NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Rutte: 'Sterke overheid nodig' • Prinsjesdag 'mooi en veilig'

 • De regering gaat niet bezuinigen, maar wil investeren in onder meer baanbehoud, zei de koning in de Troonrede.
 • Prinsjesdag verliep vanwege de coronamaatregelen anders dan normaal: zonder rijtour met de Glazen Koets en zonder balkonscène.
 • Koning Willem-Alexander las de Troonrede voor in de Grote Kerk in plaats van in de Ridderzaal.
 • Hier lees je de hoofdpunten uit de Miljoenennota.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu dit blog met live updates over Prinsjesdag. Houd NOS.nl of de NOS-app in de gaten voor meer nieuws en achtergronden over de derde dinsdag van september.

  In de video blikken we terug op deze 'anders dan andere' Prinsjesdag:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Prinsjesdag 2020: van de hoedjes tot het koffertje van Hoekstra
 • Minder verkeersboetes tegenvaller voor Justitie

  Door de coronamaatregelen was er veel minder verkeer op de weg en zijn er dus ook minder verkeersboetes uitgedeeld. Dat levert het ministerie van Justitie en Veiligheid dit jaar een tegenvaller op de begroting op van 147 miljoen euro.

 • Overdrachtsbelasting afgeschaft voor kopers onder de 35, inclusief doorstromers

  Dat de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt vanaf volgend jaar wordt afgeschaft, was al uitgelekt. Vandaag werd duidelijk dat het afschaffen van die belasting geldt voor alle huizenkopers onder de 35, als zij maar zelf in het gekochte huis gaan wonen. De regeling gaat dus ook op voor mensen die al eerder een huis hebben gekocht en die bij doorstromen naar een nieuw koophuis nog steeds jonger zijn dan 35.

  Doorstromers boven die leeftijd blijven 2 procent overdrachtsbelasting betalen. Voor vakantiewoningen en kopers die een woning niet zelf als hoofdverblijf gaan gebruiken (zoals ouders die een huis kopen voor hun kind) geldt een nieuw tarief van 8 procent.

 • De Miljoenennota met 1000 euro

  Stel: de volledige rijksbegroting bestaat uit slechts 1000 euro. Wat zijn dan de verhoudingen tussen uitgaven aan bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en infrastructuur?

  De uitgaven voor zorg en sociale zekerheid blijken zo groot dat ze samen meer dan de helft van de begroting opslokken. Van elke 1000 euro gaat er volgend jaar 291 naar sociale zekerheid en 258 euro naar de zorg. Ter vergelijking: defensie krijgt 33 euro en landbouw 5.

  Bekijk hieronder de interactieve Miljoenennota van NOS op 3:

  Bekijk de interactive
 • Nederland staat voor ruim 27 miljard garant voor Europees coronafonds

  Nederland staat volgend jaar voor 27,4 miljard euro garant voor het Europese coronaherstelfonds, waarover de EU-lidstaten in juli na nachtenlange onderhandelingen een akkoord bereikten. In totaal zit er 750 miljard euro in dat fonds. De Europese Commissie leent het geld op de financiële markten. Doordat de EU-lidstaten samen garant staan voor het totaalbedrag, kan de Commissie het daar tegen een lagere rente ophalen.

  Dit artikel schreven we in juli over het herstelfonds.

 • Corona leidt nog jaren tot overschrijdingen van begroting

  De rijksbegroting wordt nog tot 2024 overschreden door de coronamaatregelen. Het kabinet verwacht dat het in dat jaar nog 'slechts' 100 miljoen euro buiten de begroting om moet uitgeven aan het uitvoeren van de maatregelen. In 2020 is dat bedrag 30,9 miljard euro en in 2021 naar verwachting 12,3 miljard euro.

  De bedragen zijn wel met veel onzekerheid omgeven, staat in de Miljoenennota. Hoeveel er uiteindelijk aan de maatregelen moet worden uitgegeven, hangt sterk af van hoeveel mensen en bedrijven er uiteindelijk een beroep op doen. Daarnaast is uiteraard veel afhankelijk van de manier waarop de coronacrisis zich in de komende maanden en jaren ontwikkelt.

 • Máxima hergebruikt jurk

  De jurk die koningin Máxima vandaag aan had, droeg ze twee jaar geleden ook tijdens een staatsbezoek aan Jordanië. Op verzoek van de koningin is de jurk enkele tinten donkerder gemaakt, weet modejournalist Josine Droogendijk.

 • Rutte: 'Sterke overheid nodig in dit soort moeilijke tijden'

  Premier Rutte erkent dat er door de coronacrisis veel onzekerheden in de begroting zitten. Maar volgens hem is het kabinet zuinig geweest en waren er genoeg buffers. Daardoor was er de afgelopen maanden ruimte om veel extra's te doen en bijvoorbeeld banen te behouden, zegt de premier tegen de NOS. Hij voegt eraan toe dat er ook nog wel ruimte is om nieuwe tegenvallers op te vangen.

  Rutte vindt dat in dit soort moeilijke tijden een sterke overheid nodig is. "Dat zit ook in het liberalisme: een overheid die niet onnodig in de weg loopt, maar die er is als je haar nodig hebt." De premier herhaalt dat het jammer was dat door de coronaregels de Troonrede niet in de Ridderzaal kon zijn. "Maar ik vind dat ze het in de Grote Kerk heel mooi gedaan hebben. Met alle beperkingen was het toch een mooie bijeenkomst."

  Op Twitter plaatste Rutte een video met zijn reactie op de Troonrede:

 • Volgend jaar CO2-heffing, maar bedrijven merken daar nog niet veel van

  Vanaf volgend jaar wordt er een CO2-heffing ingevoerd om ervoor te zorgen dat de industrie aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord voldoet. Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet besloten om tegelijkertijd veel zogeheten 'dispensatierechten' toe te voegen, de vrijgestelde uitstoot. Het ministerie van Financiën verwacht dat de meeste bedrijven daardoor pas in 2024 iets van de CO2-heffing merken. De nationale CO2-heffing is een van de meest omstreden maatregelen uit het Klimaatakkoord.

 • Kijk hier de volledige Troonrede terug

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Troonrede van Koning Willem-Alexander grotendeels in teken van coronacrisis
 • 94-jarige briefschrijver ontroerd door Troonrede

  Dat koning Willem-Alexander zijn brief zou aanhalen in de Troonrede had de 94-jarige Jan Hoek nooit kunnen denken. De Rotterdammer schreef vorige maand een brief naar het AD, waarin hij jongeren opriep zich aan de coronamaatregelen te houden.

  "Deze brief raakt de kern van Prinsjesdag", zei de koning in de Troonrede. "Want perspectief voor de toekomst begint altijd in het hier en nu. Dat is de spiegel die de volwassenen van morgen voorhouden aan de volwassenen van vandaag."

  Tegen het AD zegt Hoek dat hij niet eens doorhad dat de passage over hem ging. Als een verslaggever van de krant het stukje aan hem voorleest, zegt hij: "Het ontroert me werkelijk. Dit had ik nooit kunnen denken, dat de koning op Prinsjesdag stil zou staan bij mijn brief. Weet u wat ik het liefste zou willen, nu? Een stevig potje janken."

 • Amalia krijgt volgend jaar salaris en onkostenvergoeding

  Kroonprinses Amalia wordt volgend jaar 18 jaar. Vanaf haar verjaardag op 7 december ontvangt ze tot de rest van het jaar 20.000 euro aan inkomen en 91.000 euro voor onkosten aan personeel en materieel. Daarna ontvangt Amalia per jaar 1.634.000 euro, waarvan 296.000 als inkomen en 1.338.000 voor personele en materiële uitgaven. Dat staat in de begroting van de koning, die net als alle andere begrotingsstukken vandaag is gepubliceerd.

 • Opnieuw extra geld voor openbaar vervoer

  Het openbaar vervoer krijgt ook volgend jaar extra financiële steun van de overheid. Het kabinet trok dit jaar al 1,5 miljard euro uit om een groot deel van de teruggelopen inkomsten te compenseren. Volgend jaar komt daar nog eens 740 miljoen euro bij, bedoeld voor de eerste helft van 2021.

 • Haagse burgemeester: Prinsjesdag was 'mooi en veilig'

  De Haagse burgemeester Van Zanen is vooralsnog tevreden met hoe Prinsjesdag is verlopen. "We hebben het mooi en veilig voor elkaar gekregen. Er zijn geen grote publieksstromen ontstaan."

  Er kwamen uiteindelijk enkele tientallen mensen naar paleis Noordeinde. Onder hen waren demonstranten van de klimaatactiegroep Extinction Rebellion, die zich vastketenden aan het hek om te pleiten voor een 'burgerberaad' over het klimaat. De politie heeft hen aangehouden.

 • Geld om onderwijsachterstanden weg te werken

  Het kabinet trekt 244 miljoen euro uit voor het onderwijs, om achterstanden weg te werken bij leerlingen en studenten die vertraging hebben opgelopen toen de scholen gesloten waren.