liveblog
NOS NieuwsAangepast

Pretparken mogen geen eten en drinken meer verkopen • Wit-Rusland sluit grenzen

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Meer dan 10.000 nieuwe besmettingen, maar beeld is wat vertekend
  • De Duitse bondkanselier Merkel waarschuwt voor vier zware maanden.
  • Al bijna een week wordt tot 50 procent van de coronatests in Amsterdam niet gebruikt.
  • De app CoronaMelder zorgt voor 10.000 meldingen per dag, die soms onterecht zijn.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dat was het coronablog voor vandaag. Morgen gaan we verder in een nieuw blog. Fijne nacht!

'EU-landen helpen elkaar, maar regie blijft in de lidstaten'

De Europese leiders hebben afgesproken om elkaar te helpen bij de bestrijding van het coronavirus. "Maar de regie blijft in de lidstaten", aldus premier Rutte na afloop van de top die per videoverbinding werd gehouden. "Het is hetzelfde virus, maar de omstandigheden verschillen van land tot land, zodat het logisch is dat de lidstaten hun eigen beleid bepalen."

Volgens de Nederlandse premier is de tweede golf die momenteel door de EU rolt bijna overal even heftig, maar zijn er verschillen in enkele maatregelen. "Het merendeel van de maatregelen is vergelijkbaar. Nederland werd als een van de eerste geconfronteerd met een opleving van het virus en daarom hebben we redelijk heftig ingegrepen."

Niet stevig genoeg ingegrepen

De leiders bespraken ook of ze wel adequaat op de crisis hebben gereageerd, waarbij de Duitse bondskanselier Merkel liet weten dat ze misschien eerder hadden moeten ingrijpen. Volgens premier Rutte is vooral het probleem geweest dat er niet stevig genoeg is ingegrepen. "Niet de timing, maar de zwaarte was het probleem, daar hebben we van geleerd."

De volgende EU-top over corona wordt waarschijnlijk over twee weken gehouden. De leiders hebben afgesproken om elkaar op de hoogte te houden. Verder willen ze op het gebied van quarantaine, testbeleid en kleurcodes nog meer gegevens uitwisselen. Merkel en ook de Oostenrijkse bondskanselier Kurz brachten naar voren dat de komende weken de grenzen open moeten blijven.

Rutte benadrukte dat hij niet meer Europa wil op dit terrein. "Maar ik ben heel tevreden dat de Europese Commissie geld uittrekt voor de vaccins en de aankoop van sneltests. Maar verder moet het bij elkaar helpen blijven, zoals wij Tsjechië helpen en Duitsland ons als we een tekort aan IC-bedden hebben."

Drukte in Franse winkels voor het ingaan van de lockdown

In de Franse winkels was het druk vanavond. In het land gaat om middernacht een nieuwe lockdown in en veel Fransen wilden nog snel de laatste inkopen doen. Populaire boodschappen waren toiletpapier en pasta, net zoals printerinkt en elektronica om thuis te kunnen werken.

Onder de nieuwe lockdown moet iedereen in principe thuisblijven. De Franse bevolking mag alleen het huis verlaten voor essentiële zaken als boodschappen doen, doktersbezoeken en werk als ze niet thuis kunnen werken. Ook mogen ze iedere dag een uurtje sporten dicht bij huis. Voor ieder uitje moeten ze een formulier invullen en meenemen. Als ze dat bij een controle niet hebben of niet goed hebben ingevuld, staat daar een boete op van 135 euro.

Ook op de wegen rond Parijs is het een paar uur voor de lockdown nog erg druk.

Zlatan Ibrahimovic in Italiaanse coronacampagne

De Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimovic, die onlangs zelf besmet raakte met het coronavirus, doet mee aan een informatiecampagne over corona van de Italiaanse overheid.

Eind september schreef de voetballer op Twitter: "Covid heeft het lef mij uit te dagen. Slecht idee." 15 dagen later stond hij weer op het voetbalveld. In de campagne borduurt hij daarop voort.

"Het virus heeft me uitgedaagd en ik heb gewonnen. Maar u bent Zlatan niet", zegt de spits in een video waarin hij de kijkers oproept hun verstand te gebruiken en zich aan de regels te houden. "Houd afstand en draag altijd een gezichtsmasker. Wij zullen winnen."

Belgische ziekenhuizen sturen noodkreet

Ziekenhuizen in België slaken een gezamenlijke noodkreet. "De situatie in de Belgische ziekenhuizen is kritiek, het zorgpersoneel loopt op zijn tandvlees en de verspreiding van het virus toont voorlopig geen enkele vertraging", schrijven ze in een persbericht. Ze waarschuwen dat de maximumcapaciteit van de intensieve zorg over zeven tot tien dagen overschreden zal zijn en "dan zullen we verplicht worden keuzes te maken. De ene patiënt zal dan betere zorg krijgen dan de andere. Er zal geen ander alternatief zijn."

De ziekenhuizen vragen de politiek per direct maatregelen te nemen. "De versterking van de lockdownmaatregelen is niet langer een mogelijke optie, het is de énige optie. Het is de enige manier om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te beperken, als we daarvoor nog de tijd hebben." Morgen komt het Overlegcomité dat over de coronamaatregelen beslist weer bijeen.

Volgens de jongste cijfers liggen er 5924 covid-19-patiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie bijna 1000 op de intensive care. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 593 coronapatiënten opgenomen.

GGD: fouten bij coronacijfers zijn geen structureel probleem

De afgelopen anderhalve week ging er van alles mis met de rapportage van de corona-besmettingscijfers. Zo was op vier van de afgelopen zeven dagen het beeld vertekend. Dat kwam door fouten waardoor het aantal gemelde tests te laag was, en door de inhaalslag de dag daarop, wanneer de achterstallige besmettingen werden gemeld. En dan was er vorige week nog een probleem bij een aantal GGD's, waardoor besmettingen later binnenkwamen. Desondanks is er geen structureel probleem bij de registratie van de besmettingen, bezweert de GGD.

De verwarring komt op een onhandig moment, juist nu iedereen de cijfers in de gaten houdt in de hoop op verbetering. Ook in het kabinet zorgden de problemen voor frustratie, zegt politiek verslaggever Lars Geerts. "Er werd wel met de ogen gerold. Maar voor de politieke besluitvorming wordt gekeken naar de weekcijfers."

Beelden van bezoek koning aan Haags ziekenhuis

Koning bezoekt Haags ziekenhuis

Geen plenaire vergaderingen in het Europees Parlement in november

Het Europees Parlement vergadert voorlopig niet plenair. Ook bij vergaderingen van commissies zijn politici niet welkom, ze mogen alleen op afstand meedoen via een videoverbinding. In de zaal zullen alleen de voorzitter van de vergadering en een medewerker aanwezig zijn.

Dat heeft voorzitter Sassoli van het parlement besloten nadat er steeds meer vragen waren gekomen over de veiligheid. De politici die niet in België wonen moeten na aankomst in Brussel formeel eerst in quarantaine voordat ze kunnen meedoen aan de vergaderingen. Nu de besmettingscijfers in Brussel verder oplopen, heeft Sassoli besloten om de hele maand november niet fysiek te vergaderen.

Inklokken via speciaal systeem

Medewerkers mogen nog wel in het parlement komen, maar niet te veel. Via een speciaal systeem moeten ze nu inklokken en als er te veel mensen van hun fractie al in het gebouw zijn, wordt de toegang geweigerd.

De zogenoemde trilogen, het overleg tussen leden van het Europees Parlement en de Europese Raad van ministers over wetsvoorstellen, gaan nog wel door, maar in afgeslankte vorm. Er mogen minder mensen aan deelnemen dan voorheen.

Politici die aan commissievergaderingen meedoen, kunnen dat vanuit huis doen. Voor de grote plenaire vergadering heeft het Europees Parlement in elk land een speciale plek ingericht met een stabiele videoverbinding. In Nederland is dat het gebouw van het Europees Parlement aan de Korte Vijverberg in Den Haag.

Pretparken en dierentuinen mogen geen eten en drinken meer verkopen

In pretparken en dierentuinen in Nederland mag geen eten en drinken meer worden verkocht. De restaurants waren daar al langer gesloten, maar ook in souvenirwinkels en op andere locaties mag nu geen drank en voedsel meer verkocht worden. Dat heeft het Veiligheidsberaad besloten.

Casino's, bioscopen en speelhallen moesten eerder al alle horeca-activiteiten stopzetten en om de regels in het hele land gelijk te trekken geldt deze maatregel nu dus ook voor afhaallocaties in pretparken en dierentuinen. De maatregel is per direct ingegaan.

En in Frankrijk moet Disneyland Parijs vanwege de gisteravond aangekondigde strengere maatregelen opnieuw zijn deuren sluiten. Het pretpark is vandaag voor het laatst open. Tijdens de eerste coronagolf bleef Disneyland Parijs ruim drie maanden gesloten.

Wit-Rusland sluit grenzen met aantal buurlanden

Wit-Rusland gaat vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in de buurlanden tien dagen in zelfisolatie en heeft de grenzen gesloten met Litouwen, Letland, Polen en Oekraïne. Alleen vrachtverkeer en diplomatiek verkeer mag de grenzen nog passeren, al het andere verkeer wordt tegengehouden.

Het land is nog wel bereikbaar via de lucht. Ook de grens met Rusland blijft voor zover bekend open.

Verpleegkundigen vrezen zorginfarct en willen strengere coronamaatregelen

Verpleegkundigen en verzorgenden willen dat het kabinet nu ingrijpt om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hun beroepsorganisatie V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland) heeft een brandbrief met die strekking naar premier Rutte en de ministers van VWS gestuurd. Het water staat de 350.000 verpleegkundigen volgens V&VN aan de lippen. "Onze achterban roept om ingrijpen", staat in de brief.

"We stevenen af op een zorginfarct: een situatie waarin zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoende kwaliteit kan worden geleverd. Hoe langer u wacht met het treffen van adequate maatregelen, hoe groter het infarct zal zijn en hoe dieper de effecten op de lange termijn", aldus de brandbrief.

Lees meer in onderstaand artikel:

ECB neemt geen extra maatregelen

Hoewel de economie in de eurolanden nog zeker niet draait als gewenst, neemt de Europese Centrale Bank geen extra maatregelen om de economie aan te zwengelen. Wel hint de ECB op verdere ingrepen in december.

Met verder oplopende besmettingsaantallen en lockdownmaatregelen in veel landen zijn de vooruitzichten niet heel rooskleurig. De laatste cijfers wijzen erop dat we zware laatste maanden van het jaar tegemoetgaan, aldus Lagarde. Om in ECB-termen te spreken: "De risico's zijn neerwaarts gekanteld."

Lees meer in onderstaand artikel:

Kuipers: als ontwikkeling doorzet van deze twee dagen is dat fantastisch

De ontwikkeling in de coronacijfers van de afgelopen twee dagen is gunstig. Dat zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Dit zijn twee dagen met minder stijging. Als deze ontwikkeling doorzet, is dat fantastisch."

Ziekenhuizen hebben volgens Kuipers nu wat ademruimte gekregen. "Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te blijven spreiden."

Het is wel nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over deze stabilisatie van twee dagen, zegt hij. "Maar met deze ontwikkelingen kopen we even tijd."

'Wel een stabilisatie maar geen daling'

Rapport: er komen meer pandemieën, we moeten focussen op preventie

In de toekomst zullen er meer pandemieën komen, die zich sneller verspreiden, meer schade toebrengen aan de wereldeconomie en meer mensen doden dan covid-19, tenzij er verandering komt in de wereldwijde aanpak van infectieziekten. Dat staat in een rapport over biodiversiteit en pandemieën van het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES).

Onderzoekers van het IPBES schatten dat er nog eens 1,7 miljoen onontdekte virussen voorkomen bij zoogdieren en vogels, waarvan de helft het vermogen kan hebben om mensen te infecteren.

Focussen op preventie

Volgens IPBES-voorzitter Peter Daszak vergroten dezelfde menselijke activiteiten die klimaatverandering en verlies van biodiversiteit veroorzaken, ook het risico op het ontstaan van pandemieën. "Onze landbouwmethoden, niet-duurzame handel, productie en consumptie verstoren de natuur en vergroten het contact tussen wilde dieren, vee, ziekteverwekkers en mensen. Dat is de weg naar pandemieën."

Hij heeft ook positief nieuws, want er zijn steeds meer mogelijkheden om nieuwe pandemieën te voorkomen als we dat goed aanpakken. "We vertrouwen nog steeds te veel op pogingen om ziektes te beheersen nadat ze zich hebben voorgedaan, maar we zouden ons meer moeten focussen op preventie."

Weer meer dan 10.000 nieuwe besmettingen, maar beeld is wat vertekend

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.280 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2162 meer dan het aantal van gisteren.

Door een storing bij de GGD's gisteren werd een deel van de positieve testen toen niet gemeld. Volgens het RIVM is het aantal van vandaag daardoor hoger.

Bij het RIVM zijn 62 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 54 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 49 doden per dag, tegen 33 doden per dag een week eerder.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 575. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 498 en 428.

44 minder nieuwe ziekenhuisopnames dan gisteren

Er zijn 269 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn 44 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2376), van wie 553 op de IC (gisteren: 545). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Nu live: Ernst Kuipers over situatie in het ziekenhuis

Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding praat de pers bij over de laatste coronacijfers en de ontwikkelingen in de ziekenhuizen. Die livestream zie je hier.

Europarlementariërs boos over inzet Chinese temperatuurcamera's

Politici in het Europees Parlement zijn boos omdat het parlement in de strijd tegen het coronavirus apparatuur gebruikt van het Chinese bedrijf Hikvision. Het bedrijf wordt in verband gebracht met de onderdrukking van de Oeigoeren in China, omdat het bewakingscamera's zou leveren voor interneringskampen.

Het Europarlement gebruikt zogenoemde temperatuurcamera's. Bezoekers, medewerkers en politici moeten even in de camera kijken, waarna wordt vastgesteld of er sprake is van verhoging. Aangezien dat een symptoom kan zijn van corona, mag iedereen die een temperatuur heeft van boven de 37,7 graden het gebouw niet in.

Volgens Bert-Jan Ruissen van de SGP, een van de ondertekenaars van een brandbrief (.pdf) aan parlementsvoorzitter Sassoli, moeten de camera's zo snel mogelijk worden vervangen. "Het bedrijf staat op de zwarte lijst van de VS. Het gebruik van de apparatuur is bovendien in strijd met alle kritische resoluties die we in Europa hebben aangenomen over de onderdrukking van de Oeigoeren."

De brandbrief is verder ondertekend door leden van GroenLinks, Forum voor Democratie, het onafhankelijke lid Dorien Rookmaker en Europarlementariërs uit andere lidstaten.

Meevaller voor PSV: Teze reist alsnog naar Cyprus, Zahavi blijft achter

PSV heeft op het laatste moment van de Cypriotische autoriteiten toestemming gekregen om Jordan Teze aan de selectie toe te voegen voor het Europa League-duel met Omonia Nicosia, waarvoor vanavond om 21.00 uur wordt afgetrapt. Aanvaller Eran Zahavi kreeg uiteindelijk geen permissie om naar Cyprus te vliegen.

Willem-Alexander bezoekt Haags ziekenhuis

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een bezoek gebracht aan het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde. Op de corona- en radiologie-afdelingen sprak hij met artsen, verpleegkundigen en laboranten over de acute behandeling van coronapatiënten.

Het was het eerste optreden van de koning na de ophef over zijn vakantie in Griekenland. Hij brak zijn vakantie na een dag af. "Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", zei Willem-Alexander daar vorige week over.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst kreeg de koning tijdens zijn werkbezoek te horen dat er nu naast de hoge werkdruk op de intensive care ook sprake is van een sterk toegenomen piekbelasting op de klinische corona-afdeling. Dat is anders dan in de eerste golf.

Willem-Alexander in het HMC Westeinde ziekenhuis

Franse leerlingen ouder dan vijf moeten mondkapje op

Kinderen van zes jaar en ouder moeten vanaf maandag in Frankrijk een mondneusmasker op naar school. Het is een van de maatregelen die het land neemt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zei premier Castex vanochtend in het parlement.

Scholen blijven wel gewoon open. De mondkapjesplicht gold al voor leerlingen vanaf 11 jaar, ook op het schoolplein.

Gisteren maakte president Macron in een tv-toespraak meer beperkingen bekend. Vanaf aanstaande vrijdag gaan de cafés en restaurants dicht, evenals niet-essentiële winkels, bijvoorbeeld kledingzaken en kappers. Verplaatsingen tussen regio's zijn niet toegestaan en thuiswerken wordt de norm.

Merkel waarschuwt voor vier zware maanden

De Duitse intensive-careafdelingen dreigen binnen enkele weken overbelast te raken. Daarvoor waarschuwt bondkanselier Angela Merkel in een toespraak in de Bondsdag, een dag nadat Duitsland nieuwe coronamaatregelen aankondigde. Zo gaan cafés, restaurants en culturele gelegenheden dicht en worden sportactiviteiten ingeperkt. Volgens Merkel zit er niets anders op dan een Teil-Lockdown, omdat hygiënemaatregelen alleen onvoldoende zijn om het virus de kop in te drukken.

"Het is een dramatische situatie. We kunnen wachten tot de IC's vol zijn, maar dan zijn we te laat." De bondskanselier erkent dat de nieuwe maatregelen individuele vrijheden beperken en bedrijven schade aanbrengen. Daarom is het goed dat de coronastrategie wordt bekritiseerd, stelt Merkel, maar dat betekent niet dat complottheorieën moeten worden rondgebazuind. Ze noemt populisten die beweren dat het coronavirus ongevaarlijk is "gevaarlijk en onverantwoordelijk".

Merkel zegt dat Duitsland zich moet opmaken voor vier lange, zware wintermaanden, "maar ze zullen op een dag voorbij zijn". Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor een groot vaccinatieprogramma, aldus de bondskanselier.

Bondskanselier Merkel in de Bondsdag

Al 200 dagen geen interne besmetting in Taiwan

Taiwan staat vandaag stil bij een coronamijlpaal. Het Aziatische land heeft al 200 dagen geen mens-op-menstransmissie van het coronavirus gemeld. Wel zijn er enkele gevallen bekend waarbij iemand het virus uit het buitenland heeft meegenomen. In totaal zijn er in het land, waar 23 miljoen mensen wonen, slechts 553 coronabesmettingen en zeven gerelateerde doden bekend.

De gezondheidsautoriteiten stellen dat de lage cijfers aan de succesvolle aanpak, die bestaat uit grootschalig en vroegtijdig testen en het streng monitoren van besmette Taiwanezen. Ook sloot het eiland zeer vroeg de grenzen voor reizigers uit Wuhan, de Chinese stad waar het virus voor het eerst officieel werd vastgesteld.

Tot helft van coronatests in Amsterdam blijft onbenut

Lange tijd bestonden er lange wachttijden voor het afnemen van een coronatest in de regio Amsterdam, maar inmiddels zijn er coronatests in overvloed. De GGD is opgeschaald naar 5800 testen per dag, maar die blijven grotendeels onbenut. Al bijna een week wordt 35 tot 50 procent van de coronatests niet gebruikt. Gisteren werden ruim 3500 testen afgenomen in de regio Amsterdam-Amstelland.

De GGD zegt een forse daling te zien van bezoekers die buiten de regio wonen, omdat ook in de eigen regio is opgeschaald. "Maar ook bij bezoekers uit Amsterdam-Amstelland zien we een daling. De oproep aan iedereen blijft daarom: maak bij milde klachten een afspraak voor een coronatest bij de GGD."

FBI onderzoekt ransomware-aanvallen op zorgstelsel

De FBI waarschuwt dat cybercriminelen via ransomware het Amerikaanse zorgsysteem proberen plat te leggen. De geheime dienst zegt steeds vaker aanvallen op ziekenhuizen en zorgverleners waar te nemen, zoals de diefstal van data en verstoring van interne zorgsystemen. Volgens persbureau AP konden zeker vijf ziekenhuizen de afgelopen week niet bij de eigen gegevens als gevolg van een ransomeware-aanval.

Bij ransomware worden belangrijke bestanden 'gegijzeld', die vervolgens pas worden vrijgegeven na het betalen van losgeld. De FBI roept zorginstellingen daarom op te investeren in betere cybersecurity.

Inspectie: zorgmedewerkers soms aan het werk na positieve coronatest

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bevestigt dat zorgmedewerkers in enkele gevallen doorwerken na een positieve coronatests. Vakbond FNV sloeg deze week alarm nadat het signalen had ontvangen dat zorgverleners gevraagd zijn door te werken. Bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn noemde het "te bizar voor woorden".

Hoofdinspecteur Korrie Louwes noemt het in het NOS Radio 1 Journaal een "duivels dilemma". Zorginstellingen zien zich volgens haar genoodzaakt om besmette medewerkers met milde klachten in te zetten, omdat de continuïteit van de zorg onder druk staat en vervangend personeel niet voorhanden is.

Een besmette collega werkt met persoonlijke beschermingsmiddelen en zoveel mogelijk alleen. Ook gebeurt het alleen op vrijwillige basis. Louwes benadrukt dat de inspectie optreedt als het doorwerken niet op een veilige manier gebeurt. Dat is een enkele keer voorgekomen, aldus de hoofdinspecteur.

Niet eerder zoveel coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen heeft een nieuwe piek bereikt. Op dit moment worden 5924 bedden bezet door coronapatiënten, schrijft Het Laatste Nieuws op basis van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano, hoger dan de piek tijdens de eerste golf. Per dag worden gemiddeld 593 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een stijging van 86 procent ten opzichte van vorige week.

Ondertussen maken verschillende ziekenhuizen zich zorgen dat het zorgsysteem op instorten staat. Tegen De Standaard zeggen Waalse artsen dat hun werk is veranderd in rampengeneeskunde. Eerder sprak een Luikse arts tegenover de NOS over een 'oorlogssituatie'.

EU-president Michel wil meer Europese samenwerking in coronabestrijding

Onder leiding van Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, spreken Europese regeringsleiders later vandaag met elkaar over betere samenwerking in de bestrijding van het coronavirus. Dat is broodnodig, vertelde correspondent Sander van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal. "Het continent staat in brand maar iedere lidstaat dooft zijn eigen brand, hoewel er wel steeds meer samenwerking is."

Zo wil de Europese Commissie volgende maand een platform lanceren waarbij de corona-apps van lidstaten aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Op dit moment werken alleen Ierland, Italië en Duitsland hierin samen. Daarnaast wil de Commissie een rol spelen bij het inventariseren van beschikbare ziekenhuisbedden over de grens en de wederzijdse erkenning van corona(snel)testen. "Maar nationale volksgezondheid blijft in de basis een taak voor de nationale overheden", aldus Van Hoorn.

De correspondent ziet een zekere behoefte bij de lidstaten om beter samen te werken. "Ze willen elkaar in ieder geval niet tegenwerken, zoals we bij de eerste golf soms zagen. De bedoeling van vandaag is vooral elkaar informeren."

Tegen de Volkskrant waarschuwde Michel dat de situatie in Europa op dit moment "heel slecht" is. "Als de lidstaten niet samenwerken, zijn meer doden en economische versplintering onvermijdelijk, en zullen extreme politici daar misbruik van maken."

10.000 meldingen van CoronaMelder per dag, ook op grotere afstand

Zo'n 10.000 keer per dag krijgt in Nederland iemand een melding van de CoronaMelder-app. Dat schat Ron Roozendaal, die als chief information officer van het ministerie van Volksgezondheid de leiding heeft over de app. Die is inmiddels 3,7 miljoen keer gedownload.

Die 10.000 mensen waren niet allemaal binnen anderhalve meter van een besmet persoon, erkent Roozendaal. "In het overgrote deel van de gevallen herkent de app de afstand correct. Maar in een klein deel van de gevallen was je op grotere afstand."

Belgische minister geëmotioneerd na bezoek aan IC

Geëmotioneerde Belgische minister na bezoek aan corona-afdeling: 'Heel triest'

Goedemorgen

Welkom in het liveblog van donderdag 29 oktober. Het coronanieuws van gisteren is hier terug te vinden.