NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

GGD komt met coronatestbussen • Frankrijk en Rusland melden besmettingsrecord

Liveblog gesloten
 • Curaçao versoepelt avondklok

  Op Curaçao wordt de avondklok versoepeld. Op 14 september werd een avondklok ingesteld tussen 23.00 en 05.00 uur om de stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Dat wordt nu ingekort tot een verbod om op straat te zijn tussen middernacht en 04.30 uur 's ochtends.

  Volgens minister-president Eugene Rhuggenaath wordt zo langzaam weer teruggegaan naar het normale leven op het eiland. De versoepeling is volgens de minister-president vooral prettig voor restaurants, die nu de deuren een uur langer mogen openhouden.

  Op het eiland zijn nog steeds relatief weinig coronabesmettingen. Er zijn momenteel 268 mensen besmet met het virus, van wie er zeven zijn opgenomen in het ziekenhuis. Op een bevolking van meer dan 150.000 mensen zijn twee mensen overleden aan de gevolgen van covid-19.

 • 'Grote winkelketens moeten zorgen voor naleving coronaregels'

  Ceo's van grote winkelketens moeten het voortouw nemen in de naleving van de coronaregels in winkelgebieden. Dat hebben ze afgesproken met minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken, omdat er nog veel verschillen zijn in de aanpak van winkels.

  Verder is afgesproken dat winkelmedewerkers hulp krijgen van handhavers bij het aanspreken van klanten die zich niet aan de anderhalvemetermaatregel houden. Hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk.

  Het kabinet, werkgevers en vakbonden roepen daarnaast nogmaals iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken. Ze gaan de knelpunten in kaart brengen, "zodat effectiever kan worden ingegrepen". De vakbonden gaan verder meldingen die over bedrijven binnenkomen, actief doorgeven.

 • GGD komt met tien coronatestbussen

  In Nederland gaan tien coronatestbussen rijden, meldt de GGD. Ze worden ingezet op plekken waar er een tekort is aan testcapaciteit, bijvoorbeeld na een lokale uitbraak.

  Het gaat om vijf omgebouwde stadsbussen en vijf omgebouwde bestelbussen. De voertuigen zijn omgebouwd tot verplaatsbare testlocaties. "Met de nieuwe mobiele testunits kan er overal in Nederland binnen een paar uur een tijdelijke testlocatie draaien", staat in het persbericht.

  Er wordt landelijk een "flexibele schil" van medewerkers ingezet, van bemonsteraars tot beveiligers en verkeersregelaars. GGD's kunnen via een speciaal telefoonnummer de testbussen bestellen. Iedereen die een test wil laten afnemen moet zich melden via coronatest.nl of bellen met 08001202.

 • Frankrijk en Rusland melden nieuw dagrecord besmettingen

  In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 60.486 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er ongeveer 2000 meer dan het recordaantal van gisteren. Ook in Rusland werden nooit eerder zo veel positieve testen gemeld als afgelopen dag, namelijk 20.582.

  Het aantal overleden coronapatiënten steeg in Frankrijk met 828. Van hen zijn 398 mensen omgekomen in ziekenhuizen, ook werden 430 doden in verpleeghuizen gemeld over een periode van meerdere dagen.

  In Rusland zijn 378 nieuwe sterfgevallen gemeld. In totaal zijn er volgens de officiële cijfers bijna 30.000 coronapatiënten overleden.

  In Moskou worden elke dag zo'n 1400 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, zegt de locoburgemeester tegen Reuters. Volgens haar is zo'n 70 procent van de totale beddencapaciteit van de covid-19-afdelingen in gebruik. In Moskou werden vandaag 6253 nieuwe besmettingen gemeld.

 • Zorgsector negeert minister en vraagt voor iedereen een zorgbonus aan

  Zorginstellingen blijken de veelbesproken zorgbonus massaal voor al hun personeel te hebben aangevraagd. Een flink aantal instellingen heeft het geld al op de rekening staan, zo blijkt uit een rondgang van de NOS. Ze kregen bovendien het hele aangevraagde bedrag.

  De bedoeling was dat alleen zorgpersoneel dat "uitzonderlijke prestaties" heeft geleverd in de strijd tegen corona de zorgbonus van in totaal 1500 euro netto zou ontvangen. Instellingen protesteerden daartegen. De kern van hun verweer was: we hebben het met zijn allen gedaan, dus iedereen verdient die bonus, ook de schoonmaak en de administratie.

 • Italiaanse bondscoach Mancini test positief op corona

  De Italiaanse bondscoach Roberto Mancini is positief getest op het coronavirus. Hij heeft geen symptomen, maar gaat volgens de richtlijnen in thuisisolatie in zijn huis in Rome.

  Italië neemt het aanstaande woensdag in een oefenwedstrijd in Florence op tegen Estland in groep 1 van de Nations League, de groep met Oranje. Assistent Alberico Evani neemt in ieder geval tegen Estland de honneurs van Mancini waar.

 • Grapperhaus: ik trakteer als deze jongeren niet meer feesten

  NOS Stories interviewde onlangs een aantal jongeren op een illegaal feest. "Je bent maar een keer puber", zegt een van de aanwezigen. "Eigenlijk kan dit niet", zegt een meisje schuldbewust. "Als iemand hier corona heeft, hebben zoveel mensen het. Die verspreiden het dan ook weer."

  In een reactie op de beelden van het illegale feest deed minister Grapperhaus een belofte. Als deze groep jongeren niet meer feest tot de coronacrisis voorbij is, "kom ik op hun eerstvolgende feestje na corona uit eigen zak iedereen een eerste drankje geven. Maar dan moeten ze zich eraan houden."

 • Ook Utrecht geeft boa's 'coronabonus'

  Net als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag geeft ook Utrecht boa's en toezichthouders een bonus van 300 euro. De gemeente vindt dat de handhavers daar recht op hebben vanwege de hoge werkdruk tijdens de coronacrisis, schrijft RTV Utrecht.

  Minister Grapperhaus zei woensdag dat alle politiemensen eenmalig een uitkering van 300 euro krijgen als beloning voor het harde werken. Boa-vakbonden waren boos dat alleen agenten en niet boa's in aanmerking kwamen voor de landelijke 'coronabonus'. De vier grote steden hebben besloten de handhavers die uitkering te geven.

 • Italië meldt nieuw dagrecord besmettingen

  In Italië zijn de afgelopen 24 uur 37.809 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er ruim 3000 meer dan het recordaantal van gisteren.

  Het dodental is opgelopen met 446, een meer dan gisteren. In totaal zijn sinds het uitbreken van de pandemie ruim 40.000 coronapatiënten in Italië overleden.

  Net als in de eerste golf is de noordelijke regio Lombardije het zwaarst getroffen. Daar werden 9934 positieve testen gemeld de afgelopen dag, tegenover 8822 de dag ervoor.

 • Taakstaf en boete voor voorman actiegroep Nederland in Opstand

  De voorman van actiegroep Nederland in Opstand is veroordeeld wegens opruiing en bedreiging van Jan van Zanen, toen die burgemeester van Utrecht was. Het OM meldt dat de man 120 uur taakstraf krijgt en een boete van 390 euro.

  "Hij riep op tot en nam deel aan een betoging die door de burgemeester verboden was", schrijft het OM. De lokale autoriteiten hadden signalen gekregen dat de demonstratie van 4 juli in Utrecht tegen de coronamaatregelen zou uitlopen op geweld. De voorman negeerde het verbod op de betoging.

  "Door zijn bedreiging 'een baksteen in de nek van Van Zanen' onder zijn volgers te verspreiden, heeft hij hen opgeruid tot gewelddadig gedrag jegens het openbaar gezag." Het OM had behalve de boete en taakstraf ook een voorwaardelijke celstraf geëist. De politierechter ging niet mee in die laatste eis.

 • NZa: inmiddels bijna miljoen gemiste zorgverwijzingen

  Sinds het begin van de coronacrisis zijn er fors minder verwijzingen van de huisarts naar ziekenhuizen of klinieken gedaan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert in een rapport dat het inmiddels gaat om 990.000 verwijzingen minder.

  Afgelopen week lag het aantal verwijzingen op 73 procent van het verwachte niveau zonder de coronacrisis. Dit percentage is volgens de NZa vergelijkbaar met de afgelopen twee weken.

  Dat huisartsen minder doorverwijzen, betekent volgens de NZa niet dat al deze mensen de zorg missen die ze nodig hebben. Een deel van deze zorg zal niet ingehaald worden, bijvoorbeeld omdat klachten vanzelf over gaan.

  NZa
 • NS gaat opnieuw met minder treinen rijden

  De Nederlandse Spoorwegen zet vanaf maandag minder treinen in. Welke treindiensten precies geschrapt worden, is nog niet duidelijk. Maar de NS zegt dat op elk traject minimaal twee keer per uur een trein blijft rijden.

  De spoorvervoerder heeft sinds de strengere coronamaatregelen veel minder reizigers en daarom zijn er volgens de NS minder treinen nodig. De treinenloop wordt in fases afgebouwd: de meeste wijzigingen gaan in de tweede helft van deze maand in.

  Het spoorbedrijf zegt straks nog op ongeveer 90 procent van de capaciteit te rijden. Volgens de NS is dat "ruim voldoende nu de reizigersaantallen zijn gedaald". Afgelopen weken reed de spoorvervoerder 97 procent van de normale dienstregeling, omdat een aantal spits- en nachttreinen al eerder geschrapt werd.

  Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland is het aantal reizigers in het openbaar vervoer drastisch gedaald. Tijdens de eerste golf dit voorjaar maakte op bepaalde dagen nog maar 10 procent van het normale aantal reizigers gebruik van het ov. In de maanden die volgden, groeide dat tot ongeveer 60 procent. Maar afgelopen weken daalde het weer naar ongeveer 30 à 40 procent van het aantal reizigers in dezelfde periode vorig jaar.

 • Nog geen avondklok in regio's met veel corona, dinsdag meer duidelijkheid

  Het kabinet gaat dit weekend nog geen avondklok afkondigen voor regio's waar het aantal coronabesmettingen hoog blijft. "We zijn echt nog niet zo ver", zei minister Grapperhaus na afloop van de ministerraad. Minister De Jonge benadrukte dat de maatregel nog niet van tafel is, en dat hij er dinsdag meer over hoopt te kunnen zeggen.

  Grapperhaus zei dat een avondklok, waarbij mensen tussen 22.00 en 04.00 uur binnen moeten blijven, vandaag even ter sprake is gekomen bij de verantwoordelijke ministers. Maar mensen in regio's als Rotterdam Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Twente hoeven zich volgens hem nog even geen zorgen te maken.

 • Ook bonus voor Rotterdamse boa's

  Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de gemeente Rotterdam krijgen een bonus van 300 euro netto. Net als de gemeenten Amsterdam en Den Haag geeft Rotterdam hun dit bedrag voor hun inzet tijdens de coronacrisis.

  Woensdag werd bekend dat alle politiemensen eenmalig een uitkering van 300 euro krijgen van het kabinet. Tot onvrede van de boa-vakbonden kwamen handhavers niet in aanmerking voor de bonus, waarop meerdere gemeenten besloten zelf de portemonnee te trekken.

 • RIVM: 7272 nieuwe besmettingen, 288 meer dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7272 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 288 meer dan gisteren werden gemeld. Het is voor het eerst in een week dat het aantal nieuwe besmettingen stijgt in plaats van daalt.

  180 opnames op verpleegafdelingen, 33 erbij op de IC

  Er zijn 180 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn 81 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  Op de intensive care werden 33 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 2 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  In totaal liggen er nu 2445 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2512), van wie 603 op de IC (gisteren: 607). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

  118 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM zijn 118 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 87 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 78 doden per dag, tegen 54 doden per dag een week eerder.

  De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 533. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 308 en 218.