Oppositieleider Krivokapic bij zijn toespraak na de verkiezingen AFP

In Montenegro heeft de pro-Russische en pro-Servische oppositie de overwinning bij de parlementsverkiezingen opgeëist. Als het de oppositiegroepen lukt om een regering te vormen zou dat het einde betekenen van een periode van 30 jaar waarin de pro-westerse partij DPS aan de macht was.

Na het sluiten van de stembureaus ontstond een nek-aan-nekrace tussen beide blokken in het balkanland. Met bijna alle stemmen geteld staat de socialistische DPS op 35 procent van de stemmen en het oppositieblok 'Voor de Toekomst van Montenegro' op 33 procent. Maar omdat de oppositiepartijen waarschijnlijk makkelijker een coalitie kunnen sluiten met andere fracties, lijkt de kans groot dat zij aan de macht komen.

"Het regime is gevallen", zei oppositieleider Zdravko Krivokapic nadat de eerste resultaten naar buiten waren gekomen. "Montenegrijnen, vrijheid is gekomen!"

Orthodoxe kerk

Voor een meerderheid in het parlement zijn 41 van de 81 zetels nodig. President Milo Djukanovic vreest dat zijn DPS waarschijnlijk net tekort komt. "We wachten de officiële uitslag af om te zien welk blok de beslissende 41e zetel krijgt." Hij zegt de uitkomst "onvoorwaardelijk" te respecteren.

Een belangrijk verkiezingsthema was een controversiële wet van DPS, waardoor religieuze organisaties hun kerken, kloosters en landgoederen dreigden kwijt te raken. De orthodoxe kerk en oppositieleider Krivokapic zijn fel tegen deze wet.

STER reclame