Trump: komende week levering vaccin • Zwitserse skigebieden blijven open
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Nieuw onderzoek naar vaccin AstraZeneca.
- 4506 nieuwe besmettingen, 435 minder dan gisteren.
- Amsterdam wil de coronaopvang openhouden tot april.
Vorige week 350 mensen meer overleden dan normaal
Vorige week zijn er ongeveer 350 mensen meer overleden dan normaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers. Deze zogenoemde oversterfte kan voor een groot deel worden toegeschreven aan de tweede coronagolf.
Sinds de start van de tweede golf, negen weken geleden, zijn 3900 mensen extra overleden. Dat zijn hogere cijfers dan het officiële dodental als gevolg van covid-19: daarbij gaat het alleen om overledenen van wie vaststaat dat ze het coronavirus droegen.
De eerste golf was na negen weken voorbij. Toen bedroeg de oversterfte 9000 mensen.
Trump: levering vaccin vanaf komende week
De eerste leveringen van een coronavaccin komen in de Verenigde Staten volgende week en de week erna beschikbaar, heeft president Trump gezegd. De eersten die het vaccin krijgen, zijn ouderen en medisch personeel. De president zei er niet bij om welk vaccin het precies gaat.
Trump deed zijn uitspraken in een videogesprek met Amerikaanse militairen overzee. Hij belde de troepen traditiegetrouw vanwege de feestdag Thanksgiving.
'Openbaar vervoer moet komend jaar snijden in dienstregeling'
Het openbaar vervoer zal volgend jaar 10 procent in de dienstregeling moeten snijden om financieel overeind te blijven, zeggen branchevereniging OV-NL en verschillende ov-bedrijven tegen BNR.
De branchevereniging verwacht dat ook na de coronacrisis niet alle reizigers zullen terugkeren naar de bus, tram, metro of trein. De overheid dekt 93 procent van het verlies in 2020 door het wegblijven van reizigers. De overige 7 procent, zo'n 400 tot 500 miljoen euro, moeten de ov-bedrijven zelf opbrengen. Deze regeling geldt ook nog in het eerste deel van 2021, maar de ov-sector is er niet gerust op dat die daarna, na de verkiezingen, ook blijft bestaan.
Miljoenen coronavaccins vliegen straks de wereld over met KLM, hoopt KLM
Miljoenen coronavaccins moeten straks wereldwijd verspreid worden. Air France-KLM rekent op een marktaandeel van tien tot twintig procent van het transport van de vaccins en neemt nu alvast maatregelen om die grote hoeveelheid vaccins te kunnen transporteren.
Groot deel horeca staat op omvallen
Een groot deel van de horecabedrijven staat op omvallen en er is per direct aanvullende financiële steun en toekomstperspectief nodig, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De paniek en onrust zijn groot, ondernemers zijn radeloos", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.
Volgens KHN lijkt er op korte termijn geen versoepeling te komen van de coronamaatregelen en dat zorgt voor "een uitermate somber beeld voor de horeca voor de komende 1,5 maand". Horecaondernemers verwachten dat de omzet in 2020 met 50 procent zal dalen ten opzichte van 2019.
De ondernemers hebben volgens KHN inmiddels zo'n 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. Die reserves zijn nu op en de horecabedrijven staan op omvallen. Volgens KHN is aanvullende steun direct nodig om te voorkomen dat meer dan de helft van de sector op korte termijn failliet gaat.
Zweedse koninklijke familie coronavrij
Koning Carl Gustaf, koningin Silvia, kroonprinses Victoria en prins Daniel hebben geen corona. De Zweedse koninklijke familie werd vandaag getest nadat eerder op de dag bleek dat prins Carl Philip en zijn vrouw Sofia positief waren getest op het virus.
Hoe Carl Philip en Sofia besmet raakten wordt nog onderzocht. Ze werden getest na het vertonen van milde symptomen, en "voelen zich naar omstandigheden goed".
Vrijdag waren Carl Gustaf, Silvia, Victoria, Daniel, Carl Philip en Sofia allen bij een begrafenis. Voorafgaand aan de begrafenis werd de koninklijke familie getest op het coronavirus. Toen waren alle testresultaten negatief.
Nieuw onderzoek naar het coronavaccin van AstraZeneca
Het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca wordt waarschijnlijk opnieuw getest nadat de farmaceut en de universiteit van Oxford hebben toegegeven dat er een fout is gemaakt bij de ontwikkeling van het vaccin.
Maandag claimden AstraZeneca en de universiteit van Oxford dat de effectiviteit van hun vaccin kan oplopen tot 90 procent. Die claim was gebaseerd op een tussentijdse analyse van de eerste onderzoeksgegevens.
De afgelopen dagen ontstond er onrust over die claim. Het vaccin zou 90 procent bescherming bieden bij proefpersonen die eerst een halve dosis van het vaccin kregen en een maand later een hele dosis. Bij mensen die twee keer een hele dosis ontvingen zou het slechts 62 procent effectief zijn.
Vervolgens stelden verschillende media dat de gemiddelde leeftijd van de groep die anderhalve dosis ontving lager zou liggen dan in de groep die twee volledige doses ontving. Omdat jongere mensen doorgaans minder vatbaar zijn voor het virus, levert dat mogelijk een vertekenend beeld op.
AstraZeneca-topman Soriot zegt tegen Bloomberg dat er nu een nieuwe studie nodig is om te onderzoeken of die lagere dosis daadwerkelijk beter werkt.
Testcapaciteit wordt niet volledig gebruikt, hoe komt dat?
Er kan veel meer getest worden: gemiddeld werden afgelopen week zo'n 35.000 coronatests per dag uitgevoerd, terwijl er capaciteit is voor 67.000 per dag. Waarom gebeurt dat niet?
Waarom de capaciteit nu niet volledig gebruikt wordt, is niet helemaal duidelijk. "Komt dit omdat mensen geen klachten hebben en zich dus niet laten testen? Of zijn mensen simpelweg coronamoe?", vraagt UMCG-viroloog Bert Niesters zich af. Hij zou het liefst zien dat de onbenutte testcapaciteit nu wordt ingezet op scholen. "Dan vind je meer positieven."
Een rol speelt waarschijnlijk dat nog niet iedereen zich zomaar mag laten testen. Alleen mensen met klachten die op corona wijzen komen in aanmerking. Dat gaat wel veranderen. Vanaf komende dinsdag, 1 december, mogen ook mensen die een melding krijgen via de CoronaMelder of die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen zich laten testen, zodat zij eerder uit quarantaine kunnen. De testcapaciteit groeit ondertussen mee naar 100.000 tests per dag aan het eind van dit jaar.
Lees meer in het artikel hieronder:
Zwitserse ski-gebieden blijven open
Zwitserse skigebieden kunnen openblijven zolang ze zich houden aan strenge coronamaatregelen. Dat heeft de Zwitserse minister van Gezondheidszaken bekendgemaakt. Frankrijk, Italië en Oostenrijk houden hun skigebieden nu nog gesloten, in de hoop dat ze later in het seizoen open kunnen als de besmettingsgraad daalt.
De Duitse bondskanselier Merkel ziet het liefst dat alle skigebieden in Europa deze winter dicht blijven, en probeert dat op Europees niveau voor elkaar te krijgen. Of dat lukt is nog maar de vraag, want Oostenrijk ligt dwars. De lockdown loopt daar nog tot 7 december en mogelijk gaan daarna de skigebieden weer open.
Volgens de Oostenrijkse minister van Financiën lopen de skigebieden in Europa 2 miljard euro mis als ze gesloten blijven en de EU zal die misgelopen inkomsten volgens hem moeten compenseren.
In Italië heeft premier Conte opgeroepen om niet te gaan skiën tijdens de kerstvakantie en in Frankrijk blijven de pistes gesloten tot 2021.
Premier Curaçao waarschuwt bevolking: buitenland kijkt mee
Premier Rhuggenaath van Curaçao doet een dringend beroep op de bevolking om zich aan de coronamaatregelen te houden. Aanleiding is de sterke stijging van het aantal covid-besmettingen.
Het buitenland kijkt mee en zou anders reisrestricties kunnen gaan overwegen, waarschuwt Rhuggenaath. Begin deze maand noemde premier Rutte Curaçao als een vakantiebestemming die wél kan.
Gisteren werden 105 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds vorige week gelden verscherpte maatregelen. Zo is er een avondklok om 21.00 uur en moeten bars en restaurants om 20.00 dicht. Toch blijft het aantal besmettingen toenemen.
Celstraf voor het schoppen tegen het hoofd ME'er
De politierechter heeft een 29-jarige man veroordeeld tot een celstraf voor het schoppen tegen het hoofd van een gevallen ME'er bij een demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag. De 26-jarige Kevin van den B. kreeg een celstraf van zes maanden opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding van 500 euro betalen aan de ME'er.
De officier van justitie had een straf van zeven maanden geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Volgens de officier was er sprake van excessief geweld. De demonstratie vond in juni plaats op het Malieveld. Een groep relschoppers ging naar het Centraal Station. Van den B. schopte de ME'er tegen de helm nadat deze onverwachts was gevallen.
4506 nieuwe besmettingen, 435 minder dan gisteren
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4506 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 435 minder dan gisteren.
192 opnames op verpleegafdelingen, 33 erbij op de IC
Er zijn 192 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 42 nieuwe opnames meer dan gisteren.
Op de intensive care werden 33 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 6 nieuwe opnames minder dan gisteren.
In totaal liggen er nu 1781 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1839), van wie 524 op de IC (gisteren: 529). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.
76 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM zijn 76 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 74 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 59 doden per dag, tegen 68 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.
Hoe snel het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 627 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 664. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.
Griekenland verlengt lockdown
De Griekse regering verlengt de lockdown met een week, nu de situatie in verschillende delen van het land nog steeds zorgwekkend is. In het noorden en midden van het land staan de ziekenhuizen zwaar onder druk. Hoewel het aantal besmettingen de afgelopen dagen afneemt, blijft het aantal ziekenhuisopnamen hoog. Nu er bijna 600 patiënten worden beademd op de intensive care staat met name de IC-capaciteit staat onder druk. Vandaag worden de eerste patiënten uit het noorden van het land naar ziekenhuizen in Athene gevlogen.
In de noordelijke stad Thessaloniki bouwen militairen verder een noodhospitaal naast een militair ziekenhuis, met de bedoeling daar een deel van de patiënten op te vangen. Er komen 50 gewone bedden en twee IC-bedden. Eerder vorderde de Griekse overheid al twee privéklinieken in Thessaloniki, inclusief personeel, voor de verpleging van covid-19-patiënten. Er zijn ruim 200 extra bedden nodig om de druk op de publieke ziekenhuizen te verlichten.
Sinds gisteren zijn in Griekenland 2152 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal op 97.288 komt. 87 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus, wat het totaal aantal sterfgevallen in Griekenland op 1902 brengt.
De lockdown in Griekenland werd op 7 november ingevoerd en zou tot het einde van de maand duren. De voorlopige einddatum is nu 7 december.
Van Ark: sporten na coronacrisis van levensbelang
Minister van Ark voor Medische Zorg en Sport wil er alles aan doen om de "unieke Nederlandse sportinfrastructuur" overeind te houden. Dat schrijft ze in reactie op het rapport van het Mulier Instituut, waarin staat dat de financiële schade voor de sportsector door de coronacrisis is opgelopen tot ongeveer een miljard euro. Ze noemt het "van levensbelang" dat Nederlanders ook na de crisis optimaal kunnen sporten.
"De impact is niet gering en voelbaar op vrijwel alle sportdomeinen voor alle betrokkenen", aldus Van Ark. "Dit is allesbehalve verrassend, simpelweg omdat de kracht van sport zit in de ontmoeting, en dat is nu juist wat beperkt mogelijk is."
Volgens de minister staat de sportsector onder druk. "Deze monitor moedigt mij dan ook aan om in contact met de hele sector te blijven zoeken naar de juiste oplossing voor sporters, aanbieders en organisatoren."
Financiële schade voor sportsector loopt op tot miljard
De financiële schade door de coronacrisis voor de Nederlandse sportsector is opgelopen tot zo'n 1 miljard euro. Dat staat in de tweede rapportage van het Mulier Instituut, dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten onderzoek doet naar de gevolgen van het coronavirus op sporten. Het rapport is naar de Tweede Kamer gestuurd.
In de zomer, toen de eerste bevindingen van de onderzoekers werden gepresenteerd, was de inschatting nog dat de schade voor de Nederlandse sport 400 tot 600 miljoen euro bedroeg. Dat is inmiddels dus ongeveer een miljard. Het totale omzetverlies bedraagt 2,1 miljard voor de hele sportsector. Door kostenbesparingen en steunmaatregelen van de overheid wordt een deel daarvan opgevangen.
Merkel: heb geduld, licht aan het einde van de tunnel
Bondskanselier Merkel roept Duitsers op om geduld te hebben zolang de maatregelen tegen verspreiding van het virus van kracht zijn. Met de vaccins die in ontwikkeling zijn, is er licht aan de tunnel, zei Merkel in het parlement, een dag na de verlenging van de Duitse coronamaatregelen tot zeker 20 december. "De winter zal zwaar worden, maar dit gaat voorbij."
Volgens Merkel is gepoogd om zo min mogelijk in te grijpen in het dagelijks leven, zonder dat de zorg overbelast raakt door een golf van coronapatiënten. "In de strijd tegen de pandemie is het geen kwestie van gezondheid of de economie, en ook niet gezondheid of onderwijs, of gezondheid of cultuur, of gezondheid of sociale contacten. Het gaat om al die dingen samen", zei Merkel. "Een veelgemaakte fout is om die dingen tegenover elkaar te zetten, maar het gaat altijd om allebei."
Met het huidige pakket maatregelen heeft Duitsland de exponentiële groei van het aantal coronagevallen gestopt, maar de groei ligt nog altijd ruim boven de 10.000 per dag. Tot eind december wordt geprobeerd om met extra maatregelen de cijfers omlaag te krijgen. Gisteren is onder meer afgesproken dat minder mensen mogen samenkomen. Ook gaan lokale overheden het afsteken van vuurwerk aan het einde van het jaar ontmoedigen.
Amerikanen bezoeken familie met Thanksgiving, ondanks corona
In de Verenigde Staten vieren ze vandaag Thanksgiving. Ondanks waarschuwingen in verband met het coronavirus reizen veel mensen met het vliegtuig naar hun familie.
Boris Johnson weer uit quarantaine
De Britse premier Johnson gaat vanaf vandaag weer de deur uit. Hij zat sinds 15 november thuis in quarantaine, nadat was gebleken dat hij contact had gehad met een besmet persoon. Het ging om zijn partijgenoot Lee Anderson. Zelf was de premier ditmaal niet besmet. In het voorjaar lag hij nog op de intensive care na een besmetting met het virus.
Later vandaag houdt Johnson een persconferentie om de lokale corona-maatregelen toe te lichten, heeft minister van Financiën Rishi aangekondigd. Het zal onder meer erover gaan welke delen van Engeland nog maatregelen nodig hebben wanneer de nationale beperkingen volgende week worden beëindigd.
Zuid-Korea meet piek in aantal coronagevallen
Het aantal nieuwe besmettingen in Zuid-Korea lag sinds maart niet zo hoog als nu. Vandaag meldt het land 583 nieuwe gevallen en er wordt rekening mee gehouden dat er tot begin december dagelijks 400 tot 600 besmettingen worden geregistreerd. Bijna driekwart van de besmettingen waren in en rond de hoofdstad Seoul.
In reactie op de snelle stijging van het aantal gevallen heeft Zuid-Korea deze week striktere afstandsregels ingevoerd. Die waren een maand eerder nog versoepeld. Inmiddels is de inschatting van Zuid-Koreaanse deskundigen dat dat te vroeg is gedaan.
"De versoepeling is gedaan in verband met economische zorgen en een groeiend gevoel van vermoeidheid, maar het was te vroeg", zegt hoogleraar Kim Woo-joo van het Korea University Guro Hospital tegen persbureau Reuters. Volgens hem heeft de versoepeling bovendien geleid tot zelfgenoegzaamheid bij de bevolking.
Sinds het begin van de wereldwijde uitbraak heeft Zuid-Korea 32.318 coronabesmettingen geteld. 515 mensen zijn er aan het virus overleden.
CPB: minder krimp dit jaar, ook minder groei volgend jaar
De economie krimpt dit jaar met 4,2 procent, iets minder dan verwacht, blijkt uit de nieuwste raming van het Centraal Planbureau (CPB). Bij de vorige berekening, rond Prinsjesdag, ging het CPB nog uit van een krimp van 5 procent.
Tegenover de mindere krimp dit jaar, staat door de tweede coronagolf volgend jaar ook een trager herstel. Het CPB verwacht dat de economie in 2021 met 2,8 procent groeit. Eerder werd de groei geraamd op 3,5 procent. De werkloosheid loopt volgend jaar op tot boven de 6 procent.
Rechter VS schrapt coronabeperkingen in gebedshuizen
In Verenigde Staten zijn de coronabeperkingen voor religieuze organisaties geschrapt na een uitspraak van het Hooggerechtshof. Het bisdom Brooklyn en enkele orthodoxe synagogen hadden rechters gevraagd maximumaantallen voor gelovigen in gebedshuizen te schrappen, omdat ze die regel een ongrondwettelijke inperking vinden van hun religieuze vrijheid.
Twee lagere rechtbanken wezen de claims af, maar het Hooggerechtshof gaat nu wel mee in die redenering. Eerder dit jaar werden soortgelijke regels in Nevada en Californië nog goedgekeurd door het hof, doordat opperrechter Roberts zich bij zijn progressieve collega voegde. Nu de conservatieve Amy Coney Barrett de overleden rechter Ruth Bader Ginsberg heeft vervangen, sloeg de balans door naar de andere kant.
Opnieuw meer coronagevallen in Duitsland
In Duitsland is het aantal nieuwe coronabesmettingen voor de derde dag op rij flink gestegen. Het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, meldt dat er in de afgelopen 24 uur 22.268 nieuwe gevallen zijn vastgesteld.
Gisteren lag het aantal nieuwe besmettingen nog op ongeveer 18.500 en dinsdag waren het er zo'n 13.500. In de drie dagen daarvoor daalde het nieuwe aantal gevallen elke dag juist fors.
Er zijn de afgelopen 24 uur nog eens 389 sterfgevallen gemeld in Duitsland, waarmee het totale dodental daar op 15.160 komt.
Veel minder wintersporters, ziet Sunweb
Nu het advies is om tot half januari niet naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk, ziet touroperator Sunweb het aantal wintersportboekingen fors teruglopen. Voor de periode tot en met de kerstvakantie hebben 15.000 tot 20.000 wintersporters een vakantie geboekt. Vergeleken met voorgaande jaren is dat ongeveer een derde. Sunweb zegt per dag ongeveer 10 procent van de boekingen te krijgen die het bedrijf normaal gesproken ontvangt.
In de afgelopen jaren verzorgde Sunweb de reizen van zo'n 300.000 wintersporters per jaar. Normaal gesproken zou eind november ruim de helft daarvan al een reis geboekt hebben. Nu is dat slechts rond de 20 procent.
Sunweb zegt dat wintersporters nu minder begrip lijken te hebben voor het advies om niet te reizen dan de vakantiegangers in de zomer. "Sporten in de buitenlucht is gezond, men reist met eigen vervoer en verblijft in een appartement, dus vragen de wintersportliefhebbers zich steeds meer af wat er beter en gezonder is dan op wintersportvakantie te gaan", schrijft de reisorganisatie.
Amsterdam wil coronaopvang openhouden tot april
De noodopvang voor dak- en thuislozen vanwege het coronavirus moet heel de winter in Amsterdam blijven. Dat wil een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad. Ook als er geen (gedeeltelijke) lockdown meer is, moet de opvang blijven, vindt de raad.
De partijen, onder aanvoering van GroenLinks, willen dat de coronaopvang die door het Rijk wordt bekostigd, verlengd wordt tot 1 april. Het Amsterdamse college moet daar op aandringen bij staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vinden ze.
De coronaopvang is bedoeld om alle dak- en thuislozen binnen te laten slapen zolang het advies geldt dat iedereen zoveel mogelijk thuis moet zijn. Met de versoepelingen van de coronamaatregelen van vorige week is er volgens GroenLinks opnieuw een einde gekomen aan de extra opvang.
Sterfte door corona in zuiden acht keer hoger dan in het noorden
In het zuiden van het land zijn in de eerste golf coronabesmettingen relatief gezien acht keer zoveel slachtoffers gevallen als in het noorden. Dat het zuiden destijds het zwaarst is getroffen, was al wel bekend, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek laat met regionale cijfers zien hoe groot de verschillen zijn. Eerder werd duidelijk dat tussen maart en eind juni ruim 10.000 sterfgevallen door corona zijn geregistreerd. Van alle overledenen kwamen er volgens de nieuwste cijfers 3861 uit Zuid-Nederland.
Per 100.000 inwoners overleden in Brabant en Limburg 105 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. In Oost-Nederland (Overijssel, Flevoland, Gelderland) waren dat er 57 per 100.000 en in West-Nederland (Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland) 47. De sterfte door corona was het laagst in Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe), waar 12 overledenen per 100.000 inwoners werden geteld.
De meeste sterfgevallen waren in de GGD-regio Hart voor Brabant, waar onder meer Tilburg, Den Bosch, Uden, Oss en Waalwijk onder vallen. Daar stierven ruim 1400 mensen aan het virus. Ten opzichte van de bevolkingsomvang werd Zuid-Limburg ongeveer even hard getroffen.
Van alle Nederlanders die tussen begin maart en eind juni overleden, stierf een op de zes aan de gevolgen van covid-19. In de GGD-regio Hart voor Brabant was dat zelfs een op de drie.
Welkom
Welkom in het corona-liveblog van donderdag 26 november. We houden je hier weer de hele dag op de hoogte van al het coronanieuws. De laatste updates van woensdag kun je hier teruglezen.