NOS Nieuws

Opnieuw storing bij GGD's, geen accuraat cijfer nieuwe coronabesmettingen

Het aantal positieve tests is vandaag opnieuw vertekend door een storing in de GGD-systemen. Het is de derde keer in een maand tijd dat een storing daarvoor zorgt. Het RIVM meldt 4628 nieuwe positieve tests, maar het zijn er waarschijnlijk ongeveer duizend meer.

De storing zat in een beveiligde verbinding die positieve testuitslagen tussen twee computersystemen transporteert. Die verbinding viel gisteren uit, waarop de back-up-verbinding bleek te haperen. De achterstand die daardoor ontstond, konden de GGD's niet meer inhalen.

Gisteren werden 4317 positieve tests gemeld. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests. Na een storing kan het aantal tests echter een of meer dagen hoger liggen, omdat de achtergebleven tests later alsnog worden gemeld.

Naast de drie GGD-storingen kampte het RIVM afgelopen maand ook met twee storingen bij het verwerken van positieve tests, maar die leidden tot minder grote verschillen.

192 opnames op verpleegafdelingen, 27 erbij op de IC

De ziekenhuiscijfers zijn wel volledig. Er zijn 192 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 64 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 27 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 11 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2087 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2146), van wie 559 op de IC (gisteren: 576). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

84 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn 84 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 88 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 69 doden per dag, tegen 76 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Het aantal doden hangt sterk samen met het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 664 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 662. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl