NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Extra beveiligers op corona-afdeling • Bonden: mondkapjes op mbo's en hoger onderwijs

Liveblog gesloten
 • Schots parlementslid reisde met ov ondanks positieve coronatest

  Het Schotse Parlementslid Margaret Ferrier van de Schotse nationalistische partij SNP ligt onder vuur. Ze reisde, terwijl ze coronaklachten had en in afwachting was van een testuitslag, met de trein van Schotland naar Londen voor een vergadering van het Britse parlement.

  Voordat ze in de trein terug naar Schotland stapte, hoorde ze dat ze besmet was met het virus. Desondanks ging ze toch de trein in, terug naar Schotland.

  In een verklaring biedt Ferrier haar excuses aan. "Ik voelde me op de dag van de vergadering een stuk beter", schrijft ze. "En dus reisde ik per trein naar Londen om zoals gepland naar het parlement te gaan. Dat was fout." Het parlementslid is geschorst.

 • Sluiting dreigt voor Parijse horeca

  Als het aantal besmettingen met het coronavirus niet afneemt, moet de horeca van de Franse hoofdstad Parijs helemaal dicht. De Franse autoriteiten nemen hier zondag een beslissing over. Bars en restaurants in en rond de stad zouden dan vanaf volgende week niet meer open mogen.

  Minister Véran van Volksgezondheid acht de kans groot dat de overheid tot deze drastische stap moet overgaan. In de tweede stad van het land, Marseille, geldt de maatregel al. In Parijs moeten bars nu om 22.00 uur dicht. Véran kondigde ook andere beperkingen aan, onder meer voor familiefeestjes en andere sociale contacten.

  Frankrijk rapporteerde donderdag bijna 14.000 nieuwe coronavirusinfecties in de afgelopen 24 uur, dichtbij de recordniveaus van vorige week.

  Het aantal besmettingen steeg met 13.970 tot in totaal 577.505 gevallen, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Dat is meer dan de 12.845 van woensdag, maar onder de 16.096 besmettingen van vorige week donderdag. Het aantal doden steeg met 63 tot 32.019.

 • Zo zorg je ervoor dat het dragen van een mondkapje ook zin heeft

  Het kabinet adviseert iedereen om in publieke ruimtes een mondkapje te dragen. Dat vereist de nodige zorgvuldigheid, anders doen mondkapjes meer kwaad dan goed.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoe je een mondkapje gebruikt: 'Nooit twee keer opdoen'
 • Haags ziekenhuis huurt extra beveiligers in om personeel te beschermen

  De drie locaties van het Haags Medisch Centrum huren beveiligers in die ervoor moeten zorgen dat zorgpersoneel veilig kan werken. Aanleiding voor de extra beveiliging is de agressie van familieleden en naasten wanneer patiënten in verband met het coronavirus naar een ander ziekenhuis overgeplaatst worden, meldt het NRC.

  Afgelopen weekend waren er twee intimiderende reacties bij de overplaatsing van coronapatiënten. Ingrid Wolf, voorzitter van de raad van bestuur: "Een familie was zo boos dat hun familielid zou worden verplaatst, dat ze de verpleegkundigen bedreigden. Bij een andere coronapatiënt stond opeens een advocaat op de afdeling. Om te eisen dat de patiënt niet zou worden verplaatst."

  Ziekenhuizen bereiden zich voor op een gedeeltelijke opschorting van de reguliere zorg. Het overplaatsen van coronapatiënten naar ziekenhuizen in andere regio's waar wel plaats is, is ook een manier om de niet-coronagerelateerde zorg te kunnen voortzetten.

 • Piloten en KLM bereiken akkoord over kostenbesparing KLM

  De KLM en de pilotenvakbond VNV hebben een akkoord bereikt over kostenbesparingen en lagere salarissen voor piloten. Eerder vandaag gingen de vakbonden van het grond- en cabinepersoneel al akkoord met bezuinigingsmaatregelen.

  Het akkoord was een voorwaarde van de overheid voor het steunpakket van 3,4 miljard aan de luchtvaartmaatschappij om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

 • 'Wel mondkapje, geen mondkapje; ze moeten duidelijkheid scheppen'

  Het hoge woord was er gisteren plots uit: het kabinet adviseert iedereen om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Morgen wordt de richtlijn hierover verwacht en dus is er nog veel onduidelijk. Ook onder het winkelend publiek in Lelystad.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Wel mondkapje, geen mondkapje; ze moeten duidelijkheid scheppen'
 • Laboratorium Abu Dhabi biedt aan Nederlandse coronatests te analyseren, ministerie VWS twijfelt

  Laboratorium Saltro uit Abu Dhabi wil dat het ministerie voor Volksgezondheid uiterlijk zondag het aanbod accepteert om dagelijks 10.000 coronatests in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten te laten analyseren. Het laboratorium is door Nederland gevraagd om bij te springen zolang de GGD's met testcapaciteitsproblemen kampen. "Zo niet, dan gaat de capaciteit naar een ander land", zegt een woordvoerder van het laboratorium tegen de NOS.

  Volgens Saltro zijn de formaliteiten rond de deal al afgerond, maar hakt het ministerie de knoop niet door. De woordvoerder van het lab zegt dat het ministerie van VWS er nog niet van overtuigd is dat de privacy van Nederlanders gewaarborgd is. VWS wil zelf weinig kwijt, maar erkent dat er nog gesproken wordt over privacy. Van een ultimatum wist de woordvoerder van het ministerie niets.

 • Onderwijsbonden wil ook richtlijn mondkapjes bij mbo's en hoger onderwijs

  Vakbonden CNV Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond (AOb) willen dat het dringende advies om mondkapjes te dragen op middelbare scholen, ook gaat gelden voor studenten en medewerkers van mbo's, hogescholen en universiteiten. Voorzitter Jan de Vries van CNV Onderwijs: "Er is nu veel onduidelijkheid, want waarom wel een mondkapje in winkels en op stations en niet op school? En waarom op de ene school wel en de andere niet? Daarom is in onze ogen een eenduidige landelijke richtlijn voor het gebruik van mondkapjes hard nodig, ook voor het mbo en hoger onderwijs."

  De vakbonden hopen met dit pleidooi te voorkomen dat docenten de taak van handhavers op zich moeten nemen, wanneer onderwijsinstellingen zelf beslissen om een mondkapjesplicht in te voeren.

  Vanaf maandag geeft het kabinet voor het hele voortgezet (speciaal) onderwijs het dringende advies om buiten de les mondkapjes te dragen. Dit geldt in alle situaties waar de 1,5 meter tussen leerling en docent niet te waarborgen is, zoals op gangen en in aula's. In de klassen mag het mondkapje af. Het advies geldt ook voor beroepsgerichte vakken in het vmbo en de praktijkvakken in het praktijkonderwijs waarbij geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

 • Slob: 'Het dragen van een mondkapje op school kan absoluut geen kwaad'

  Tijdens het debat gisteren vond premier Rutte (parttime docent maatschappijleer) een mondkapjesverplichting voor middelbare scholieren niet nodig. Vandaag stemde minister Slob in met een oproep om landelijk toch mondkapjes te gaan dragen op middelbare scholen.

  Bekijk hier de video waarin minister Slob van Onderwijs de beslissing toelicht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Slob: dragen van een mondkapje op school kan absoluut geen kwaad
 • 'Medische mondkapjes moeten standaard beschikbaar zijn voor verpleegkundigen'

  De beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgend Nederland (V&VN) wil dat er een einde komt aan de onduidelijkheid over wie er beslist over het gebruik van medische mondkapjes in de zorg.

  Uitgangspunt moet voortaan zijn dat verpleegkundigen, verzorgenden en andere medewerkers in de gezondheidszorg, altijd preventief gebruikmaken van mondkapjes, tenzij zij zelf besluiten daarvan af te wijken. De beschermende middelen moeten ook beschikbaar zijn in situaties waarin niet zeker is of ze te maken hebben met coronapatiënten.

 • Beoordeling vaccin Oxford van start terwijl onderzoek nog loopt

  De Europese medicijnautoriteit CHMP is gestart met de beoordeling van het eerste Europese coronavaccin. Het gaat om het vaccin dat de universiteit van Oxford ontwikkelt in samenwerking met de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca. Hoewel het onderzoek nog bezig is, begint het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité vanwege de snelheid nu al aan de beoordeling.

  Namens Nederland zit het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in het comité. Dat moet uiteindelijk bepalen of het vaccin veilig en werkzaam is. Normaal gesproken moeten ontwikkelaars van nieuwe vaccins al hun onderzoeksresultaten tegelijkertijd indienen. De onderzoekers achter het Oxfordvaccin hebben nu alvast de resultaten uit hun laboratoriumonderzoek doorgegeven aan het comité. "Dit levert tijdwinst op, zonder dat er delen van het onderzoek worden overgeslagen", laat het CBG weten.

  Het klinische onderzoek, met duizenden proefpersonen die het vaccin krijgen toegediend, is nog bezig. Uit diverse internationale studies moet blijken hoe effectief en veilig het vaccin is. "De resultaten daarvan worden in latere beoordelingsrondes bekeken. Wanneer dat gebeurt, is nu nog niet met zekerheid te zeggen", zegt het CBG. De onderzoekers hopen eind dit jaar het onderzoek te kunnen afronden.

  Het vaccin wordt momenteel getest in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en India.

 • Dinsdag weer extra NOS-uitzending over coronavirus

  Dinsdagavond is de zesde editie van het NOS-programma Het coronavirus: feiten en fabels. Daarin staan vragen van het publiek centraal.

  Het programma gaat deze keer onder meer in op de nieuwe maatregelen en laat deskundigen antwoord geven op vragen als: Heeft het nut om een mondkapje te dragen? En hoe zit het met het testbeleid in Nederland? Deze en andere vragen leggen presentatoren Winfried Baijens en Saïda Maggé in de uitzending voor aan deskundigen.

  Kijkers kunnen vragen insturen via coronavragen@nos.nl en via de sociale mediakanalen van de NOS: Facebook, Twitter en Instagram. Gebruik daarbij de hashtag #coronavragen.

 • Ziekenhuizen treffen voorbereidingen uitstellen reguliere zorg

  In reactie op de toename van covid-19-patiënten bereiden de ziekenhuizen zich voor op het gedeeltelijk uitstellen van de reguliere zorg. Ruim de helft van de ondervraagde ziekenhuizen heeft opnieuw een speciale afdeling voor covidpatiënten ingericht. In hun voorbereidingen zijn ziekenhuizen verder vooral bezig met het overplaatsen van personeel naar de speciale covidafdelingen en de IC's.

  Ernst Kuipers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding verwacht dat ziekenhuizen als eerste overgaan tot uitstel van planbare zorg die niet leidt tot nadelige gezondheidseffecten, zoals staaroperaties of bepaalde orthopedische ingrepen als een nieuwe heup of knie.

 • Bloedbank Sanquin heeft eerste coronamedicijn klaar

  Bloedbank Sanquin heeft het eerste medicijn klaar dat tijdelijk antistoffen moet aanmaken tegen het coronavirus. Eind oktober wil Sanquin beginnen met testen; met het ministerie van Volksgezondheid wordt overlegd over de procedure. "De methode is bewezen maar we testen nu of het inderdaad twee maanden beschermt tegen corona", zegt woordvoerder Marloes Metaal van Sanquin tegen de NOS.

  De afgelopen tijd verzamelde Sanquin 6000 kilo plasma van donoren die hersteld waren van het coronavirus. Plasma zit in het bloed en bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten. In het verzamelde plasma zitten antistoffen die iemand tijdelijk immuun maken voor het virus. "

  Metaal benadrukt dat het niet gaat om een vaccin. "Door dit middel ben je ongeveer twee maanden beschermd tegen het coronavirus. Dat noemen we passieve immuniteit. Het is preventieve medicatie." Het plasma is schaars en zal naar kwetsbare groepen gaan zoals mensen die chemo ondergaan of die wachten op een transplantatie.

 • Famke Louise had beveiliging nodig na optreden bij Jinek

  Nadat influencer Famke Louise bij de talkshow Jinek uitleg had gegeven over haar deelname aan de #ikdoenietmeermee-beweging, werd ze op straat belaagd. Ook werd haar auto vernield en voelde ze zich dusdanig onveilig dat ze alleen met twee bodyguards de straat op wilde.

  "Het was gewoon te gevaarlijk", vertelde Famke Louise bij RTL Boulevard. "Van de ene op de andere dag haatte heel Nederland mij terwijl ik daar zat met de beste intentie."

  Na haar optreden bij de talkshow veranderde ze van gedachten en bood ze publiekelijk haar excuses aan over haar deelname aan #ikdoenietmeermee.

  Campagne

  Nu wil Famke Louise een campagne starten waarin jongeren de kans krijgen om kritische vragen te stellen aan experts. Woensdag ging ze op bezoek bij Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, om te praten over de samenwerking. De twee zaten eerder samen aan tafel bij Jinek en zullen daar maandag opnieuw aanschuiven.

  Naast de campagne brengen Louise en Gommers samen mondkapjes op de markt, waarvan de opbrengst naar mensen gaat die zijn getroffen door het virus. De zangeres besloot ook om naar middelbare scholen te gaan om daar vragen over de coronacrisis te beantwoorden.