liveblog
NOS NieuwsAangepast

Risiconiveau in Zeeland stijgt naar 'ernstig' • Dodental Italië boven 40.000

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Recordaantal besmettingen in Frankrijk, Italië en Griekenland.
  • Hoger risiconiveau in Zeeland en Noord-Oost Gelderland.
  • Weer minder nieuwe besmettingen, iets minder coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen.
  • De nieuwe ramingen van de Europese Commissie zijn pessimistischer voor de lange termijn.
liveblog gesloten

Politie: stel tijdelijk vuurwerkverbod in

Na de burgemeesters roept ook de Nationale Politie op om dit jaar een totaalverbod in te stellen op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Dat wil de politie om hulpverleners te ontlasten, die vanwege corona al onder flinke druk staan.

Vuurwerk zorgt er jaarlijks voor dat de eerste hulp overbelast raakt, zegt de politie. Hulpverleners worden tijdens de jaarwisseling regelmatig bekogeld met vuurwerk en de politie is bang dat agenten die daardoor gewond raken niet terechtkunnen bij de eerste hulp voor behandeling. Ook denkt de politie dat er makkelijker te handhaven valt als het afsteken van al het vuurwerk dit jaar verboden wordt.

Amsterdam en Rotterdam vangen daklozen op

Op verzoek van het kabinet vangt Amsterdam op verschillende locaties dak- en thuislozen op, vanwege de verscherping van coronamaatregelen. Volgens Het Parool gaat het om 270 opvangplekken in hostels. De noodopvang gaat morgen in en geldt in ieder geval tot 19 november, maar die periode wordt mogelijk verlengd.

In Rotterdam is sinds vandaag de Maassilo geopend voor dak- en thuislozen, meldt RTV Rijnmond. Daar is plek voor honderd personen. De gemeente verwachtte dat vandaag de eerste vijftig mensen zouden aankomen in de opvang. De locatie blijft tot en met maart open. Volgens de gemeente was een extra locatie nodig omdat het anders lastig is om 1,5 meter afstand te bewaren.

Sneltests voor zorgpersoneel en agenten

Zorgpersoneel, politieagenten, scholen en kinderopvang kunnen over een paar weken op hun werk gebruikmaken van sneltests. Binnen 30 minuten is dan duidelijk of iemand besmet is met het coronavirus.

De test kan ervoor zorgen dat de sectoren minder te maken krijgen met verzuim van personeel dat moet wachten op de uitslag van een PCR-test. Die neemt meer tijd in beslag. Weliswaar is de sneltest minder precies dan de PCR-test, maar volgens het OMT wegen de voordelen op tegen de nadelen.

Recordaantal nieuwe besmettingen in Frankrijk: bijna 60.000

De afgelopen dag zijn er in Frankrijk 58.046 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een fikse stijging ten opzichte van gisteren, toen er al ruim 40.000 besmettingen werden geconstateerd. Vorige week stelde het land een lockdown in, in de hoop daarmee het aantal besmettingen terug te dringen.

De Franse minister van Volksgezondheid heeft gezegd dat de tweede golf de eerste kan overtreffen als het aantal besmettingen blijft stijgen. Er liggen nu meer dan 4000 mensen op Franse intensivecare-afdelingen. Dat zouden er met het huidige aantal besmettingen 7000 kunnen worden, vreest de minister. 80 procent van de IC-bedden is bezet.

In Parijs ligt 92 procent van de ziekenhuisbedden vol. In de regio werden vandaag boven op de tweede nationale lockdown ook nog eens extra maatregelen aangekondigd. Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen er geen maaltijden of alcohol meer thuisbezorgd worden. Volgens de burgemeester is er 's avonds te veel contact tussen klanten en maaltijdbezorgers.

Denemarken scherpt maatregelen in noorden aan

In het noorden van Denemarken worden de coronamaatregelen flink aangescherpt. Het openbaar vervoer wordt stilgelegd, bars en restaurants sluiten en scholen zullen dichtgaan voor de meeste leerlingen. De maatregelen zijn volgens premier Frederiksen nodig omdat er via nertsen minstens twaalf mensen besmet zijn geraakt met een gemuteerde variant van het coronavirus.

Gisteren werd al besloten om alle nertsen in Denemarken, bijna 17 miljoen, preventief te ruimen. De Denen zijn bang dat het virus via de nertsen zo muteert, dat het minder vatbaar is voor een eventueel vaccin. De Denen zijn de grootse producent van nertsenbont ter wereld. 40 procent van de nertsenpelsen is afkomstig uit Denemarken.

Lege kooien op een geruimde Deense nertsenboerderij

Weer dagrecord Italië, totaal aantal doden boven de 40.000

In Italië is opnieuw een recordaantal nieuwe besmettingen geregistreerd. In een dag tijd kwamen er 34.505 gevallen bij, bijna 4000 meer dan een dag eerder. Lombardije is de zwaarst getroffen regio, met bijna 9000 nieuwe coronagevallen.

Er vielen in een dag tijd 445 doden als gevolg van corona. Daarmee komt het totale dodenaantal boven de 40.000 uit. Sinds 2 mei vielen er op een dag niet zo veel doden in Italië. Het land was in de eerste golf een van de Europese landen die het hardst getroffen werden. Vanwege de oplopende besmettingen geldt vanaf morgen een avondklok in Italië.

Ook in Griekenland werd vandaag een recordaantal nieuwe besmettingen geregistreerd: 2917. Vanaf zaterdag geldt in Griekenland opnieuw een landelijke lockdown.

Zeeland en Noord- en Oost-Gelderland schalen risiconiveau op

In twee van de 25 veiligheidsregio's is het risiconiveau verder omhooggegaan vanwege het aantal nieuwe coronabesmettingen. Voor Zeeland geldt dat de situatie niet langer meer 'zorgelijk' is, maar 'ernstig'. In de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland steeg het risiconiveau van 'ernstig' naar 'zeer ernstig'. Dat is het hoogst mogelijke risiconiveau.

Vijf regio's hanteren nu het risiconiveau ernstig. Behalve Zeeland zijn dat Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg-Zuid. Voor de rest van het land geldt 'zeer ernstig'. Als er per week tussen de 150 en 250 nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners worden geconstateerd, is de situatie ernstig. Boven de 250 stijgt het risiconiveau naar zeer ernstig.

Het laagst mogelijke risiconiveau is 'waakzaam'. Dat niveau geldt als er in een week minder dan 50 positieve tests per 100.000 inwoners zijn vastgesteld.

NPO: extra zendtijd voor kunst en cultuur

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) komt met een actieplan om de cultuursector te ondersteunen. Het is de bedoeling dat er op meerdere zenders en platforms zendtijd wordt ingeruimd voor kunst en cultuur. Aan de precieze programmering wordt nog gewerkt.

De financiering van het actieplan komt van de NPO, de aangesloten omroepen en eventueel van fondsen. Ook is voor een bijdrage aangeklopt bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Samen willen we de cultuursector levend houden", zegt een woordvoerder. Volgens de NPO gaat het volledige budget naar de productie en de makers. De NPO hoopt 1 december van start te kunnen met het cultuuractieplan.

Net als veel andere sectoren wordt ook de cultuurbranche zwaar geraakt door de coronacrisis. In theaters, bioscopen en musea konden de afgelopen maanden veel minder mensen terecht dan normaal door de coronamaatregelen en ze zijn sinds gisteren helemaal gesloten vanwege de nog verder aangescherpte maatregelen. Eind augustus zegde het kabinet nog eens 482 miljoen euro extra toe als steun aan de sector.

Zweedse premier in quarantaine, recordaantal nieuwe besmettingen

De Zweedse premier Stefan Löfven is uit voorzorg in quarantaine gegaan. Iemand in zijn omgeving is in contact geweest met een ander die later besmet bleek te zijn met het coronavirus. De premier en zijn vrouw laten zich zo snel mogelijk testen.

Ook heeft Zweden het hoogste aantal nieuwe dagelijkse besmettingen tot nu toe geregistreerd. Er kwamen 4034 nieuwe besmettingen bij. Van alle tests die in de afgelopen week zijn afgenomen was bijna 10 procent positief, tegenover ruim 5 procent een week eerder.

Als gevolg van het groeiende aantal besmettingen neemt ook de ziekenhuisbezetting in het Scandinavische land toe. In het begin van de coronapandemie kreeg het land veel kritiek omdat de coronamaatregelen te mild zouden zijn.

Inmiddels heeft het land iets strengere maatregelen genomen, al zijn die in andere landen nog altijd een stuk strikter. Mensen moeten indien mogelijk thuiswerken, het openbaar vervoer vermijden en in restaurants mogen maximaal acht mensen samen aan tafel zitten.

Weer daling ziekenhuisbezetting 'uitstekend nieuws', zegt Ernst Kuipers

Er kwamen de afgelopen dag weliswaar 280 nieuwe coronapatiënten bij in de ziekenhuizen, maar omdat er meer patiënten ontslagen werden daalde de totale ziekenhuisbezetting. Dat was voor de tweede dag op rij. "Uitstekend nieuws", zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in zijn dagelijkse persconferentie.

Wel waakt hij voor te veel optimisme: "We keken uit naar het bereiken van een plateau, maar er komen per dag nog steeds veel mensen bij in de ziekenhuizen." Hij zei ook dat het nog maanden kan duren voordat de reguliere zorg weer helemaal hervat kan worden.

'Ik ben opgelucht, hier zitten we al een tijd op te wachten'

261 ziekenhuisopnames, 25 meer dan gisteren

Op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis zijn 261 nieuwe coronapatiënten opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 25 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 35 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 15 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2512 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2572), van wie 607 op de IC (gisteren: 612). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

650 minder besmettingen, ook minder doden

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6996 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 650 minder dan gisteren werden gemeld.

Verder zijn er 87 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 106 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 73 doden per dag, tegen 49 doden per dag een week eerder.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 513. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 367 en 281.

Laatste pre-lockdowndrankjes in Londen

In Londen namen ze het er gisteravond nog even van, toen het nog kon. Vanaf vandaag is Engeland voor de tweede keer in lockdown gegaan. Alle niet-essentiële winkels en horecazaken moeten een maand dicht.

Daarom zaten de terrassen nog even vol:

Nog even naar de kroeg voor de lockdown ingaat: 'verdrietig dat pubs sluiten'

Muziekinstrumenten en online-escaperooms populair in coronatijd

Noodgedwongen thuiszitten hoeft niet saai te zijn. Dat merken ze bij muziekwinkels, waar de instrumenten niet aan te slepen zijn. Maar ook bij escaperooms.

"Er zijn mensen die nu hun gitaar weer van zolder pakken en hem laten repareren", zegt Edwin Dietz van het Leidse muziekcafé Guitars and Beans bij Omroep West. "Maar we zien ook een groep mensen die vroeger wel een instrument wilden spelen, maar dat nu pas oppakken. Omdat ze nu tijd hebben." Hij noemt de toeloop "bizar".

Ook bij Keymusic in Den Haag is het druk. Daar vliegen vooral keyboards, piano's en homestudio's (om zelf muziek op te nemen) de deur uit. "Mensen gaan niet weg en willen hun geld besteden. Dat doen ze bij ons, want muziek maken is het leukste dat er is', stelt medewerker Joanny Hitijahubessy.

Misschien nog opvallender is de belangstelling voor escaperooms. Je zou zeggen dat je daarvoor naar een afgesloten ruimte moet - en dan maar proberen te ontsnappen door het volgen van aanwijzingen. Maar dat kan dus ook prima online. "Je merkt toch dat mensen in coronatijd wat leuks willen doen. In groepen of met het gezin", zegt Yolanda del Prado van online-escaperoom De Verloren Herinnering bij RTV Oost.

Volgens haar zijn er inmiddels achttien escaperooms in Nederland die spannende ontsnappingsroutes hebben uitgezet. Gewoon voor thuis, achter de computer. Samen zijn die escaperooms van plan om volgende maand een NK te houden.

'Economie heeft langer nodig om te herstellen van crisis'

Volgens de nieuwe ramingen van de Europese Commissie duurt het herstel van de economie langer dan gedacht. De krimp van dit jaar is weliswaar naar beneden bijgesteld, maar het herstel dat in 2021 en 2022 wordt verwacht, is kleiner.

Voor dit jaar rekent de commissie op een krimp van de EU-landen van 7,4 procent en voor de jaren daarna op een groei van ruim 4 en 3 procent. Voor Nederland wordt er gerekend op een krimp van 5,3 procent en voor 2021 en 2022 op 2,2 en 1,9 procent groei. Dat was in de vorige raming nog een krimp van 6,8 procent en een herstel in 2021 van 4,6 procent.

"Het duurt twee jaar voordat de Europese economie weer in de buurt komt van het niveau van voor corona", zegt Paolo Gentiloni, Eurocommissaris van Economie. Het is een bijzonder onzekere raming, schrijft de Europese Commissie. Zeker met het oog op de recente nieuwe coronagolf is het moeilijk te voorspellen hoezeer de economie de komende weken geraakt wordt.

Weer lockdown voor heel Griekenland

Griekenland gaat weer in lockdown, heeft premier Mitsotakis op een persconferentie bekendgemaakt. Alle niet-essentiële ondernemingen moeten de deuren sluiten. Zaken zoals supermarkten, apotheken en banken mogen wel open blijven.

In tegenstelling tot de lockdown in het voorjaar hoeven de lagere scholen en kinderdagverblijven de deuren niet te sluiten. Leerlingen van middelbare scholen en studenten krijgen onderwijs op afstand. Naar buiten gaan is alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Mensen moeten een bericht naar een overheidssite versturen met de reden waarom ze hun huis verlaten, net als in het voorjaar. Reizen tussen regio's wordt verboden. De lockdown gaat op zaterdag in om 06.00 uur en duurt drie weken.

Volgens Mitsotakis is een volledige lockdown nodig omdat het aantal besmettingen de afgelopen dagen drastisch is toegenomen en de volksgezondheid in gevaar komt. "We zien dat de ziekenhuizen vol raken met covid-19 patienten, zowel in gewone bedden als op intensive care." Vooral in het noorden van Griekenland bestaat de vrees dat patiënten binnenkort moeten worden overgebracht naar ziekenhuizen in de regio Athene.

Vanaf begin deze week waren de regio's Thessaloniki en Serres in het noorden van het land al in lockdown geplaatst, voor de rest van Noord-Griekenland en de regio Athene golden minder strenge regels.

Eventuele avondklok via nog niet eerder gebruikte wet

Als het kabinet in bepaalde regio's een avondklok invoert, gebeurt dat op basis van de 'Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag'. Dinsdag maakte het kabinet bekend dat extra maatregelen worden overwogen voor regio's waar de cijfers over coronabesmetting niet omlaag gaat. Een van de mogelijkheden is het instellen van een avondklok.

Minister Grapperhaus zei gisteren al dat er "in buitengewone omstandigheden" wettelijke bepalingen zijn die een avondklok mogelijk maken. Zijn ministerie zegt nu dus in een toelichting dat het de bedoeling is de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag daarvoor als basis te gebruiken. Het zou de eerste keer zijn dat die wet van stal wordt gehaald. Volgens Justitie en Veiligheid is het plan niet om de noodtoestand uit te roepen, zoals ook zou kunnen.

Nadat de premier een "Koninklijk Besluit" heeft voorbereid om van deze wet gebruik te maken, kan de minister van Justitie en Veiligheid de avondklok uitwerken.

In de Tweede Kamer werden gisteren kritische vragen gesteld over de avondklok. Premier Rutte zei daar toen over dat hij ook niet blij is met het vooruitzicht, maar hij wil de maatregel wel achter de hand houden om het aantal besmettingen te beperken.

Hoofd Servisch-orthodoxe Kerk in ziekenhuis

Patriarch Irinej, hoofd van de Servisch-orthodoxe Kerk in Servië, is besmet met het coronavirus. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Belgrado. Volgens de kerk verkeert de 90-jarige man in goede gezondheid en vertoont hij geen symptomen.

Opmerkelijk is dat Irinej afgelopen zondag bij de uitvaart van de Servisch-orthodoxe bisschop Amfilohije van Montenegro was, in Podgorica. Die overleed vorige week aan de gevolgen van het coronavirus. Duizenden gelovigen kwamen veelal zonder mondkapje op de uitvaart af en afstand houden was onmogelijk. Of de patriarch daar ook besmet is, is onduidelijk.

Noorwegen haalt teugels aan

Inwoners van Noorwegen moeten niet-noodzakelijke reizen vermijden, zegt de Noorse premier Solberg. Ze heeft vanochtend nieuwe maatregelen bekendgemaakt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Verder moeten mensen hun sociale contacten verder beperken en gaan cafés om middernacht dicht.

Vorige week kwam de Noorse regering ook al met maatregelen, maar volgens Solberg is het te riskant om af te wachten of die effect hebben. "We zien nu een forse toename in het aantal mensen dat positief test op het virus. De situatie is zeer ernstig en we hebben geen tijd om te wachten."

Winst Nintendo stijgt enorm

Spelmaker Nintendo heeft in het tweede en derde kwartaal van dit jaar zijn winst meer dan verdrievoudigd. Vanwege de coronacrisis steeg de verkoop van de Switch - Nintendo's spelcomputer - en games die daarop gespeeld kunnen worden, omdat mensen massaal thuis zaten vanwege lockdowns.

De winst in die twee kwartalen bedroeg omgerekend 1,74 miljard euro, tegenover 505 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Vooral Animal Crossing: New Horizons deed het goed, met wereldwijd 26 miljoen verkochte exemplaren.

Eerder bleek al uit onderzoek van adviesbureau Simon-Kucher & Partners dat mensen tijdens de coronacrisis vaker en langer zijn gaan gamen. Het aantal mensen dat meer dan vijf uur per week achter een spelcomputer zit, nam met 14 procent toe. Die stijging is het voornaamst bij twintigers en dertigers. Ook hebben gamers in mei en juni 41 procent meer geld uitgegeven aan spellen.

Flinke files in Londen door nieuwe maatregelen

Het verkeer in Londen stond gisteravond muurvast, omdat duizenden mensen de stad wilden ontvluchten voordat de lockdown inging. De nieuwe coronamaatregelen zijn om middernacht van kracht geworden.

Volgens Engelse media stond er bijna 2000 kilometer aan files in en rond de hoofdstad en stonden automobilisten anderhalf uur vast. Hetzelfde gebeurde in andere steden, zoals Leeds en Newcastle.

De Britse maatregelen duren minstens vier weken. Mensen wordt geadviseerd thuis te blijven en pubs, sportscholen en niet-essentiële winkels moeten sluiten.

ING schrapt wereldwijd duizenden banen

Om de klappen van de coronacrisis op te vangen, schrapt ING wereldwijd 1000 banen. Ook wordt een prestigieus softwareproject stopgezet, wat 140 miljoen euro kost.

Ongeveer 40 procent van de banen die verdwijnen hebben te maken met de ontwikkeling van dat softwareproject. 60 procent van de banen verdwijnt bij de zakentak van ING. Het hoofdkantoor daarvan zit in Nederland en dus zullen er ook in Nederland banen verdwijnen. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. Kantoren in Zuid-Amerika en sommige in Azië worden gesloten. Wereldwijd werken er meer dan 50.000 mensen bij de bank.

ING heeft vanwege de coronacrisis de winst fors zien teruggelopen. In het afgelopen kwartaal daalde die met meer dan 40 procent en bleef er onder aan de streep 788 miljoen euro over.

Zwembaden toch dicht

Ook de zwembaden moeten volgens de nieuwe coronamaatregelen helemaal sluiten. Volgens de zwembadbranche was daar onduidelijkheid over ontstaan, maar de Vereniging Sport en Gemeenten laat weten dat ook zwemlessen van kinderen tot en met 12 jaar niet mogen doorgaan.

Ook voor het diplomazwemmen wordt de komende twee weken geen uitzondering gemaakt. Na die periode wil het kabinet weer terug naar de gedeeltelijke lockdown die de afgelopen weken gold en zou het zwemmen dus weer opgestart mogen worden.

Meer dan 100.000 besmettingen in VS

In de Verenigde Staten zijn op de dag na de presidentsverkiezingen meer dan 100.000 nieuwe coronabesmettingen in 24 uur tijd gemeld. Het is voor het eerst dat de dagelijkse cijfers zo hoog liggen. Verder werd in zeventien staten een recordaantal coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen.

Deskundigen in Amerika vrezen dat de cijfers onverminderd snel zullen blijven oplopen, zeker omdat Thanksgiving (eind deze maand) en Kerstmis voor de deur staan. De kans dat veel families massaal bij elkaar zullen komen en dat het de verspreiding van het virus in de hand werkt, is groot, zegt een hoogleraar epidemiologie van de Boston University tegen The Washington Post. "De komende weken zullen op veel verschillende manieren slecht zijn voor ons en goed voor covid."

Het totale aantal vastgestelde besmettingen in de VS staat volgens de Johns Hopkins University op bijna 9,5 miljoen. Er zijn al zeker 233.000 Amerikanen overleden aan het virus.

Kamer bedingt uitzonderingen op nieuwe coronamaatregelen

De Tweede Kamer heeft gisteravond laat twee moties aangenomen die de nieuwste maatregelen, die gisteren om 22.00 uur zijn ingegaan, op kleine onderdelen versoepelen. De bibliotheken en buurthuizen mogen in uitzonderingsgevallen toch bezoekers ontvangen.

De individuele hulpverlening in buurthuizen blijft bestaan op afspraak. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een afspraak maken voor schuldhulpverlening of andere individuele hulp. De bibliotheken mogen boeken blijven afgeven aan 'het loket' en zij mogen huiswerkbegeleiding blijven aanbieden als daar vooraf afspraken over gemaakt zijn en de groepjes kinderen en jongeren klein blijven.

Verder wordt het voor burgemeesters mogelijk in uitzonderlijke gevallen en onder bijzondere omstandigheden mensen een ontheffing te verlenen voor de regel dat bij uitvaarten maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn. Het is niet de bedoeling dat in elke gemeente uitvaarten met bijvoorbeeld honderd gasten worden georganiseerd, zei premier Rutte. Maar voor bepaalde gevallen wil hij de beslissing aan de burgemeesters laten.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van donderdag 5 november. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.