liveblog
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam verscherpt maatregelen, stad blijft open voor niet-noodzakelijk bezoek

liveblog gesloten

Amsterdam: toch geen oproep om weg te blijven

Amsterdam komt toch niet met een dringend advies aan toeristen en dagjesmensen om weg te blijven. Dat staat wel een in brief van burgemeester Halsema, die ze namens de veiligheidsregio schreef. Ook werd het nieuws door een woordvoerder van de stad aan de NOS bevestigd.

In de brief staat dat bezoekers buiten de regio "per onmiddellijke ingang" worden ontmoedigd om te komen. Bezoekers zouden alleen moeten komen als dat noodzakelijk is.

"We doen die oproep nu niet, we houden die mogelijkheid achter de hand", zei burgemeester Halsema later op de avond in het tv-programma Nieuwsuur. Volgens haar wordt de oproep zelfs "liever niet" gedaan, omdat die volgens haar "desastreus" zou zijn voor de hotelbranche. Wel wil Halsema dat mensen drukke plekken te mijden.

NOS

Rotterdamse winkeliers slaan alarm over 'enorme dip bezoekers' door mondkapjesplicht

Winkeliers en vastgoedeigenaren in drukke winkelgebieden in Rotterdam slaan alarm over de mondkapjesplicht. Ze hebben een brandbrief naar de gemeente gestuurd, meldt regionale omroep Rijnmond.

Sinds twee weken moet iedereen in de binnenstad, op het Zuidplein en in winkelcentrum Alexandrium een mondkapje op. Met grote gevolgen volgens de ondernemers. "Wij zien sinds 4 augustus een enorme dip in bezoekersaantallen. Ondernemers geven ook aan dat de omzet enorm terugloopt", zegt directeur Dominique van Elsacker van de Urban Department Store bij Rijnmond.

Van Elsacker zegt geen bezwaar te hebben tegen de verplichting op zich. "Wij snappen dat de burgemeester ervoor kiest om op drukke plekken maatregelen te nemen." Maar ze vraagt zich wel af of het op straat altijd noodzakelijk is. "In andere landen zie je de mondkapjesplicht alleen binnen."

De maatregel wordt eind augustus samen met de gemeente geëvalueerd. Maar Van Elsacker zegt morgen al met de gemeente Rotterdam om de tafel te zitten.

Amsterdam ontmoedigt dagjesmensen en toeristen: kom alleen voor noodzakelijk bezoek

Amsterdam roept mensen van buiten de stad of regio per direct op alleen nog naar de stad te komen voor noodzakelijke bezoeken. Dat staat in een brief van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan de gemeenteraad met daarin nieuwe coronamaatregelen. Het terugdringen van toerisme en dagjesmensen zou nodig zijn om het aantal toegenomen besmettingen te beteugelen.

Op de website van de gemeente staat de maatregel overigens niet vermeld. Daar staat slechts dat de veiligheidsregio dagjesmensen oproept om drukke plekken te vermijden. Ook burgemeester Halsema zei in haar persconferentie niets over het advies in de brief van de veiligheidsregio, waar ze voorzitter van is. Een woordvoerder van Halsema bevestigt dat het wel degelijk van kracht is.

Halsema: scherper toezicht horeca, na een waarschuwing mogelijk sluiting

Burgemeester Halsema van Amsterdam zegt dat er extra maatregelen komen om het toegenomen aantal besmettingen in de stad in te dammen. "Op korte termijn scherpen wij het toezicht op de horeca en zalencentra aan. Na een waarschuwing kan er gesloten worden en bij excessen onmiddellijk." De sluiting van een horecapand kan vier weken duren.

Halsema: 'Scherper toezicht op Amsterdamse horeca'

Ook komt er een meldplicht voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen. "Overlastmeldingen krijgen prioriteit", zegt de burgemeester.

Daarnaast somde ze ook een reeks mogelijke maatregelen op, die genomen kan worden als het aantal besmettingen niet omlaag gaat. Zoals:

  • Het sluiten van de horeca om middernacht.
  • Het verplicht stellen van het dragen van een mondkapje in de stad.
  • Beperking van het maximaal aantal personen bij samenkomsten tot 30.
  • Het sluiten van zalencentra.
  • Passagiersvaart beperken.
  • Toeristen en dagjesmensen ontmoedigen naar Amsterdam te komen.

Aantal middelbare scholen voert mondkapjesplicht in

Wel of geen mondkapje, dat is de vraag waar veel scholen nu mee worstelen. Er ligt nog geen eenduidig advies of besluit van RIVM, OMT of kabinet, maar een aantal scholen in Nederland heeft besloten daar niet op te wachten. Zij voeren zelf een mondkapjesplicht in voor leerlingen en leraren.

Eerder besloot een school in Assen en een school in Hilversum al mondkapjes verplicht te stellen. Vandaag kwamen daar ook scholen uit Amsterdam, Amstelveen, Haarlem en nog een uit Hilversum bij. Mogelijk volgen er op korte termijn meer.

'Blijf op je stoel zitten, ga geen polonaise lopen'

Premier Rutte: "Onze waarneming is dat de horeca het heel netjes doet met gezondheidschecks en mensen registreren. Maar in zaaltjes met familie, als mensen een paar glaasjes op hebben, daar doet zich dus een extra risico voor. Vandaar dat we zeggen, blijf op je stoel zitten, ga geen polonaise lopen."

Minister De Jonge: "In de Marokkaanse gemeenschap zagen we een paar hele grote uitbraken na familiebijeenkomsten. Dan is de benadering van deze specifieke doelgroep veel effectiever dan meteen landelijke maatregelen die voor iedereen gelden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor bepaalde studentengroepen."

De Jonge zegt dat het daarbij heel fijn is dat het zicht op de besmettingen "heel veel beter" is dan de informatie waar het kabinet het in het voorjaar mee moest doen. "We varen nu op veel beter zicht", zegt hij. "We weten dat we van mensen iets onnatuurlijks vragen. Mensen willen bij elkaar zijn en elkaar aanraken. Maar het is juist een enorme vorm van solidariteit om je aan de regels te houden, want daarmee bescherm je die anderen. Of we het uit de hand laten lopen hebben we helemaal zelf in de hand."

'Nu laten zien we het virus onder controle kunnen houden, met elkaar'

Rutte verwacht geen versoepelingen voor evenementenbranche

De evenementenbranche hoeft er niet op te rekenen dat er per 1 september een versoepeling komt, zegt Rutte. "In principe kunnen er popconcerten en dergelijke georganiseerd worden, maar dan wel iedereen zittend op een eigen stoel en op 1,5 meter afstand. Dat is een drama, dat snap ik ook wel", zegt Rutte.

Ook over versoepeling van de regels voor de discotheken en nachtclubs is hij niet optimistisch, gezien de cijfers.

De nieuwe coronamaatregelen en -adviezen op een rij

NOS

De Jonge hoopt op snelle invoering corona-app-wetgeving

De Jonge hoopt dat de Tweede Kamer snel de wetgeving voor de invoering van de corona-app behandelt, zodat die officieel per 1 september kan worden ingevoerd. Dat is voor de opsporing van besmettingen heel belangrijk, zegt hij. Zeker omdat er regionaal grote verschillen zitten in het aantal besmettingen.

De Jonge vergelijkt twee steden om aan te geven hoe groot de verschillen zijn. "Assen had er 2 en Amsterdam dus 1400." Op dit moment loopt er een proef met de corona-app. Ruim 430.000 mensen hebben de app sinds gisteren gedownload, ondanks de kritiek op de app. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is nog niet te spreken over de app, vanwege zorgen over privacy.

Rutte: thuiswerken blijft de norm

Thuiswerken blijft de norm voor Nederland, herhaalt Rutte. Waar het nu al echt uit de hand loopt, worden lokale maatregelen aangekondigd, zoals bijvoorbeeld later vanavond in Amsterdam.

De Jonge roept verder iedereen op vrijwillig mee te werken aan de instructies van de GGD's en echt in quarantaine te gaan als dat gevraagd wordt. "We onderzoeken de verplichte quarantaine en het verplicht meewerken aan het bron- en contactonderzoek, maar dat duurt nog een paar weken", zegt hij. Het gaat om uiterste gevallen waarbij dwang echt nodig is, zegt De Jonge.

Rutte: versoepeling van thuiswerken niet aan de orde

'Test dringend geadviseerd voor bezoekers Bijenkorf Amsterdam'

Vanwege de meerdere coronabesmettingen bij de Bijenkorf in Amsterdam sluit het warenhuis vanaf morgen de deuren. Dat maakt de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland bekend, op advies van de GGD. Iedereen die er recentelijk nog een bezoek heeft gebracht, wordt "dringend geadviseerd" om zich te laten testen.

De afgelopen week zijn meerdere medewerkers van het warenhuis op de Dam op verschillende afdelingen en verdiepingen positief getest. Medewerkers waren, terwijl ze besmettelijk waren, aan het werk, meldt de Veiligheidsregio. De GGD adviseert medewerkers die in de periode van 4 tot en met 18 augustus aan het werk waren, in quarantaine te gaan.

De deuren blijven voor ten minste 14 dagen dicht. De sluiting kan worden opgeheven wanneer er "overtuigende maatregelen zijn genomen" om verdere besmettingen te voorkomen.

De Jonge: als het zo doorgaat strengere regels in horeca

De Jonge: "Iedereen die besmet raakt, kan behoorlijk ziek worden. En dat zijn niet alleen kwetsbare groepen en ouderen. We zien ook twintigers, dertigers en veertigers." De Jonge zegt dat er alle reden is om een nieuwe lockdown te voorkomen, maar de cijfers baren hem wat dat betreft veel zorgen. Er zijn nu vijftigduizend mensen besmet, zegt hij.

De informatie dat de besmettingen grotendeels van feestjes en privésituaties komen blijkt uit de bron- en contactonderzoeken van de GGD, legt hij uit. Soms moeten er na een besmetting tientallen mensen gebeld worden, die op zo'n feestje zijn geweest. Dat kan dus niet meer, zegt De Jonge. "Het virus houdt ons in een houdgreep", zegt hij. Als het zo doorgaat moeten er ook weer strengere regels in de horeca ingevoerd worden.

Thuisquarantaine voortaan niet 14 maar 10 dagen

De periode van thuisquarantaine gaat van 14 dagen naar 10 dagen, zegt minister De Jonge. Daarmee wordt het OMT-advies opgevolgd.

De Jonge: 'Thuisquarantaine voortaan niet 14 maar 10 dagen'

Rutte: gaat vooral mis in privésfeer

Premier Rutte maakt zich er zorgen over dat het coronavirus zich "gestaag"verspreidt. Rutte: "Ik val maar met de deur in huis: het gaat niet goed met de corona-ontwikkelingen. Voor we het weten zijn we terug bij af", zei hij op de persconferentie. Als het zo doorgaat is het nemen van weer strengere maatregelen onvermijdelijk, zei Rutte.

Het gaat vooral mis in de privésfeer, zei de premier. "Feestjes, buurtborrels, in familiesfeer. Knuffelend, mekaar omhelzen, juist daar gaat het niet goed." Het kabinet voert daarom in dat er in huis, dus in de privésfeer, maar maximaal zes gasten mogen zijn. En de anderhalve meter blijft gelden. "Dan moet je dus een flinke huiskamer hebben, maar het moet even", zegt Rutte.

Dringend advies Rutte: geen feestjes, borrels thuis

Premier Rutte geeft het "zeer dringende advies" om geen feestjes, borrels of andere bijeenkomsten thuis te houden. Mensen mogen thuis maximaal zes gasten ontvangen.

De cijfers geven geen aanleiding om per 1 september maatregelen over werk te versoepelen, gaat Rutte verder. "Het advies blijft: werk zo veel mogelijk thuis."

Rutte: 'Geen feestjes en borrels thuis'

Corona-persconferentie begint

De persconferentie over eventueel nieuwe coronamaatregelen kun je via deze link live volgen.

Burgemeester Zandvoort: geen verband tussen drukte en toename besmettingen

Zandvoort telde de afgelopen week per 10.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen, namelijk 14. Inwoners van de kustplaats maken zich zorgen over deze toename. Burgemeester David Moolenburgh zegt tegen regionale omroep NH dat hij geen directe aanleiding ziet voor extra maatregelen:

Burgemeester Zandvoort: geen verband tussen drukte en stijging besmettingen

Hier zie je straks de corona-persconferentie

Om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie over de coronamaatregelen. De persconferentie is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen

Weer besmettingen bij nertsenbedrijven, in totaal nu bij 36

Bij nog eens drie nertsenfokkerijen is het coronavirus vastgesteld. Het gaat om twee bedrijven in de Noord-Brabantse gemeente Gemert-Bakel en een in het Limburgse Gennep. Het ministerie van Landbouw laat weten dat de drie fokkerijen worden geruimd.

De twee getroffen Brabantse bedrijven tellen beide ongeveer 14.000 moederdieren. De fokkerij in Limburg had er 6000. In totaal zijn op 36 Nederlandse nertsenfokkerijen besmettingen vastgesteld en ruim een miljoen dieren geruimd.

Vorige maand schreven ministers De Jonge en Schouten dat alle nertsenfokkerijen preventief worden geruimd als er nog besmettingen bij zouden komen na half augustus. Vorig jaar waren er in Nederland 128 bedrijven voor edelpelsdieren, in de praktijk zijn dat vooral nertsenhouderijen.

Vandaag werd voor het eerst ook in de Verenigde Staten covid-19 aangetroffen bij twee nertsenbedrijven. Het gaat om twee fokkerijen in de staat Utah, meldt The Washington Post.

Kabinetspartijen spreken op korte 'heidag' af elkaar niet dwars te zitten

De vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben op hun jaarlijkse 'heidag' afgesproken om elkaar in deze bijzondere 'coronatijd' in aanloop naar de verkiezingen niet te veel dwars te zitten. "Want dan kunnen we het land niet meer goed bedienen", zei premier Rutte.

Was de heidag eerder bijvoorbeeld in Oisterwijk of in Wassenaar, dit jaar bleven de bewindslieden in Den Haag: in de tuin van het Catshuis.

Kabinet op heel korte 'heidag'

In Roosendaal kunnen ouderen thuis worden getest op corona

Een thuiszorgorganisatie in Roosendaal biedt vanaf deze week coronatesten aan bij kwetsbare ouderen thuis. "Zo hoeven ouderen die slecht ter been zijn niet naar een teststraat, maar kunnen ze in hun eigen huiskamer worden getest", zegt Christ-Jan Danen van TWB Thuiszorg bij Omroep Brabant.

In overleg met de GGD en huisarts gaan medewerkers van de thuiszorgorganisatie in beschermende kleding bij de cliënten langs om een test af te nemen. De monsters naar een laboratorium in Roosendaal. Binnen 24 uur is het resultaat bekend.

Het is voorzover bekend de eerste keer in Nederland dat een thuiszorgorganisatie de test thuis aanbiedt, schrijft de regionale omroep. Het gebeurt overigens alleen bij cliënten voor wie het noodzaak is. Wie ertoe in staat is, moet ook in West-Brabant naar de teststraat voor een coronatest.

Amsterdamse horecaondernemers: 'Bijna hartaanval van dit soort avonden'

De veiligheidsregio Amsterdam komt vanavond met nieuwe maatregelen om het aantal besmettingen met het coronavirus in te dammen. Die aankondiging leidt tot spanning bij horecaondernemers, want op welke manier gaan die maatregelen hen raken?

"Veel ondernemers houden hun hart vast", zegt Menno van Dorp, eigenaar van café-restaurant Venster 33 in Amsterdam. "Bij ons gaat het gelukkig nog redelijk goed, maar er zijn echt veel ondernemers die enorm onder druk staan. Zij krijgen bijna een hartaanval van dit soort avonden."

De Amsterdamse tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weet nog niet wat er vanavond bekend zal worden gemaakt en noemt het "erg spannend".

Lees verder:

Besmettingen vertragen start Franse voetbalcompetitie

De openingspartij van het nieuwe seizoen in de Ligue 1 is door de Franse voetbalbond uitgesteld. Vanwege coronabesmettingen bij Olympique Marseille is het thuisduel van de Zuid-Fransen met Saint-Etienne verplaatst.

Als er onder spelers en staf meer dan drie besmettingen zijn, mag er niet meer gezamenlijk worden getraind. Bij de club van Kevin Strootman zijn nu vier mensen positief getest op corona.

Mondkapjesplicht op de gang bij diverse middelbare scholen

Een aantal middelbare scholen in Amsterdam, Amstelveen en Hilversum maakt het verplicht om mondkapjes te dragen in de gangen. De coronamaatregel geldt sinds deze week voor leerlingen en personeel, meldt onder meer het Parool.

Het betreft in ieder geval het Hervormd Lyceum Zuid en het Amsterdams Lyceum. Ook het Keizer Karel College in Amstelveen en het A. Roland Holst College in Hilversum hebben de maatregel ingevoerd.

Tijdens het wisselen van de lokalen moet iedereen een mondkapje op in de hallen. Tijdens de lessen mogen de kapjes af. Leerling en medewerkers wordt gevraagd zoveel mogelijk de kortste route te nemen als ze zich verplaatsen in het schoolgebouw.

Aantal bezette IC-bedden stijgt met drie tot 42

Het aantal covid-19-patiënten op de intensive care is in 24 uur gestegen met drie tot 42. Buiten de IC's zijn nog eens drie coronapatiënten opgenomen, het totaal is nu 129, schrijft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

"Het aantal opgenomen covid-19-patiënten blijft geleidelijk stijgen. Ruim zeventig procent van hen ligt in de Randstad, in overeenstemming met de concentraties aan nieuwe besmettingen", zegt Ernst Kuipers van het LCPS.

RIVM: voor het eerst toename besmettingen in alle leeftijdsgroepen

Afgelopen week bleef het aantal nieuwe bevestigde besmettingen nagenoeg gelijk met de week daarvoor, meldt het RIVM op basis van de meest recente cijfers (zie update van 14.18 uur). Het RIVM heeft nu ook een duiding gegeven. Epidemioloog Susan van den Hof zegt dat de groei van het aantal besmettingen voor het eerst "stabiliseert". Ze voegt eraan toe: "Maar we zien wel een toename van opnames en overlijdens."

Het is niet te zeggen wat de cijfers betekenen voor komende week, benadrukt ze: "Het reproductiegetal ligt nog steeds boven de een, dus het virus neemt nog niet af. In de afgelopen maand zien we dat het aantal besmettingen toeneemt in alle leeftijdsgroepen. Het zijn niet alleen de jongeren die besmet worden. Zij hebben ook niet alleen contact met jongeren, maar natuurlijk ook met oudere groepen."

RIVM: toename aantal besmettingen onder alle leeftijden

Volgens het RIVM vormen horecabezoeken niet het grootste deel van de besmettingshaarden. Er zijn wel "redelijk wat besmettingen", zowel bij personeel als bij bezoekers. "De meeste besmettingen zien we nog steeds binnen het gezin, maar daarnaast zijn er andere settings waar mensen geen afstand houden, zoals feestjes of situaties op het werk."

NOS

Frankrijk maakt mondkapje verplicht op werk

De Franse regering maakt het dragen van een mondkapje verplicht op het werk. Alleen mensen die alleen werken in een kantoor of op andere werkplekken hoeven geen mondmasker te dragen, maakte de minister van Arbeid bekend.

De nieuwe coronamaatregel gaat in op 1 september in Frankrijk. Vanwege het stijgende aantal bevestigde besmettingen blijft ook hier het dringende advies om zo veel mogelijk te werken vanuit huis.

Afgelopen weekend passeerde het aantal dagelijkse aantal besmettingen in Frankrijk voor het eerst sinds mei de 3000. Het land telt ruim een kwart miljoen bevestigde infecties. Het officiële dodental sinds het begin van de coronacrisis staat op ruim 30.000.

RIVM: ruim 4000 nieuwe besmettingen

In totaal zijn er deze week 4013 mensen positief getest, meldt het RIVM. Dat is vergelijkbaar met vorige week, toen waren het er 4036. De week daarvoor steeg het aantal besmettingen nog met 1488.

Het percentage mensen dat positief is getest is ook gelijk gebleven. Van alle mensen die zich lieten testen bleek 3,5 procent het virus te hebben. Vorige week was dat nog 3,6 procent. Op het dieptepunt in juli lag dat percentage nog op 0,6 procent.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg wel, naar 50. Een week eerder waren dat er nog 38. Het aantal gemelde coronadoden steeg van 9 naar 16.

De verspreiding van het virus neemt nog steeds toe. Het zogenoemde besmettingsgetal ligt op 1,19. Dat betekent dat 100 mensen samen 119 anderen besmetten. Volgens het RIVM zijn er in heel Nederland nu 51.700 mensen besmettelijk voor anderen. Vorige week werd dat aantal nog geschat op 32.000.

Corona-app in totaal ruim 400.000 keer gedownload

Vanochtend werd al bekend dat de corona-app van minister De Jonge via Android al ruim 100.000 keer was gedownload. Inmiddels zijn ook de cijfers van iOS bekend. Daaruit blijkt dat de app, die je sinds gisteren kunt installeren, in een dag in totaal door 431.212 mensen is gedownload.

WHO-baas: voorkom vaccin-nationalisme

Landen moeten ophouden met het vooropstellen van hun eigenbelang in de zoektocht naar een coronavaccin, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dergelijk gedrag verergert de pandemie, aldus Tedros.

Hij verwijst naar landen die elk afzonderlijk een vaccin proberen te ontwikkelen vanwege de prestige en economische voordelen. Zo beweert de Russische president Poetin dat Rusland al een vaccin heeft goedgekeurd. Ook in onder meer Europa, China en de VS worden vaccins ontwikkeld.

"Strategisch en mondiaal handelen is het belang van elk land - niemand is veilig totdat iedereen veilig is", sprak Tedros in een online briefing. Hij heeft een brief gestuurd naar alle leden van de WHO om "vaccin-nationalisme" te voorkomen.

AFP
WHO-baas Tedros