AFP
NOS NieuwsAangepast

FNV: ook in Nederland besmette zorgmedewerkers toch aan het werk

Zorgmedewerkers die positief zijn getest op het coronavirus, maar die weinig of milde klachten hebben, moeten soms toch doorwerken. Dat gebeurt in België, maar ook in Nederland, zegt de vakbond FNV Zorg & Welzijn. Het gaat om verpleegkundigen, artsen en andere zorgmedewerkers.

Bestuurder Elise Merlijn van de bond heeft er in het NOS Radio 1 Journaal weinig goeds over te zeggen. "Ik hoor deze geluiden niet alleen in de ziekenhuizen, maar in de hele zorg, ook bij de wijkverpleging en in verpleeghuizen: mensen die milde klachten hebben en positief getest zijn, wordt toch gevraagd te komen werken. Als je dan weet dat zij aan het werk moeten met de meest kwetsbare patiënten; dat is gewoon te bizar voor woorden."

Cijfers zijn er niet, maar volgens Merlijn krijgt de vakbond er veel vragen over van zorgmedewerkers die zich er kwetsbaar en onzeker door voelen.

Het gebeurt omdat de nood hoog is, zegt de FNV-bestuurder. "Er is een enorm personeelstekort, een hoog ziekteverzuim, terwijl de zorgvraag juist toeneemt. De druk om de roosters rond te krijgen, is gewoon hoog."

Moeilijke situatie

Ook in België gebeurt het in regio's waar de nood hoog is, zoals in de provincie Luik. Arts Steven Laureys van het universitair ziekenhuis in Luik zei gisteren tegen de NOS dat het gaat om een "heel moeilijke situatie". Zijn ziekenhuis ligt vol, het personeel is uitgeput en soms gaan besmette artsen en verpleegkundigen toch aan het werk.

"Ja, een deel van hen is positief getest, maar we kunnen ze eigenlijk niet missen. Als je kan komen werken en je bent niet ziek, dan vragen we de mensen of ze komen werken", zegt de Luikse arts.

Het is niet zonder risico voor de patiënten. FNV Zorg & Welzijn heeft erover contact opgenomen met een aantal werkgevers in de zorg en de bond bespreekt het binnenkort ook met minister Van Ark voor Medische Zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl