KLM wil niet vooruitlopen op verplichte vaccinatie • RIVM: besmettingsgetal is 1,02
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- RIVM: vandaag veel minder besmettingen, maar afname stagneert.
- Iets minder besmettingen dan vorige week.
- EU koopt tot 160 miljoen doses Moderna-vaccin.
- 'Rusland: Spoetnik V-vaccin voor 95 procent effectief'
- KLM: meer overheidssteun nodig en sneltests inzetten.
Liveblog gesloten
We sluiten het liveblog van dinsdag 24 november. Morgen praten we je in een nieuw liveblog bij over het laatste coronanieuws.
Winkels in Frankrijk mogen weer open, maar horeca nog niet
Vanaf komende zaterdag mogen de niet-essentiële winkels in Frankrijk weer open, tot uiterlijk 21.00 uur. Dat heeft president Macron gezegd in een toespraak over de 'exit-strategie'.
Cafés en restaurants blijven nog wel dicht, tot in elk geval 20 januari. Pas als het aantal dagelijkse besmettingen de komende weken flink terugloopt, mogen zij vanaf die datum weer gasten ontvangen.
Macron heeft wel gezegd dat mensen Kerst kunnen vieren met hun familie. Maar de Fransen moeten het aantal mensen thuis beperkt houden en ook is het niet de bedoeling dat ze zich massaal verplaatsen.
KLM-topman: overheden kwamen snel met maatregelen
De Nederlandse en Franse overheid hebben het door snel ingrijpen mogelijk gemaakt dat Air France-KLM de coronacrisis kan doorstaan. Dat zegt KLM-topman Elbers in een interview met Bloomberg TV.
Vanochtend werd gemeld dat Elbers in datzelfde interview zei dat de luchtvaartmaatschappij meer overheidssteun nodig heeft, maar dat klopt niet.
"Ik kan en wil niet speculeren over wanneer precies welke maatregelen nodig zijn", zegt de KLM-topman.
We werken nog niet echt vaker thuis
De herhaalde oproep om toch vooral vaker thuis te werken, lijkt weinig effect te hebben. Weliswaar reizen mensen collectief veel minder vaak naar werk dan voor de coronacrisis, maar het aantal reisbewegingen naar werkplekken is nu onverminderd hoog en veel hoger dan tijdens en na de eerste coronagolf. Dat blijkt uit cijfers van Google, dat weet hoeveel van zijn gebruikers naar hun werk reizen.
Tijdens de eerste golf daalde het woon-werkverkeer doordeweeks in een klap tot vijftig procent van het normaal. Inmiddels zitten we weer op een kwart onder het 'oude' normaal, blijkt uit de Google-cijfers.
Nederlandse vliegmaatschappijen lopen niet vooruit op verplichte vaccinatie
KLM, TUI Nederland, Transavia en Corendon willen zich nog niet uitspreken over een verplichte vaccinatie voor reizigers. De Australische maatschappij Qantas maakte gisteren bekend dat het uiteindelijk alleen gevaccineerde reizigers aan boord wil toelaten.
"Het vaccin zal zeker helpen om het vertrouwen in het reizen te herstellen. Het is echter een beetje voorbarig om nu al te zeggen of het aan boord van onze vluchten verplicht moet zijn of niet", zegt een KLM-woordvoerder tegen NH Nieuws.
TUI Nederland en Transavia vinden wel dat alle reizigers die van en naar hoogrisicolanden vliegen verplicht moeten worden getest. "Alleen zo krijg je grip op wie corona heeft en wie niet", zegt een woordvoerder van TUI tegen de regionale omroep.
'Grote teleurstelling als horeca met Kerst nog dicht is, honderd procent compensatie'
Horecaondernemers, vooral die met een restaurant, kijken er reikhalzend naar uit om met Kerst weer gasten te mogen te verwelkomen. Maar door het OMT-advies om voorlopig niet te versoepelen, lijkt de kans daarop klein.
"Dit advies heeft een enorme impact op het perspectief voor de sector als geheel", zegt Koninklijke Horeca Nederland. "Perspectief voor de decembermaand is cruciaal. Horecaondernemers moeten weten waar ze qua planning, personeel en inkoop rekening mee moeten houden."
De horeca wil verder dat er meer steun komt als de sector nog een tijd dicht moet blijven: "Als de horeca zonder goede onderbouwing opgeofferd lijkt te worden voor de volksgezondheid, dan moet de overheid ook de portemonnee trekken. Tegenover een verplichte sluiting van honderd procent moet dan ook honderd procent compensatie staan."
Sarah Ferguson zamelt geld in voor zorgmedewerkers
De hertogin van York en de ex-vrouw van de Britse prins Andrew, Sarah Ferguson, gaat geld inzamelen voor Britse zorgmedewerkers die coronapatiënten helpen.
Ferguson heeft de inzamelingsactie 'Brew for the Crew' genoemd. "Ik ben zo blij om zorgmedewerkers te helpen die een risico lopen door te blijven werken tijdens deze verschrikkelijke pandemie", schrijft ze op sociale media.
Minister De Jonge bezorgd over stagnerende daling
Minister De Jonge vindt het zorgelijk dat de daling van het aantal coronabesmettingen stagneert. Zolang het aantal mensen dat besmettelijk is boven de 100.000 ligt en er nog 4- tot 5000 besmettingen per dag bij komen, is het kabinet volgens De Jonge niet in de positie om maatregelen te versoepelen.
Het is zelfs mogelijk dat de maatregelen tijdens de feestdagen worden aangescherpt, zegt de minister van Volksgezondheid. Maar daar wil hij niet op vooruitlopen.
Dat geldt ook voor een advies van het OMT om te onderzoeken of de kerstvakantie op alle scholen dit jaar een week langer moet duren. "Alle maatregelen liggen op tafel", zegt De Jonge. Het kabinet zal niet eerder dan 8 december knopen doorhakken.
RIVM: nog steeds te veel meldingen, maar ook een lichtpuntje
De daling van het aantal coronabesmettingen is tot stilstand gekomen. "Dat is geen positief beeld", zegt het hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, Aura Timen, tegen de NOS. In de groep 13- tot 17-jarigen is zelfs sprake van een lichte stijging.
"We zitten nu op 4000 tot 5000 besmettingen per dag en dat waren er 11.000, dus we komen van ver, maar de daling gaat niet zo snel als we hadden gewild. Dat kan komen doordat mensen zich nog steeds niet goed aan de regels houden. Zo zien we geen afname van het woon-werkverkeer zoals in juni, en zeker niet zoals in maart", zegt Timen.
Volgens het RIVM is het wel een "lichtpuntje in deze donkere dagen" dat het aantal positieve tests is gedaald.
Achttien besmettingen in azc Ter Apel
Nog eens zeven bewoners van het aanmeldcentrum in Ter Apel testten in de afgelopen dagen positief op het coronavirus. In totaal is nu bij achttien asielzoekers in Ter Apel het coronavirus vastgesteld. Door de besmettingen moeten 91 bewoners preventief in quarantaine, omdat bijvoorbeeld een gezinslid corona heeft.
Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers gaat het om geïsoleerde gevallen die op verschillende afdelingen verblijven, schrijft RTV Noord. Het aanmeldcentrum in Ter Apel biedt plaats aan maximaal 2000 asielzoekers.
RIVM: vandaag veel minder besmettingen, maar afname stagneert
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3979 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1228 minder dan gisteren werden gemeld.
Afgelopen week werden in totaal bijna 37.000 positieve coronagevallen gesignaleerd, iets minder dan een week eerder: toen ging het om 37.700 gevallen. De daling die eind oktober werd ingezet, is daarmee gestagneerd, constateert het RIVM.
Die stagnatie is ook te zien in het zogenoemde besmettingsgetal. Dat was op 6 november 1,02. Dat betekent dat 100 mensen samen 102 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 zakt, neemt de verspreiding van het virus af. Sinds half oktober zakt de R juist onder de 1, wat betekende dat de verspreiding afnam.
Toch is er ook goed nieuws: het percentage positieve tests nam afgelopen week af. Waar twee weken geleden 13,8 procent van alle afgenomen tests positief was, nam dat afgelopen week af tot 12 procent.
Iets minder besmettingen dan vorige week
De afgelopen week zijn iets minder coronabesmettingen vastgesteld. Waren het er vorige week nog 37.706, nu zijn het er 36.931. Van 18 t/m 24 november zijn 422 coronapatiënten overleden, tegenover 479 vorige week.
Op verpleegafdelingen werden 1291 mensen opgenomen (vorige week 1496), op IC's 193 (vorige week 224). Van de 251.690 testen was 12 procent positief, vorige week was het 13,8 procent (van de 226.364 testen).
EU koopt tot 160 miljoen doses Moderna-vaccin
De Europese Unie gaat tot 160 miljoen doses van het Moderna-vaccin inkopen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de overeenkomst morgen formeel wordt goedgekeurd.
De doses zullen verdeeld worden over de lidstaten. "Op hetzelfde tijdstip, op basis van het aantal inwoners en onder dezelfde voorwaarden."
Het is het zesde contract met een vaccinontwikkelaar en de EU werkt aan een zevende deal, zegt Von der Leyen.
'Rusland: Spoetnik V-vaccin voor 95 procent effectief'
De Russische autoriteiten stellen dat het coronavaccin Spoetnik V voor ruim 95 procent effectief is. De score is afgeleid van voorlopige resultaten van proeven met vrijwilligers en 42 dagen na de toediening van het eerste onderdeel van het vaccin. Na 28 dagen is het 91,4 procent doeltreffend.
De resultaten zijn niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Dit is het medische onderzoeksinstituut Gamaleya wel van plan.
Er worden nog steeds proeven gedaan met het tweedelige vaccin. Aan de fase 3-studie doen zo'n 40.000 vrijwilligers mee. Van hen hebben 22.000 de eerste dosis gekregen en 19.000 de eerste en de tweede.
Er zijn vanuit 50 landen ruim 1,2 miljard doses besteld, stellen de autoriteiten. Spoetnik V zal ook in onder meer Brazilië, China, India, en Zuid-Korea worden geproduceerd.
Het kost minder dan 20 dollar per patiënt op de internationale markt. In Rusland zal het vaccin vanaf januari gratis worden verstrekt.
Minister: instellingen kunnen studenten helpen met psychische problemen
Studenten hebben het psychisch zwaar door de coronacrisis omdat ze sociaal contact en interactie op hun mbo, hogeschool of universiteit missen, schrijft onderwijsminister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer.
Een oplossing ligt volgens haar vooral bij de onderwijsinstellingen. "Zorg dat er psychologen beschikbaar zijn voor studenten, organiseer dat studenten elkaar af en toe kunnen zien, erop aandringen naar elkaar om te kijken, sportactiviteiten organiseren", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zou graag met de minister samenwerken om "perspectief te bieden" aan studenten. Voorzitter Dahran Çoban wil dat de tijd dat studenten en docenten wél samenkomen, goed benut wordt. "Nu wordt de onderwijstijd gebruikt voor het oplezen van slides van presentaties. Het moet worden ingezet voor binding, gesprekken voeren en het verlagen van de drempel om te zeggen dat het niet goed gaat."
OMT: mogelijk langere kerstvakantie scholen en nog geen versoepeling
De coronamaatregelen kunnen voorlopig niet verder versoepeld worden. Dat adviseert het OMT aan het kabinet vanwege het aantal besmettingen dat op een te hoog niveau blijft.
Ook willen de adviseurs gaan onderzoeken of het verlengen van de kerstvakantie op alle scholen een bijdrage levert aan het verder verlagen van de besmettingen.
Ze denken dat de herfstvakantie er mede toe kan hebben geleid dat er een daling in het aantal besmettingen was.
Afstand tussen reizigers gemeten op Utrecht Centraal
Op station Utrecht Centraal scant een netwerk van sensoren of treinreizigers zich aan de anderhalve meter afstand houden. Die sensoren hangen er al een aantal jaar, maar normaal gesproken meten ze alleen de drukte en hoe mensen zich bewegen door het treinstation. Op perron 5 kunnen ze nu ook meten of reizigers de afstandsregel naleven.
Spoorbeheerder ProRail kan de informatie spoorwegbeheerder gebruiken om de drukke plekken aan te pakken en het ontwerp van de perrons te verbeteren. Het vastleggen gebeurt anoniem, zegt Cas Pouw van de Technische Universiteit Eindhoven in het NOS Radio 1 Journaal. "We zien niet wie die mensen zijn."
KLM-topman Elbers: meer overheidssteun nodig en sneltests inzetten
Air France-KLM verwacht meer steun nodig te hebben van de overheid, maar wanneer zegt KLM-topman Pieter Elbers niet. "Ik kan en wil niet speculeren over wanneer precies welke maatregelen nodig zijn", zei hij in een interview met Bloomberg TV.
De berichten over de naderende vaccins zijn in ieder geval goed nieuws voor de luchtvaart, zegt hij. "Dat kan het vertrouwen in reizen herstellen en is erg positief voor de industrie."
Afgelopen week meldden verschillende media al dat de luchtvaartmaatschappij gesprekken voert met Frankrijk en Nederland.
Voordat vaccins beschikbaar komen, wil Elbers sneltests inzetten, iets waar hij met Schiphol over praat. Hij hoopt dat dat een oplossing kan bieden voor quarantaineregels, die per land verschillen en volgens hem "heel slecht" zijn voor zijn klanten.
Elbers pleit voor wereldwijde regels en standaarden als straks het vliegverkeer weer verder wordt opgestart.
Ruim 144.000 nieuwe besmettingen bij kinderen VS
In de VS zijn vorige week 144.145 coronabesmettingen vastgesteld bij kinderen en jongeren, meldt de Amerikaanse Academie van Kindergeneeskunde. CNN schrijft dat dat een toename is van 28 procent in de laatste twee weken. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar in de VS maken nu ruim 11 procent uit van alle coronagevallen.
Voorstel deelstaten: Duitse kerst met maximaal 10 mensen
In Duitsland mogen mensen Kerst waarschijnlijk vieren met maximaal tien personen. Kinderen tot 14 jaar worden daarbij niet meegerekend. Dat zijn de minister-presidenten van de deelstaten overeengekomen. Morgen bespreken ze hun voorstel met bondskanselier Merkel. Het gaat om de periode van van 23 december tot 1 januari.
Verder is het plan om op oudjaarsavond het afsteken van vuurwerk op bepaalde plekken te verbieden om te voorkomen dat grote groepen mensen samenkomen. De verkoop van vuurwerk wordt vooralsnog niet verboden.
39 asielzoekers besmet in Wageningen
In een asielzoekerscentrum in Wageningen zijn 39 bewoners besmet geraakt met het coronavirus. Burgemeester Van Rumund heeft dat gezegd tegen de gemeenteraad.
"Alle bewoners en het personeel zijn getest", citeert Omroep Gelderland de burgemeester. "Ze zijn overgebracht naar een speciaal daarvoor ingerichte opvanglocatie van het COA elders."
Bewoners die kamers deelden met de positief geteste personen, zitten in quarantaine. De overige bewoners mogen niet van het terrein af.
Miljoenen Amerikanen in vliegtuig voor Thanksgiving
Ongeveer twee miljoen Amerikanen zijn zaterdag en zondag al in het vliegtuig gestapt om Thanksgiving met familie te vieren. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Reuters. Daarmee werd de oproep van het CDC, het Amerikaanse RIVM, en corona-adviseur Anthony Fauci om vooral niet te reizen massaal genegeerd.
Donderdag begint het lange Thanksgiving-weekend, traditioneel de drukste reisperiode van het jaar in de VS. Naar verwachting zullen voor die tijd ook nog eens 45 tot 50 miljoen Amerikanen in de auto stappen om elders Thanksgiving te vieren. Ondertussen is het aantal coronabesmettingen in de VS de afgelopen tijd flink gestegen.
WHO-baas waarschuwt: arme bevolking valt buiten de boot bij vaccins
Het armere deel van de wereldbevolking dreigt buiten de boot te vallen bij de wereldwijde verdeling van de coronavaccins. Dat heeft het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus gezegd. Volgens hem is er 3,6 miljard euro nodig om vaccins op een eerlijke manier over de wereld te verdelen.
Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, hamerde er afgelopen weekend bij de G20-top op dat rijke landen meer geld beschikbaar moeten stellen. Ook volgens haar was nog bijna 4 miljard nodig voor de bestrijding van het virus. Op de top zegden de G20-landen toe vaccins beschikbaar en betaalbaar te maken voor alle landen.
Meerdere vaccinontwikkelaars brachten afgelopen weken tussentijdse onderzoeksresultaten naar buiten. Twee kansrijke vaccins zouden voor 95 procent effectief zijn en één voor 62 tot 90 procent. Daarover zei Tedros vandaag: "Er is licht aan het einde van de tunnel".