ANP
NOS NieuwsAangepast

OMT: verkort duur quarantaine naar tien dagen

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Mensen voor wie de kans groot is dat zij besmet zijn geraakt met het coronavirus hoeven nog maar tien dagen in quarantaine, gerekend vanaf het moment van mogelijke besmetting. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Nu geldt dat zij 14 dagen in quarantaine moeten. Vanavond wordt duidelijk of het kabinet het OMT-advies overneemt, maar dat is wel de verwachting.

Die keuze voor een quarantaine van 14 dagen was gebaseerd op de incubatietijd van het virus. Het duurt maximaal 12 dagen voor iemand ziek wordt. Daar waren vervolgens voor de zekerheid nog twee dagen bij opgeteld.

Volgens het OMT krijgt 99 procent van de mensen die ziek worden door SARS-CoV-2 de eerste ziektedag binnen tien dagen. Ruim 97 procent zelfs al binnen zeven dagen.

Nieuwe gegevens

De nieuwe inzichten van het OMT zijn gebaseerd op de nu beschikbare wetenschappelijke literatuur en op gegevens afkomstig uit het bron- en contactonderzoek van de GGD'en.

Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat bij ruim 97 procent van de covid-19-patiënten de incubatietijd ongeveer 11 dagen of korter is. Bij de helft van de patiënten is de incubatietijd zelfs korter dan vijf dagen.

Uit de analyse van de gegevens van het bron- en contactonderzoek in Nederland blijkt een nog iets kortere incubatietijd bij nagenoeg alle mensen die besmet raken met het virus.

Weinig gemist

Van alle mensen die in contact komen met iemand die zelf is blootgesteld aan het virus door een besmet persoon. de zogeheten categorie twee contacten, loopt maar 5 procent een coronabesmetting op.

Daarom denkt het OMT dat het inkorten van de quarantaineduur naar tien dagen een veilige maatregel is en dat er maar weinig besmettingen door gemist zullen worden.

De communicatie over de duur van de quarantaine wordt er mogelijk niet makkelijker op. De maximale incubatietijd van het virus is twaalf dagen. De duur van de quarantaine is dus niet meer gelijk aan die maximale incubatietijd maar wordt afgestemd op de praktische situatie dat nagenoeg iedereen die ziek wordt van SARS-CoV-2 dat binnen tien dagen doet.

Daar staat tegenover dat de maatschappelijke impact van de quarantainemaatregel flink afneemt door de inkorten van de quarantaineduur met ruim een kwart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl