Recordaantal besmettingen op Curaçao • 'Vaccinatie kan misschien toch sneller'
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Vaccinatie duurt mogelijk toch minder dan een jaar, zegt RIVM.
- RIVM meldt 1000 besmettingen meer dan gisteren.
- Minister Slob wil een proef met sneltesten op scholen.
- Het LCPS meldt 72 ziekenhuisopnames minder dan gisteren.
Liveblog gesloten
We sluiten het liveblog van woensdag 25 november. De komende dag is er een nieuw blog met het laatste coronanieuws.
Recordaantal besmettingen op Curaçao
Curaçao meldt opnieuw een recordaantal besmettingen: 105 positief geteste mensen op één dag. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth is er ook nog nooit zoveel getest op één dag: 553 mensen in totaal.
Premier Rhuggenaath noemt het recordaantal besmettingen alarmerend. "Alleen als we ons aan de maatregelen houden, kunnen we de cijfers naar beneden krijgen en enigszins normale feestdagen hebben."
De regering is geen voorstander van een nieuwe lockdown, maar Rhuggenaath waarschuwt dat het buitenland meekijkt en zelf kan besluiten om reizen naar Curaçao te ontraden. Vooralsnog is het reisadvies van Nederland naar Curacao geel. Dat wil zeggen dat reizigers op moeten letten op veiligheidsrisico's. Bij terugkeer hoeven reizigers niet tien dagen in thuisquarantaine.
Biden roept Amerikanen op viering Thanksgiving klein te houden
Normaal gesproken is Thanksgiving in de VS een feestdag om in uitgebreid (familie)gezelschap te vieren, maar dit jaar kan dat niet. Dat zei de aankomende Amerikaanse president Joe Biden in een toespraak. Hij riep z'n landgenoten op "niet toe te geven aan vermoeidheid" en "vol te houden" bij het naleven van de coronavoorschriften.
Zelf viert Biden Thanksgiving morgen met slechts zijn vrouw, dochter en schoonzoon. "Dit is de tijd om onze rug te rechten", zei Biden. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."
Biden ging ook in op wat er verandert bij de Amerikaanse coronabestrijding als hij vanaf 20 januari aan de macht is. Hij zei de testcapaciteit te willen vergroten, meer beschermingsmiddelen beschikbaar te stellen en met een duidelijk plan te komen onder welke omstandigheden bedrijven en scholen open kunnen.
Duitsland wil regels met feestdagen versoepelen
Duitsers mogen tussen 23 december en 1 januari met tien personen uit de naaste familie of vriendenkring samenkomen. Nu zijn dat nog vijf mensen uit maximaal twee huishoudens.
Om die versoepeling rond de feestdagen toe te kunnen staan worden de huidige maatregelen verlengd en mogelijk verzwaard, heeft de regering samen met de zestien deelstaten besloten.
De regering nam ook een beslissing over de jaarwisseling. Het is niet toegestaan om in grote straten en op grote pleinen vuurwerk af te steken. Die maatregel is bedoeld om groepsvorming te voorkomen. Er komt geen vuurwerkverbod.
ING laat personeel ook na corona veel thuiswerken
Topman Steven van Rijswijk van ING verwacht dat een groot deel van het personeel ook na de coronacrisis thuis blijft werken. "Het is duidelijk dat er een andere balans zal zijn dan voor corona", aldus Van Rijswijk. Hij zegt te verwachten dat het bij de bank gaat om zo'n 50 procent thuiswerken en 50 procent op kantoor.
Van Rijswijk schetst een toekomstscenario waarin het kantoor mogelijk een soort voetbalkantine wordt: "Je komt eerst in een groep bij elkaar voor informeel overleg op kantoor, en gaat vervolgens naar huis om daarna verder te werken." Op dit moment werkt zo'n 80 procent van het personeel van ING thuis vanwege de coronamaatregelen.
Eerder gaf onder meer KPN aan te verwachten in de toekomst minder kantoorruimte nodig te hebben door een toename in thuiswerken.
RIVM: vaccinatie misschien toch sneller dan een jaar
Het duurt mogelijk toch minder dan een jaar om de Nederlandse bevolking in te enten tegen corona. Volgens Hans van Vliet van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM had hij iets genuanceerder moeten zijn bij zijn uitspraken twee weken terug.
"We zitten nu op het spoor dat het gaat meevallen. Als we naar de planning kijken, dan wordt een deel van de vaccins in het derde kwartaal geleverd", aldus Van Vliet. Volgens programmadirecteur vaccinatie covid-19 Jaap van Delden is het zelfs mogelijk dat er dit jaar al gestart wordt met vaccineren, maar dat is "niet waarschijnlijk".
'Al in eerste kwartaal vaccins Curevac'
Nederland krijgt in het eerste kwartaal van volgend jaar de beschikking over een half miljoen vaccins van de Duitse farmaceut Curevac. Tenminste, als de resultaten van het onderzoek naar de werkzaamheid positief zijn en het vaccin door het Europees Medicijnagentschap wordt goedgekeurd.
Minister De Jonge van Volksgezondheid maakte in een Kamerbrief meer bekend over de aankoop van het Curevac-vaccin. De Europese Commissie sloot daar vorige week een deal over. In totaal krijgt Nederland de beschikking over 8,75 miljoen vaccins van de Duitse farmaceut. Dit is de planning van de levering:
- Eerste kwartaal 2021: 0,5 miljoen
- Tweede kwartaal 2021: 1,5 miljoen
- Derde kwartaal 2021: 2 miljoen
- Vierde kwartaal 2021: 2,35 miljoen
- Eerste kwartaal 2022: 2,35 miljoen
Het Curevac-vaccin maakt net als de vaccins van Pfizer en Moderna gebruik van zogeheten mRNA-technologie. Die farmaceuten claimen een effectiviteit van 95 procent. Wanneer Curevac met resultaten van effectiviteit van zijn vaccin komt, is nog onbekend.
De EU heeft nu deals gesloten met zes fabrikanten voor coronavaccins. Als alle vaccins effectief blijken en worden goedgekeurd, heeft Nederland de beschikking over 50 miljoen doses, waarmee 29 miljoen mensen ingeënt kunnen worden.
Ontbindende Deense nertsen uit de grond opgestuwd
Geruimde nertsen in Denemarken zijn uit de grond naar boven gekomen, meldt de Britse krant The Guardian. Het opmerkelijke tafereel speelt zich af op een militair terrein in Holstebro, waar de nertsen in massale graven zijn gedumpt.
Volgens voorschriften hadden de nertsen onder minstens 1,5 meter aarde begraven moeten zijn, maar het was maar 1 meter. Toen de lijken van de nertsen gingen ontbinden kwam daar gas bij vrij, wat ze naar de oppervlakte gestuwd heeft.
Denemarken besloot enkele weken terug alle nertsen in het land af te maken. Er was een gemuteerde variant van het coronavirus opgedoken in de dieren. De Deense regering vreesde dat vaccins die nu ontwikkeld worden, niet meer werkzaam zouden zijn als veel mensen met de nieuwe virusvariant besmet zouden raken. Noord-Denemarken, waar de nertsenboerderijen zich bevinden, ruimde niet alleen de nertsen maar ging ook in lockdown.
Drenthe: carbidschieten mag, onder voorwaarden
In Drenthe mag is carbidschieten met de jaarwisseling toegestaan. Wel gelden er strenge voorwaarden. Zo mogen er maximaal vier mensen aanwezig zijn en geen toeschouwers.
Ook mag er verder geen vermaak zijn, zoals een partytent of een biertap. "Het zal heel anders zijn dat wat mensen als een soort volksfeest hebben gezien in andere jaren", zegt voorzitter Marco Out van de Veiligheidsregio Drenthe.
De vrees bestaat dat veel mensen zonder ervaring gaan carbidschieten, als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Dat is dit jaar helemaal verboden, om de zorg niet te belasten met mogelijke vuurwerkslachtoffers.
Het OM heeft dit jaar al bijna 35.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is 10.000 kilo meer dan vorig jaar. Volgens het OM komt dat door toegenomen opsporingscapaciteit bij de politie, maar het OM kan niet zeggen of er een verband is met het vuurwerkverbod.
Onderzoek Radboudumc: 'Herstel groep thuisblijvende patiënten slechter dan opgenomen patiënten'
De longen van de meeste patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis belanden, herstellen na drie maanden goed. Dat meldt het Radboudumc na onderzoek van 124 patiënten. Volgens longarts Bram van den Borst is de restschade na een coronainfectie vergelijkbaar met een zware longontsteking.
Desondanks blijven veel patiënten langdurige klachten houden, zoals vermoeidheid, kortademigheid en pijn op de borst. Opvallende conclusie is dat een groep patiënten die tijdens hun infectie niet naar het ziekenhuis zijn gestuurd, er op dit moment slechter aan toe is dan patiënten die op een verpleegafdeling in het ziekenhuis terechtkwamen of op de IC.
Volgens Van den Borst zijn er thuisblijvers met "initieel relatief milde covid-19, maar vervolgens hardnekkige langdurige klachten en beperkingen". Daarbij is het volgens hem opmerkelijk dat er nauwelijks afwijkingen aan de longen te zien zijn bij die groep. Daarom is er "dringend behoefte aan meer onderzoek naar verklaringen en behandelmogelijkheden", aldus Van den Borst.
'Proef met sneltesten op scholen'
Minister Slob (OCW) wil dat er op scholen een proef komt met coronasneltesten, zei hij in een debat in de Tweede Kamer.
Als de validiteit van de sneltests is goedgekeurd, moet er op sommige scholen een pilot gaan draaien, waarbij leerlingen aan de deur getest worden. Daarmee kan wellicht het aantal besmettingen op scholen teruggedrongen worden, denkt Slob.
Uit cijfers van het RIVM is gebleken dat het aantal besmettingen op scholen oploopt. Van de besmettingen waarvan de GGD een mogelijke bron heeft kunnen achterhalen, vond 8,5 procent plaats op scholen en kinderopvangen.
Het Outbreak Management Team overweegt of de kerstvakantie verlengd moet worden om het hoofd te kunnen bieden aan het oplopende aantal besmettingen.
Slob kreeg in het debat kritiek op de trage verbetering van ventilatie op scholen. Er is 360 miljoen euro voor beschikbaar gesteld, maar scholen kunnen pas vanaf 1 januari een aanvraag indienen voor subsidie.
Hoofd Europees Medicijnagentschap: hopelijk voor Kerst goedkeuring vaccins
Topvrouw Emer Cooke van het Europees Medicijnagentschap (EMA) is hoopvol dat er voor Kerst enkele coronavaccins goedgekeurd kunnen worden. Voordat vaccins toegelaten worden tot de markt, moet het EMA in het geval van de Europese Unie beoordelen of ze veilig en werkzaam zijn.
In een interview met het Ierse radioprogramma RTÉ News at One ging ze ook in op twijfels van sommige mensen dat het vaccin te snel ontwikkeld is: "De veiligheidseisen voor deze vaccins zijn hetzelfde als voor alle andere vaccins."
De afgelopen weken claimden drie farmaceuten dat hun vaccins zeer effectief zijn: Pfizer en Moderna voor 95 procent en AstraZeneca, afhankelijk van de dosis, tot 90 procent. Alle drie die vaccins worden als ze goedgekeurd zijn aangekocht door de Europese Unie.
Bijna 1000 besmettingen erbij, 73 ziekenhuisopnames minder dan gisteren
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4947 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 977 meer dan gisteren werden gemeld.
Verder zijn er 150 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 73 nieuwe opnames minder dan gisteren.
Op de intensive care werden 39 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 7 nieuwe opnames meer dan gisteren. In totaal liggen er nu 1839 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1925), van wie 529 op de IC (gisteren: 526). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.
Bij het RIVM zijn 74 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 90 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 59 doden per dag, tegen 69 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.
Geboortecijfer Italië keldert verder door coronacrisis
Het geboortecijfer in Italië is door de coronacrisis verder gedaald. Istat, de Italiaanse evenknie van het CBS, rekent dit jaar op zo'n 408.000 geboortes. Dat waren er in 2019 nog 435.000. Volgend jaar verwacht het statistiekbureau een verdere daling, naar 393.000 baby's.
De afgelopen jaren noteerde Italië al de laagste geboortecijfers in ruim een eeuw. Daardoor kromp de bevolking. Volgens Istat-directeur Blangiardo stellen Italianen het krijgen van kinderen uit vanwege "een klimaat van angst, twijfels en financiële onzekerheid".
Bedrijfsleven: bekijk alternatieven voor verlengen kerstvakantie
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het kabinet moet kijken naar alternatieven voor het verlengen van de kerstvakantie vanwege werkende ouders. Zij komen in de verdrukking, omdat ze onder werktijd voor hun thuiszittende kinderen moeten zorgen.
Het Outbreak Management Team schreef gisteren in een advies te willen onderzoeken of de kerstvakantie op alle scholen dit jaar een week langer moet duren. Een deel van de corona-deskundigen die het kabinet adviseren, wees erop dat er na de sluiting van scholen in de herfstvakantie een tijdelijk daling in het aantal besmettingen te zien was.
Maar het bedrijfsleven is dus niet enthousiast over die maatregel. "Door bijvoorbeeld met behulp van testen scholen te screenen, voorkomen we sluiting", stellen VNO-NCW en MKB-Nederland voor. "Dit is beter voor het onderwijs van de kinderen, voor de ouders én voor de economie."
Rusland en Polen melden recordaantallen doden
Rusland en Polen hebben nieuwe dagrecords gemeld als het gaat om het aantal coronadoden. In Rusland overleden er in de afgelopen 24 uur 507 mensen aan het coronavirus. Polen meldde 674 doden.
Met name in Rusland loopt het aantal nieuwe besmetting rap op. Vandaag telde het land 23.765 nieuwe besmettingen. President Poetin is vooralsnog niet van plan een volledige lockdown af te kondigen in zijn land, zoals hij in maart deed in de eerste coronagolf.
Gisteren claimden de gezondheidsautoriteiten in Moskou dat het Russische coronavaccin dat nog ontwikkeld wordt 42 dagen na toediening voor 95 procent werkzaam is. Het vaccin, genaamd Spoetnik V, bestaat uit twee injecties die samen op de internationale markt 20 dollar gaan kosten. Daarmee is het goedkoper dan de vaccins van Pfizer en Moderna, maar duurder dan het vaccin van AstraZeneca. Voor Russen wordt de vaccinatie gratis. De Russen hopen dat de laatste testfase voor het eind van het jaar is afgerond. In internationale wetenschappelijke tijdschriften is nog niets gepubliceerd over die laatste, derde testfase.
Australian Open 'waarschijnlijk' uitgesteld
Het ligt in de lijn der verwachting dat de Australian Open in Melbourne een of twee weken later van start zal gaan. Dat is de tussenstand van de onderhandelingen tussen de organisatie van het grandslamtoernooi en de plaatselijke overheden.
Daarmee komt het doemscenario dat Richard Krajicek, directeur van het ABN Amro-toernooi, eerder al schetste waarschijnlijk uit. De Australian Open staat nu nog geprogrammeerd van 18 tot en met 31 januari. Het ATP-toernooi in Rotterdam staat van 8 tot en met 14 februari op de kalender. Door een verschuiving van de Australian Open kan er een overlap ontstaan met het belangrijkste Nederlandse tennisevenement.
Drie maanden cel voor geweld bij betoging Malieveld
Een van de relschoppers tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag is door de politierechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. De officier van justitie had een celstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk, geëist tegen de 34-jarige Pool. Ze sprak van extreem heftig geweld tegen de politie. Hij had een karatetrap uitgedeeld tegen het schild van een ME'er. Zijn actie was vastgelegd op camerabeelden.
De rechter veroordeelde daarnaast een 20-jarige Rotterdammer tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand vanwege misdragingen tijdens de betoging. Hij gooide met een wegafzetting en wierp een bierblikje richting de politie.
De rechter omschreef de uit de hand gelopen demonstratie op het Malieveld in juni, die aanvankelijk was verboden, als een veldslag. "De politie moet ongehinderd kunnen werken", zei hij. Het geweld was volgens hem "volstrekt ontoelaatbaar". De politie pakte rond de betoging in totaal zo'n 400 mensen op.
Verstrekken noodhulp niet altijd volgens de regels
Het kabinet volgt bij het verstrekken van leningen en garantiestellingen in de coronacrisis niet consequent de regels, concludeert de Algemene Rekenkamer in een nieuw rapport. Het gaat om regels die bedoeld zijn om te voorkomen dat ministers te grote risico's nemen met zulke financiële transacties.
Zo is het parlement vaak niet op tijd geïnformeerd. In 10 van 22 gevallen gebeurde dat pas als er een lening of garantieverstrekking al was afgegeven. Volgens de regels moet het parlement vooraf worden geïnformeerd, omdat beide Kamers moeten instemmen met het plan van de minister.
'Laat huisartsen meedenken met vaccineren'
Als huisartsen een centrale rol krijgen bij het vaccineren van kwetsbaren en ouderen tegen het coronavirus, dan moeten ze kunnen meedenken over hoe dat het beste te doen. Daarvoor pleit de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
"Het meest makkelijke is dat het in de buurt komt van hoe nu bijvoorbeeld de jaarlijkse griepprik wordt gegeven", zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar als het ingewikkelder wordt, denk aan het vaccin dat bij min 80 graden bewaard moet worden, dan ligt het niet heel erg voor de hand dat dit door huisartsen wordt gegeven. Dat kun je beter toedienen in verpleeghuizen of ziekenhuizen", zegt Kalsbeek. Ze benadrukt dat huisartsen volledig bereid zijn mee te werken bij het vaccineren. "Maar je wil ook dat de reguliere zorg blijft doorgaan."
Het RIVM verwacht dat het vaccineren zeker een jaar zal duren. Kalsbeek is optimistischer. "Het hangt natuurlijk ook af van de productie van het vaccin, maar ik hoop dat we tegen de zomer toch een heel eind zijn, zodat je niet meer onder die geweldige druk zit van overbelaste ziekenhuizen, zorgmedewerkers en IC's."
Brabantse GGD's melden misstanden commerciële tests
Brabantse GGD's hebben tien meldingen gedaan bij de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGJ) over misstanden bij commerciële coronatestaanbieders. Omroep Brabant schrijft dat de meldingen variëren van het niet werken met medische handschoenen tot het gebruiken van coronatests die niet door het RIVM zijn gevalideerd.
Eén keer zou een bedrijf gegevens over positief geteste personen onjuist of onvolledig hebben aangeleverd. Bij een ander bedrijf constateerde GGD Brabant-Zuidoost dat er geen arts was die toezicht hield. In totaal bieden in Noord-Brabant zo'n vijftig bedrijven tests tegen betaling aan.
De IGJ zegt dat er nog geen sancties zijn uitgedeeld en dat er gehandeld wordt op basis van de ernst van de melding. "We krijgen genoeg meldingen, maar zien ook dat het bij veel bedrijven wel goed gaat", zegt een woordvoerder.
Duitsland koerst af op verlenging van maatregelen
Duitsland koerst af op een verlenging van de huidige coronamaatregelen. Bondskanselier Merkel besluit dit waarschijnlijk vandaag in een overleg met de zestien deelstaten, melden persbureaus DPA, AP en Reuters. Verder wordt er gesproken over mogelijke tijdelijke versoepelingen in de kerstperiode.
Sinds begin deze maand zijn de coronaregels in Duitsland aangescherpt, met als doel het stijgend aantal besmettingen af te vlakken. Onder meer de horeca is dicht. Eind deze maand loopt het maatregelenpakket af en waarschijnlijk wordt dat vandaag tot zeker 20 december verlengd, met het voornemen rond Kerst de regels voor in ieder geval het aantal contacten tijdelijk te versoepelen.
Net als in Nederland lukte het Duitsland om met de nieuwe, strengere regels de opwaartse trend in het aantal besmettingen te keren. Maar ook daar is de afname inmiddels gestokt. Vandaag meldt het Robert Koch Instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, 18.633 nieuwe coronagevallen en een recordaantal van 410 doden in de afgelopen 24 uur. Een week geleden meldde het instituut op dezelfde dag 17.561 besmettingen.
'Thuiswerkoproep heeft weinig effect'
Te midden van de ochtendspits, nog even een bericht van gisteravond. Techbedrijf Google signaleerde op basis van eigen cijfers namelijk dat de herhaalde oproep om toch vooral vaker thuis te werken weinig effect lijkt te hebben.
Weliswaar reizen mensen collectief veel minder vaak naar werk dan voor de coronacrisis, maar het aantal reisbewegingen naar werkplekken is nu onverminderd hoog en veel hoger dan tijdens en na de eerste coronagolf.
In de eerste golf daalde het woon-werkverkeer doordeweeks in een klap tot 50 procent van het normaal. Inmiddels zitten we weer op een kwart onder het 'oude' normaal, blijkt uit de data van Google, dat weet hoeveel van zijn gebruikers naar hun werk reizen.
Wereldwijd bijna 60 miljoen gevallen
Het aantal bevestigde coronagevallen staat wereldwijd op het punt 60 miljoen te passeren, zo blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit. Op 8 november meldde de universiteit nog 50 miljoen gevallen, wat betekent dat in iets meer dan twee weken er mondiaal 10 miljoen nieuwe besmettingen zijn geregistreerd.
Wereldwijd overleden in landen met meer dan een half miljoen besmettingen in België relatief de meeste mensen aan het virus; bijna 138 op 100.000 inwoners. Gevolgd door Peru, Spanje en Italië.
Industrie verwacht in 2021 minder investeringen
Volgend jaar zullen Nederlandse producenten naar verwachting gemiddeld nog minder investeren dan dit jaar. Dat blijkt uit een enquête door het Centraal Bureau voor de Statistiek onder bedrijven in de industrie met tien of meer werknemers. Het CBS heeft daarbij alleen gekeken naar investeringen in tastbare goederen die in hetzelfde jaar in gebruik genomen worden, zoals grond, woningen, bedrijfsgebouwen, machines, installaties, apparatuur en vervoermiddelen.
Hoeveel ondernemers investeren en waarin, is een van de graadmeters van de economie. Volgens het CBS verwachten ze dit en komend jaar iets meer dan de afgelopen twee jaar te investeren in het vervangen van oud materiaal, en iets minder in uitbreiding.
De ondervraagden verwachten in 2021 gemiddeld 3 procent minder te investeren dan dit jaar. Eerder dit najaar zijn producenten al gepeild over hun verwachtingen voor 2020 en toen gaven ze aan te denken dit jaar liefst 11 procent minder te investeren. De verwachtingen verschillen flink per industrie. Vooral in de raffinaderijen, chemie en metaalindustrie verwachten industriële ondernemers volgend jaar minder geld te zullen stoppen in investeringen. Dit zijn grote sectoren binnen de industrie.
Daar staat tegenover dat ondernemers in de transportmiddelenindustrie, textielindustrie en de papier- en grafische industrie juist verwachten (flink) meer te investeren. Omdat dit relatief kleine sectoren zijn, hebben ze minder invloed op het totaal.
Singapore voor het eerst in pandemie nagenoeg virusvrij
Singapore meldt voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie geen actieve besmettingsclusters te hebben. De stadstaat telt al twee weken geen nieuwe gevallen meer.
In januari was Singapore een van de eerste landen waar het coronavirus opdook buiten China en in april noteerde het land zelfs de meeste besmettingen in Zuidoost-Azië. Singapore had met name moeite met het voorkomen van besmettingen in overvolle slaapzalen van migrantenarbeiders uit Bangladesh, India en China. Maar door het sluiten van de grenzen en strenge quarantaineregels, bekritiseerd door onder meer mensenrechtenorganisaties, werd het aantal nieuwe besmettingen teruggedrongen.
In totaal telde Singapore vooralsnog 58.000 coronagevallen. 28 mensen overleden aan het virus, waarmee het sterftecijfer in Singapore het laagste is ter wereld.
Welkom!
Welkom in het corona-liveblog van woensdag 25 november. We houden je hier weer de hele dag op de hoogte van al het coronanieuws. De laatste updates van dinsdag kun je hier teruglezen.