liveblog
NOS NieuwsAangepast

Extra beveiligers op corona-afdeling • Bonden: mondkapjes op mbo's en hoger onderwijs

liveblog gesloten

Schots parlementslid reisde met ov ondanks positieve coronatest

Het Schotse Parlementslid Margaret Ferrier van de Schotse nationalistische partij SNP ligt onder vuur. Ze reisde, terwijl ze coronaklachten had en in afwachting was van een testuitslag, met de trein van Schotland naar Londen voor een vergadering van het Britse parlement.

Voordat ze in de trein terug naar Schotland stapte, hoorde ze dat ze besmet was met het virus. Desondanks ging ze toch de trein in, terug naar Schotland.

In een verklaring biedt Ferrier haar excuses aan. "Ik voelde me op de dag van de vergadering een stuk beter", schrijft ze. "En dus reisde ik per trein naar Londen om zoals gepland naar het parlement te gaan. Dat was fout." Het parlementslid is geschorst.

Sluiting dreigt voor Parijse horeca

Als het aantal besmettingen met het coronavirus niet afneemt, moet de horeca van de Franse hoofdstad Parijs helemaal dicht. De Franse autoriteiten nemen hier zondag een beslissing over. Bars en restaurants in en rond de stad zouden dan vanaf volgende week niet meer open mogen.

Minister Véran van Volksgezondheid acht de kans groot dat de overheid tot deze drastische stap moet overgaan. In de tweede stad van het land, Marseille, geldt de maatregel al. In Parijs moeten bars nu om 22.00 uur dicht. Véran kondigde ook andere beperkingen aan, onder meer voor familiefeestjes en andere sociale contacten.

Frankrijk rapporteerde donderdag bijna 14.000 nieuwe coronavirusinfecties in de afgelopen 24 uur, dichtbij de recordniveaus van vorige week.

Het aantal besmettingen steeg met 13.970 tot in totaal 577.505 gevallen, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Dat is meer dan de 12.845 van woensdag, maar onder de 16.096 besmettingen van vorige week donderdag. Het aantal doden steeg met 63 tot 32.019.

Zo zorg je ervoor dat het dragen van een mondkapje ook zin heeft

Het kabinet adviseert iedereen om in publieke ruimtes een mondkapje te dragen. Dat vereist de nodige zorgvuldigheid, anders doen mondkapjes meer kwaad dan goed.

Hoe je een mondkapje gebruikt: 'Nooit twee keer opdoen'

Haags ziekenhuis huurt extra beveiligers in om personeel te beschermen

De drie locaties van het Haags Medisch Centrum huren beveiligers in die ervoor moeten zorgen dat zorgpersoneel veilig kan werken. Aanleiding voor de extra beveiliging is de agressie van familieleden en naasten wanneer patiënten in verband met het coronavirus naar een ander ziekenhuis overgeplaatst worden, meldt het NRC.

Afgelopen weekend waren er twee intimiderende reacties bij de overplaatsing van coronapatiënten. Ingrid Wolf, voorzitter van de raad van bestuur: "Een familie was zo boos dat hun familielid zou worden verplaatst, dat ze de verpleegkundigen bedreigden. Bij een andere coronapatiënt stond opeens een advocaat op de afdeling. Om te eisen dat de patiënt niet zou worden verplaatst."

Ziekenhuizen bereiden zich voor op een gedeeltelijke opschorting van de reguliere zorg. Het overplaatsen van coronapatiënten naar ziekenhuizen in andere regio's waar wel plaats is, is ook een manier om de niet-coronagerelateerde zorg te kunnen voortzetten.

Piloten en KLM bereiken akkoord over kostenbesparing KLM

De KLM en de pilotenvakbond VNV hebben een akkoord bereikt over kostenbesparingen en lagere salarissen voor piloten. Eerder vandaag gingen de vakbonden van het grond- en cabinepersoneel al akkoord met bezuinigingsmaatregelen.

Het akkoord was een voorwaarde van de overheid voor het steunpakket van 3,4 miljard aan de luchtvaartmaatschappij om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

'Wel mondkapje, geen mondkapje; ze moeten duidelijkheid scheppen'

Het hoge woord was er gisteren plots uit: het kabinet adviseert iedereen om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Morgen wordt de richtlijn hierover verwacht en dus is er nog veel onduidelijk. Ook onder het winkelend publiek in Lelystad.

'Wel mondkapje, geen mondkapje; ze moeten duidelijkheid scheppen'

Laboratorium Abu Dhabi biedt aan Nederlandse coronatests te analyseren, ministerie VWS twijfelt

Laboratorium Saltro uit Abu Dhabi wil dat het ministerie voor Volksgezondheid uiterlijk zondag het aanbod accepteert om dagelijks 10.000 coronatests in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten te laten analyseren. Het laboratorium is door Nederland gevraagd om bij te springen zolang de GGD's met testcapaciteitsproblemen kampen. "Zo niet, dan gaat de capaciteit naar een ander land", zegt een woordvoerder van het laboratorium tegen de NOS.

Volgens Saltro zijn de formaliteiten rond de deal al afgerond, maar hakt het ministerie de knoop niet door. De woordvoerder van het lab zegt dat het ministerie van VWS er nog niet van overtuigd is dat de privacy van Nederlanders gewaarborgd is. VWS wil zelf weinig kwijt, maar erkent dat er nog gesproken wordt over privacy. Van een ultimatum wist de woordvoerder van het ministerie niets.

Onderwijsbonden wil ook richtlijn mondkapjes bij mbo's en hoger onderwijs

Vakbonden CNV Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond (AOb) willen dat het dringende advies om mondkapjes te dragen op middelbare scholen, ook gaat gelden voor studenten en medewerkers van mbo's, hogescholen en universiteiten. Voorzitter Jan de Vries van CNV Onderwijs: "Er is nu veel onduidelijkheid, want waarom wel een mondkapje in winkels en op stations en niet op school? En waarom op de ene school wel en de andere niet? Daarom is in onze ogen een eenduidige landelijke richtlijn voor het gebruik van mondkapjes hard nodig, ook voor het mbo en hoger onderwijs."

De vakbonden hopen met dit pleidooi te voorkomen dat docenten de taak van handhavers op zich moeten nemen, wanneer onderwijsinstellingen zelf beslissen om een mondkapjesplicht in te voeren.

Vanaf maandag geeft het kabinet voor het hele voortgezet (speciaal) onderwijs het dringende advies om buiten de les mondkapjes te dragen. Dit geldt in alle situaties waar de 1,5 meter tussen leerling en docent niet te waarborgen is, zoals op gangen en in aula's. In de klassen mag het mondkapje af. Het advies geldt ook voor beroepsgerichte vakken in het vmbo en de praktijkvakken in het praktijkonderwijs waarbij geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Slob: 'Het dragen van een mondkapje op school kan absoluut geen kwaad'

Tijdens het debat gisteren vond premier Rutte (parttime docent maatschappijleer) een mondkapjesverplichting voor middelbare scholieren niet nodig. Vandaag stemde minister Slob in met een oproep om landelijk toch mondkapjes te gaan dragen op middelbare scholen.

Bekijk hier de video waarin minister Slob van Onderwijs de beslissing toelicht.

Slob: dragen van een mondkapje op school kan absoluut geen kwaad

'Medische mondkapjes moeten standaard beschikbaar zijn voor verpleegkundigen'

De beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgend Nederland (V&VN) wil dat er een einde komt aan de onduidelijkheid over wie er beslist over het gebruik van medische mondkapjes in de zorg.

Uitgangspunt moet voortaan zijn dat verpleegkundigen, verzorgenden en andere medewerkers in de gezondheidszorg, altijd preventief gebruikmaken van mondkapjes, tenzij zij zelf besluiten daarvan af te wijken. De beschermende middelen moeten ook beschikbaar zijn in situaties waarin niet zeker is of ze te maken hebben met coronapatiënten.

Beoordeling vaccin Oxford van start terwijl onderzoek nog loopt

De Europese medicijnautoriteit CHMP is gestart met de beoordeling van het eerste Europese coronavaccin. Het gaat om het vaccin dat de universiteit van Oxford ontwikkelt in samenwerking met de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca. Hoewel het onderzoek nog bezig is, begint het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité vanwege de snelheid nu al aan de beoordeling.

Namens Nederland zit het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in het comité. Dat moet uiteindelijk bepalen of het vaccin veilig en werkzaam is. Normaal gesproken moeten ontwikkelaars van nieuwe vaccins al hun onderzoeksresultaten tegelijkertijd indienen. De onderzoekers achter het Oxfordvaccin hebben nu alvast de resultaten uit hun laboratoriumonderzoek doorgegeven aan het comité. "Dit levert tijdwinst op, zonder dat er delen van het onderzoek worden overgeslagen", laat het CBG weten.

Het klinische onderzoek, met duizenden proefpersonen die het vaccin krijgen toegediend, is nog bezig. Uit diverse internationale studies moet blijken hoe effectief en veilig het vaccin is. "De resultaten daarvan worden in latere beoordelingsrondes bekeken. Wanneer dat gebeurt, is nu nog niet met zekerheid te zeggen", zegt het CBG. De onderzoekers hopen eind dit jaar het onderzoek te kunnen afronden.

Het vaccin wordt momenteel getest in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en India.

Dinsdag weer extra NOS-uitzending over coronavirus

Dinsdagavond is de zesde editie van het NOS-programma Het coronavirus: feiten en fabels. Daarin staan vragen van het publiek centraal.

Het programma gaat deze keer onder meer in op de nieuwe maatregelen en laat deskundigen antwoord geven op vragen als: Heeft het nut om een mondkapje te dragen? En hoe zit het met het testbeleid in Nederland? Deze en andere vragen leggen presentatoren Winfried Baijens en Saïda Maggé in de uitzending voor aan deskundigen.

Kijkers kunnen vragen insturen via coronavragen@nos.nl en via de sociale mediakanalen van de NOS: Facebook, Twitter en Instagram. Gebruik daarbij de hashtag #coronavragen.

Ziekenhuizen treffen voorbereidingen uitstellen reguliere zorg

In reactie op de toename van covid-19-patiënten bereiden de ziekenhuizen zich voor op het gedeeltelijk uitstellen van de reguliere zorg. Ruim de helft van de ondervraagde ziekenhuizen heeft opnieuw een speciale afdeling voor covidpatiënten ingericht. In hun voorbereidingen zijn ziekenhuizen verder vooral bezig met het overplaatsen van personeel naar de speciale covidafdelingen en de IC's.

Ernst Kuipers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding verwacht dat ziekenhuizen als eerste overgaan tot uitstel van planbare zorg die niet leidt tot nadelige gezondheidseffecten, zoals staaroperaties of bepaalde orthopedische ingrepen als een nieuwe heup of knie.

Bloedbank Sanquin heeft eerste coronamedicijn klaar

Bloedbank Sanquin heeft het eerste medicijn klaar dat tijdelijk antistoffen moet aanmaken tegen het coronavirus. Eind oktober wil Sanquin beginnen met testen; met het ministerie van Volksgezondheid wordt overlegd over de procedure. "De methode is bewezen maar we testen nu of het inderdaad twee maanden beschermt tegen corona", zegt woordvoerder Marloes Metaal van Sanquin tegen de NOS.

De afgelopen tijd verzamelde Sanquin 6000 kilo plasma van donoren die hersteld waren van het coronavirus. Plasma zit in het bloed en bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten. In het verzamelde plasma zitten antistoffen die iemand tijdelijk immuun maken voor het virus. "

Metaal benadrukt dat het niet gaat om een vaccin. "Door dit middel ben je ongeveer twee maanden beschermd tegen het coronavirus. Dat noemen we passieve immuniteit. Het is preventieve medicatie." Het plasma is schaars en zal naar kwetsbare groepen gaan zoals mensen die chemo ondergaan of die wachten op een transplantatie.

Famke Louise had beveiliging nodig na optreden bij Jinek

Nadat influencer Famke Louise bij de talkshow Jinek uitleg had gegeven over haar deelname aan de #ikdoenietmeermee-beweging, werd ze op straat belaagd. Ook werd haar auto vernield en voelde ze zich dusdanig onveilig dat ze alleen met twee bodyguards de straat op wilde.

"Het was gewoon te gevaarlijk", vertelde Famke Louise bij RTL Boulevard. "Van de ene op de andere dag haatte heel Nederland mij terwijl ik daar zat met de beste intentie."

Na haar optreden bij de talkshow veranderde ze van gedachten en bood ze publiekelijk haar excuses aan over haar deelname aan #ikdoenietmeermee.

Campagne

Nu wil Famke Louise een campagne starten waarin jongeren de kans krijgen om kritische vragen te stellen aan experts. Woensdag ging ze op bezoek bij Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, om te praten over de samenwerking. De twee zaten eerder samen aan tafel bij Jinek en zullen daar maandag opnieuw aanschuiven.

Naast de campagne brengen Louise en Gommers samen mondkapjes op de markt, waarvan de opbrengst naar mensen gaat die zijn getroffen door het virus. De zangeres besloot ook om naar middelbare scholen te gaan om daar vragen over de coronacrisis te beantwoorden.

Ophef in Turkije: regering verzwijgt besmettingen zonder symptomen

Turkije heeft a-symptomatische besmettingen niet meegeteld in de officieel coronacijfers van de afgelopen maanden. Dat heeft de Turkse minister van gezondheid Fahrettin Koca gezegd. Eind juli heeft hij, naar eigen zeggen, het aantal 'besmettingen' veranderd in het aantal 'patiënten' in de dagelijkse publicatie van de coronacijfers in het land. Het aantal patiënten verwijst alleen naar mensen die positief getest zijn én symptomen hebben. Diegenen met een positieve testuitslag maar zonder symptomen zijn sindsdien weggelaten. Koca zei dat het aantal zieke mensen belangrijker is dan het aantal besmettingen. "Er zijn veel mensen die positief testen maar niet ziek worden."

De minister reageerde op de groeiende commotie over de cijfers. Een lid van de oppositie claimde gisteren dat het aantal besmettingen in werkelijkheid 20 keer hoger moet liggen dan officieel gemeld. De betrokken minister ontkent dat. Wat het werkelijke aantal besmettingen inclusief a-symptomatische is, is niet bekend gemaakt.

Er is al langer gedoe over de coronacijfers in Turkije. De burgemeesters van Istanbul en Ankara claimen dat het aantal besmettingen in hun steden vele malen hoger ligt dan officieel gemeld. Artsenverenigingen protesteren al langer tegen het gebrek aan transparantie over de ernst van de uitbraak. Kritische artsen zeggen dat ook het dodental niet volgens de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt geteld.

Mensen die positief testen op het coronavirus maar geen symptomen hebben, moeten wel in quarantaine. De WHO raadt aan om alle positieve testresultaten te melden, ook de a-symptomatische. Turkije telde gisteren volgens officiële gegevens 1391 coronapatiënten.

Ook in Tweede Kamer geldt advies om mondkapje te dragen

Ook in de Tweede Kamer geldt nu het dringende advies om een mondkapje te gebruiken. "Er is een landelijk advies afgegeven om in openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dit heeft ook betrekking op de Tweede Kamer", schrijft voorzitter Arib.

Ze roept mensen op om in elk geval een kapje te dragen bij de in- en uitgangen van het gebouw, in de Statenpassage, de gangen naar de vergaderzalen en de restaurants. Verder staat het iedereen vrij een mondkapje te dragen op andere plekken in het gebouw, bijvoorbeeld in de vergaderzalen en op de eigen werkplek.

Het dringende advies geldt voor iedereen, dus niet alleen voor Kamerleden, maar ook voor ministers en staatssecretarissen, ambtenaren, journalisten en bezoekers.

GGD Hollands Midden: leerlingen wachten testuitslag niet altijd thuis af

Leerlingen die in afwachting zijn van de uitslag van een coronatest, zitten regelmatig toch in de klas. Ook blijven leerlingen met een positief getest gezinslid niet altijd thuis van school. Dat schrijft de GGD Hollands Midden. In een brief aan alle leerlingen in het voortgezet onderwijs en hun ouders uit de GGD zijn zorg hierover, meldt Omroep West.

"Thuisblijven als je in afwachting bent van je coronatest en de uitslag is saai en duurt lang. Wij snappen dat het soms heel moeilijk voor je is", schrijft de GGD, "maar stel je voor dat zo iemand positief is!"

De jongeren worden opgeroepen zich beter aan de regels te houden. "Daarmee bescherm je jezelf, je familie en je vrienden."

Aan de ouders vraagt de GGD hun kinderen bewust te maken van de maatregelen en hen er nogmaals op te wijzen.

'Voorrangsregel coronatest zorgpersoneel werkt nog niet goed'

De voorrangsregel voor coronatests voor zorgmedewerkers, die vorige week is ingegaan, werkt nog niet goed, zegt Actiz, de branchevereniging van zorgorganisaties. 65 procent van de zorginstellingen die reageerden op een ledenpeiling zegt zelf een teststraat te hebben opgezet. Ruim 20 procent heeft geen teststraat en meldt dat de voorrangsregel bij lokale GGD's nog niet goed werkt.

Dit betekent volgens Actiz dat een aanzienlijk aantal zorgmedewerkers te lang op een coronatest moet wachten en in die tijd niet aan het werk kan. "Dit kunnen we ons niet permitteren nu de tweede coronagolf over ons heen spoelt. We hebben iedere zorgmedewerker keihard nodig. In de aanpak van corona telt ieder uur, we mogen geen tijd verliezen."

De organisatie blijft daarom aandringen op het invoeren van sneltesten en begrijpt niet waarom dat zolang moet duren. "In het buitenland worden dergelijke testen al gebruikt."

Kuipers: uitstel reguliere zorg komt dichterbij

Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zegt dat er iets minder patiënten in het ziekenhuis liggen, maar op de intensive care twee meer. "We zien dat de bezetting in het ziekenhuis iets meer verschuift naar de intensive care."

Hij verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames weer zal stijgen. "We willen echt heel graag dat de reguliere zorg doorgaat, maar moeten ook zorg aan covidpatiënten leveren. Het is belangrijk om het aantal besmettelijke mensen naar beneden te brengen."

Het lijkt onvermijdelijk dat behandelingen in de reguliere zorg moeten worden uitgesteld. "Als er zorg moet worden teruggeschaald, moeten we zoveel mogelijk kijken naar zorg die niet medisch noodzakelijk is. Denk aan een operatie van een heup: het kan vervelend zijn om daar een paar weken langer mee door te lopen, maar medisch kan dat wel."

Kuipers schaart zich achter de oproep van het kabinet om in openbare ruimten een mondkapje te dragen. "Ik ben blij met deze keuze. Er is afdoende bewijs dat het de drager en de omgeving beschermt. Maar wel boven op de andere maatregelen."

'Iets minder covidpatiënten in het ziekenhuis'

Besmettingen en ziekenhuisopnames vrijwel stabiel

In het ziekenhuis liggen nu 691 coronapatiënten, van wie 152 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 701 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een daling van 10.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3263 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 3302 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2997 positieve tests per dag gemeld, tegen 2152 een week eerder.

Het RIVM meldt dat 13 covidpatiënten zijn overleden, hetzelfde aantal als gisteren. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 15 doden per dag, tegen 7 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

Meeste besmettingen in Amsterdam

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 344. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 276 en 222.

5750 nertsen geruimd na besmetting op fokkerij Egchel

Op een nertsenfokkerij in Egchel, in Limburg, is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Alle 5750 moederdieren worden geruimd.

Er zijn nu op 59 van de 128 nertsenfokkerijen coronabesmettingen geconstateerd. 42 daarvan zaten in Noord-Brabant, 15 in Limburg en twee in Gelderland.

In maart volgend jaar moeten alle nertsenhouderijen in Nederland verplicht stoppen.

Autoverkoop blijft laag als gevolg van coronacrisis

De autoverkoop is in september met 21,9 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Ook in augustus werden er al ongeveer een vijfde minder auto's verkocht vergeleken met augustus 2019.

Door de coronacrisis wordt er minder gereden en meer thuisgewerkt, waardoor minder mensen een auto kopen. In de eerste drie kwartalen liggen de verkopen ongeveer 25 procent achter op een jaar geleden.

Nieuwe auto's zijn over het algemeen schoner en zuiniger dan oude. De brancheverenigingen zijn bang dat de coronacrisis ook gevolgen heeft voor het klimaat, doordat er meer oude auto's blijven rijden.

Mondkapje bij de bakker: 'Alle kleine beetjes helpen'

Premier Rutte adviseerde gisteren om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen, dus ook in winkels. Bij deze bakker in Lelystad werd vanmorgen gehoor gegeven aan die oproep.

'Als veel klanten mondkapjes dragen, ga ik het ook doen'

Openbare leven in Madrid verder beperkt

Het openbare leven in de Spaanse hoofdstad Madrid wordt snel aan banden gelegd. Inwoners moeten zich gaan houden aan reeks nieuwe regels vanwege de opleving van het coronavirus. Zo wordt het in- en uitgaande verkeer in de stad beperkt tot reizen naar onder meer werk, school of het ziekenhuis.

Cafés en restaurants moeten om 23.00 uur sluiten, en ook mogen inwoners met maar maximaal zes mensen bij elkaar komen. De capaciteit van sportscholen gaat terug naar 50 procent. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid in een vanmorgen gepubliceerde beschikking. Gisteren werd al bekend dat de Spaanse regering van plan was het Madrileense deelstaatbestuur te verplichten verregaande maatregelen te treffen.

Behalve de hoofdstad krijgen nog negen andere gemeentes in de deelstaat Madrid te maken met de nieuwe regels, die binnen 48 uur moeten worden uitgevoerd.

Ook andere deelstaten kunnen met de beperkingen te maken krijgen, als daar meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken zijn. Als andere indicatie geldt een bezetting van 35 procent van intensivecarebedden door coronapatiënten.

De Madrileense regiopresident Ayuso heeft aangekondigd de nieuwe beperkingen te gaan uitvoeren, maar tegelijkertijd stapt het deelstaatbestuur naar de rechter om de regels aan te vechten. Er is grote vrees dat de coronaregels de economie in de regio verder verslechteren.

Dringend mondkapjesadvies voor middelbare scholen

Voor middelbare scholen komt een dringend advies om een mondkapje te dragen. Volgens verschillende bronnen krijgen leerlingen het advies in de gangen, de aula en de kantine een mondkapje op te zetten. Voor de lessen zou het advies niet gelden.

Het is een van de manieren waarop verspreiding van het coronavirus moet worden voorkomen. Gisteren pleitte premier Rutte er in de Tweede Kamer nog voor om de richtlijnen voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes niet op scholen in te voeren.

H&M sluit wereldwijd 250 winkels vanwege coronacrisis

Kledingwinkelketen Hennes & Mauritz (H&M) gaat volgend jaar 250 winkels sluiten. Dat werd bekendgemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het is nog niet duidelijk welke winkels er dicht moeten. Op dit moment heeft de H&M-groep wereldwijd meer dan 5000 winkels.

H&M zag van juli tot en met augustus een daling in de verkoop van 16 procent. Dat kwam voornamelijk doordat winkels over de hele wereld tijdelijk dicht moesten door coronamaatregelen. Aan het begin van het derde kwartaal waren nog zo'n 900 winkels gesloten; nu zijn dat er nog maar 166.

Het is voor het eerst in twee decennia dat het aantal filialen wordt teruggebracht door de winkelketen. H&M is wel van plan meer digitale investeringen te doen, om in te spelen op het groeiende aantal mensen dat online kleren koopt.

Onder de H&M-groep vallen naast het gelijknamige merk ook winkels van onder meer Monki, & Other Stories, COS, Weekday en Afound. Het is niet duidelijk welke winkels de H&M-groep gaat sluiten.

OMT-lid: discussie over coronamaatregelen is niet goed voor draagvlak

Er wordt in Nederland te veel gediscussieerd over de coronaregels. Dat kan ten koste gaan van het draagvlak voor de regels. Dat zegt hoogleraar infectiepreventie van de Radboud Universiteit Andreas Voss in het AD. Voss is ook lid van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert op het gebied van corona.

"Hier discussiëren we maar door. Ik denk dat we het draagvlak voor het coronabeleid in Nederland daardoor echt kapot kunnen praten. We moeten stoppen met twijfel zaaien", zegt Voss.

Voss gaat ook in op de verschillen tussen de coronacijfers in Nederland en Duitsland. In Duitsland lijkt het de laatste tijd beter te gaan dan in Nederland. Zo werden er dinsdag ruim 2000 besmettingen geconstateerd in Duitsland; in Nederland waren dat er toen bijna 3000.

Volgens Voss is de testcapaciteit in Duitsland veel beter op orde. Ook wijst hij op de bereidheid van Duitsers om de regels te volgen: "Er is meer dan ooit een enorme discipline in het volgen van het landelijke beleid. Als ik over de grens ga tanken en ik zet bij het betalen mijn mondkapje niet op, dan zullen andere klanten me daarop wijzen."

Maradona neemt geen risico met corona

Ook in Argentinië wordt er weer gevoetbald nadat de competitie in maart werd stilgelegd vanwege het coronavirus. Trainer Diego Maradona van Gimnasia laat bij de oefenwedstrijd tegen San Lorenzo zien corona serieus te nemen:

Versoepelingen coronaregels België gaan in

In België worden vanaf vandaag een aantal coronaregels versoepeld. Mensen hoeven niet meer verplicht buiten een mondmasker te dragen, alleen op drukke plaatsen of als de 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. Wel blijven ze verplicht in winkels, het ov en in openbare gebouwen.

Ook hoeven Belgen met coronasymptomen nog maar een week in quarantaine, in plaats van twee weken. Op de vijfde dag moet diegene zich laten testen. Bij een positieve uitslag moet men dan nog een week binnenblijven.

Voor recepties en trouwfeesten gelden nu dezelfde regels als voor de horeca. Dat betekent dat er zoveel mensen aanwezig mogen zijn, als er binnen kunnen, al mogen er maximaal tien personen aan één tafel zitten. Mensen mogen thuis nog steeds hoogstens tien mensen over de vloer hebben.

Vanaf vandaag stapt België ook af van de zogenoemde bubbel van 5, waarbij een gezin maar met een vaste groep van vijf andere personen nauw contact mocht hebben. Nu mag elk gezinslid zelf met maximaal vijf mensen nauw contact hebben. Dit is geen gebod, maar premier Wilmès riep mensen vorige week op dat advies op te volgen. Wie toch meer mensen wil zien, wordt aangeraden 1,5 meter afstand te houden en als dat niet kan een mondkapje te dragen.

Geen toeristen op Bali; duikinstructeurs pakken oude baan als zeewierboer op

Vanwege corona zijn er op Bali bijna geen toeristen dit jaar. Veel inwoners van het Indonesische eiland zijn daardoor hun werk in de toeristische sector kwijt. Sommigen maken van de nood een deugd. Deze duikinstructeurs keren daarom terug naar hun oude bestaan met het verbouwen van zeewier:

Geen toeristen maar zeewierboeren bij Bali door corona

Supermarkt in Wezep is winkelkarretjes kwijt en kan klanten niet meer tellen

Een supermarkt in Wezep, in Gelderland, doet een dringende oproep aan mensen om hun winkelkarretje terug te brengen. Ze zijn er op dit moment zestig kwijt, terwijl de winkel ze juist nu hard nodig heeft om het maximale aantal klanten in de winkel te kunnen tellen.

"We mogen vanwege corona 130 klanten in onze winkel ontvangen, en we hebben dus normaal gesproken precies 130 winkelwagens", zegt bedrijfsleider Arnout Blaauw tegen Omroep Gelderland.

De supermarkt kan zo nog maar ongeveer de helft van de klanten binnenlaten. Ook is de bedrijfsleider bang dat er daardoor rijen voor de deur ontstaan.

Vermoedelijk nemen veel van de mensen de karretjes mee naar huis. "Dat doe ik altijd", zegt een buurtbewoner, "en als ik dan weer boodschappen ga doen, neem ik hem weer mee. Dat is wel zo makkelijk."

KLM akkoord met grond- en cabinepersoneel; steunpakket stap dichterbij

KLM heeft overeenstemming bereikt met de vakbonden van het grond- en cabinepersoneel over arbeidsvoorwaarden en een sociaal plan, melden de partijen. KLM moet reorganiseren om te voldoen aan de voorwaarden voor een steunpakket van de regering, dat nodig is om de coronacrisis te overleven.

Vandaag presenteert de luchtvaartmaatschappij de herstructureringsplannen aan het ministerie van Financiën om de staatslening van 3,4 miljard euro veilig te stellen.

De partijen hebben onder meer "rechtvaardige afspraken" gemaakt over een tijdelijke versobering van de arbeidsvoorwaarden. Ook wordt de ontslagvergoeding verbeterd en komt er een terugkeergarantie van vijf jaar.

Flink meer besmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 2503 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat meldt het Robert Koch Instituut. Het zijn er fors meer dan woensdag; toen werden er 1798 nieuwe gevallen geconstateerd. Het totale aantal besmettingen ligt nu op 291.722.

Er stierven de afgelopen dag 12 mensen aan het virus. Het totale dodental in Duitsland komt daarmee op 9500.

CBS: meer dan 10.000 Nederlandse coronadoden tijdens eerste golf

Tijdens de eerste coronagolf dit voorjaar stierven ruim 10.000 mensen in Nederland aan vastgestelde of vermoedelijke covid-19. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van doodsoorzaakverklaringen ingevuld door een arts.

Van alle coronadoden ontving 60 procent langdurige zorg. Dat zijn chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking.

Ziekenhuizen willen coronabonus voor alle medewerkers

Ziekenhuisbestuurders willen bij het toekennen van een coronabonus geen onderscheid maken tussen IC-personeel en andere medewerkers. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs tien ziekenhuizen. Veel van die ziekenhuizen gaan daarom die bonus van 1000 euro aanvragen voor álle medewerkers onder een bepaald salaris.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra adviseerden eerder al om de bonus aan te vragen voor iedereen die minder dan twee keer modaal, 73.000 euro bruto, verdient.

Het ministerie van Volksgezondheid meldde eerder dat de bonus nadrukkelijk niet bedoeld is voor alle ziekenhuismedewerkers, maar voor "zorgprofessionals die tijdens de uitbraak van covid-19 uitzonderlijke prestaties hebben moeten leveren, naast de gewone dagelijkse prestaties." Op een lijst van functies die niet in aanmerking komen staan onder meer oncologieverpleegkundigen en facilitair medewerkers.

Negen mensen Leids koor besmet

In Leiden hebben negen leden van een koor het coronavirus opgelopen, hoewel ze in hun oefenruimte ramen en deuren hadden geopend en zich aan coronamaatregelen hielden, schrijft de Volkskrant. De leden zaten volgens de krant op afstand van elkaar in een hoge zaal en hielden ook in de pauze afstand.

"Andere koren moeten dit weten", zegt bestuurslid Marijke Meijer van hobbykoor Populus Unus in Cantione. "We hebben ons aan alle regels van het Koornetwerk Nederland gehouden. Wat ons is gebeurd, kan iedereen overkomen."

Het zou zijn misgegaan bij een repetitie, twee weken geleden. De groep had twee ramen, één buitendeur en twee binnendeuren geopend. Na een paar dagen kregen de eerste koorleden klachten. Niemand werd ernstig ziek.

Welkom in het nieuwe liveblog

Dit is het liveblog van donderdag 1 oktober. Lees hier het liveblog van gisteren terug.