NOS NieuwsAangepast

Weekcijfers corona: 4000 besmettingen, vergelijkbaar met vorige week

In totaal zijn er deze week 4013 mensen positief getest op corona. Dat is iets minder dan vorige week, toen 4036 mensen corona bleken te hebben. Het is voor het eerst sinds half juli dat het aantal positieve tests lager is dan een week eerder. De afgelopen weken steeg het juist fors.

Het percentage mensen dat positief is getest is ook gelijk gebleven. Van alle mensen die zich lieten testen, bleek 3,5 procent het virus te hebben. Vorige week was dat nog 3,6 procent. Op het dieptepunt in juli lag dat percentage nog op 0,6.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg wel, met 50. Een week eerder waren dat er nog 38. Het aantal gemelde coronadoden steeg van 9 naar 16.

Epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. "Het feit dat het een week stabiliseert wil nog niet zeggen dat het komende tijd zo blijft of zelfs zal dalen."

"De meeste besmettingen zien we nog steeds binnen het gezin, maar daarnaast zijn er andere settings waar mensen geen afstand houden, zoals feestjes of situaties op het werk." Bij ongeveer de helft van alle besmettingen waarbij een bron is achterhaald vond de besmetting thuis plaats. Zo'n 15 procent van de besmettingen was bij overige familie, 8 procent in het verpleeghuis en 8 procent op het werk.

Twintigers

Bijna een derde van alle coronagevallen was deze maand tot nu toe tussen de 20 en 29. Vorige maand was dat nog ruim een kwart. Twintigers zijn daarmee verreweg de grootste groep corona-patiënten, gevolgd door dertigers met 17 procent. Zestig-plussers maken inmiddels nog maar 12 procent van alle patiënten uit.

Jongeren hebben relatief weinig last van het virus. Maar: "Het aantal besmettingen neemt toe in alle leeftijdsgroepen", aldus Van den Hof. "Jongeren hebben niet alleen contact met elkaar, maar ook met oudere groepen."

Het aantal besmettingen per inwoner is nog steeds het hoogste in de Randstad. Zandvoort telde de afgelopen week per 10.000 inwoners de meeste besmettingen: 14. Ook in Rotterdam en Amsterdam kwamen relatief veel besmettingen voor, namelijk 9,3 en 8,5 per 10.000 inwoners. Ook in absolute zin liepen die gemeenten voorop. Amsterdam telde 744 nieuwe coronagevallen, tegen 549 in Rotterdam.

Het aantal besmette mensen dat naar het buitenland is geweest, is ook toegenomen. 738 mensen (ongeveer 20 procent) waren de afgelopen twee weken in het buitenland. Vorige week waren dat er nog 405. Ongeveer de helft van de reizigers kwam terug uit Frankrijk of Spanje.

Omdat niet iedereen met klachten zich laat testen, en sommige mensen met corona nauwelijks klachten hebben, ligt het aantal mensen dat corona heeft volgens het RIVM in werkelijkheid veel hoger. In tegenstelling tot het aantal positief geteste mensen, is dit aantal wel toegenomen, meldt het instituut.

Het RIVM schat dat er in heel Nederland nu 51.700 mensen corona hebben en besmettelijk zijn. Vorige week werd dat aantal nog geschat op 32.000. Dat zijn er een stuk meer dan de circa 3000 besmettelijke patiënten van een maand geleden, maar nog steeds veel minder dan de bijna 275.000 gelijktijdige besmettelijke patiënten in maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl