Het ruimen van nertsen in Denemarken
NOS NieuwsAangepast

Deens nertsenverbod na zorg over mutatievirus

  • Rolien Créton

    correspondent Scandinavië

  • Rolien Créton

    correspondent Scandinavië

In Denemarken moeten alle nertsenhouders per direct sluiten. Aanleiding voor de landelijke sluiting is een nertsen-variant van het coronavirus die bij mensen is aangetroffen en volgens het Deense Vaccinatie-Instituut mogelijk resistent is voor komende vaccins. De sluiting van alle nertsenfarms is een zware klap voor Denemarken, de grootste nertsenproducent ter wereld.

Het epicentrum van de nertsenbesmetting ligt in het uiterste noorden van Denemarken, waar zeven gemeenten op slot zijn gegaan. Daar wordt politie ingezet om alle nertsenhouderijen te ruimen en van de buitenwereld af te sluiten. Maar ook in andere delen van het land is het ruimen begonnen.

Nertsenfokker Hans Jeppesen bevindt zich in het Zuid-Deense dorpje Fjenneslev en ook hij moet al zijn dieren doden. Samen met zijn vader probeert hij nu om binnen tien dagen alles af te sluiten en zo een extra "ruimings-compensatie" te krijgen. De pels van de dieren mag hij nog wel verkopen, daarna wordt alles afgesloten.

Niet zomaar oppakken

Voorlopig geldt het nertsenverbod voor twee jaar, maar nertsenhouders zijn het er over eens dat dit het einde van de Deense nertsenindustrie betekent. "We hebben tien jaar gestoken in de foklijn van deze nertsen: ze zijn groot, zitten goed in hun vacht en hebben korte haartjes", zegt Jeppesen, terwijl hij met zijn handschoen over de witte pels van een dode mink strijkt. "Dit beroep kun je niet zomaar weer oppakken, al mijn toekomstplannen zijn in duigen gevallen."

Bekijk hier de reportage van Rolien Créton:

Denen ruimen alle nertsen

De Deense Kåre Mølbak van het Deense Vaccinatie-Instituut sloeg deze week alarm. Uit onderzoek was gebleken dat een nertsenmutatie van het coronavirus die ook bij mensen is aangetroffen minder gevoelig voor antilichamen is. De vrees is dat dit type virus niet op een toekomstig vaccin zal reageren.

Het was aanleiding voor de regering om een verbod op nertsenhouderijen in te stellen. De afgelopen weken werden al veel nertsenboerderijen in Noord-Denemarken geruimd. Nu moeten alle nertsenhouders inpakken.

Veel frustratie

Er is veel onduidelijk rondom het onderzoek van het Vaccinatie-Instituut. De nertsenvariant vertoont verschillende mutaties in de uitsteeksels. Maar hoe gevaarlijk deze specifieke variant is, blijft vooralsnog onduidelijk.

Het onderzoek daarnaar is nog gaande en dat zorgt voor grote frustratie bij de nertsenhouders: "Natuurlijk begrijp ik dat we moeten stoppen als de volksgezondheid in gevaar is. Maar er worden vage argumenten gebruikt", aldus Jeppesen.

Volgens hoogleraar Hans Jørn Kolmos, microbioloog en gespecialiseerd in besmettingen tussen mens en dier, is de Deense nertsenmutatie wel degelijk zorgelijk en grijpt de regering eerder te laat dan vroeg in.

Kolmos: "Natuurlijk kun je ook een vaccin voor de nertsenvariant ontwikkelen, maar daar los je het probleem niet mee op. Zolang we grootschalige nertsenhouderijen hebben, gaat dit soort mutaties onverminderd door." Kolmos is bezorgd dat een verspreiding van het virus zal leiden tot het voortdurend platleggen van de samenleving: "Dat wil niemand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl