NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Amsterdam verscherpt maatregelen, stad blijft open voor niet-noodzakelijk bezoek

Liveblog gesloten
 • Amsterdam: toch geen oproep om weg te blijven

  Amsterdam komt toch niet met een dringend advies aan toeristen en dagjesmensen om weg te blijven. Dat staat wel een in brief van burgemeester Halsema, die ze namens de veiligheidsregio schreef. Ook werd het nieuws door een woordvoerder van de stad aan de NOS bevestigd.

  In de brief staat dat bezoekers buiten de regio "per onmiddellijke ingang" worden ontmoedigd om te komen. Bezoekers zouden alleen moeten komen als dat noodzakelijk is.

  "We doen die oproep nu niet, we houden die mogelijkheid achter de hand", zei burgemeester Halsema later op de avond in het tv-programma Nieuwsuur. Volgens haar wordt de oproep zelfs "liever niet" gedaan, omdat die volgens haar "desastreus" zou zijn voor de hotelbranche. Wel wil Halsema dat mensen drukke plekken te mijden.

  NOS
 • Rotterdamse winkeliers slaan alarm over 'enorme dip bezoekers' door mondkapjesplicht

  Winkeliers en vastgoedeigenaren in drukke winkelgebieden in Rotterdam slaan alarm over de mondkapjesplicht. Ze hebben een brandbrief naar de gemeente gestuurd, meldt regionale omroep Rijnmond.

  Sinds twee weken moet iedereen in de binnenstad, op het Zuidplein en in winkelcentrum Alexandrium een mondkapje op. Met grote gevolgen volgens de ondernemers. "Wij zien sinds 4 augustus een enorme dip in bezoekersaantallen. Ondernemers geven ook aan dat de omzet enorm terugloopt", zegt directeur Dominique van Elsacker van de Urban Department Store bij Rijnmond.

  Van Elsacker zegt geen bezwaar te hebben tegen de verplichting op zich. "Wij snappen dat de burgemeester ervoor kiest om op drukke plekken maatregelen te nemen." Maar ze vraagt zich wel af of het op straat altijd noodzakelijk is. "In andere landen zie je de mondkapjesplicht alleen binnen."

  De maatregel wordt eind augustus samen met de gemeente geëvalueerd. Maar Van Elsacker zegt morgen al met de gemeente Rotterdam om de tafel te zitten.

 • Amsterdam ontmoedigt dagjesmensen en toeristen: kom alleen voor noodzakelijk bezoek

  Amsterdam roept mensen van buiten de stad of regio per direct op alleen nog naar de stad te komen voor noodzakelijke bezoeken. Dat staat in een brief van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan de gemeenteraad met daarin nieuwe coronamaatregelen. Het terugdringen van toerisme en dagjesmensen zou nodig zijn om het aantal toegenomen besmettingen te beteugelen.

  Op de website van de gemeente staat de maatregel overigens niet vermeld. Daar staat slechts dat de veiligheidsregio dagjesmensen oproept om drukke plekken te vermijden. Ook burgemeester Halsema zei in haar persconferentie niets over het advies in de brief van de veiligheidsregio, waar ze voorzitter van is. Een woordvoerder van Halsema bevestigt dat het wel degelijk van kracht is.

  Update: De oproep om alleen naar de stad te komen voor noodzakelijke bezoeken is toch niet van kracht. Zie voor uitleg liveblogpost van 21.50 uur.

 • Halsema: scherper toezicht horeca, na een waarschuwing mogelijk sluiting

  Burgemeester Halsema van Amsterdam zegt dat er extra maatregelen komen om het toegenomen aantal besmettingen in de stad in te dammen. "Op korte termijn scherpen wij het toezicht op de horeca en zalencentra aan. Na een waarschuwing kan er gesloten worden en bij excessen onmiddellijk." De sluiting van een horecapand kan vier weken duren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Halsema: 'Scherper toezicht op Amsterdamse horeca'

  Ook komt er een meldplicht voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen. "Overlastmeldingen krijgen prioriteit", zegt de burgemeester.

  Daarnaast somde ze ook een reeks mogelijke maatregelen op, die genomen kan worden als het aantal besmettingen niet omlaag gaat. Zoals:

  • Het sluiten van de horeca om middernacht.
  • Het verplicht stellen van het dragen van een mondkapje in de stad.
  • Beperking van het maximaal aantal personen bij samenkomsten tot 30.
  • Het sluiten van zalencentra.
  • Passagiersvaart beperken.
  • Toeristen en dagjesmensen ontmoedigen naar Amsterdam te komen.

 • Aantal middelbare scholen voert mondkapjesplicht in

  Wel of geen mondkapje, dat is de vraag waar veel scholen nu mee worstelen. Er ligt nog geen eenduidig advies of besluit van RIVM, OMT of kabinet, maar een aantal scholen in Nederland heeft besloten daar niet op te wachten. Zij voeren zelf een mondkapjesplicht in voor leerlingen en leraren.

  Eerder besloot een school in Assen en een school in Hilversum al mondkapjes verplicht te stellen. Vandaag kwamen daar ook scholen uit Amsterdam, Amstelveen, Haarlem en nog een uit Hilversum bij. Mogelijk volgen er op korte termijn meer.

 • 'Blijf op je stoel zitten, ga geen polonaise lopen'

  Premier Rutte: "Onze waarneming is dat de horeca het heel netjes doet met gezondheidschecks en mensen registreren. Maar in zaaltjes met familie, als mensen een paar glaasjes op hebben, daar doet zich dus een extra risico voor. Vandaar dat we zeggen, blijf op je stoel zitten, ga geen polonaise lopen."

  Minister De Jonge: "In de Marokkaanse gemeenschap zagen we een paar hele grote uitbraken na familiebijeenkomsten. Dan is de benadering van deze specifieke doelgroep veel effectiever dan meteen landelijke maatregelen die voor iedereen gelden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor bepaalde studentengroepen."

  De Jonge zegt dat het daarbij heel fijn is dat het zicht op de besmettingen "heel veel beter" is dan de informatie waar het kabinet het in het voorjaar mee moest doen. "We varen nu op veel beter zicht", zegt hij. "We weten dat we van mensen iets onnatuurlijks vragen. Mensen willen bij elkaar zijn en elkaar aanraken. Maar het is juist een enorme vorm van solidariteit om je aan de regels te houden, want daarmee bescherm je die anderen. Of we het uit de hand laten lopen hebben we helemaal zelf in de hand."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Nu laten zien we het virus onder controle kunnen houden, met elkaar'
 • Rutte verwacht geen versoepelingen voor evenementenbranche

  De evenementenbranche hoeft er niet op te rekenen dat er per 1 september een versoepeling komt, zegt Rutte. "In principe kunnen er popconcerten en dergelijke georganiseerd worden, maar dan wel iedereen zittend op een eigen stoel en op 1,5 meter afstand. Dat is een drama, dat snap ik ook wel", zegt Rutte.

  Ook over versoepeling van de regels voor de discotheken en nachtclubs is hij niet optimistisch, gezien de cijfers.

 • De nieuwe coronamaatregelen en -adviezen op een rij

 • De Jonge hoopt op snelle invoering corona-app-wetgeving

  De Jonge hoopt dat de Tweede Kamer snel de wetgeving voor de invoering van de corona-app behandelt, zodat die officieel per 1 september kan worden ingevoerd. Dat is voor de opsporing van besmettingen heel belangrijk, zegt hij. Zeker omdat er regionaal grote verschillen zitten in het aantal besmettingen.

  De Jonge vergelijkt twee steden om aan te geven hoe groot de verschillen zijn. "Assen had er 2 en Amsterdam dus 1400." Op dit moment loopt er een proef met de corona-app. Ruim 430.000 mensen hebben de app sinds gisteren gedownload, ondanks de kritiek op de app. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is nog niet te spreken over de app, vanwege zorgen over privacy.

 • Rutte: thuiswerken blijft de norm

  Thuiswerken blijft de norm voor Nederland, herhaalt Rutte. Waar het nu al echt uit de hand loopt, worden lokale maatregelen aangekondigd, zoals bijvoorbeeld later vanavond in Amsterdam.

  De Jonge roept verder iedereen op vrijwillig mee te werken aan de instructies van de GGD's en echt in quarantaine te gaan als dat gevraagd wordt. "We onderzoeken de verplichte quarantaine en het verplicht meewerken aan het bron- en contactonderzoek, maar dat duurt nog een paar weken", zegt hij. Het gaat om uiterste gevallen waarbij dwang echt nodig is, zegt De Jonge.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: versoepeling van thuiswerken niet aan de orde
 • 'Test dringend geadviseerd voor bezoekers Bijenkorf Amsterdam'

  Vanwege de meerdere coronabesmettingen bij de Bijenkorf in Amsterdam sluit het warenhuis vanaf morgen de deuren. Dat maakt de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland bekend, op advies van de GGD. Iedereen die er recentelijk nog een bezoek heeft gebracht, wordt "dringend geadviseerd" om zich te laten testen.

  De afgelopen week zijn meerdere medewerkers van het warenhuis op de Dam op verschillende afdelingen en verdiepingen positief getest. Medewerkers waren, terwijl ze besmettelijk waren, aan het werk, meldt de Veiligheidsregio. De GGD adviseert medewerkers die in de periode van 4 tot en met 18 augustus aan het werk waren, in quarantaine te gaan.

  De deuren blijven voor ten minste 14 dagen dicht. De sluiting kan worden opgeheven wanneer er "overtuigende maatregelen zijn genomen" om verdere besmettingen te voorkomen.

 • De Jonge: als het zo doorgaat strengere regels in horeca

  De Jonge: "Iedereen die besmet raakt, kan behoorlijk ziek worden. En dat zijn niet alleen kwetsbare groepen en ouderen. We zien ook twintigers, dertigers en veertigers." De Jonge zegt dat er alle reden is om een nieuwe lockdown te voorkomen, maar de cijfers baren hem wat dat betreft veel zorgen. Er zijn nu vijftigduizend mensen besmet, zegt hij.

  De informatie dat de besmettingen grotendeels van feestjes en privésituaties komen blijkt uit de bron- en contactonderzoeken van de GGD, legt hij uit. Soms moeten er na een besmetting tientallen mensen gebeld worden, die op zo'n feestje zijn geweest. Dat kan dus niet meer, zegt De Jonge. "Het virus houdt ons in een houdgreep", zegt hij. Als het zo doorgaat moeten er ook weer strengere regels in de horeca ingevoerd worden.

 • Thuisquarantaine voortaan niet 14 maar 10 dagen

  De periode van thuisquarantaine gaat van 14 dagen naar 10 dagen, zegt minister De Jonge. Daarmee wordt het OMT-advies opgevolgd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Thuisquarantaine voortaan niet 14 maar 10 dagen'
 • Rutte: gaat vooral mis in privésfeer

  Premier Rutte maakt zich er zorgen over dat het coronavirus zich "gestaag"verspreidt. Rutte: "Ik val maar met de deur in huis: het gaat niet goed met de corona-ontwikkelingen. Voor we het weten zijn we terug bij af", zei hij op de persconferentie. Als het zo doorgaat is het nemen van weer strengere maatregelen onvermijdelijk, zei Rutte.

  Het gaat vooral mis in de privésfeer, zei de premier. "Feestjes, buurtborrels, in familiesfeer. Knuffelend, mekaar omhelzen, juist daar gaat het niet goed." Het kabinet voert daarom in dat er in huis, dus in de privésfeer, maar maximaal zes gasten mogen zijn. En de anderhalve meter blijft gelden. "Dan moet je dus een flinke huiskamer hebben, maar het moet even", zegt Rutte.

 • Dringend advies Rutte: geen feestjes, borrels thuis

  Premier Rutte geeft het "zeer dringende advies" om geen feestjes, borrels of andere bijeenkomsten thuis te houden. Mensen mogen thuis maximaal zes gasten ontvangen.

  De cijfers geven geen aanleiding om per 1 september maatregelen over werk te versoepelen, gaat Rutte verder. "Het advies blijft: werk zo veel mogelijk thuis."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Geen feestjes en borrels thuis'