NOS Nieuws

De designated survivor keek niet naar de Troonrede: 'Ik ken de tekst al'

De tocht van de designated survivor begint maandagavond in Brussel. De minister van Buitenlandse Zaken neemt na afloop van een ontmoeting met zijn EU-collega's het speciale regeringsvliegtuig naar Straatsburg.

Hij is nog steeds Stef Blok de minister en zondert zich af in het voorste deel van het regeringsvliegtuig. De medewerkers praten hem bij over de vele ontmoetingen die hij op Prinsjesdag heeft. Van mensenrechten tot klimaat, van brexit tot fraudeonderzoeken.

Aan boord heerst een lacherige geheimzinnigheid. Een serieus antwoord op de vraag wat hij moet doen en of hij het eigenlijk wel is, wordt niet gegeven.

Geen antwoord van Blok

De designated survivor slaapt in een gewoon normaal hotel in Straatsburg. Geen bunker, nauwelijks extra beveiliging. De volgende ochtend begint de dag vroeg in het Europees Parlement. De minister verzamelt met z'n medewerkers in de Zwanenbar aan de oevers van de rivier.

Met de handen in z'n zakken gestoken steekt hij de straat over op weg naar een afspraak met de Europese ombudsman. Hij moet glimlachen om de vraag of hij gered is van Prinsjesdag.

Een antwoord komt er niet:

Stef Blok: 'Of ik designated survivor ben? Tja..'

Bij de volgende afspraak met Esther de Lange neemt de fractievoorzitter van het CDA, het voortouw. "Welkom minister president." Blok probeert wanhopig z'n gezicht in de designated survivor-plooi te houden. "Zit jij ook in het complot? De journalisten proberen me ook al de hele tijd uitspraken te ontlokken", zo geeft hij het gesprek weer een draai in de richting die hij wenst. De Lange helpt hem: "Het gaat vandaag om de inhoud. Niet om Den Haag."

De angst slaat iedereen om het hart als het gezelschap, dat uit ongeveer vijftien man bestaat vervolgens de lift neemt naar de vijftiende verdieping waar de Italiaanse voorzitter Sassoli op de Nederlandse minister staat te wachten. De lift maakt bij vertrek een onheilspellend piepend en licht krakend geluid.

De zenuwachtige grapjes van de medewerkers over de aangewezen overlever (designated survivor) die het niet overleeft, vliegen door de lift. Stef Blok zelf blijft kalm, zegt niks en oefent in gedachten alvast het gesprek met de voorzitter.

Reserve-premier

De begroeting, op het moment dat ruim zeshonderd kilometer verderop de Haagse Ridderzaal langzaam volstroomt, is een tikje houterig. Sassoli komt met open armen op Blok af en wil hem in de armen sluiten. De reserve-premier, zoals hij in het gezelschap wordt genoemd, houdt met z'n telefoon in de rechterhand de Italiaan af, zodat het een hug in de lucht wordt.

Blok ontwikkelt vandaag een soort Britse onderkoelde humor. Als we opnieuw proberen te vragen of hij nou echt de designated survivor is antwoordt hij: Ik hoor dat inderdaad wel vaker. Buiten het zicht van de camera's laten z'n medewerkers hem een grappig filmpje zien van de VVD, waarin wordt gezegd dat Stef Blok het echt is. In de verte horen we z'n lach.

Het was leuk om te zien hoe iedereen er mee bezig was.

Stef Blok

Dan is het tijd voor de Troonrede. Blok zit in een van de vele vergaderzaaltjes te praten met de liberaal Guy Verhofstadt over de brexit. Geen tv, geen livestream, geen radio. Blok heeft geen belangstelling voor wat de koning heeft te zeggen. "Ik ken de tekst al", zegt hij als de Koning is uitgesproken en ook minister Hoekstra het koffertje heeft geopend.

Zelfs op dat moment, als zijn rol is uitgespeeld, blijft hij nog enigszins in de rol van designated survivor. Het was misschien een beetje lichtvoetig en iedereen moest wel lachen. "Ach het was leuk om te zien hoe iedereen er mee bezig was."

Blok heeft Netflix-serie nooit gezien

Als de lach verdwijnt, zegt hij: "We kunnen nooit open zijn over hoe we dat regelen. De wereld is ingewikkeld en onveilig, maar ik was vandaag wel in één van de best beveiligde gebouwen. "

Volgend jaar zal er opnieuw een designated survivor zijn. Wie dat wordt weet hij nog niet. Hij vond het leuk, maar is ook blij dat het achter de rug is, want hij moet er niet aan denken om premier te zijn. "Ik ben groot fan van Mark Rutte."

En o ja, hij heeft die hele serie van Netflix over de designated survivor nooit gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl