Nachtclubs willen duidelijkheid • Exploitanten boos over kermisverbod in Brabant
- Het kabinet wil geen structurele loonsverhoging regelen voor alle werknemers in de zorg. Het debat in de Tweede Kamer heeft niet tot een andere uitkomst geleid.
- In Amsterdam blijven mondkapjes op drukke plekken verplicht, heeft de rechtbank bepaald. Op middelbare scholen komt niet zo'n plicht.
- Welke maatregelen het kabinet gisteren aankondigde, lees je hier terug.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Coronaproof griezelen in Japan
Liefhebbers van horror kunnen in Japan ondanks corona gewoon naar het spookhuis. Het Japanse productiebureau Kowagarasetai, dat letterlijk vertaald griezelteam betekent, verwelkomt ze in een auto.
Vlaamse politie zoekt helpers na verkeersongeval
In de Vlaamse gemeente Denderleeuw heeft de politie een opmerkelijke oproep gedaan na een verkeersongeval: "Heb jij de slachtoffers geholpen? Neem dan contact op met je huisarts, want ze waren besmet met het coronavirus."
In één van de auto's die bij het ongeluk betrokken waren, zat een echtpaar met een kind van 5. Zij werden lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis in Aalst. Daar bleek dat de vrouw en het kind positief waren getest op corona.
De politiecommissaris onderstreept dat hij hoopt dat het voorval mensen niet afschrikt om hulp te bieden bij een ongeval, omdat het immers een burgerplicht is om mensen in nood te helpen. Uit voorzorg is het wel handig om een mondmasker en handschoenen bij de hand te houden, schrijft de VRT.
Nachtclubs en discotheken willen duidelijkheid
Nachtclubs en discotheken zijn teleurgesteld dat premier Rutte voor hen nog steeds geen duidelijkheid en perspectief heeft geboden. Zij moeten nog altijd de deuren gesloten houden. De organisatie Nachtbelang stuurt daarom een brief naar de premier als noodkreet. Ook Koninklijke Horeca Nederland vindt het gebrek aan perspectief frustrerend voor de branche.
Aanvankelijk was aangekondigd dat op 1 september discotheken en nachtclubs weer open konden, als de omstandigheden rond corona zich goed ontwikkelden. Maar Rutte zei gisteravond dat hij hier "niet optimistisch over is".
Volgens Nachtbelang zijn veel ondernemers inmiddels radeloos. "Er wordt op geen enkele manier aangegeven waarom wij vrijwel als enigen de uitzondering zijn." De sector heeft een protocol opgesteld, waarin wordt geschetst hoe zij veilig kunnen heropenen met goede ventilatie, strikte hygiënemaatregelen en een gezondheidscheck. "Zaken die niet worden gewaarborgd tijdens de vele illegale feestjes die nu worden bezocht door jongeren."
"Namens 100 clubs, 4500 bedrijven die in de nachtelijke uren opereren en ongeveer 75.000 medewerkers roepen wij u op om samen met ons te werken aan een veilig perspectief voor de nachthoreca", staat in de brief aan Rutte van Nachtbelang.
Brabantse kermisexploitanten boos over verbod
Kermisexploitanten zijn geschrokken en geëmotioneerd na het bericht dat alle kermissen in Midden- en West-Brabant tot 1 november niet mogen doorgaan. Directeur Boots van de Nederlandse Kermisbond reageert bij Omroep Brabant ronduit boos: "Ik ben verbluft dat de veiligheidsregio niet eerst met ons heeft overlegd."
Op de kermis in Oss, waar de attracties vanavond voor de laatste keer draaien, zegt hij: "Overleg had heel veel kunnen oplossen. Dan waren in mijn ogen de kermissen gewoon doorgegaan."
Veel exploitanten zien de toekomst somber in.
Aantal besmettingen in Spanje loopt snel op
Spanje telt een recordaantal nieuwe coronabesmettingen sinds het einde van de strikte coronamaatregelen eind juni. Het afgelopen etmaal zijn 3715 gevallen geteld.
Na het beëindigen van de lockdown begon het aantal nieuwe corona-infecties geleidelijk te stijgen. De laatste tijd gaat het steeds sneller. De Spaanse autoriteiten zagen zich al gedwongen een deel van de versoepelingen terug te draaien en nieuwe beperkingen af te kondigen. Zo zijn alle discotheken en nachtclubs weer gesloten. Restaurants en bars moeten uiterlijk om 01.00 uur 's nachts dicht.
De Nederlandse overheid adviseert niet meer voor vakantie af te reizen naar Madrid, Barcelona en bekende vakantie-eilanden als Mallorca en Ibiza.
KNVB wil quarantaine voor internationals voorkomen
De KNVB heeft bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevraagd om een uitzondering op de quarantainemaatregelen voor de spelers die begin september met Oranje in actie komen in de Nations League. De bond wil voorkomen dat internationals die bij een buitenlandse club spelen in een gebied waar code oranje geldt, bij aankomst in Nederland in quarantaine moeten. Zo zou bijvoorbeeld Frenkie de Jong, speler van FC Barcelona, tien dagen thuis moeten blijven.
De voetbalbond volgt hiermee een advies van de UEFA. In dertig van de 55 landen die bij de Europese voetbalbond zijn aangesloten, heeft de regering al een versoepeling van de quarantaineregels voor de internationals toegezegd. De meeste grote voetballanden zitten daarbij.
Corona heeft invloed op de verkiezingscampagne in de VS
18 nieuwe ziekenhuisopnamen, hoogste aantal sinds half mei
In de ziekenhuizen begint het iets drukker te worden met covid-patiënten. Het RIVM telt vandaag 18 nieuwe ziekenhuisopnamen, dat is het hoogste aantal sinds 19 mei. De afgelopen week waren het er gemiddeld 8,1 per dag. De stijging volgt op het hogere aantal besmettingen in de laatste weken.
De dagelijkse bezetting in de ziekenhuizen blijft schommelen. Als patiënten komen te overlijden of juist herstellen, kan het aantal bezette bedden in het ziekenhuis weer afnemen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis vandaag met 5 gedaald naar 166 in totaal. Van deze patiënten liggen er 41 op de intensive cares, 1 minder dan gisteren.
Het aantal positief geteste personen in Nederland is vandaag met 552 toegenomen. Gisteren waren het er nog 489. De meeste meldingen waren in de gemeenten Amsterdam (93) en Rotterdam (61). Er kwamen 6 nieuwe doden bij.
Ook jubileumwedstrijden skûtsjesilen uitgesteld
De jubileumwedstrijden skûtsjesilen gaan dit jaar niet door. In september zou er ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) een minikampioenschap gezeild worden, maar vanwege het coronavirus zijn de wedstrijden uitgesteld naar volgend jaar. Eerder kon ook al de jaarlijkse strijd om het Sulveren Skûtsje voor het eerst in het bestaan van de SKS niet doorgaan.
"Normaal gesproken hebben we tijdens het skûtsjesilen drie- tot vijfduizend mensen hier in Langweer. Met de anderhalvemeterregel in het achterhoofd redden we dat natuurlijk niet", zegt de commissie tegen Omrop Fryslân.
Het fierljeppen en het kaatsen gaat voorlopig nog wel door. De fierljepcompetitie is in volle gang en dat seizoen wordt in september afgesloten met het Fries en Nederlands Kampioenschap. "Zoals het nu lijkt, kan het doorgaan, maar er mag geen publiek bij zijn", zegt het Frysk Ljeppers Boun.
Op kaatswedstrijden komen normaal gesproken veel mensen af, dus ook daar zijn de regels aangescherpt. Zo zijn bij een van de belangrijkste wedstrijden voor vrouwelijke kaatsers, de Frouljus PC, maximaal 600 toeschouwers welkom, die vooraf allemaal een kaartje moeten kopen.
Sommige middelbare scholen eisen wel een mondkapje
Er is in Nederland geen algemene mondkapjesplicht voor de middelbare school, maar op een klein aantal scholen zaten leerlingen vandaag toch met een mondkapje in de klas. Een aantal scholen stelt het dragen van een mondkapje verplicht bij de start van het nieuwe schooljaar.
"Het voelt een beetje gek", zegt een leerling van het Mendelcollege in Haarlem. "Maar ik denk dat het vanzelf wel normaal wordt. Als ik moet kiezen tussen corona krijgen of een mondkapje, dan weet ik het wel."
Wat verdient een verpleegkundige?
Het gemiddelde brutosalaris - zonder vakantiegeld en toeslagen - van een verpleegkundige in het ziekenhuis ligt tussen 2600 euro en 4100 euro per maand. Het gemiddelde startsalaris van hun collega's in verpleeghuizen is ongeveer even hoog, maar verzorgenden op MBO-niveau, die daar veel werken, verdienen een stuk minder.
Ook politie-agenten en gemeenteambtenaren - allebei ook in dienst van de overheid - verdienen minder. Leraren in het basisonderwijs verdienen ongeveer even veel als verpleegkundigen.
Veel trouwfeesten in de tuin afgeblazen
Een trouwfeest houden in je eigen tuin: het leek aanstaande echtparen de perfecte oplossing in coronatijd. Maar na het dringende advies van premier Rutte om bijeenkomsten thuis te beperken tot maximaal zes gasten, lijken zulke feesten van de baan. Vooralsnog gaat het om een dringend advies, maar veel weddingplanners durven geen risico te nemen en blazen de boel af.
Zes weken cel voor agressieve mondkapjesweigeraar
Een 33-jarige man die begin deze maand een conducteur in een trein op station Emmen vier stompen in het gezicht gaf, is veroordeeld tot anderhalve maand cel. De conducteur wees hem erop dat hij een mondkapje moest opzetten in de trein. Die stond op dat moment nog stil op het station. Nadat hij de conducteur had geslagen, ging de man ervandoor. Hij werd drie dagen later opgepakt toen agenten hem herkenden.
De man komt uit Emmen en kampt met psychische problemen. Volgens zijn begeleiders gebruikt hij ook veel drank en drugs, meldt RTV Drenthe. De officier van justitie had twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk geëist met daarbij onder meer reclasseringstoezicht, een drugsverbod en een behandeling. Maar omdat de man niet wil meewerken, leek de rechter een voorwaardelijk strafdeel met hulp zinloos.
Geen mondkapjesplicht op middelbare school
Er komt voorlopig geen mondkapjesplicht voor alle middelbare scholen, zegt de VO-raad. Die vroeg het RIVM begin deze week om nogmaals te kijken of de huidige maatregelen op scholen voldoende zijn.
Het RIVM geeft aan dat er geen veranderde inzichten of adviezen zijn en dat het dragen van een mondkapje op scholen niet nodig is. Dat er in het openbaar vervoer wel een mondkapje moet worden gedragen, komt doordat daar niet overal 1,5 meter afstand kan worden gehouden. De inschatting is dat dat op scholen, zeker voor de volwassenen daar, wel kan door bijvoorbeeld "op slimme wijze" van lokaal te wisselen.
Er is slechts één kleine aanvulling op het protocol voor scholen, over de positie van kwetsbare werknemers. Dit betekent dat onderwijspersoneel uit de medische risicogroepen met een stabiele medische conditie in principe inzetbaar is. De details hierover zijn te lezen op de website van het RIVM.
Geëmotioneerde zorgmedewerkers demonstreerden in Den Haag
Enkele tientallen zorgmedewerkers waren vandaag in Den Haag om tijdens het Kamerdebat van vanmiddag te demonstreren voor meer erkenning. Het protest was onderdeel van een estafetteactie van zorgmedewerkers.
Onze verslaggever sprak onder andere een zorgmedewerker die de afgelopen maanden 70 mensen zag overlijden en dat laat haar niet onbewogen.
Verandert de alarmerende toon van de premier ons gedrag?
De toon van de persconferentie van gisteren was alarmerend, maar toch bleven maatregelen uit en spraken premier Rutte en minister De Jonge weer Nederlanders aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Is een dringende oproep van het kabinet genoeg om menselijk gedrag te veranderen?
Er zijn subtiele manieren om mensen te motiveren om gewenst gedrag te vertonen. "De strepen bij de kassa of de handdesinfectiepompjes die overal staan, zijn voorbeelden hiervan", zegt hoogleraar Emely de Vet van de Wageningen Universiteit. "Maar de bereidheid om je te houden aan de regels neemt af op het moment dat andere mensen zich niet aan de regels houden", zegt ze. "Als je echte gedragsverandering wil, moeten mensen meer het gevoel krijgen dat het hen aangaat", zegt hoogleraar Arie Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen.
Lees wat deze twee hoogleraren hierover nog meer zeggen:
Ook na stemming in de Kamer: geen extra loonsverhoging zorg
Het was in het Kamerdebat al duidelijk geworden dat de regeringspartijen geen extra salarisverhoging willen voor zorgmedewerkers. De twee moties die daar om vroegen, een van PVV-leider Wilders en een van SP-leider Marijnissen, zijn niet aangenomen. De Kamerleden stemden met 68 leden voor en 69 tegen. Ook de motie van Marijnissen om de verlaging van de omzetbelasting te schrappen, haalde het niet.
De regeringspartijen willen wel dat het kabinet de komende maanden in gesprek gaat met werkgevers en zorgbedrijven over de werkomstandigheden van hun medewerkers. Het moet dan gaan over het oplossen van de regeldruk, gezonder eten, betere rusttijden en meer carrièremogelijkheden. Premier Rutte heeft dit namens het kabinet toegezegd.
Lees het verslag van onze politieke redactie:
Duitse minister oogst storm van kritiek met mogelijk carnavalverbod
De Duitse minister van Gezondheidszorg, Jens Spahn, wil volgend jaar het carnaval in heel Duitsland schrappen. Hij vindt het vieren van het feest tijdens een pandemie te onveilig. Er is nog geen besluit genomen, maar volgens de krant Rheinische Post zei Spahn op een bijeenkomst: "Ik ben zelf jeugdprins carnaval geweest en kom uit een carnavalsstad. Ik weet dus hoe belangrijk carnaval is voor vele miljoenen Duitsers, maar ik kan het me deze winter, midden in de pandemie, gewoon niet voorstellen."
Veel carnavalsverenigingen protesteren. Het is "een jaarlijks hoogtepunt", "een pronkzitting moet kunnen" en "het is een uitdrukking van levensvreugde die we juist op dit moment nodig hebben", zeggen critici.
Lees het hele verhaal van onze correspondent:
Alle kermissen in Midden- en West-Brabant afgelast
Vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen gaan alle kermissen in de regio Midden- en West-Brabant tot zeker 1 november niet door, heeft de veiligheidsregio bekendgemaakt. De kermissen mogen er per direct niet meer worden opgebouwd.
"Op een kermis komen traditioneel veel mensen samen, ongeacht hoe groot een kermis is. Bij de meeste kermissen kan een soepele doorstroming met 1,5 meter tussen bezoekers niet georganiseerd worden", laat de veiligheidsregio weten. Om te voorkomen dat het annuleren van een kermis in de ene plaats leidt tot nog meer drukte bij een kermis in de andere plaats in de omgeving, is dit besluit genomen voor de gehele regio Midden- en West-Brabant.
Wat het voor omliggende regio's betekent, is onduidelijk, meldt Omroep Brabant. Zo mogen gemeenten in de regio Brabant-Zuidoost zelf bepalen of de kermissen doorgaan.
Kabinet gaat praten over betere werkomstandigheden zorg
Het kabinet heeft in het Kamerdebat toegezegd met de werkgevers in de zorg te gaan praten over betere werkomstandigheden, meer zeggenschap en minder administratieve druk voor zorgmedewerkers. De Tweede Kamer had hier in juni al om gevraagd, maar de regeringspartijen willen dat het kabinet dit nu versneld gaat aanpakken. Volgens de regeringspartijen, die tegen een extra salarisverhoging zijn, kan de politiek hiermee ook laten blijken dat er veel waardering is voor de medewerkers in de zorg.
Het CDA had gevraagd of het kabinet deze gesprekken voor Prinsjesdag wil afronden, maar dat wil premier Rutte niet toezeggen. Hij denkt niet dat dat haalbaar is.
FNV eist handhaving 1,5 meter in supermarkten en andere winkels
Vakbond FNV wil dat supermarkten en andere grote ketens - die werk bieden aan honderdduizenden mensen - serieus werk maken van het handhaven van de anderhalve meter afstand. Stickers en pijlen in de winkels zijn volgens de bond onvoldoende. "Er is ook handhaving nodig, en dat gebeurt al tijden niet of amper", stelt FNV. "Denk aan een beveiliger bij de ingang die mensen op de anderhalve meter wijst. Of werknemers die vrijgesteld zijn om zowel het winkelend publiek als ook collega's aan te spreken die zich niet aan de afspraken houden. En aan monitoring van het aantal mensen in winkels."
De vakbond doet de oproep na de sluiting van de Amsterdamse Bijenkorf, waar het virus werd vastgesteld bij enkele medewerkers. "Het sluiten van De Bijenkorf schrikt ons allemaal op. Laat dit ook een moment zijn om zowel werkgevers, werknemers als klanten ervan te doordringen dat de anderhalve meter echt gehandhaafd moet worden", zegt vakbondsbestuurder Linda Vermeulen.
Rutte: extra loonstijging zorgmedewerkers economisch niet verstandig
Premier Rutte zegt in het Kamerdebat over de salarisverhoging voor zorgmedewerkers dat de lonen volgens plan al zullen stijgen en dat hij grote waardering heeft voor de medewerkers in de zorgsector. "Maar de vraag is nu wat redelijk en proportioneel is om te doen aan de zorgsalarissen."
Hij zegt dat de voorgenomen salarisstijgingen al voldoende zijn en dat er de komende jaren al ruimte is voor nog meer stijgingen. Daarmee geeft hij aan dat hij het niet eens is met de oppositie, die daar bovenop nog een extra salarisverhoging wil.
PVV-leider Wilders valt Rutte aan op dit standpunt, omdat hij vindt dat Rutte "te weinig doet voor de Nederlanders maar wel veel geld geeft aan buitenlanders". Rutte houdt vol dat de zorgsalarissen voldoende stijgen, en dat een extra loonstijging voor alle zorgmedewerkers economisch niet verstandig is. Want, zegt Rutte, daarna komt de roep om ook de salarissen van de politie, het onderwijs en andere beroepen te verhogen. Volgens Rutte kunnen we dat niet betalen: "Een procent loonsverhoging kost 600 miljoen euro per jaar. Dat is tien euro per maand extra zorgpremie voor iedereen."
Dragen van mondkapjes op drukke plekken Amsterdam blijft verplicht
De verplichting om een mondkapje te dragen op drukke plekken in Amsterdam blijft bestaan. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank in kort geding bepaald. De actiegroep Viruswaarheid en de Amsterdamse ondernemer Ab Gietelink eisten dat verplichting wordt geschrapt om een mondkapje te dragen op vijf drukke locaties in de hoofdstad. De maatregel geldt sinds 5 augustus voor personen van 13 jaar en ouder.
Volgens de rechtbank is de verplichting "noodzakelijk en geoorloofd", zeker nu het aantal besmettingen in Amsterdam stijgt. De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland besloot tot de plicht omdat maatregelen tot het houden van anderhalve meter afstand te houden niet voldoende bleken.
Viruswaarheid stelde onder meer dat de verplichte mondkapjes een ongeoorloofde inperking van grondrechten zijn. Maar de rechter noemt dit een relatief geringe inbreuk die bovendien tijdelijk is.
Friese school mogelijk dicht vanwege corona
In Westereen, een dorp onder Dokkum in Friesland, moet een basisschool mogelijk sluiten omdat bij een zoon van een leerkracht een coronabesmetting is vastgesteld. Dat meldt Omrop Fryslân.
De leerkracht van basisschool De Boustien moet daarom tien dagen in thuisquarantaine. De zoon heeft ook contact gehad met andere leerkrachten van de school, zij worden getest en blijven in afwachting van de uitslag thuis. De directeur van de koepelorganisatie noemt het een "dramatische situatie". "Dit wil je niet aan het begin van het nieuwe schooljaar", zegt hij tegen Omrop Fryslân.
Een andere basisschool in Damwâld leek ook dicht te moeten, maar bij nader inzien blijkt dat toch niet nodig. Daar was een leraar met klachten getest, maar deze test bleek negatief te zijn.
VVD: geen extra salarisverhoging zorg
Regeringspartij VVD zegt in het Kamerdebat toch echt tegen de extra salarisverhoging voor zorgmedewerkers te gaan stemmen. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff, die aanhaalde dat zijn moeder verpleegkundige was, zegt dat de zorgmedewerkers alle waardering verdienen. Maar hij vindt de al voorgenomen salarisverhoging van 3 tot 5 procent in deze tijd van financiële krapte voldoende. "We staan nog maar aan het begin van deze economische crisis."
Wel vindt Dijkhoff dat er meer aandacht moet komen voor de werkomstandigheden van zorgmedewerkers, hun opleiding, de bureaucratie, administratieve lasten en andere knelpunten die zij ervaren. Waardering zit hem niet alleen in geld, zegt hij. Het CDA steunt het voorstel van Dijkhoff en wil dat het kabinet voor Prinsjesdag in overleg treedt met de werkgevers in de zorg.
Dijkhoff wordt hard aangevallen door de oppositiepartijen. Wilders bijvoorbeeld vergelijkt het Kamerledensalaris met dat van zorgmedewerkers. "U verdient 6000 euro netto in de maand, helpenden en verzorgenden 1200 of 1400 euro netto. Voor 40 uur in de week billen wassen en haren kammen."
Dijkhoff houdt vol dat als het kabinet nu te veel geld uitgeeft, dat op de lange termijn banen gaat kosten. "Ik denk dat mensen liever een baan hebben."
Corona-app voor het eerst ingezet
De corona-app, die sinds maandag in delen van het land wordt getest, is voor het eerst gebruikt om besmettingen door te geven. Dat bevestigt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, op Twitter. "De eerste mensen hebben met behulp van de GGD vrijwillig en anoniem in de app gemeld dat ze besmet zijn. De GGD-processen werken en de app en back-end ook", schrijft hij.
Oppositie slijpt de messen
GroenLinks-leider Klaver pleit in het Kamerdebat over de zorg voor meer salaris voor zorgmedewerkers en neemt geen genoegen met de afwijzende brief van het kabinet. "Ik ben me kapot geschrokken van deze brief."
Klaver doelt op de brief van het kabinet van vannacht waarin staat dat er nu geen geld is voor structurele salarisverhogingen. Hij vindt de 3 procent salarisverhoging die is al eerder was toegezegd onvoldoende. Mensen die levens redden moeten meer dan 2000 euro in de maand verdienen, zegt hij. Ook PvdA-leider Asscher vindt dat het kabinet over de brug moet komen omdat medewerkers in de zorg meer waardering verdienen.
PVV-leider Wilders noemde nog eens de namen op van Kamerleden op die vorige week vlak voor de stemmingen over een salarisverhoging voor zorgmedewerkers het Kamergebouw verlieten. Daardoor kon de stemming niet doorgaan. "Ze liepen weg met de staart tussen de benen", zegt Wilders. Hij vindt dat als Nederland en Europa miljarden euro's uitgeven aan coronasteun voor bedrijven er dan ook geld kan naar zorgmedewerkers.
De stemming die vorige week niet kon doorgaan, vindt aan het einde van het debat alsnog plaats. De oppositie roept regeringspartijen op om alsnog steun te geven aan de salarisverhoging. "Hoe kunnen we zo met deze mensen omgaan?", vroeg SP-leider Marijnissen. "De mensen die ons door de eerste coronapiek heen hebben geholpen en die we nog keihard nodig hebben als er weer een piek aan komt."
Nu live: Kamerdebat over salarissen in de zorg
Op dit moment begint het debat in de Tweede Kamer over de beloning van zorgmedewerkers in verband met de coronacrisis. Van de meeste fracties voeren de fractievoorzitters het woord. Premier Rutte en de ministers De Jonge en Van Ark vertegenwoordigen het kabinet.
Na het debat wordt hoofdelijk gestemd over drie moties. Een van PVV-leider Wilders waarin staat dat er structureel een "forse salarisverhoging voor zorgmedewerkers" moet komen. De tweede is van SP-leider Marijnissen over het structureel "beter waarderen van zorgverleners". De derde motie is ook van Marijnissen en roept het kabinet op de voorgenomen verlaging van de winstbelasting te schrappen.
Huis in Manchester op slot na groot tuinfeest
De politie en de gemeenteraad van Manchester hebben een woonhuis in de stad op slot gedaan, nadat in de achtertuin een feest met zo'n 200 aanwezigen was ontdekt. De komende drie maanden mag alleen de eigenaar van het huis naar binnen, heeft de rechter besloten.
Het is voor inwoners van Groot-Manchester verboden om mensen buiten hun eigen huishouden in hun tuin te ontvangen. De 27-jarige vrouw die het feest organiseerde, heeft een boete gekregen van 100 pond.
De politie gaf gisteren deze warmtecamerabeelden vrij die een politiehelikopter afgelopen weekend maakte:
Ook paus waarschuwt tegen 'vaccin-nationalisme'
Rijke landen moeten geen coronavaccins hamsteren, vindt de paus. "Het zou jammer zijn als de rijken voorrang krijgen bij de vaccins", zei Franciscus in zijn wekelijkse audiëntie. "Het zou jammer zijn als het vaccin het eigendom wordt van een land en niet universeel beschikbaar is voor iedereen."
Gisteren deed WHO-baas Tedros al een vergelijkbare oproep om 'vaccin-nationalisme' te voorkomen. Landen moeten ophouden met het vooropstellen van hun eigenbelang in de zoektocht naar een coronavaccin, zei hij.
Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 150 potentiële coronavaccins in ontwikkeling. Meer dan twintig daarvan worden bij mensen getest, de rest zit nog in de fase van laboratoriumtests en dierproeven. Rusland claimt al een eigen werkzaam vaccin te hebben.
Paus Franciscus benadrukte verder dat landen wat hem betreft met hun economische hulppakketten alleen bedrijven moeten ondersteunen die de armsten in de samenleving helpen en het milieu beschermen.
Toerversie Amstel Gold Race verplaatst naar 2021
De toerversie van de Amstel Gold Race gaat dit jaar definitief niet door. De race voor recreanten was al verzet van 18 april naar 11 oktober, maar wordt nu afgelast omdat de veiligheid niet kan worden gewaarborgd.
"We moeten concluderen dat een wielertoertocht waarbij 15.000 deelnemers aan de start verschijnen niet realistisch is", schrijft de organisatie. Deelnemers kunnen hun inschrijfgeld à 50 euro terugkrijgen of ervoor kiezen om hun deelnamebewijs door te schuiven naar april 2021.
De profversies, ook verplaatst vanuit het voorjaar, gaan wel door. Die worden - zonder publiek - gereden op zaterdag 10 oktober.
Meer willekeurige coronatests in Engeland
Het Britse statistiekbureau ONS gaat de komende maanden meer willekeurig gekozen mensen in Engeland testen op het coronavirus. Dat zijn er nu 28.000 per twee weken en dat moeten er in oktober 150.000 zijn. Zo moet een beter beeld ontstaan van hoeveel mensen er daadwerkelijk besmet zijn.
Ook de testcapaciteit in Wales, Schotland en Noord-Ierland wordt uitgebreid. Dit onderzoek staat los van het landelijke testprogramma voor mensen met klachten.
Minister van Volksgezondheid Hancock noemt dit onderzoek het belangrijkste instrument dat de overheid heeft op basis waarvan besluiten worden genomen, omdat het duidelijk maakt hoe het virus zich verspreidt. Lokale brandhaarden kunnen worden opgespoord en uitgedoofd, is het idee. Ook kunnen met het onderzoek mensen gevonden worden die geen klachten hebben, maar toch corona hebben.
Megakrimp economie in regio Haarlemmermeer
De regio Haarlemmermeer, met de luchtvaartindustrie en Schiphol als kern, is van alle regio's het hardst getroffen door de coronacrisis. De economie kromp er met zo'n 28 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Belgische minister: boetes voor niet-testen
België gaat boetes uitdelen aan mensen die zich moeten laten testen op corona, maar dat niet doen. De boete kan oplopen tot 4000 euro of maximaal een half jaar cel, schrijft De Tijd.
Alle Belgen die terugkeren uit een gebied dat door de overheid als corona-brandhaard is aangemerkt, een zogenoemde rode zone, zijn verplicht om een coronatest te ondergaan en zich minimaal negen dagen thuis af te zonderen. Maar volgens minister De Backer laat maar de helft van de mensen zich daadwerkelijk testen.
De Backer stelt in de Belgische zakenkrant dat mensen die uit een brandhaard terugkeren en de richtlijnen aan hun laars lappen, voortaan op een sanctie kunnen rekenen. Een woordvoerder van de minister bevestigt zijn uitspraken aan de VRT.
4 miljoen tv-kijkers voor Rutte en De Jonge
Iets meer dan 4 miljoen mensen hebben gisteren op tv naar de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge gekeken. Uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek blijkt dat verreweg de meeste mensen naar NPO 1 keken: 2,9 miljoen. Op RTL 4 keken 900.000 mensen en op SBS 6 240.000.
Naar de vorige persconferentie van het kabinet, op 6 augustus, keken 3,5 miljoen mensen via de televisie. De persconferentie op 21 april werd het best bekeken, die trok 7,8 miljoen tv-kijkers.
Bruls heel blij met dringend advies over feestjes thuis
"De premier legt de vinger terecht op de zere plek", zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal over de persconferentie van Rutte van gisteravond. Bruls is voorzitter van het Veiligheidsberaad, de koepelorganisatie van de 25 veiligheidsregio's.
Hij is heel blij met het dringende advies van het kabinet om bijeenkomsten in huis te beperken tot maximaal zes volwassenen. "Deze boodschap had wat mij betreft al een paar weken eerder mogen doorklinken. Hoe we ons thuis, in de privésfeer, gedragen, daar zit werkelijk de kern van het probleem."
Bruls zegt dat controleren bij mensen thuis niet de bedoeling is, maar dat burgemeesters wel meer prioriteit kunnen geven aan overlastmeldingen. "Dan zegt de politie tegen de feestvierders ook meteen dat ze niet alleen te veel lawaai maken, maar ook dat ze te dicht bij elkaar staan. Dat is zover als we kunnen gaan."
Hij vertrouwt erop dat de boodschap van de overheid goed doordringt tot de mensen. "Ze snappen dat ze moeten opletten op plekken waar de risico's groot zijn. Als van de tien feestjes er acht worden afgelast, dan hebben we acht keer winst geboekt."
Zuid-Korea waarschuwt voor nieuwe besmettingsgolf
Zuid-Korea meldt vandaag 297 nieuwe vastgestelde coronabesmettingen. Dat is het hoogste aantal sinds begin maart en de zesde dag op rij dat het aantal nieuwe besmettingen boven de honderd uitkomt.
De bron van zeker nieuwe 140 gevallen is terug te voeren op een kerk in de hoofdstad Seoul, waar nu in totaal bijna 600 besmettingen zijn vastgesteld. Duizenden politiemensen zijn ingezet om alle kerkleden, zo'n 4000 in totaal, en hun contacten op te sporen en te testen.
Ook politiemensen zelf worden getest, als zij afgelopen weekend bij een groot anti-regeringsprotest hebben gewerkt. Bij die betoging waren ook leden van het kerkgenootschap dat centraal staat in de uitbraak aanwezig.
In Seoul en omgeving wonen 25 miljoen mensen. De autoriteiten zijn bang dat het aantal gevallen snel verder kan oplopen. "We zitten in een vreselijk gevaarlijke crisis waarbij de besmettingen in de regio Seoul om zich heen grijpen en waarbij een enorme landelijke besmettingsgolf dreigt", waarschuwt de onderminister van Volksgezondheid. Hij deed ook een oproep aan de bevolking: "De regering kan dit niet binnen de perken houden met alleen bron- en contactonderzoeken en isolatie. Blijft u alstublieft thuis en ga alleen de deur uit als het echt moet."
Zuid-Korea geldt als een van de weinige landen die het coronavirus succesvol de kop in wisten te drukken. Na een piek in begin maart, die aan een andere kerk werd gelinkt, lag het aantal besmettingen maandenlang laag, op enkele tientallen per dag.
Nederlandse industrie ploetert door diep dal in tweede kwartaal
De Nederlandse industrie ging in het tweede kwartaal door een diep dal vanwege de coronacrisis. Gemiddeld werd er vergeleken met 2019 een zesde minder omzet gedraaid, concludeert het CBS op basis van nieuwe cijfers over de industrie. Vooral in april en mei was de daling groot.
Kabinet: geen ruimte voor loonsverhoging zorgmedewerkers
Het kabinet gaat geen structurele loonsverhoging regelen voor werknemers in de zorg. Door de onzekere economie is daar geen ruimte voor, schrijven ministers De Jonge en Van Ark en staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet heeft eerder wel een eenmalige bonus van 1000 euro netto beloofd aan zorgpersoneel. Die regeling wordt nog uitgewerkt. De bewindslieden betogen bovendien dat de lonen in de zorg op peil liggen. Zo zijn ze de afgelopen jaren meegegroeid met de markt en zijn er afspraken gemaakt voor "serieuze" loonstijgingen tussen de 3 en 5 procent.
Wel respecteert het kabinet de inzet van medewerkers in de afgelopen periode. "Er is grote waardering voor de enorme en onmisbare inspanning van zorgprofessionals in deze coronaperiode. Deze periode is ook vaak psychisch belastend. Daarom bieden we mentale ondersteuning en is er de komende periode bij zowel het opstarten van de reguliere zorg als covidzorg extra aandacht voor draagkracht van medewerkers."
De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de beloning van zorgmedewerkers. De oppositie brengt dan een motie in stemming over extra beloning.
Feestvreugde in Parijs ondanks corona
Fans van voetbalclub Paris Saint-Germain hebben hun vreugde niet onder stoelen of banken kunnen steken. De Parijzenaars versloegen gisteravond RB Leipzig met 3-0 en behaalden voor het eerst in de clubgeschiedenis de finale van de Champions League.
Supporters gingen bij stadion Parc des Princes massaal de straat op en leken daarbij geen afstand te houden van elkaar, is te zien op beelden op sociale media:
Reisadvies voor IJsland naar oranje, maar geen thuisquarantaine
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor IJsland veranderd van geel naar oranje. Dat heeft ermee te maken dat het land heeft besloten vanaf vandaag reisbeperkingen in te stellen voor alle reizigers.
Mensen die terugkomen uit IJsland hoeven in Nederland niet in thuisquarantaine. Alle reizigers die naar IJsland toe gaan hebben de keuze om 14 dagen in quarantaine te gaan of om zich twee keer te laten testen. Dat proces duurt zo'n 5 tot 6 dagen. Als mensen twee negatieve tests overleggen, kunnen ze verder reizen op het eiland.
Buitenlandse Zaken benadrukt dat er geen verhoogd risico is op toename van coronabesmettingen vanuit IJsland voor Nederland.
Antistoffen tegen coronavirus aangetroffen in moedermelk
Vrouwen die besmet zijn geweest met het coronavirus, kunnen antistoffen in hun moedermelk hebben. Dat heeft onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC uitgewezen. De wetenschappers gaan nu uitzoeken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen. Die zou dan in de vorm van ijsblokjes met toegevoegde smaak kunnen worden toegediend aan mensen.
"De moedermelk kan mogelijk ingezet worden bij risicogroepen, wanneer zich een tweede coronagolf voordoet", zegt Hans van Goudoever, hoofd Emma Kinderziekenhuis. "We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen."
Volgens de onderzoekers blijven de antistoffen ook na het verwarmen van de melk aanwezig. Dat is belangrijk omdat moedermelk pas na pasteurisatie bruikbaar is voor andere personen. Het Emma Kinderziekenhuis gaat nu duizend vrouwen werven die 100 ml moedermelk willen doneren. De onderzoekers willen weten hoeveel vrouwen antistoffen in hun moedermelk hebben en hoeveel antistoffen er gemiddeld in de moedermelk zitten.
Het onderzoek van Amsterdam UMC is een samenwerking met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.
Amsterdam verscherpt maatregelen; verwarring over ontmoediging toeristen
In Amsterdam heeft burgemeester Halsema lokale maatregelen aangekondigd. Op korte termijn wordt het toezicht op de horeca en zalencentra aangescherpt. Ook krijgen overlastmeldingen meer prioriteit.
Er komt een meldplicht voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen in de stad. En om spontane feestjes te voorkomen, komt er een verbod op het gebruik van geluidsversterkende apparatuur in het buitengebied. Horecaondernemers krijgen nog maar één waarschuwing in plaats van twee als ze de coronaregels overtreden en bij excessen kan er worden overgegaan tot onmiddellijke sluiting voor maximaal vier weken.
Halsema somde ook een reeks mogelijke maatregelen op, die genomen kunnen worden als het aantal besmettingen niet omlaag gaat. Ze noemde het sluiten van de horeca om middernacht, het beperken van samenkomsten, en dus het ontmoedigen van toerisme.
Horeca-ondernemers reageren geschrokken:
Wat zijn de nieuwe coronamaatregelen?
Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid gaven gisteravond een persconferentie. Dit zijn de nieuwe maatregelen die daar aangekondigd zijn:
Nieuw liveblog
Welkom! Dit is het liveblog van woensdag 19 augustus. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.