NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Rutte: goede vaccinberichten zorgen voor perspectief • 'Drie op de vier podia weer open'

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • De EU-leiders spraken vanavond over de coronapandemie.
 • Het RIVM meldt 5725 nieuwe positieve tests, 1103 meer dan gisteren.
 • Een deel van de besmettingen had eigenlijk gisteren gemeld moeten worden, maar door een storing gebeurde dat niet.
Liveblog gesloten
 • Dit blog is gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. Morgen starten we weer een nieuw blog op met het laatste nieuws rond de coronacrisis. Goedenacht!

 • Premier Rutte: goede berichten over vaccins zorgen voor perspectief

  De recente positieve berichten van ontwikkelaars van coronavaccins zijn vanavond besproken door de leiders van de Europese Unie. In een videoconferentie spraken ze onder meer over de Europese aanpak van het virus.

  "We houden in de EU de vinger aan de pols en werken samen waar nodig en mogelijk", zei premier Rutte na afloop.

 • 400 gebakjes voor zorgpersoneel in Deventer

  Bij het Deventer Ziekenhuis zijn vandaag 400 gebakjes bezorgd voor het personeel. Het was een actie van een patisserie in de stad. Klanten konden de afgelopen drie weken gebakjes doneren aan zorgpersoneel en dat deden ze ook massaal, schrijft RTV Oost.

 • Merkel: Europese vaccinatieplannen lijken op elkaar

  De Europese Commissie heeft alle EU-lidstaten gevraagd naar hun plannen om de bevolking te vaccineren tegen het coronavirus. De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie spraken vanavond over de aanpak van de tweede golf en de Europese coördinatie van maatregelen.

  Volgens de Duitse bondskanselier Merkel lijken veel plannen op elkaar. "De meeste lidstaten willen allereerst zorgpersoneel en kwetsbare burgers inenten", zei ze na afloop van de videoconferentie.

 • Angst voor corona zorgt voor run op Tilburgse obesitasbehandeling

  Steeds meer mensen met ernstig overgewicht melden zich voor een behandeling in een obesitaskliniek. Het Obesitas Centrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ziet de aantallen bijna verdubbelen.

  De coronacrisis blijkt vaak het laatste zetje te zijn om iets te doen aan hun overgewicht, schrijft Omroep Brabant.

  De behandeling van obesitas is in het Tilburgse ziekenhuis een traject van vijf jaar waarin patiënten voor een operatie ook al worden begeleid door onder meer diëtisten en psychologen.

 • 19 nieuwe coronabesmettingen bij Utrechtse daklozenopvang

  In een daklozenopvanglocatie in het centrum van Utrecht zijn negentien coronabesmettingen geconstateerd. Gisteren werden er al twee besmettingen gemeld.

  De besmette dak- en thuislozen blijven voorlopig in het gebouw aan het Jansveld. Dat levert nog wel wat problemen op. "Het is best wel een uitdaging om onze gasten die in quarantaine zitten daar te houden. Het zijn toch mensen die gewend zijn aan hun vrijheid", zegt Mieke Kort van de Tussenvoorziening bij RTV Utrecht.

  Meevaller is dat van de besmette mensen nog niemand ernstige ziekteverschijnselen vertoont. Ook zijn er geen personeelsleden ziek. Die werken al een poos met mondmasker en handschoenen.

 • EU overlegt over de coronapandemie

  De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie zijn begonnen aan een top over de coronapandemie. Er wordt gesproken over de aanpak van de tweede golf en de Europese coördinatie van maatregelen.

  Na afloop van de vergadering geven EU-president Charles Michel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gezamenlijk een persconferentie.

 • Artsen zonder Grenzen: geen patenten voor coronavaccins

  Artsen zonder Grenzen roept wereldwijd alle overheden op om patenten door farmaceuten niet toe te staan tijdens de coronapandemie.

  Als er geen patenten zijn, stelt de hulporganisatie, kunnen zo veel mogelijk farmaceuten goedwerkende medicatie en vaccins namaken. Daardoor kunnen deze snel verspreid worden en zijn ze voor iedereen, rijk en arm, snel beschikbaar, zegt Artsen zonder Grenzen.

  Volgens de hulporganisatie is het tijd voor overheden om de belangen van mensen boven die van winst te stellen.

 • Mick Jagger virtueel in Groningen

  Hij was er vanwege de coronabeperkingen niet zelf bij, maar wel te zien in een videoboodschap: Mick Jagger opende vanmiddag een tentoonstelling over de Rolling Stones in Groningen. The Rolling Stones Unzipped is de eerste internationale tentoonstelling over de rockband en was eerder te zien in Londen, Amerika en Azië.

  De opening van de tentoonstelling was vanwege het coronavirus een paar weken later dan gepland. Er mag een beperkt aantal mensen per uur naar binnen en die moeten zich houden aan een uitgezette looproute.

 • Musea weer beperkt open

 • 'Drie van de vier podia weer open'

  Uit een recente peiling van branchevereniging VSCD blijkt dat vandaag 75 procent van de podia de deuren opent voor dertig personen per zaal. Ook al is dit financieel niet toereikend, toch blijft het merendeel van de schouwburgen en andere podia doen wat ze kunnen, zegt de branchevereniging. Zo zijn er eigen producties te zien, worden voorstellingen gestreamd en is er ruimte voor zakelijke verhuur, zonder koffie of thee.

  De VSCD maakt zich hard voor verruiming van de coronabeperkingen en vraagt het kabinet om ook te kijken naar andere Europese landen, waar zaalbezettingen van 50 procent toegestaan zijn.

 • Tachtig Nederlandse bedrijven naar grootste virtuele techbeurs

  De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is de grootste techbeurs ter wereld. Vanaf 11 januari volgend jaar presenteren tachtig Nederlandse innovatieve bedrijven zich aan investeerders uit zo'n 160 landen en dat is de grootste delegatie uit ons land ooit.

  De beurs is dit jaar vanwege de coronabeperkingen digitaal en duurt vijf weken, waarin de exposerende bedrijven de kans krijgen zich te presenteren aan een wereldwijd netwerk van potentiële klanten en investeerders.

  De afgelopen vier jaar hebben ruim 200 Nederlandse bedrijven de beurs aangedaan. Voor veel daarvan was de CES een doorbraak. Hun deelname heeft naar schatting van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken tientallen miljoenen euro omzet en honderden hoogwaardige arbeidsplaatsen door het hele land opgeleverd.

 • Reisadvies Aruba van oranje naar geel

  Het reisadvies van Aruba is van oranje naar geel veranderd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Mensen die terugkomen vanuit Aruba in Nederland hoeven niet meer in thuisquarantaine. Mensen die vanuit Nederland naar Aruba vliegen, moeten voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring overleggen.

  Reisorganisaties zien het aantal boekingen voor een zonvakantie op bijvoorbeeld Aruba, Curaçao of Bonaire de laatste tijd toenemen.

 • Filmfestivals mikken op nieuw publiek

  Theaters en bioscopen mogen sinds vandaag weer beperkt open: per zaal zijn dertig bezoekers welkom. Voor sommige film- of documentairefestivals komt dat nieuws te laat. Zij hadden al andere plannen gemaakt om het publiek te bereiken.

 • 'We zijn jullie niet vergeten'

  De overburen van het OLVG in Amsterdam hebben opnieuw bemoedigende woorden voor het personeel van het ziekenhuis. In het voorjaar hingen ze een spandoek op en dat hebben ze nu opnieuw gedaan, zag researchverpleegkundige Roos de la Croix toen ze uit het raam keek.