeite met zijn service. Na de break in de eerste game werd de Fransman ook in zijn tweede servicegame gebroken. De voorsprong van twee breaks gaven Koolhof en Mektic niet meer uit handen. Ze wonnen de eerste set met 6-2.

Supertiebreak brengt beslissing

In de tweede set hadden Koolhof en Mektic het lastiger. Melzer en Roger-Vasselin kwamen op een 3-1 voorsprong, nadat Mektic zijn servicebeurt had ingeleverd, en liepen vervolgens uit naar 4-1. Het Oostenrijks-Franse duo won de tweede set met 6-3, waardoor de wedstrijd moest worden beslist in de supertiebreak.

Koolhof en Mektic liepen in de supertiekbreak snel uit naar een 4-1 voorsprong. Melzer en Roger-Vasselin kwamen mede door een dubbele fout van Koolhof echter toch weer op gelijke hoogte. Mektic serveerde vervolgens ijzersterk, waarna Koolhof en Mektic de voorsprong niet meer uit handen gaven.

In de videocarrousel hieronder zijn de WK-titels van Jacco Eltingh, Paul Haarhuis en Jean-Julien Rojer terug te zien, maar ook een documentaire van Mart Smeets uit 1998 over Eltingh en Haarhuis.

De samenwerking tussen Koolhof en Mektic zit er nu op. De Nederlander werd vorige week, vlak voor de start van het eindejaarstoernooi in Londen, onaangenaam verrast door het nieuws dat zijn partner in 2021 met zijn Kroatische landgenoot Mate Pavic gaat dubbelen.

Inmiddels heeft ook Koolhof een nieuwe partner gevonden. De Nederlandse nummer dertien van de wereldranglijst voor dubbelspelers gaat een duo vormen met de Pool Lukasz Kubot, die zevende staat op die ranking.

STER reclame