NOS Nieuws

Jongeren op illegaal feest: 'Op school zitten we ook met 1600 man'

  • Koen Koopman en Nisrine Sahla

    redacteuren NOS Stories

  • Koen Koopman en Nisrine Sahla

    redacteuren NOS Stories

Van Limburg tot Groningen, bijna ieder weekend is het op meerdere plekken raak: illegale feesten. Tientallen tot honderden jongeren komen samen in bossen, natuurgebieden, keten of schuren om tijdens corona toch een feestje mee te pakken.

Het kabinet is er klaar mee en wil strengere handhaving. Vorige week nog werd de Mobiele Eenheid ingezet op een feest in Limburg. "Op een gegeven moment wordt het echt niet meer leuk. Dan ga je op zo'n feest gewoon veertig mensen meenemen en die zitten dan echt even vast", zegt minister Grapperhaus van Justitie tegen NOS Stories.

Maar wie zijn de jongeren op die feesten én waarom staan ze ondanks corona toch met tientallen tegelijk te dansen in bossen, keten en schuren?

NOS Stories filmde vorig weekend bij een illegaal feest in de duinen dat uiteindelijk werd beëindigd door de politie. "Je bent maar één keer puber. Dus je moet gewoon denken: 'Fuck it en ik doe het gewoon!'"

Meer dan 6000 jongeren vulden een enquête, verspreid via Instagram, over illegale feesten in. Iets minder dan de helft zegt daarin weleens naar zo'n feest te zijn geweest. Vaak gaat het dan om kleinere feestjes in keten, schuren of bij mensen thuis, waar tussen de tien en vijftig mensen samenkomen.

Als iemand hier corona heeft, hebben zoveel mensen het.

Jongere op een illegaal feest

Een veelgehoord argument is dat jongeren feestjes missen. Helemaal nu de horeca dichtzit en een zomer vol festivals aan hun neus voorbij ging. "Als tiener moet je gewoon kunnen feesten", vertelt iemand op het illegale feest in de duinen.

Een andere tiener voelt zich toch schuldig. "Als iemand hier corona heeft, hebben zoveel mensen het. Die verspreiden het dan ook weer. Eigenlijk kan dit niet."

De jongeren geven in de enquête aan dat ze de coronaregels moeilijk te begrijpen vinden. "Waarom zou je wel met 1600 man op een school mogen zitten en niet buiten, in de frisse lucht, met dezelfde mensen een feestje mogen hebben?", vraagt een bezoeker van het illegale feest zich af.

Minister Grapperhaus van Justitie is het daar niet mee eens. "Op school zit je stil in de klas, heb je mondkapjes en hygiëneregels. Je gelooft het niet, maar ik ben in mijn leven toch ook wel op feesten geweest. En daar ga je niet stil op bankjes zitten."

Gratis drankje van Grapperhaus

Grapperhaus snapt dat jongeren feestjes missen, maar roept op om nog even vol te houden. "Ik wil er ook zo snel mogelijk vanaf. Ik hoop dat zij dat ook willen."

De minister refereert aan de oliecrisis van 1973, toen je op zondagen niet de weg op mocht. "Toen wilde ik ook met de brommer naar mijn meisje, daar baalde ik ook van dat het niet kon. Maar als je niet meedoet, duurt het alleen maar langer. Dus doe het gewoon even niet. "

In een reactie op de beelden van NOS Stories op het illegale feest, doet de minister wel een belofte. "Als de jongeren op dit feest zich eraan houden, kom ik op het eerstvolgende feestje na corona uit eigen zak een eerste drankje geven. Maar dan moeten ze zich eraan houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl