NOS NieuwsAangepast

Vanaf maandag dringend advies voor mondkapjes op middelbare scholen

Voor middelbare scholen geldt vanaf maandag het dringende advies om een mondkapje te dragen. Minister Slob van Onderwijs heeft dit met de middelbare scholen afgesproken. De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, wilde dat er een landelijke richtlijn kwam voor alle scholen in Nederland.

Tot nu toe zag het ministerie van Onderwijs er niet veel in om een dringend advies te geven, omdat de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) vinden dat het dragen van een mondkapje slechts beperkt helpt om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Maar inmiddels laait het virus weer op en wil het kabinet sinds gisteren dat er in publieke ruimtes mondkapjes gedragen worden. Ook steeds meer scholen vragen erom. "We kregen steeds meer vragen en wensen van scholen en docenten", verklaart minister Slob. "Het dragen van een mondkapje kan absoluut geen kwaad."

Kijk hier hoe minister Slob zijn besluit uitlegt;

Slob: dragen van een mondkapje op school kan absoluut geen kwaad

Voorzitter Rosenmöller van de VO-raad benadrukt dat het aantal coronabesmettingen op scholen toeneemt en dat steeds meer scholen zelf een mondkapje voorschrijven. De mondkapjes moeten in de pauze, bij het wisselen van de les en in de aula gedragen worden, niet tijdens de les. Het gaat om plekken waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden.

Kijk hier waarom het voortgezet onderwijs positief is over mondkapjes;

'Mondkapjes voor personeel en voor leerlingen'

Minister Slob heeft vandaag met de onderwijssector gesproken en vanwege de wensen van de scholen en het toegenomen gebruik van mondkapjes is besloten om mondkapjes toch te adviseren. "Maar de basisregels blijven overeind", benadrukt de minister.

De scholen bepalen nog wel of ze het bij een advies laten of een mondkapje verplicht stellen. Met zo'n verplichting moet dan wel de medezeggenschapsraad instemmen.

Publieke binnenruimtes

Gisteren zei premier Rutte in de Tweede Kamer dat er per direct een dringend advies ingevoerd werd om in publieke binnenruimtes een mondkapje te gaan dragen. Als voorbeelden daarvan noemde hij winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen, behalve als je daar een stoel hebt. Maar hij voegde eraan toe dat allerlei vragen nog moeten worden uitgewerkt en dat het kabinet daar vrijdag uitsluitsel over wil geven.

Rutte pleitte er gisteren in de Kamer nog voor om het advies voor het dragen van een mondkapje niet op scholen in te voeren. Hij zei toen ook dat minister Slob permanent met de onderwijssector praat en dat er "altijd nieuwe inzichten kunnen ontstaan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl