Publiek bij de laatste Elfstedentocht in 1997
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Geen Elfstedentocht komende maanden: 'Krijgen het niet voor elkaar'

Er komt de komende maanden geen Elfstedentocht. Dat heeft de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden bepaald. Nog afgezien van de weersomstandigheden is het vanwege de huidige coronasituatie niet mogelijk om de tocht op een veilige manier te organiseren. Het belangrijkste bezwaar is de anderhalvemetermaatregel.

Pas als mensen geen afstand meer van elkaar hoeven te houden, kan er volgens de vereniging een tocht worden georganiseerd. Het bestuur hoopt dat de situatie verbetert en dat er eind januari of begin februari toch iets mogelijk is. "Maar die kans is niet groot", zegt Wiebe Wieling, voorzitter van De Friesche Elf Steden. "Dan hebben we ook ijs nodig en dat is er ook nog niet..."

Geen Elfstedentocht deze winter, ook niet bij strenge vorst: 'Krijgen het niet voor elkaar'

"Als de omstandigheden zo blijven zoals ze nu zijn, kunnen we geen tocht organiseren, met één tot anderhalf miljoen bezoekers en 24.000 schaatsers op elkaar gepropt bij de start", vervolgt Wieling. "Dat gaat niet lukken. We krijgen het niet voor elkaar."

Er is ook gekeken naar alternatieven, bijvoorbeeld een Elfstedentocht voor alleen wedstrijdrijders of voor minder recreatieve schaatsers dan normaal. Maar volgens het bestuur is dat niet mogelijk en is daar ook niet genoeg draagvlak voor.

Voor alle onderdelen is bekeken of ze georganiseerd kunnen worden binnen anderhalve meter. Op details zijn wel aanpassingen denkbaar, maar over het geheel gezien is een Elfstedentocht onmogelijk gebleken.

Kramer: 'Jammer, maar begrijpelijk'

Voor de doorgewinterde schaatser - en niet alleen uit Friesland - is de afgelasting op voorhand natuurlijk een hard gelag. Maar veelvoudig langebaankampioen Sven Kramer kan wel begrip opbrengen voor de beslissing. "Ik heb natuurlijk een schaatshart en dus vind ik dat jammer", reageert de geboren en getogen Fries daags voor de NK allround in Heerenveen.

"Maar ergens is het ook heel erg begrijpelijk. Heel Nederland moet zich houden aan de maatregelen. Het zou opzienbarend zijn als een Elfstedentocht dan wel door zou gaan. Voor schaatsend Nederland is het natuurlijk jammer, maar uiteindelijk zijn er grotere belangen die meewegen."

De reactie van Sven Kramer op het sowieso niet doorgaan van de Elfstedentocht:

Kramer snapt schrappen Elfstedentocht, ondanks zijn 'schaatshart'

Advertentie via Ster.nl