Veel gelovigen namen van nabij afscheid van bisschop Amfilohije EPA

In Montenegro is de Servisch-orthodoxe bisschop Amfilohije onder grote publieke belangstelling begraven. Hij overleed vrijdag op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van een coronabesmetting. Bij de uitvaart in de hoofdstad Podgorica was het zo druk, dat bijna niemand zich aan de coronaregels hield.

Artsen hadden er bij de autoriteiten op aangedrongen om Amfilohije, geboren als Risto Radovic, niet in een open kist op te baren. Dat gebeurde toch, met als gevolg dat vele gelovigen naar de kist toe kwamen om het lichaam van de bisschop aan te raken of zelfs te kussen. De meesten droegen geen mondmasker en afstand houden was onmogelijk.

Milosevic en Karadzic

Amfilohije was niet alleen een geestelijk leider, maar mengde zich ook decennialang in het politieke debat in Montenegro. Hij stond bekend als pro-Russisch en anti-westers. In de Joegoslavische burgeroorlog in de jaren 90 stelde hij zich op achter de Servische president Milosevic en de Bosnisch-Servische leider Karadzic, die overigens zelf in Montenegro is geboren.

Amfilohije verzette zich fel toen Montenegro zich wilde afscheiden van Servië, tot ergernis van premier Djukanovic, de huidige president. Desondanks stemde de bevolking in 2006 met een krappe meerderheid voor onafhankelijkheid.

'Goddeloos'

Bisschop Amfilohije lag ook overhoop met de Montenegrijns-orthodoxe kerk. Die ontstond in 1993 en werd door de regering erkend, maar niet door de andere orthodox-christelijke kerken. Zo'n 30 procent van de christenen in Montenegro stapte over naar de nieuwe kerk, de rest bleef de Servisch-orthodoxe kerk trouw. Amfilohije noemde de Montenegrijns-orthodoxe kerk goddeloos.

Duizenden namen in Podgorica afscheid van bisschop Amfilohije AFP

Dit jaar verzette de bisschop zich nog tegen de beperkingen voor religieuze bijeenkomsten vanwege de coronacrisis. Hij zat zelfs korte tijd vast omdat hij tegen de regels in een dienst leidde. Hij schaarde zich ook achter protesten tegen de lockdown in Montenegro.

Politiek succes

Bij de verkiezingen in augustus steunde Amfilohije de oppositie tegen de pro-westerse DPS, de partij van Djukanovic. De president verweet de kerk kwade bedoelingen te hebben. Dit keer had de politieke campagne succes: de oppositie won en kan de nieuwe regering vormen.

Begin oktober werd de bisschop met coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis. Hij overleed vrijdag door complicaties bij een longontsteking. Aankomend premier Zdravko Krivokapic reageerde bedroefd en noemde Amfilohije "een van de grootsten van ons in deze eeuw".

STER reclame