NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Geen preventieve ruiming nertsenfokkerijen • Mogelijk langer wachten op test in regio

 • Liveblog gesloten

  Hiermee is het liveblog van donderdag 27 augustus gesloten. Morgen volgt een nieuw blog.

 • Ploeg Lotto stuurt vier man weg na verplichte coronatest

  Twee dagen voor aanvang van de Tour de France heeft de Belgische wielerploeg Lotto Soudal vier man naar huis gestuurd. Het betreft twee stafleden van de ploeg die de verplichte coronatest niet hebben doorstaan en hun kamergenoten.

  In de testronde kwamen een positief en een verdacht geval aan het licht. De medewerkers konden daarop direct vertrekken.

  Lees verder:

 • Amerikaan verdacht van verkopen pesticiden als 'corona-killer'

  Een 35-jarige man in de VS is aangeklaagd wegens het verkopen van pesticiden als corona-desinfectiemiddel. Hij plakte zelfgemaakt labels met teksten als 'doodt het coronavirus en de griep' op de pesticiden en verkocht het aan bijna honderd mensen, stelt de aanklager.

  De inwoner van Maryland verkocht de middeltjes als 'door de regering goedgekeurd' desinfectiemiddel. "Het gaf zijn klanten het idee dat de producten daadwerkelijk bescherming bieden tegen het virus dat covid-19 veroorzaakt", zei de aanklager. "Het is verschrikkelijk de pandemie op deze manier te gebruiken voor eigen gewin."

  De man wordt onder meer verdacht van fraude en moet over twee weken voorkomen.

 • VWS wil 100.000 tests in januari, maar 30.000 is nu al te veel gevraagd

  Het ministerie van Volksgezondheid wil in januari 100.000 coronatests per dag uit kunnen voeren. Dat is een verdrievoudiging van de huidige capaciteit. En het betekent dat er flink opgeschaald moet worden, terwijl de testlabs de vraag nu al bijna niet aankunnen.

  Volgens arts-microbioloog Marc Bonten hoeft het geen ramp te zijn als de testcapaciteit achterblijft. "Er is een enorme schreeuw om meer testen, maar we moeten vooral geen zinloze testen doen. Keuzes maken. We moeten keuzes maken", zegt hij tegen Nieuwsuur. "Zeker als er materiaalschaarste is, moet je daar een idee bij hebben."

  Lees verder:

 • Nertsen worden niet preventief geruimd, fokkerijen moeten eerder stoppen

  Nertsenfokkerijen in Nederland worden niet preventief geruimd als gevolg van de vele uitbraken op nertsenbedrijven. Wel moeten de fokkerijen al volgend jaar stoppen in plaats van in 2024, bevestigen Haagse bronnen.

  Eerder zeiden de ministers De Jonge en Schouten dat alle nertsenfokkerijen preventief zouden worden geruimd als er na augustus nog uitbraken waren. Daar komen de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw nu op terug. Het gevaar voor de volksgezondheid zou niet groot genoeg zijn om tot preventief ruimen over te gaan.

  Op ruim veertig van de 120 nertsenbedrijven is het coronavirus vastgesteld. Al deze bedrijven zijn geruimd.

 • Testcapaciteit verschuift naar regio's met veel besmettingen

  Een deel van testcapaciteit in regio's met weinig besmettingen wordt overgeplaatst naar regio's met veel besmettingen. Dat is volgens het ministerie van Volksgezondheid nodig omdat op sommige plekken de vraag groter is dan het aanbod. Als gevolg daarvan kan de wachttijd voor een coronatest in verschillende regio's oplopen.

  Er wordt gewerkt aan uitbreiding van de testcapaciteit op de korte termijn, meldt het ministerie. Tot die tijd wordt een deel van de beschikbare testmaterialen en labcapaciteit verplaatst naar regio's waar de testcapaciteit het meest onder druk staat. "Om de lasten te verdelen kunnen meerdere labs worden aangewezen om een deel van de voorraad af te staan", schrijft het ministerie.

  Als gevolg van het besluit kan de teststraat op Schiphol voorlopig niet groeien. Ook de openingstijden blijven hetzelfde, ondanks dat een meerderheid van de kamer daar gisteren om vroeg.

 • Akkoord kabinet en sociale partners over steunpakket

  Het kabinet en werkgevers en werknemers hebben een principeakkoord bereikt over een derde financieel steunpakket vanwege de coronacrisis.

  Bedrijven die in zwaar weer zitten door de coronacrisis kunnen een beroep blijven doen op de loonsteunregeling van het kabinet als ze een omzetverlies van 20 procent hebben geleden. Er waren plannen om dat percentage te verhogen, maar het kabinet heeft met werkgevers en werknemers afgesproken dat het percentage voorlopig toch niet wordt veranderd. De zogeheten NOW-regeling en andere steunmaatregelen die op 1 oktober aflopen worden verlengd.

  Lees verder:

 • ANBO: voer testbus in voor heel Nederland

  Ouderenbond ANBO wil dat er in heel Nederland een mobiele testbus gaat rijden. Zodat mensen met een beperking en ouderen die slecht ter been zijn thuis getest kunnen worden op het coronavirus.

  "Als je klachten hebt ga je natuurlijk ook niet bij iemand in de auto zitten, want dan bestaat de kans dat die persoon besmet raakt", zegt directeur Liane den Haan in een bericht op de ANBO-website. Volgens haar krijgt de bond telefoontjes van mensen die graag willen weten of ze besmet zijn, maar niet weten hoe ze bij een teststraat komen. Ze weten vaak niet dat de GGD ook thuis een test kan komen afnemen.

  Een mobiele testbus of een samenwerking met thuiszorgorganisaties die toch al bij oude mensen thuiskomen, is volgens de ANBO een oplossing. "Ik vind het mooi om te zien dat dat er in Zeeland en Brabant gekeken wordt naar deze mogelijkheden. Maar wat ons betreft moet dit in heel Nederland mogelijk zijn."

 • Duitse sekswerkers willen weer aan het werk

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We zijn bang voor ons voortbestaan en onze identiteit'
 • Mondkapje verplicht in Spanje voor leerlingen vanaf zes jaar oud

  Op scholen in Spanje wordt het dragen van een mondkapje verplicht voor leerlingen vanaf zes jaar oud. Die maatregel heeft de Spaanse minister van Onderwijs bekendgemaakt na overleg met de regio's over de heropening van de scholen.

  Vlak voor het begin van het schooljaar worstelt het land met een sterke heropleving van het coronavirus. Spanje heeft het hoogste aandeel besmette personen per 100.000 inwoners van Europa.

  Daarom gelden er straks extra coronamaatregelen in het onderwijs. Kinderen moeten op school vijf keer per dag hun handen wassen. Hun lichaamstemperatuur wordt aan het begin van de schooldag opgenomen en de lokalen moeten zo veel mogelijk worden geventileerd.

  Vanwege het hoge aantal besmettingen geldt voor heel Spanje sinds maandag code oranje. Dat betekent dat Nederlanders wordt afgeraden naar deze gebieden te reizen tenzij dat noodzakelijk is.

 • Interview met minister Grapperhaus over niet afstand houden op huwelijk

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grapperhaus: of ik een boete krijg, is niet aan mij
 • 'Mondkapje dragen vanaf morgen overal verplicht in Parijs'

  Vanaf morgen 8.00 uur is het dragen van een mondkapje overal verplicht in de Franse hoofdstad. De lokale autoriteiten van Parijs tekenen daarvoor vanavond een decreet, schrijven Franse media.

  Eerder vandaag zei de Franse premier al dat mondmaskers verplicht worden gesteld in Parijs. Dat is volgens hem nodig om het sterk gestegen aantal bevestigde besmettingen in te dammen. Het tijdstip waarop de coronaregel in zou gaan was toen nog onbekend, nu lijkt dat dus morgenochtend te zijn.

  In Parijs en Marseille zijn 50 op de 100.000 bewoners besmet met het coronavirus. De Franse regering heeft vandaag het aantal departementen met code rood verhoogd van twee, Parijs en Marseille, tot 21.

 • Grootste economische kwartaalkrimp ooit gemeten in VS

  De economie van de Verenigde Staten het tweede kwartaal iets minder hard gekrompen dan verwacht, maar het is nog steeds de grootste kwartaaldaling ooit gemeten. Dat meldt het Witte Huis op basis van een tweede raming.

  Bij de eerste raming van een maand geleden werd rekening gehouden met een krimp van zo'n omgerekend 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het krimpcijfer is nu bijgesteld tot zo'n 8,8 procent. Het gaat om de periode april, mei en juni ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar.

  Tientallen miljoenen Amerikanen raakten hun baan kwijt tijdens de coronacrisis. Vorige week vroegen ruim een miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aan bij de overheid. Dat zijn er 100.000 minder dan week ervoor.

 • Grapperhaus betuigt spijt over bruiloft waar mensen dicht op elkaar stonden

  Minister Grapperhaus heeft er spijt van dat afgelopen zaterdag bij zijn huwelijk niet steeds de anderhalvemeterregel is gerespecteerd. Grapperhaus trouwde zaterdag in Bloemendaal en uit beelden van SBS Shownieuws is te zien dat mensen op de trappen van het stadhuis dicht bij elkaar staan.

  De bruiloft vond plaats op het stadhuis van Bloemendaal:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gasten te dicht op elkaar bij bruiloft minister Grapperhaus

  Tijdens de ceremonie en daarna is rekening gehouden met de gasten die afstand tot elkaar moeten houden, zegt Grapperhaus in een schriftelijke reactie. Daarin staat dat de minister mensen voortdurend heeft gewezen op de coronamaatregelen.

  "Ondanks alle genomen maatregelen zijn er helaas momenten geweest waarop de anderhalve meter afstand niet in acht genomen is. Dat spijt me, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven."

 • Laboratoria krijgen onvoldoende materialen voor coronatesten

  Laboratoria voor medische microbiologie zeggen dat ze onvoldoende materialen geleverd krijgen om aan de toenemende vraag naar coronatesten te voldoen. Nu eens worden er te weinig testkits geleverd, dan weer te weinig reagentia of teststaafjes. De ene keer gaat het om materialen voor het ene testsysteem, de volgende keer om spullen voor het andere systeem. Bij elk systeem horen bepaalde materialen die niet gebruikt kunnen worden in andere apparaten.

  Lees verder: