NOS Nieuws Binnenland Buitenland

KLM wil niet vooruitlopen op verplichte vaccinatie • RIVM: besmettingsgetal is 1,02

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog van dinsdag 24 november. Morgen praten we je in een nieuw liveblog bij over het laatste coronanieuws.

 • Winkels in Frankrijk mogen weer open, maar horeca nog niet

  Vanaf komende zaterdag mogen de niet-essentiële winkels in Frankrijk weer open, tot uiterlijk 21.00 uur. Dat heeft president Macron gezegd in een toespraak over de 'exit-strategie'.

  Cafés en restaurants blijven nog wel dicht, tot in elk geval 20 januari. Pas als het aantal dagelijkse besmettingen de komende weken flink terugloopt, mogen zij vanaf die datum weer gasten ontvangen.

  Macron heeft wel gezegd dat mensen Kerst kunnen vieren met hun familie. Maar de Fransen moeten het aantal mensen thuis beperkt houden en ook is het niet de bedoeling dat ze zich massaal verplaatsen.

 • KLM-topman: overheden kwamen snel met maatregelen

  De Nederlandse en Franse overheid hebben het door snel ingrijpen mogelijk gemaakt dat Air France-KLM de coronacrisis kan doorstaan. Dat zegt KLM-topman Elbers in een interview met Bloomberg TV.

  Vanochtend werd gemeld dat Elbers in datzelfde interview zei dat de luchtvaartmaatschappij meer overheidssteun nodig heeft, maar dat klopt niet.

  "Ik kan en wil niet speculeren over wanneer precies welke maatregelen nodig zijn", zegt de KLM-topman.

 • We werken nog niet echt vaker thuis

  De herhaalde oproep om toch vooral vaker thuis te werken, lijkt weinig effect te hebben. Weliswaar reizen mensen collectief veel minder vaak naar werk dan voor de coronacrisis, maar het aantal reisbewegingen naar werkplekken is nu onverminderd hoog en veel hoger dan tijdens en na de eerste coronagolf. Dat blijkt uit cijfers van Google, dat weet hoeveel van zijn gebruikers naar hun werk reizen.

  Tijdens de eerste golf daalde het woon-werkverkeer doordeweeks in een klap tot vijftig procent van het normaal. Inmiddels zitten we weer op een kwart onder het 'oude' normaal, blijkt uit de Google-cijfers.

  Google
 • Nederlandse vliegmaatschappijen lopen niet vooruit op verplichte vaccinatie

  KLM, TUI Nederland, Transavia en Corendon willen zich nog niet uitspreken over een verplichte vaccinatie voor reizigers. De Australische maatschappij Qantas maakte gisteren bekend dat het uiteindelijk alleen gevaccineerde reizigers aan boord wil toelaten.

  "Het vaccin zal zeker helpen om het vertrouwen in het reizen te herstellen. Het is echter een beetje voorbarig om nu al te zeggen of het aan boord van onze vluchten verplicht moet zijn of niet", zegt een KLM-woordvoerder tegen NH Nieuws.

  TUI Nederland en Transavia vinden wel dat alle reizigers die van en naar hoogrisicolanden vliegen verplicht moeten worden getest. "Alleen zo krijg je grip op wie corona heeft en wie niet", zegt een woordvoerder van TUI tegen de regionale omroep.

 • 'Grote teleurstelling als horeca met Kerst nog dicht is, honderd procent compensatie'

  Horecaondernemers, vooral die met een restaurant, kijken er reikhalzend naar uit om met Kerst weer gasten te mogen te verwelkomen. Maar door het OMT-advies om voorlopig niet te versoepelen, lijkt de kans daarop klein.

  "Dit advies heeft een enorme impact op het perspectief voor de sector als geheel", zegt Koninklijke Horeca Nederland. "Perspectief voor de decembermaand is cruciaal. Horecaondernemers moeten weten waar ze qua planning, personeel en inkoop rekening mee moeten houden."

  De horeca wil verder dat er meer steun komt als de sector nog een tijd dicht moet blijven: "Als de horeca zonder goede onderbouwing opgeofferd lijkt te worden voor de volksgezondheid, dan moet de overheid ook de portemonnee trekken. Tegenover een verplichte sluiting van honderd procent moet dan ook honderd procent compensatie staan."

 • Sarah Ferguson zamelt geld in voor zorgmedewerkers

  De hertogin van York en de ex-vrouw van de Britse prins Andrew, Sarah Ferguson, gaat geld inzamelen voor Britse zorgmedewerkers die coronapatiënten helpen.

  Ferguson heeft de inzamelingsactie 'Brew for the Crew' genoemd. "Ik ben zo blij om zorgmedewerkers te helpen die een risico lopen door te blijven werken tijdens deze verschrikkelijke pandemie", schrijft ze op sociale media.

 • Minister De Jonge bezorgd over stagnerende daling

  Minister De Jonge vindt het zorgelijk dat de daling van het aantal coronabesmettingen stagneert. Zolang het aantal mensen dat besmettelijk is boven de 100.000 ligt en er nog 4- tot 5000 besmettingen per dag bij komen, is het kabinet volgens De Jonge niet in de positie om maatregelen te versoepelen.

  Het is zelfs mogelijk dat de maatregelen tijdens de feestdagen worden aangescherpt, zegt de minister van Volksgezondheid. Maar daar wil hij niet op vooruitlopen.

  Dat geldt ook voor een advies van het OMT om te onderzoeken of de kerstvakantie op alle scholen dit jaar een week langer moet duren. "Alle maatregelen liggen op tafel", zegt De Jonge. Het kabinet zal niet eerder dan 8 december knopen doorhakken.

 • RIVM: nog steeds te veel meldingen, maar ook een lichtpuntje

  De daling van het aantal coronabesmettingen is tot stilstand gekomen. "Dat is geen positief beeld", zegt het hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, Aura Timen, tegen de NOS. In de groep 13- tot 17-jarigen is zelfs sprake van een lichte stijging.

  "We zitten nu op 4000 tot 5000 besmettingen per dag en dat waren er 11.000, dus we komen van ver, maar de daling gaat niet zo snel als we hadden gewild. Dat kan komen doordat mensen zich nog steeds niet goed aan de regels houden. Zo zien we geen afname van het woon-werkverkeer zoals in juni, en zeker niet zoals in maart", zegt Timen.

  Volgens het RIVM is het wel een "lichtpuntje in deze donkere dagen" dat het aantal positieve tests is gedaald.

 • Achttien besmettingen in azc Ter Apel

  Nog eens zeven bewoners van het aanmeldcentrum in Ter Apel testten in de afgelopen dagen positief op het coronavirus. In totaal is nu bij achttien asielzoekers in Ter Apel het coronavirus vastgesteld. Door de besmettingen moeten 91 bewoners preventief in quarantaine, omdat bijvoorbeeld een gezinslid corona heeft.

  Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers gaat het om geïsoleerde gevallen die op verschillende afdelingen verblijven, schrijft RTV Noord. Het aanmeldcentrum in Ter Apel biedt plaats aan maximaal 2000 asielzoekers.

 • RIVM: vandaag veel minder besmettingen, maar afname stagneert

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3979 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1228 minder dan gisteren werden gemeld.

  Afgelopen week werden in totaal bijna 37.000 positieve coronagevallen gesignaleerd, iets minder dan een week eerder: toen ging het om 37.700 gevallen. De daling die eind oktober werd ingezet, is daarmee gestagneerd, constateert het RIVM.

  Die stagnatie is ook te zien in het zogenoemde besmettingsgetal. Dat was op 6 november 1,02. Dat betekent dat 100 mensen samen 102 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 zakt, neemt de verspreiding van het virus af. Sinds half oktober zakt de R juist onder de 1, wat betekende dat de verspreiding afnam.

  Toch is er ook goed nieuws: het percentage positieve tests nam afgelopen week af. Waar twee weken geleden 13,8 procent van alle afgenomen tests positief was, nam dat afgelopen week af tot 12 procent.

 • Iets minder besmettingen dan vorige week

  De afgelopen week zijn iets minder coronabesmettingen vastgesteld. Waren het er vorige week nog 37.706, nu zijn het er 36.931. Van 18 t/m 24 november zijn 422 coronapatiënten overleden, tegenover 479 vorige week.

  Op verpleegafdelingen werden 1291 mensen opgenomen (vorige week 1496), op IC's 193 (vorige week 224). Van de 251.690 testen was 12 procent positief, vorige week was het 13,8 procent (van de 226.364 testen).

 • EU koopt tot 160 miljoen doses Moderna-vaccin

  De Europese Unie gaat tot 160 miljoen doses van het Moderna-vaccin inkopen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de overeenkomst morgen formeel wordt goedgekeurd.

  De doses zullen verdeeld worden over de lidstaten. "Op hetzelfde tijdstip, op basis van het aantal inwoners en onder dezelfde voorwaarden."

  Het is het zesde contract met een vaccinontwikkelaar en de EU werkt aan een zevende deal, zegt Von der Leyen.

 • 'Rusland: Spoetnik V-vaccin voor 95 procent effectief'

  De Russische autoriteiten stellen dat het coronavaccin Spoetnik V voor ruim 95 procent effectief is. De score is afgeleid van voorlopige resultaten van proeven met vrijwilligers en 42 dagen na de toediening van het eerste onderdeel van het vaccin. Na 28 dagen is het 91,4 procent doeltreffend.

  De resultaten zijn niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Dit is het medische onderzoeksinstituut Gamaleya wel van plan.

  Er worden nog steeds proeven gedaan met het tweedelige vaccin. Aan de fase 3-studie doen zo'n 40.000 vrijwilligers mee. Van hen hebben 22.000 de eerste dosis gekregen en 19.000 de eerste en de tweede.

  Er zijn vanuit 50 landen ruim 1,2 miljard doses besteld, stellen de autoriteiten. Spoetnik V zal ook in onder meer Brazilië, China, India, en Zuid-Korea worden geproduceerd.

  Het kost minder dan 20 dollar per patiënt op de internationale markt. In Rusland zal het vaccin vanaf januari gratis worden verstrekt.

 • Minister: instellingen kunnen studenten helpen met psychische problemen

  Studenten hebben het psychisch zwaar door de coronacrisis omdat ze sociaal contact en interactie op hun mbo, hogeschool of universiteit missen, schrijft onderwijsminister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer.

  Een oplossing ligt volgens haar vooral bij de onderwijsinstellingen. "Zorg dat er psychologen beschikbaar zijn voor studenten, organiseer dat studenten elkaar af en toe kunnen zien, erop aandringen naar elkaar om te kijken, sportactiviteiten organiseren", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

  Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zou graag met de minister samenwerken om "perspectief te bieden" aan studenten. Voorzitter Dahran Çoban wil dat de tijd dat studenten en docenten wél samenkomen, goed benut wordt. "Nu wordt de onderwijstijd gebruikt voor het oplezen van slides van presentaties. Het moet worden ingezet voor binding, gesprekken voeren en het verlagen van de drempel om te zeggen dat het niet goed gaat."