NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Nachtclubs willen duidelijkheid • Exploitanten boos over kermisverbod in Brabant

Liveblog gesloten
 • Coronaproof griezelen in Japan

  Liefhebbers van horror kunnen in Japan ondanks corona gewoon naar het spookhuis. Het Japanse productiebureau Kowagarasetai, dat letterlijk vertaald griezelteam betekent, verwelkomt ze in een auto.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronaproof griezelen: in dit Japanse spookhuis hoef je de auto niet uit
 • Vlaamse politie zoekt helpers na verkeersongeval

  In de Vlaamse gemeente Denderleeuw heeft de politie een opmerkelijke oproep gedaan na een verkeersongeval: "Heb jij de slachtoffers geholpen? Neem dan contact op met je huisarts, want ze waren besmet met het coronavirus."

  In één van de auto's die bij het ongeluk betrokken waren, zat een echtpaar met een kind van 5. Zij werden lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis in Aalst. Daar bleek dat de vrouw en het kind positief waren getest op corona.

  De politiecommissaris onderstreept dat hij hoopt dat het voorval mensen niet afschrikt om hulp te bieden bij een ongeval, omdat het immers een burgerplicht is om mensen in nood te helpen. Uit voorzorg is het wel handig om een mondmasker en handschoenen bij de hand te houden, schrijft de VRT.

 • Nachtclubs en discotheken willen duidelijkheid

  Nachtclubs en discotheken zijn teleurgesteld dat premier Rutte voor hen nog steeds geen duidelijkheid en perspectief heeft geboden. Zij moeten nog altijd de deuren gesloten houden. De organisatie Nachtbelang stuurt daarom een brief naar de premier als noodkreet. Ook Koninklijke Horeca Nederland vindt het gebrek aan perspectief frustrerend voor de branche.

  Aanvankelijk was aangekondigd dat op 1 september discotheken en nachtclubs weer open konden, als de omstandigheden rond corona zich goed ontwikkelden. Maar Rutte zei gisteravond dat hij hier "niet optimistisch over is".

  Volgens Nachtbelang zijn veel ondernemers inmiddels radeloos. "Er wordt op geen enkele manier aangegeven waarom wij vrijwel als enigen de uitzondering zijn." De sector heeft een protocol opgesteld, waarin wordt geschetst hoe zij veilig kunnen heropenen met goede ventilatie, strikte hygiënemaatregelen en een gezondheidscheck. "Zaken die niet worden gewaarborgd tijdens de vele illegale feestjes die nu worden bezocht door jongeren."

  "Namens 100 clubs, 4500 bedrijven die in de nachtelijke uren opereren en ongeveer 75.000 medewerkers roepen wij u op om samen met ons te werken aan een veilig perspectief voor de nachthoreca", staat in de brief aan Rutte van Nachtbelang.

 • Brabantse kermisexploitanten boos over verbod

  Kermisexploitanten zijn geschrokken en geëmotioneerd na het bericht dat alle kermissen in Midden- en West-Brabant tot 1 november niet mogen doorgaan. Directeur Boots van de Nederlandse Kermisbond reageert bij Omroep Brabant ronduit boos: "Ik ben verbluft dat de veiligheidsregio niet eerst met ons heeft overlegd."

  Op de kermis in Oss, waar de attracties vanavond voor de laatste keer draaien, zegt hij: "Overleg had heel veel kunnen oplossen. Dan waren in mijn ogen de kermissen gewoon doorgegaan."

  Veel exploitanten zien de toekomst somber in.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kermisexploitanten boos over verbod: 'Ik was met stomheid geslagen'
 • Aantal besmettingen in Spanje loopt snel op

  Spanje telt een recordaantal nieuwe coronabesmettingen sinds het einde van de strikte coronamaatregelen eind juni. Het afgelopen etmaal zijn 3715 gevallen geteld.

  Na het beëindigen van de lockdown begon het aantal nieuwe corona-infecties geleidelijk te stijgen. De laatste tijd gaat het steeds sneller. De Spaanse autoriteiten zagen zich al gedwongen een deel van de versoepelingen terug te draaien en nieuwe beperkingen af te kondigen. Zo zijn alle discotheken en nachtclubs weer gesloten. Restaurants en bars moeten uiterlijk om 01.00 uur 's nachts dicht.

  De Nederlandse overheid adviseert niet meer voor vakantie af te reizen naar Madrid, Barcelona en bekende vakantie-eilanden als Mallorca en Ibiza.

 • KNVB wil quarantaine voor internationals voorkomen

  De KNVB heeft bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevraagd om een uitzondering op de quarantainemaatregelen voor de spelers die begin september met Oranje in actie komen in de Nations League. De bond wil voorkomen dat internationals die bij een buitenlandse club spelen in een gebied waar code oranje geldt, bij aankomst in Nederland in quarantaine moeten. Zo zou bijvoorbeeld Frenkie de Jong, speler van FC Barcelona, tien dagen thuis moeten blijven.

  De voetbalbond volgt hiermee een advies van de UEFA. In dertig van de 55 landen die bij de Europese voetbalbond zijn aangesloten, heeft de regering al een versoepeling van de quarantaineregels voor de internationals toegezegd. De meeste grote voetballanden zitten daarbij.

 • Corona heeft invloed op de verkiezingscampagne in de VS

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Republikeinen kloppen op honderden deuren, de Democraten gaan juist online
 • 18 nieuwe ziekenhuisopnamen, hoogste aantal sinds half mei

  In de ziekenhuizen begint het iets drukker te worden met covid-patiënten. Het RIVM telt vandaag 18 nieuwe ziekenhuisopnamen, dat is het hoogste aantal sinds 19 mei. De afgelopen week waren het er gemiddeld 8,1 per dag. De stijging volgt op het hogere aantal besmettingen in de laatste weken.

  De dagelijkse bezetting in de ziekenhuizen blijft schommelen. Als patiënten komen te overlijden of juist herstellen, kan het aantal bezette bedden in het ziekenhuis weer afnemen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis vandaag met 5 gedaald naar 166 in totaal. Van deze patiënten liggen er 41 op de intensive cares, 1 minder dan gisteren.

  Het aantal positief geteste personen in Nederland is vandaag met 552 toegenomen. Gisteren waren het er nog 489. De meeste meldingen waren in de gemeenten Amsterdam (93) en Rotterdam (61). Er kwamen 6 nieuwe doden bij.

 • Ook jubileumwedstrijden skûtsjesilen uitgesteld

  De jubileumwedstrijden skûtsjesilen gaan dit jaar niet door. In september zou er ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) een minikampioenschap gezeild worden, maar vanwege het coronavirus zijn de wedstrijden uitgesteld naar volgend jaar. Eerder kon ook al de jaarlijkse strijd om het Sulveren Skûtsje voor het eerst in het bestaan van de SKS niet doorgaan.

  "Normaal gesproken hebben we tijdens het skûtsjesilen drie- tot vijfduizend mensen hier in Langweer. Met de anderhalvemeterregel in het achterhoofd redden we dat natuurlijk niet", zegt de commissie tegen Omrop Fryslân.

  Het fierljeppen en het kaatsen gaat voorlopig nog wel door. De fierljepcompetitie is in volle gang en dat seizoen wordt in september afgesloten met het Fries en Nederlands Kampioenschap. "Zoals het nu lijkt, kan het doorgaan, maar er mag geen publiek bij zijn", zegt het Frysk Ljeppers Boun.

  Op kaatswedstrijden komen normaal gesproken veel mensen af, dus ook daar zijn de regels aangescherpt. Zo zijn bij een van de belangrijkste wedstrijden voor vrouwelijke kaatsers, de Frouljus PC, maximaal 600 toeschouwers welkom, die vooraf allemaal een kaartje moeten kopen.

  Skûtsjes in actie op het water bij Sneek vorig jaar ANP
 • Sommige middelbare scholen eisen wel een mondkapje

  Er is in Nederland geen algemene mondkapjesplicht voor de middelbare school, maar op een klein aantal scholen zaten leerlingen vandaag toch met een mondkapje in de klas. Een aantal scholen stelt het dragen van een mondkapje verplicht bij de start van het nieuwe schooljaar.

  "Het voelt een beetje gek", zegt een leerling van het Mendelcollege in Haarlem. "Maar ik denk dat het vanzelf wel normaal wordt. Als ik moet kiezen tussen corona krijgen of een mondkapje, dan weet ik het wel."

  NH Nieuws
 • Wat verdient een verpleegkundige?

  Het gemiddelde brutosalaris - zonder vakantiegeld en toeslagen - van een verpleegkundige in het ziekenhuis ligt tussen 2600 euro en 4100 euro per maand. Het gemiddelde startsalaris van hun collega's in verpleeghuizen is ongeveer even hoog, maar verzorgenden op MBO-niveau, die daar veel werken, verdienen een stuk minder.

  Ook politie-agenten en gemeenteambtenaren - allebei ook in dienst van de overheid - verdienen minder. Leraren in het basisonderwijs verdienen ongeveer even veel als verpleegkundigen.

 • Veel trouwfeesten in de tuin afgeblazen

  Een trouwfeest houden in je eigen tuin: het leek aanstaande echtparen de perfecte oplossing in coronatijd. Maar na het dringende advies van premier Rutte om bijeenkomsten thuis te beperken tot maximaal zes gasten, lijken zulke feesten van de baan. Vooralsnog gaat het om een dringend advies, maar veel weddingplanners durven geen risico te nemen en blazen de boel af.

 • Zes weken cel voor agressieve mondkapjesweigeraar

  Een 33-jarige man die begin deze maand een conducteur in een trein op station Emmen vier stompen in het gezicht gaf, is veroordeeld tot anderhalve maand cel. De conducteur wees hem erop dat hij een mondkapje moest opzetten in de trein. Die stond op dat moment nog stil op het station. Nadat hij de conducteur had geslagen, ging de man ervandoor. Hij werd drie dagen later opgepakt toen agenten hem herkenden.

  De man komt uit Emmen en kampt met psychische problemen. Volgens zijn begeleiders gebruikt hij ook veel drank en drugs, meldt RTV Drenthe. De officier van justitie had twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk geëist met daarbij onder meer reclasseringstoezicht, een drugsverbod en een behandeling. Maar omdat de man niet wil meewerken, leek de rechter een voorwaardelijk strafdeel met hulp zinloos.

 • Geen mondkapjesplicht op middelbare school

  Er komt voorlopig geen mondkapjesplicht voor alle middelbare scholen, zegt de VO-raad. Die vroeg het RIVM begin deze week om nogmaals te kijken of de huidige maatregelen op scholen voldoende zijn.

  Het RIVM geeft aan dat er geen veranderde inzichten of adviezen zijn en dat het dragen van een mondkapje op scholen niet nodig is. Dat er in het openbaar vervoer wel een mondkapje moet worden gedragen, komt doordat daar niet overal 1,5 meter afstand kan worden gehouden. De inschatting is dat dat op scholen, zeker voor de volwassenen daar, wel kan door bijvoorbeeld "op slimme wijze" van lokaal te wisselen.

  Er is slechts één kleine aanvulling op het protocol voor scholen, over de positie van kwetsbare werknemers. Dit betekent dat onderwijspersoneel uit de medische risicogroepen met een stabiele medische conditie in principe inzetbaar is. De details hierover zijn te lezen op de website van het RIVM.

 • Geëmotioneerde zorgmedewerkers demonstreerden in Den Haag

  Enkele tientallen zorgmedewerkers waren vandaag in Den Haag om tijdens het Kamerdebat van vanmiddag te demonstreren voor meer erkenning. Het protest was onderdeel van een estafetteactie van zorgmedewerkers.

  Onze verslaggever sprak onder andere een zorgmedewerker die de afgelopen maanden 70 mensen zag overlijden en dat laat haar niet onbewogen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zorgpersoneel wil meer dan alleen waardering: 'Ik heb 70 mensen zien overlijden'