liveblog
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam verscherpt maatregelen, stad blijft open voor niet-noodzakelijk bezoek

liveblog gesloten

Amsterdam: toch geen oproep om weg te blijven

Amsterdam komt toch niet met een dringend advies aan toeristen en dagjesmensen om weg te blijven. Dat staat wel een in brief van burgemeester Halsema, die ze namens de veiligheidsregio schreef. Ook werd het nieuws door een woordvoerder van de stad aan de NOS bevestigd.

In de brief staat dat bezoekers buiten de regio "per onmiddellijke ingang" worden ontmoedigd om te komen. Bezoekers zouden alleen moeten komen als dat noodzakelijk is.

"We doen die oproep nu niet, we houden die mogelijkheid achter de hand", zei burgemeester Halsema later op de avond in het tv-programma Nieuwsuur. Volgens haar wordt de oproep zelfs "liever niet" gedaan, omdat die volgens haar "desastreus" zou zijn voor de hotelbranche. Wel wil Halsema dat mensen drukke plekken te mijden.

Rotterdamse winkeliers slaan alarm over 'enorme dip bezoekers' door mondkapjesplicht

Winkeliers en vastgoedeigenaren in drukke winkelgebieden in Rotterdam slaan alarm over de mondkapjesplicht. Ze hebben een brandbrief naar de gemeente gestuurd, meldt regionale omroep Rijnmond.

Sinds twee weken moet iedereen in de binnenstad, op het Zuidplein en in winkelcentrum Alexandrium een mondkapje op. Met grote gevolgen volgens de ondernemers. "Wij zien sinds 4 augustus een enorme dip in bezoekersaantallen. Ondernemers geven ook aan dat de omzet enorm terugloopt", zegt directeur Dominique van Elsacker van de Urban Department Store bij Rijnmond.

Van Elsacker zegt geen bezwaar te hebben tegen de verplichting op zich. "Wij snappen dat de burgemeester ervoor kiest om op drukke plekken maatregelen te nemen." Maar ze vraagt zich wel af of het op straat altijd noodzakelijk is. "In andere landen zie je de mondkapjesplicht alleen binnen."

De maatregel wordt eind augustus samen met de gemeente geëvalueerd. Maar Van Elsacker zegt morgen al met de gemeente Rotterdam om de tafel te zitten.

Amsterdam ontmoedigt dagjesmensen en toeristen: kom alleen voor noodzakelijk bezoek

Amsterdam roept mensen van buiten de stad of regio per direct op alleen nog naar de stad te komen voor noodzakelijke bezoeken. Dat staat in een brief van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan de gemeenteraad met daarin nieuwe coronamaatregelen. Het terugdringen van toerisme en dagjesmensen zou nodig zijn om het aantal toegenomen besmettingen te beteugelen.

Op de website van de gemeente staat de maatregel overigens niet vermeld. Daar staat slechts dat de veiligheidsregio dagjesmensen oproept om drukke plekken te vermijden. Ook burgemeester Halsema zei in haar persconferentie niets over het advies in de brief van de veiligheidsregio, waar ze voorzitter van is. Een woordvoerder van Halsema bevestigt dat het wel degelijk van kracht is.

Halsema: scherper toezicht horeca, na een waarschuwing mogelijk sluiting

Burgemeester Halsema van Amsterdam zegt dat er extra maatregelen komen om het toegenomen aantal besmettingen in de stad in te dammen. "Op korte termijn scherpen wij het toezicht op de horeca en zalencentra aan. Na een waarschuwing kan er gesloten worden en bij excessen onmiddellijk." De sluiting van een horecapand kan vier weken duren.

Halsema: 'Scherper toezicht op Amsterdamse horeca'

Ook komt er een meldplicht voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen. "Overlastmeldingen krijgen prioriteit", zegt de burgemeester.

Daarnaast somde ze ook een reeks mogelijke maatregelen op, die genomen kan worden als het aantal besmettingen niet omlaag gaat. Zoals:

  • Het sluiten van de horeca om middernacht.
  • Het verplicht stellen van het dragen van een mondkapje in de stad.
  • Beperking van het maximaal aantal personen bij samenkomsten tot 30.
  • Het sluiten van zalencentra.
  • Passagiersvaart beperken.
  • Toeristen en dagjesmensen ontmoedigen naar Amsterdam te komen.

Aantal middelbare scholen voert mondkapjesplicht in

Wel of geen mondkapje, dat is de vraag waar veel scholen nu mee worstelen. Er ligt nog geen eenduidig advies of besluit van RIVM, OMT of kabinet, maar een aantal scholen in Nederland heeft besloten daar niet op te wachten. Zij voeren zelf een mondkapjesplicht in voor leerlingen en leraren.

Eerder besloot een school in Assen en een school in Hilversum al mondkapjes verplicht te stellen. Vandaag kwamen daar ook scholen uit Amsterdam, Amstelveen, Haarlem en nog een uit Hilversum bij. Mogelijk volgen er op korte termijn meer.

'Blijf op je stoel zitten, ga geen polonaise lopen'

Premier Rutte: "Onze waarneming is dat de horeca het heel netjes doet met gezondheidschecks en mensen registreren. Maar in zaaltjes met familie, als mensen een paar glaasjes op hebben, daar doet zich dus een extra risico voor. Vandaar dat we zeggen, blijf op je stoel zitten, ga geen polonaise lopen."

Minister De Jonge: "In de Marokkaanse gemeenschap zagen we een paar hele grote uitbraken na familiebijeenkomsten. Dan is de benadering van deze specifieke doelgroep veel effectiever dan meteen landelijke maatregelen die voor iedereen gelden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor bepaalde studentengroepen."

De Jonge zegt dat het daarbij heel fijn is dat het zicht op de besmettingen "heel veel beter" is dan de informatie waar het kabinet het in het voorjaar mee moest doen. "We varen nu op veel beter zicht", zegt hij. "We weten dat we van mensen iets onnatuurlijks vragen. Mensen willen bij elkaar zijn en elkaar aanraken. Maar het is juist een enorme vorm van solidariteit om je aan de regels te houden, want daarmee bescherm je die anderen. Of we het uit de hand laten lopen hebben we helemaal zelf in de hand."

'Nu laten zien we het virus onder controle kunnen houden, met elkaar'

Rutte verwacht geen versoepelingen voor evenementenbranche

De evenementenbranche hoeft er niet op te rekenen dat er per 1 september een versoepeling komt, zegt Rutte. "In principe kunnen er popconcerten en dergelijke georganiseerd worden, maar dan wel iedereen zittend op een eigen stoel en op 1,5 meter afstand. Dat is een drama, dat snap ik ook wel", zegt Rutte.

Ook over versoepeling van de regels voor de discotheken en nachtclubs is hij niet optimistisch, gezien de cijfers.

De nieuwe coronamaatregelen en -adviezen op een rij

De Jonge hoopt op snelle invoering corona-app-wetgeving

De Jonge hoopt dat de Tweede Kamer snel de wetgeving voor de invoering van de corona-app behandelt, zodat die officieel per 1 september kan worden ingevoerd. Dat is voor de opsporing van besmettingen heel belangrijk, zegt hij. Zeker omdat er regionaal grote verschillen zitten in het aantal besmettingen.

De Jonge vergelijkt twee steden om aan te geven hoe groot de verschillen zijn. "Assen had er 2 en Amsterdam dus 1400." Op dit moment loopt er een proef met de corona-app. Ruim 430.000 mensen hebben de app sinds gisteren gedownload, ondanks de kritiek op de app. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is nog niet te spreken over de app, vanwege zorgen over privacy.

Rutte: thuiswerken blijft de norm

Thuiswerken blijft de norm voor Nederland, herhaalt Rutte. Waar het nu al echt uit de hand loopt, worden lokale maatregelen aangekondigd, zoals bijvoorbeeld later vanavond in Amsterdam.

De Jonge roept verder iedereen op vrijwillig mee te werken aan de instructies van de GGD's en echt in quarantaine te gaan als dat gevraagd wordt. "We onderzoeken de verplichte quarantaine en het verplicht meewerken aan het bron- en contactonderzoek, maar dat duurt nog een paar weken", zegt hij. Het gaat om uiterste gevallen waarbij dwang echt nodig is, zegt De Jonge.

Rutte: versoepeling van thuiswerken niet aan de orde

'Test dringend geadviseerd voor bezoekers Bijenkorf Amsterdam'

Vanwege de meerdere coronabesmettingen bij de Bijenkorf in Amsterdam sluit het warenhuis vanaf morgen de deuren. Dat maakt de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland bekend, op advies van de GGD. Iedereen die er recentelijk nog een bezoek heeft gebracht, wordt "dringend geadviseerd" om zich te laten testen.

De afgelopen week zijn meerdere medewerkers van het warenhuis op de Dam op verschillende afdelingen en verdiepingen positief getest. Medewerkers waren, terwijl ze besmettelijk waren, aan het werk, meldt de Veiligheidsregio. De GGD adviseert medewerkers die in de periode van 4 tot en met 18 augustus aan het werk waren, in quarantaine te gaan.

De deuren blijven voor ten minste 14 dagen dicht. De sluiting kan worden opgeheven wanneer er "overtuigende maatregelen zijn genomen" om verdere besmettingen te voorkomen.

De Jonge: als het zo doorgaat strengere regels in horeca

De Jonge: "Iedereen die besmet raakt, kan behoorlijk ziek worden. En dat zijn niet alleen kwetsbare groepen en ouderen. We zien ook twintigers, dertigers en veertigers." De Jonge zegt dat er alle reden is om een nieuwe lockdown te voorkomen, maar de cijfers baren hem wat dat betreft veel zorgen. Er zijn nu vijftigduizend mensen besmet, zegt hij.

De informatie dat de besmettingen grotendeels van feestjes en privésituaties komen blijkt uit de bron- en contactonderzoeken van de GGD, legt hij uit. Soms moeten er na een besmetting tientallen mensen gebeld worden, die op zo'n feestje zijn geweest. Dat kan dus niet meer, zegt De Jonge. "Het virus houdt ons in een houdgreep", zegt hij. Als het zo doorgaat moeten er ook weer strengere regels in de horeca ingevoerd worden.

Thuisquarantaine voortaan niet 14 maar 10 dagen

De periode van thuisquarantaine gaat van 14 dagen naar 10 dagen, zegt minister De Jonge. Daarmee wordt het OMT-advies opgevolgd.

De Jonge: 'Thuisquarantaine voortaan niet 14 maar 10 dagen'

Rutte: gaat vooral mis in privésfeer

Premier Rutte maakt zich er zorgen over dat het coronavirus zich "gestaag"verspreidt. Rutte: "Ik val maar met de deur in huis: het gaat niet goed met de corona-ontwikkelingen. Voor we het weten zijn we terug bij af", zei hij op de persconferentie. Als het zo doorgaat is het nemen van weer strengere maatregelen onvermijdelijk, zei Rutte.

Het gaat vooral mis in de privésfeer, zei de premier. "Feestjes, buurtborrels, in familiesfeer. Knuffelend, mekaar omhelzen, juist daar gaat het niet goed." Het kabinet voert daarom in dat er in huis, dus in de privésfeer, maar maximaal zes gasten mogen zijn. En de anderhalve meter blijft gelden. "Dan moet je dus een flinke huiskamer hebben, maar het moet even", zegt Rutte.

Dringend advies Rutte: geen feestjes, borrels thuis

Premier Rutte geeft het "zeer dringende advies" om geen feestjes, borrels of andere bijeenkomsten thuis te houden. Mensen mogen thuis maximaal zes gasten ontvangen.

De cijfers geven geen aanleiding om per 1 september maatregelen over werk te versoepelen, gaat Rutte verder. "Het advies blijft: werk zo veel mogelijk thuis."

Rutte: 'Geen feestjes en borrels thuis'

Corona-persconferentie begint

De persconferentie over eventueel nieuwe coronamaatregelen kun je via deze link live volgen.

Burgemeester Zandvoort: geen verband tussen drukte en toename besmettingen

Zandvoort telde de afgelopen week per 10.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen, namelijk 14. Inwoners van de kustplaats maken zich zorgen over deze toename. Burgemeester David Moolenburgh zegt tegen regionale omroep NH dat hij geen directe aanleiding ziet voor extra maatregelen:

Burgemeester Zandvoort: geen verband tussen drukte en stijging besmettingen

Hier zie je straks de corona-persconferentie

Om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie over de coronamaatregelen. De persconferentie is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen

Weer besmettingen bij nertsenbedrijven, in totaal nu bij 36

Bij nog eens drie nertsenfokkerijen is het coronavirus vastgesteld. Het gaat om twee bedrijven in de Noord-Brabantse gemeente Gemert-Bakel en een in het Limburgse Gennep. Het ministerie van Landbouw laat weten dat de drie fokkerijen worden geruimd.

De twee getroffen Brabantse bedrijven tellen beide ongeveer 14.000 moederdieren. De fokkerij in Limburg had er 6000. In totaal zijn op 36 Nederlandse nertsenfokkerijen besmettingen vastgesteld en ruim een miljoen dieren geruimd.

Vorige maand schreven ministers De Jonge en Schouten dat alle nertsenfokkerijen preventief worden geruimd als er nog besmettingen bij zouden komen na half augustus. Vorig jaar waren er in Nederland 128 bedrijven voor edelpelsdieren, in de praktijk zijn dat vooral nertsenhouderijen.

Vandaag werd voor het eerst ook in de Verenigde Staten covid-19 aangetroffen bij twee nertsenbedrijven. Het gaat om twee fokkerijen in de staat Utah, meldt The Washington Post.

Kabinetspartijen spreken op korte 'heidag' af elkaar niet dwars te zitten

De vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben op hun jaarlijkse 'heidag' afgesproken om elkaar in deze bijzondere 'coronatijd' in aanloop naar de verkiezingen niet te veel dwars te zitten. "Want dan kunnen we het land niet meer goed bedienen", zei premier Rutte.

Was de heidag eerder bijvoorbeeld in Oisterwijk of in Wassenaar, dit jaar bleven de bewindslieden in Den Haag: in de tuin van het Catshuis.

Kabinet op heel korte 'heidag'

In Roosendaal kunnen ouderen thuis worden getest op corona

Een thuiszorgorganisatie in Roosendaal biedt vanaf deze week coronatesten aan bij kwetsbare ouderen thuis. "Zo hoeven ouderen die slecht ter been zijn niet naar een teststraat, maar kunnen ze in hun eigen huiskamer worden getest", zegt Christ-Jan Danen van TWB Thuiszorg bij Omroep Brabant.

In overleg met de GGD en huisarts gaan medewerkers van de thuiszorgorganisatie in beschermende kleding bij de cliënten langs om een test af te nemen. De monsters naar een laboratorium in Roosendaal. Binnen 24 uur is het resultaat bekend.

Het is voorzover bekend de eerste keer in Nederland dat een thuiszorgorganisatie de test thuis aanbiedt, schrijft de regionale omroep. Het gebeurt overigens alleen bij cliënten voor wie het noodzaak is. Wie ertoe in staat is, moet ook in West-Brabant naar de teststraat voor een coronatest.

Amsterdamse horecaondernemers: 'Bijna hartaanval van dit soort avonden'

De veiligheidsregio Amsterdam komt vanavond met nieuwe maatregelen om het aantal besmettingen met het coronavirus in te dammen. Die aankondiging leidt tot spanning bij horecaondernemers, want op welke manier gaan die maatregelen hen raken?

"Veel ondernemers houden hun hart vast", zegt Menno van Dorp, eigenaar van café-restaurant Venster 33 in Amsterdam. "Bij ons gaat het gelukkig nog redelijk goed, maar er zijn echt veel ondernemers die enorm onder druk staan. Zij krijgen bijna een hartaanval van dit soort avonden."

De Amsterdamse tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weet nog niet wat er vanavond bekend zal worden gemaakt en noemt het "erg spannend".

Lees verder:

Besmettingen vertragen start Franse voetbalcompetitie

De openingspartij van het nieuwe seizoen in de Ligue 1 is door de Franse voetbalbond uitgesteld. Vanwege coronabesmettingen bij Olympique Marseille is het thuisduel van de Zuid-Fransen met Saint-Etienne verplaatst.

Als er onder spelers en staf meer dan drie besmettingen zijn, mag er niet meer gezamenlijk worden getraind. Bij de club van Kevin Strootman zijn nu vier mensen positief getest op corona.

Mondkapjesplicht op de gang bij diverse middelbare scholen

Een aantal middelbare scholen in Amsterdam, Amstelveen en Hilversum maakt het verplicht om mondkapjes te dragen in de gangen. De coronamaatregel geldt sinds deze week voor leerlingen en personeel, meldt onder meer het Parool.

Het betreft in ieder geval het Hervormd Lyceum Zuid en het Amsterdams Lyceum. Ook het Keizer Karel College in Amstelveen en het A. Roland Holst College in Hilversum hebben de maatregel ingevoerd.

Tijdens het wisselen van de lokalen moet iedereen een mondkapje op in de hallen. Tijdens de lessen mogen de kapjes af. Leerling en medewerkers wordt gevraagd zoveel mogelijk de kortste route te nemen als ze zich verplaatsen in het schoolgebouw.

Aantal bezette IC-bedden stijgt met drie tot 42

Het aantal covid-19-patiënten op de intensive care is in 24 uur gestegen met drie tot 42. Buiten de IC's zijn nog eens drie coronapatiënten opgenomen, het totaal is nu 129, schrijft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

"Het aantal opgenomen covid-19-patiënten blijft geleidelijk stijgen. Ruim zeventig procent van hen ligt in de Randstad, in overeenstemming met de concentraties aan nieuwe besmettingen", zegt Ernst Kuipers van het LCPS.

RIVM: voor het eerst toename besmettingen in alle leeftijdsgroepen

Afgelopen week bleef het aantal nieuwe bevestigde besmettingen nagenoeg gelijk met de week daarvoor, meldt het RIVM op basis van de meest recente cijfers (zie update van 14.18 uur). Het RIVM heeft nu ook een duiding gegeven. Epidemioloog Susan van den Hof zegt dat de groei van het aantal besmettingen voor het eerst "stabiliseert". Ze voegt eraan toe: "Maar we zien wel een toename van opnames en overlijdens."

Het is niet te zeggen wat de cijfers betekenen voor komende week, benadrukt ze: "Het reproductiegetal ligt nog steeds boven de een, dus het virus neemt nog niet af. In de afgelopen maand zien we dat het aantal besmettingen toeneemt in alle leeftijdsgroepen. Het zijn niet alleen de jongeren die besmet worden. Zij hebben ook niet alleen contact met jongeren, maar natuurlijk ook met oudere groepen."

RIVM: toename aantal besmettingen onder alle leeftijden

Volgens het RIVM vormen horecabezoeken niet het grootste deel van de besmettingshaarden. Er zijn wel "redelijk wat besmettingen", zowel bij personeel als bij bezoekers. "De meeste besmettingen zien we nog steeds binnen het gezin, maar daarnaast zijn er andere settings waar mensen geen afstand houden, zoals feestjes of situaties op het werk."

Frankrijk maakt mondkapje verplicht op werk

De Franse regering maakt het dragen van een mondkapje verplicht op het werk. Alleen mensen die alleen werken in een kantoor of op andere werkplekken hoeven geen mondmasker te dragen, maakte de minister van Arbeid bekend.

De nieuwe coronamaatregel gaat in op 1 september in Frankrijk. Vanwege het stijgende aantal bevestigde besmettingen blijft ook hier het dringende advies om zo veel mogelijk te werken vanuit huis.

Afgelopen weekend passeerde het aantal dagelijkse aantal besmettingen in Frankrijk voor het eerst sinds mei de 3000. Het land telt ruim een kwart miljoen bevestigde infecties. Het officiële dodental sinds het begin van de coronacrisis staat op ruim 30.000.

RIVM: ruim 4000 nieuwe besmettingen

In totaal zijn er deze week 4013 mensen positief getest, meldt het RIVM. Dat is vergelijkbaar met vorige week, toen waren het er 4036. De week daarvoor steeg het aantal besmettingen nog met 1488.

Het percentage mensen dat positief is getest is ook gelijk gebleven. Van alle mensen die zich lieten testen bleek 3,5 procent het virus te hebben. Vorige week was dat nog 3,6 procent. Op het dieptepunt in juli lag dat percentage nog op 0,6 procent.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg wel, naar 50. Een week eerder waren dat er nog 38. Het aantal gemelde coronadoden steeg van 9 naar 16.

De verspreiding van het virus neemt nog steeds toe. Het zogenoemde besmettingsgetal ligt op 1,19. Dat betekent dat 100 mensen samen 119 anderen besmetten. Volgens het RIVM zijn er in heel Nederland nu 51.700 mensen besmettelijk voor anderen. Vorige week werd dat aantal nog geschat op 32.000.

Corona-app in totaal ruim 400.000 keer gedownload

Vanochtend werd al bekend dat de corona-app van minister De Jonge via Android al ruim 100.000 keer was gedownload. Inmiddels zijn ook de cijfers van iOS bekend. Daaruit blijkt dat de app, die je sinds gisteren kunt installeren, in een dag in totaal door 431.212 mensen is gedownload.

WHO-baas: voorkom vaccin-nationalisme

Landen moeten ophouden met het vooropstellen van hun eigenbelang in de zoektocht naar een coronavaccin, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dergelijk gedrag verergert de pandemie, aldus Tedros.

Hij verwijst naar landen die elk afzonderlijk een vaccin proberen te ontwikkelen vanwege de prestige en economische voordelen. Zo beweert de Russische president Poetin dat Rusland al een vaccin heeft goedgekeurd. Ook in onder meer Europa, China en de VS worden vaccins ontwikkeld.

"Strategisch en mondiaal handelen is het belang van elk land - niemand is veilig totdat iedereen veilig is", sprak Tedros in een online briefing. Hij heeft een brief gestuurd naar alle leden van de WHO om "vaccin-nationalisme" te voorkomen.

WHO-baas Tedros

GGD Rotterdam-Rijnmond gaat testcapaciteit sterk uitbreiden

De GGD Rotterdam-Rijnmond gaat de coronatestcapaciteit flink opschroeven naar 4000 tests per dag, meldt Rijnmond. Dat aantal moet op 1 september gerealiseerd zijn, zegt GGD-directeur Saskia Baas tegen de regionale omroep.

Op dit moment kunnen er dagelijks 1500 mensen worden getest op zeven locaties in Rotterdam, Hoek van Holland, Maassluis, Schiedam, Middelharnis en Zuidland. De drukst bezochte locaties zijn Rotterdam en Schiedam. Ook daar wordt de capaciteit uitgebreid.

"Daarna moeten alle tests ook nog naar het laboratorium kunnen om geanalyseerd te worden, dus daar zijn we nu druk mee bezig", zegt Baas. "Ook het bron- en contactonderzoek schalen we op. Dat gebeurt ook op landelijk niveau, dus daarmee zouden we het op moeten kunnen vangen."

Zuid-Afrika versoepelt coronamaatregelen

In Zuid-Afrika zijn de coronamaatregelen vandaag versoepeld. Zo mag er weer alcohol en tabak worden verkocht. Dit was vanaf eind maart verboden. De regering wilde met deze maatregel het aantal ziekenhuisopnames, gerelateerd aan alcoholmisbruik en geweld, omlaag brengen om bedden beschikbaar te houden voor coronapatiënten.

Omdat het aantal besmettingen daalt en de druk op de ziekenhuizen afneemt, worden de maatregelen versoepeld. Naast dat er weer alcohol en tabak mag worden gekocht, mag er binnen Zuid-Afrika weer worden gereisd en mogen restaurants onder strenge hygiëne-voorwaarden, weer open. Volgens de Zuid-Afrikaanse president, Ramaphosa, is de versoepeling hard nodig om de zwaar getroffen economie weer op gang te brengen.

Honderd Duitse feestgangers in quarantaine vanwege één besmetting

In de Duitse gemeente Bodenwöhr in Beieren moeten 120 mensen in quarantaine nadat één man positief had getest na terugkomst uit Italië, meldt de Süddeutsche Zeitung. Het gaat om honderd mensen die een verjaardagsfeest bijwoonden waar de man bij aanwezig was en twintig mensen uit zijn sociale omgeving. De man had zich donderdag laten testen aan de grens en ontving zondag positieve test, een dag na het feest.

De man had de gastheer gezegd dat hij zich had laten testen en binnen 24 uur iets zou horen als zijn test positief zou zijn. Omdat hij niet was gebeld, nam hij aan dat zijn test negatief was en dat hij naar het feest kon gaan, is zijn verhaal.

OMT adviseert duur quarantaine te verkorten

Mensen bij wie de kans groot is dat zij besmet zijn geraakt met het coronavirus hoeven nog maar tien dagen in quarantaine, gerekend vanaf het moment van mogelijke besmetting. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Nu geldt dat zij 14 dagen in quarantaine moeten. Vanavond wordt duidelijk of het kabinet het OMT-advies overneemt, maar dat is wel de verwachting.

Lees verder:

Snelle stijging besmettingen in Zandvoort

Zandvoort staat bovenaan de lijst met relatief de meeste coronabesmettingen in de afgelopen vijf dagen. De badplaats telt afgerond gemiddeld 23,37 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen vijf dagen. Daarmee is de gemeente een van de snelste stijgers in de gemeentelijke cijfers van het RIVM. De oorzaak is niet duidelijk.

Tussen maandag 10 augustus en maandag 17 augustus nam het aantal besmettingen in Zandvoort toe van 46 naar 70. De week ervoor was het aantal besmettingen gestegen van 40 naar 46.

Na Zandvoort volgen Maassluis (12,64 besmettingen per 100.000 inwoners), Amsterdam (11,98), Diemen (11,70) en Delfzijl (11,35) en Rotterdam (11,18).

In absolute aantallen steken Amsterdam en Rotterdam wat betreft het aantal nieuwe besmettingen ver boven andere gemeenten uit. Tussen 10 en 17 augustus werden er in Amsterdam 734 nieuwe gevallen geregistreerd, in Rotterdam 606. Daarna volgen Den Haag (304), Utrecht (117) en Almere (95). In die laatste gemeente waren een week eerder nog 24 nieuwe gevallen. In Bergen op Zoom nam het aantal vastgestelde besmettingen juist af, van 120 naar 53.

Premier Nieuw-Zeeland pareert kritiek Trump

Premier Ardern van Nieuw-Zeeland heeft ontstemd gereageerd op de kritiek die president Trump had geuit op het coronabeleid in dat land. De Amerikaanse president sprak tijdens een campagnebijeenkomst van een nieuwe uitbraak in Nieuw-Zeeland. "Ze hadden het virus verslagen, het stond op de voorpagina's", sprak Trump.

Ardern noemt de opmerkingen "overduidelijk onjuist". "We zijn nog steeds een van de best presterende landen ter wereld wat betreft covid-19", zei ze. Nieuw-Zeeland heeft een sterftecijfer van 0,44 per 100.000 inwoners, de VS heeft met ruim 52 doden per 100.000 inwoners een van de hoogste cijfers ter wereld.

De afgelopen dag kwamen er dertien nieuwe besmettingen bij in Nieuw-Zeeland. In totaal zijn 1293 mensen besmet geraakt en twaalf mensen zijn aan de gevolgen van corona overleden. Het land was in juni nog helemaal coronavrij.

Afstandsregel niet nageleefd bij anti-regeringsprotest Argentinië

Bij een anti-regeringsdemonstratie in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn gisteren veel mensen de straat op gegaan. Duizenden betogers vroegen aandacht voor de slechte economische situatie, de verlengde lockdown en de geplande juridische hervormingen. Velen droegen mondkapjes, maar de afstandsregel werd nauwelijks nageleefd.

Demonstrerende Argentijnen negeren coronamaatregelen van hun regering

Corona-app ondanks kritiek veel gedownload

De Autoriteit Persoonsgegevens uitte gisteren nog kritiek op de corona-app van minister De Jonge, maar de app is al door veel mensen geïnstalleerd. Binnen een dag is de app CoronaMelder al meer dan 100.000 keer gedownload op Android, schrijft RTL Nieuws. De cijfers van iOS, het besturingssysteem van Apple, zijn onbekend. De app is sinds gisteren te downloaden.

De toezichthouder herhaalde gisteren de kritiek dat de app de privacy van gebruikers onvoldoende waarborgt. Het instituut adviseert het kabinet daarom om afspraken te maken met zowel Google als Apple over de software die ze leveren voor de app.

Ook moet er eerst een wet zijn waarin de inzet van de app goed is geregeld en moeten de servers die de app gebruikt veilig zijn. Pas als aan die voorwaarden is voldaan, zou de app volgens de toezichthouder gebruikt mogen worden.

De app wordt in eerste instantie getest in Drenthe en Overijssel, maar kan al in heel Nederland worden gedownload.

'Primeur: mensen thuis getest om teststraten te ontlasten'

Thuiszorg West-Brabant test op verzoek van de GGD mensen thuis op het coronavirus. Daarmee moet de druk op teststraten worden verlicht, schrijft BN/De Stem.

Volgens de krant gaat het om een primeur in Nederland. Vooral minder mobiele mensen en ouderen hebben baat bij de nieuwe service. "Het gaat precies hetzelfde als in de teststraat", zegt Christ-Jan Danen, bestuurder van Thuiszorg West-Brabant tegen de krant. "Onze mensen dragen beschermende kleding, de monsters worden in een Roosendaals laboratorium gecheckt en een dag later krijgen ze de uitslag via hun huisarts." Hij verwacht dat het initiatief navolging krijgt in de rest van het land.

Het gaat in eerste instantie om mindervalide mensen met ziekteverschijnselen in de West-Brabantse gemeente Etten-Leur, Zundert, Rucphen, Halderberge, Roosendaal, Moerdijk, Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht.

Opmerkelijke beelden uit Wuhan

In de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst opdook, is van coronamaatregelen weinig meer te merken. Het leven in de stad is terug naar normaal en daar horen ook massaal bezochte feesten bij.

OMT-lid: meter afstand tussen scholieren op basis van nieuwe informatie

Het voorstel van OMT-lid Károly Illy, om een meter afstand tussen middelbare scholieren verplicht te stellen, is het gevolg van nieuwe informatie. "Toen het OMT in juni het advies gaf om met ingang van het nieuwe schooljaar de scholen te openen, hadden we niet de informatie die we nu wel hebben", zegt Illy in het NOS Radio 1 Journaal. "Inmiddels tonen internationale studies aan dat tieners en adolescenten een rol spelen in het verspreiden van het virus."

Illy stelde in het AD voor om een meter afstand tussen middelbare scholieren te verplichten, om te voorkomen dat de scholen moeten sluiten bij een eventuele tweede piek. "Ik wil voorkomen dat er maatschappelijke onrust ontstaat als gevolg waarvan de scholen onterecht zouden moeten sluiten."

Het voorstel van Illy is nog niet door het OMT besproken. "Ik heb voorgesteld om het erover te hebben. Dat zal bij de komende vergaderingen aan de orde komen." Volgens Illy is het niet de verwachting dat er op de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond een afstandsmaatregel voor middelbare scholieren wordt aangekondigd.

Scholen Aruba voorlopig nog dicht

De scholen op Aruba gaan voorlopig nog niet open. Vanwege de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen heeft de regering de heropening, die voor deze week gepland stond, uitgesteld tot 3 september. Dat heeft minister-president Wever-Croes geschreven, meldt persbureau ANP.

Op het eiland zijn 905 mensen besmet. Zestien van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis en drie liggen op de intensive care. Wever-Croes zegt dat Aruba heeft gekozen voor een strategie van "agressief testen". Er zijn nu meer dan 16.500 mensen getest.

Op Sint-Maarten gingen de scholen ook niet open op de geplande datum van 10 augustus. Ook daar is een explosieve stijging van coronabesmettingen. Inmiddels zijn 202 mensen besmet. Curaçao, met vier besmettingen, opent de scholen wel al op 20 augustus.

PvdA komt met eigen 'coronareddingsplan'

De PvdA wil investeringen ter waarde van 50 miljard euro om "eerlijk en fatsoenlijk" uit de coronacrisis te komen. De oppositiepartij doet diverse voorstellen voor de korte en lange termijn. Volgens PvdA-leider Asscher is een "groot investerings- en stimuleringspakket nodig om de economie te stutten".

De partij vindt onder meer dat het kabinet te weinig doet om de oplopende werkloosheid tegen te gaan. "Het kabinet schermt al langer met structurele investeringen, maar heeft vooral gekibbeld over de naam van het fonds", zegt de PvdA.

De oppositiepartij heeft voor 10 miljard euro aan plannen voor de korte termijn, waaronder een fonds voor omscholing, bijscholing en deeltijd-WW, een garantieregeling voor behoud van banen in de bouw en een noodpakket voor kunst en cultuur.

Voor de langere duur stelt de PvdA investeringen voor van samen 40 miljard. Zo wil Asscher de verhuurdersverheffing blijvend afschaffen. Ook pleit de partij ervoor 10.000 euro beschikbaar te stellen voor elke extra woning die gebouwd wordt bovenop de al bestaande plannen. Verder stelt de PvdA een snelle treinverbinding voor tussen Amsterdam en Groningen en moet de Noord-Zuidlijn worden doorgetrokken naar Schiphol. Ook trekt de partij extra geld uit om 400.000 huurwoningen te verduurzamen.

'Meter afstand voor middelbare scholieren verplichten'

Middelbare scholieren moeten verplicht worden een meter afstand van elkaar te houden. Daarvoor pleit OMT-lid Károly Illy, die ook voorzitter is van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde, in het AD. Hij zegt dat inmiddels zeker is dat oudere tieners het coronavirus kunnen verspreiden. "Het allerlaatste wat we willen is dat scholen onder maatschappelijke druk weer moeten sluiten."

Daarom adviseert hij een meter afstand te houden. "Die afstand is praktisch werkbaar in klassen. Zeker als leerlingen een vaste buddy krijgen voor wie die afstand niet geldt, zoals je ook in de horeca samen met een bekende aan een tafeltje mag zitten." Buiten de klassen, zoals in de kantine en op de gang, kunnen de leerlingen mondkapjes op doen, zegt Illy.

"Nu het aantal besmettingen weer toeneemt, moeten we op tijd maatregelen nemen om te voorkomen dat jongeren de schuld krijgen van nieuwe uitbraken. Middelbare scholieren zitten al bijna een half jaar thuis. Voor hen is dit echt een verschrikkelijke situatie. Medisch gezien hebben ze nauwelijks last van het virus, maar sociaal worden zij verreweg het hardst getroffen.''

De VO-Raad, de koepel van middelbare scholen, zegt tegen de krant het OMT-advies af te wachten.

Malta sluit cafés en nachtclubs

Malta heeft de teugels aangehaald in de strijd tegen het coronavirus. Vanaf morgen moeten cafés en nachtclubs de deuren weer sluiten, net als sportaccommodaties. Verder worden openbare bijeenkomsten beperkt tot maximaal vijftien mensen. Restaurants en winkels mogen wel openblijven.

Het aantal besmettingen op Malta stijgt snel. Maanden geleden viel de uitbraak relatief mee, maar nu zijn er 607 actieve coronagevallen. Dat is bijna het dubbele van de aantallen tijdens de piek in maart en april. In totaal zijn er sinds maart negen mensen overleden.

De stijging van het aantal besmettingen is te herleiden naar een feest in een hotel, dat een heel weekend duurde, en naar een traditioneel religieus feest in een dorp.

Trump spreekt van grote uitbraak in Nieuw-Zeeland

De Amerikaanse president Trump heeft op een campagnebijeenkomst uitgehaald naar Nieuw-Zeeland en heeft gezegd dat er sprake is van een grote uitbraak van het coronavirus. Dat terwijl er gisteren 9 gevallen zijn geregistreerd, tegenover bijna 42.000 in de Verenigde Staten.

"Ze hadden het virus verslagen, het stond op de voorpagina's", zegt Trump in Minnesota. "Nu is er weer een uitbraak. Dat is vreselijk en dat willen we niet. Het virus is een onzichtbare vijand die we nooit naar Europa en de rest van de wereld hadden moeten laten komen vanuit China."

De Jonge: extra maatregelen voor de regio Amsterdam

In het overleg met de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's is gekeken naar regionale verschillen, die volgens minister De Jonge groot zijn. Verder is concreet gekeken naar de maatregelen die nodig zijn om het stijgend aantal besmettingen in te dammen.

Om welke maatregelen het gaat, wilde De Jonge niet zeggen: dat maakt hij vanavond bekend in een persconferentie met premier Rutte. Wel zei hij dat er extra maatregelen komen voor de regio Amsterdam, waar het aantal besmettingen toeneemt. "Daar moeten we de teugels nog wat strakker aanhalen." Die maatregelen worden vanavond bekendgemaakt, na de persconferentie van Rutte en De Jonge. Later deze week volgen waarschijnlijk ook extra maatregelen voor de regio Rotterdam.

Landelijk team om ventilatie op scholen in de gaten te houden

Minister Slob heeft een team opgericht dat scholen moet helpen de ventilatie zo snel mogelijk op orde te krijgen. Voorzitter van dit Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen wordt Doekle Terpstra.

De leden van het team gaan scholen helpen om te voldoen aan de bestaande wettelijke normen voor ventilatie. Volgens het RIVM zijn die voldoende om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Doel is dat alle scholen op 1 oktober hun ventilatie hebben gecheckt en dat ze contact hebben opgenomen met de GGD als de ventilatie niet goed genoeg blijkt. De GGD geeft advies over maatregelen die de school vervolgens moet nemen.

In het onderwijs bestaan grote zorgen over de ventilatie. Veel docenten denken dat coronabesmetting kan ontstaan door aerosolen (kleine ademdruppeltjes) in afgesloten ruimtes. Omdat de ventilatie op school vaak belabberd is, zou dat tot een groot besmettingsrisico leiden.

Nieuw liveblog

Welkom in het coronaliveblog van dinsdag 18 augustus. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.