NOS NieuwsAangepast

Claim farmaceut Moderna: ons coronavaccin is voor 94,5 procent effectief

Farmaceut Moderna claimt op basis van tussentijdse resultaten dat het coronavaccin dat het bedrijf ontwikkelt voor 94,5 procent effectief is.

De bestuursvoorzitter van het bedrijf, Stephen Hoge, spreekt van een zeer belangrijke mijlpaal:

Moderna over nieuw vaccin: 'Volgend jaar kunnen we 500 miljoen doses leveren'

Het gaat om de eerste resultaten van de zogeheten fase-3-studie. Daaruit moet blijken of het vaccin mensen beschermt tegen de ziekte covid-19. Er doen 30.000 mensen aan dat onderzoek mee. De helft van hen krijgt twee doses van het vaccin mRNA-1273, de andere helft krijgt twee placebo's.

Tot nu toe is bij 95 deelnemers covid-19 vastgesteld. 90 van hen hadden een placebo ontvangen, 5 van hen kregen het kandidaat-vaccin. Ook waren er 11 gevallen van ernstige covid-19. Volgens Moderna hadden al die mensen een placebo ontvangen en niet het echte vaccin.

Pfizer: ons vaccin voor 90 procent effectief

Eerder claimde farmaciebedrijf Pfizer dat uit tussentijdse resultaten blijkt dat het vaccin dat Pfizer samen met het Duitse biotechbedrijf BioNTech ontwikkelt, voor 90 procent effectief is.

Zowel de doses van Moderna als die van Pfizer worden diepgevroren bewaard. Moderna stelt dat eenmaal ontdooid, hun vaccin tot 30 dagen gekoeld kan worden bewaard. Dat is langer dan eerder werd gedacht. Het is een voordeel ten opzichte van de vaccins van Pfizer, die langer op de zeer lage temperaturen moeten worden bewaard.

"Dit is heel mooi nieuws en eigenlijk een onafhankelijke bevestiging van het goede nieuws van vorige week van Pfizer", reageert hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC. "Ze hebben heel vergelijkbare vaccins, de resultaten komen sterk overeen, dit suggereert dat het allemaal klopt. Dit nieuws maakt ook de resultaten van Pfizer weer betrouwbaarder."

Versnelde beoordeling

Vandaag werd ook bekend dat het Europees medicijnagentschap EMA is gestart met een zogeheten rolling review voor het vaccin van Moderna. In een rolling review worden de resultaten van een onderzoek extra snel beoordeeld.

Normaal gesproken leggen farmaceuten de resultaten van hun vaccinonderzoek pas ter beoordeling aan de autoriteiten voor als ze alle onderzoeken hebben afgerond. In uitzonderlijke situaties kunnen farmaceuten een rolling review aanvragen, waarin ze tussentijdse resultaten met de autoriteiten delen.

De eisen waaraan vaccins moeten voldoen veranderen daardoor niet, maar de autoriteiten kunnen eerder een oordeel vormen. "Buiten coronatijd kan een beoordeling anderhalf jaar duren. Hoelang het met deze procedure duurt, hangt af van de kwaliteit van de onderzoeksgegevens en of wij aanvullende vragen hebben", zegt een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). "Eerder dit jaar is de virusremmer remdesivir versneld beoordeeld, dat lukte het EMA toen in vier weken."

Mogelijk 160 miljoen doses

Het vaccin van Moderna is een van de zes vaccins waarop het onderhandelingsteam van de Europese Unie zijn zinnen heeft gezet. Brussel mikt op 80 miljoen doses, met de mogelijkheid om op te schalen naar 160 miljoen doses. Als het EMA uiteindelijk positief oordeelt over het vaccin, kan de Europese Commissie een vergunning verlenen.

Eerder kondigde het EMA al snelle beoordelingsprocedures aan voor het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford en voor het vaccin van Pfizer en BioNTech.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl