Drukte in de Koopgoot vandaag in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Aboutaleb sluit winkels in centrum Rotterdam om 'dramatische drukte'

Alle winkels in het centrum van Rotterdam zijn op last van burgemeester Aboutaleb eerder dichtgegaan. Aboutaleb greep rond 19.10 uur in omdat het te druk was in de stad.

Vanwege de coronamaatregelen mogen winkels, behalve levensmiddelenzaken, al niet later dan tot 20.00 uur open blijven. Supermarkten in het centrum van Rotterdam mogen wel tot hun normale sluitingstijd openblijven.

Het is vandaag Black Friday. Veel winkels geven flinke kortingen. Eerder op de dag riepen Rotterdam en Amsterdam al op om niet meer naar het centrum te komen.

In een verklaring zegt Aboutaleb dat het "onoverzichtelijk en dramatisch druk" was. "Oproepen om niet naar de stad te komen hebben niet geholpen. Verkeersregulatie heeft ook niet geholpen."

Rotterdam plaatste onder meer matrixborden in de binnenstad waarop stond dat mensen moesten proberen drukte te vermijden. Dezelfde oproep klonk via de geluidsinstallatie in trams en metro's. In Amsterdam werd in de Kalverstraat en op de Nieuwendijk eenrichtingsverkeer ingesteld.

Winkelende bezoekers leggen uit wat ze vinden van de drukte in de binnensteden:

Ondanks corona toch volle winkelstraten op Black Friday

Bizar dat winkelketens dit uitverkoopfestijn uitbundig mogen vieren.

Vakbond FNV

Vakbond FNV haalt in een verklaring uit naar winkeliers die fikse kortingen boden op Black Friday: "Op veel plekken was het een gekkenhuis. In een tijd dat iedereen offers brengt om het virus achter ons te krijgen, is het bizar dat de grote winkelketens dit uitverkoopfestijn zo uitbundig mogen vieren."

FNV-bestuurder Linda Vermeulen zegt veel meldingen te hebben gekregen van winkelpersoneel dat er door de drukte niet voldoende afstand gehouden kon worden in winkels: "Werkgevers zijn verplicht te zorgen voor een veilige werkplek."

Ze prijst het ingrijpen van Aboutaleb en de waarschuwingen vooraf aan het publiek om drukte te vermijden. FNV riep winkeliers van tevoren op niet mee te doen aan Black Friday. Vermeulen: "Die oproep heeft wel iets in gang gezet, maar er was meer nodig. De landelijke en lokale overheden moeten hier veel meer een les uit trekken."

Verkeerd geframed

Dominique van Elsacker van de Urban Department Store Rotterdam, waarin vastgoedeigenaren en winkelondernemers in het centrum van Rotterdam verenigd zijn, is het niet met Vermeulen eens. In gesprek met RTV Rijnmond zegt Van Elsacker: "Binnen de winkels is het niet te druk geweest."

Volgens haar hebben winkeliers uit voorzorg de kortingen uitgesmeerd over de hele week. "Er was vandaag echt niets goedkoper dan op andere dagen."

Ze wijt de grote drukte aan de manier waarop er landelijk reclame is gemaakt. Van Elsacker: "De term Black Friday is zo veel geframed waardoor iedereen toch van deze dag uitgaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl