liveblog
NOS NieuwsAangepast

Minister: Rusland zaait onrust • Corendon boos op De Jonge

  • Het aantal vluchten op Schiphol groeit mede door de crisis de komende jaren niet tot 540.000, zoals oorspronkelijk de ambitie was. Dat staat volgens bronnen in de nieuwe Luchtvaartnota van het kabinet.
  • Het kabinet heeft overleg gevoerd over de coronamaatregelen. Grote beslissingen zijn daarbij niet genomen. Wel benadrukte premier Rutte na afloop dat we er nog lang niet zijn.
  • Het RIVM heeft bekendgemaakt dat er 52 nieuwe doden en 52 nieuwe ziekenhuisopnames zijn gerapporteerd. Het aantal patiënten op de IC is verder afgenomen.
  • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
liveblog gesloten

Nieuw liveblog

Dit liveblog is gesloten. We gaan verder met al het coronanieuws in het nieuwe blog van donderdag 14 mei.

Trump: verrast door opmerkingen Fauci

President Trump werd verrast door de opmerkingen gisteren van Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse equivalent van het RIVM. Dat zei Trump zojuist. Fauci waarschuwde voor het te snel versoepelen van de coronamaatregelen in de VS, wat volgens hem ernstige gevolgen kan hebben. Trump had staten juist opgeroepen een einde te maken aan de lockdown en de economie weer op gang te brengen.

Volgens Trump zijn de opmerkingen van Fauci geen acceptabel antwoord op de crisis.

Waar op de wereld gaat het goed en waar niet?

Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen worden coronamaatregelen stap voor stap versoepeld. Betekent dit dat het de goede kant opgaat in de strijd tegen het virus? Wel als we kijken naar het wereldwijde dodental. Maar er zijn diverse landen waar het coronavirus nog niet op zijn retour is, is hieronder te lezen.

Besmettingsgraad Duitsland afgenomen

Het corona-'reproductiegetal' in Duitsland is na een dagenlange stijging nu weer gedaald. NOS-correspondent Wouter Zwart legt op Twitter uit waarom we het belang van dit cijfer niet moeten overschatten.

"Simpel voorbeeld: als iedere dag 50.000 mensen allemaal één ander persoon besmetten, heb je een R0 van 1,0. Maar is er sprake van een absolute ramp. Als 10 mensen bij elkaar 11 mensen aansteken heb je een R0 die hoger is, van 1,1. Maar is er zo goed als niets aan de hand...."

Minister: Rusland zaait in Nederland onrust over corona

Vanuit Rusland wordt op Nederlandse sociale media onrust gestookt over het coronavirus, schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer. In die berichten wordt benadrukt dat Europa verdeeld is over de corona-aanpak en dat West-Europese landen onderling niet solidair zijn.

De minister van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de veiligheidsdienst AIVD, waarschuwt al langer voor wat zij noemt "Russische beïnvloedingsactiviteiten". Nu heeft de AIVD ook over corona "Russische narratieven" gevonden, die gedeeld worden op een aantal Nederlandse socialemediagroepen.

Het bereik van de berichten is volgens Ollongren beperkt tot die socialemediagroepen, die niet bij naam worden genoemd. "Desinformatie houdt niet op bij de grenzen, ook niet bij covid-19", schrijft ze. "Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor de stabiliteit en veiligheid van de EU en haar lidstaten."

Corendon verbijsterd door 'ongenuanceerde' reactie van minister

De bestuursvoorzitter van Corendon zegt dat minister De Jonge de 'coronaproof' vakanties die het bedrijf aanbiedt onterecht wegzet als onveilig. "De minister baseert zich op onjuiste informatie", zei Steven van der Heijden van Corendon in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. Hij wil "echte coronatesten" gebruiken en geen antistoffentests, zoals de minister suggereert. "Ik vind het verbijsterend dat de minister met zo'n ongenuanceerde reactie komt."

Volgens Van der Heijden probeert zijn bedrijf al een tijdlang contact te leggen met het Outbreak Management Team om de plannen te bespreken. "We krijgen taal noch teken. Dan lanceren we de plannen en dan heeft men blijkbaar tijd om direct op kabinetsniveau te reageren."

De Corendon-baas heeft naar eigen zeggen geen enkel belang bij "schijnveiligheid", de term die De Jonge vandaag gebruikte naar aanleiding van het initiatief van Corendon. "Want een besmetting zou direct een beschadiging betekenen van onze naam en faam." Volgens Van der Heijden reageren klanten goed op de plannen. Boeken kan nog niet. De juiste tests moeten nog worden geselecteerd en er wordt nog overlegd met bestemmingen.

Kabinet: minder vluchten op Schiphol, ook na corona

Het aantal vluchten op Schiphol wordt mede door de coronacrisis de komende jaren fors beperkt. De groeiambitie van 540.000 vluchten per jaar wordt teruggedraaid en 500.000 blijft de grens, staat volgens bronnen van de NOS in de nieuwe Luchtvaartnota van het kabinet.

Als de coronacrisis zich langzaam oplost, wil het kabinet de luchthaven weer laten groeien, bijvoorbeeld met 10.000 vluchten per jaar.

Het besluit is mede ingegeven door de verwachting dat 540.000 vluchten de komende jaren toch niet mogelijk is. De beperking biedt Schiphol ruimte om zaken aan te pakken als geluidshinder en de CO2-uitstoot van vliegtuigen.

Een gecontroleerde groei kan ook voordelen hebben voor luchtvaartmaatschappij KLM, die Schiphol als thuishaven heeft en nu in financiële problemen zit. Als Schiphol sneller zou groeien, zou het gevaar opdoemen dat buitenlandse concurrenten van KLM de ruimte 'inpikken'.

Inspectie: onderwijs op afstand vergroot achterstanden

Leerlingen met leerachterstanden of een moeilijke thuissituatie raken door het onderwijs op afstand verder achterop ten opzichte van de rest. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs na een enquête onder de besturen van 865 scholen. De enquête werd half april gehouden.

"De vrees is dat de achterstand van deze leerlingen, die vaak al relatief groot was, verder toeneemt", schrijft de inspectie.

Lees meer in het volgende artikel:

NZa: huisartsen verwezen 647.000 mensen minder door

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt dat huisartsen door de coronacrisis 647.000 verwijzingen minder hebben gedaan dan normaal. Mensen gingen minder naar de huisarts en er was in ziekenhuizen minder plek voor niet-coronagerelateerde behandelingen.

In de weken voor de coronacrisis half maart in alle hevigheid losbarstte werden volgens de NZa wekelijks gemiddeld 100.000 mensen doorverwezen. Eind maart was dat aantal teruggelopen tot 26.000. Volgens de NZa daalde het aantal verwijzingen het sterkst bij specialismen als dermatologie en orthopedie. Bij de gynaecologie namen de verwijzingen minder sterk af en bij de cardiologie herstelde het aantal verwijzingen erg snel.

Minister waarschuwt voor 'coronaproof' vakantie

Minister De Jonge waarschuwt alle Nederlandse vakantiegangers die op een zogenoemde coronaproof vakantie willen. Hij reageert daarmee op een plan van reisorganisatie Corendon.

Corendon wil vliegvakanties mogelijk maken naar een resort in bijvoorbeeld Turkije of Italië door alle reizigers vlak voor het vertrek te testen op corona. Die test wordt twee dagen later dan nog eens herhaald om besmette reizigers eruit te filteren.

De minister van Volksgezondheid zegt echter dat de door de reisorganisatie gekochte zelftest niet veilig is. "Het is een vorm van schijnveiligheid." Hij is dan ook niet te spreken over de aangeboden vakantie, waarbij de vakantiegangers het resort niet af mogen. "Zo'n all inclusive vakantie zou weleens inclusive het virus kunnen zijn."

'Ik snak ook naar het terras, maar verruiming hebben we zelf in de hand'

Premier Rutte blijft erop hameren: mensen moeten zich houden aan de coronamaatregelen.

Rutte: ik snak ook naar het terras, maar verruiming hebben we zelf in de hand

Van Rijn 'wil kijken' naar profvoetbal vóór 1 september

Minister Van Rijn wil kijken of het spelen van profvoetbal onder voorwaarden mogelijk is vóór 1 september. "Het hangt ervan af onder welke condities dat dan zou kunnen. Dat is ook precies de reden dat we aan de KNVB hebben gevraagd: maak een plan, zodat we kunnen beoordelen wat wel en niet kan. Daartoe hebben ze zich bereid verklaard", aldus Van Rijn na een videogesprek met de voetbalbond.

Rutte: nog geen nieuws over zomervakantie

Premier Rutte zei bij zijn doorstep na het crisisoverleg ook dat het kabinet nog niet kan zeggen in hoeverre Nederlanders komende zomer op vakantie kunnen. "We weten gewoon nog te weinig. Er is nog veel onduidelijkheid over het overleg in de Europese Commissie en over het overleg met de andere Europese landen."

Hij vindt dat Nederland ondanks de bezwaren van de Europese Commissie, die vindt dat mensen hun geld moeten terugkrijgen als een reis niet doorgaat, kan doorgaan met de reisvouchers. Mensen krijgen dan niet hun geld terug maar een waardebon, waarmee ze later alsnog een reis kunnen boeken. Rutte vindt dat vooral van belang voor de reisorganisaties en de luchtvaartmaatschappijen.

"Ik heb ook een aantal vliegtickets ongebruikt in een la liggen. Het feit dat je op vakantie kon gaan, geeft aan dat dat financieel toen ook kon. Maar er zijn nu zo veel mensen die echt heel erg krap zitten en geen inkomen meer hebben, niet weten hoe ze allerlei rekeningen moeten betalen. Ik vind dat we dan ook een beetje solidair moeten zijn met de bedrijven die het moeilijk hebben."

Rutte: cijfers gaan goede kant op, maar ga niet stoer doen

De cijfers over het aantal coronabesmettingen gaan nog steeds de goede kant op, maar we moeten waakzaam blijven. Dat zei premier Rutte na een crisisoverleg met zijn kabinet.

"Ga niet stoer doen", zei hij. "Als je een snotneus hebt, blijf je thuis." Hij wees erop dat het belangrijk is dat mensen zich blijven houden aan de anderhalve meter afstand, het handen wassen en thuisblijven bij klachten.

Het is nog steeds de bedoeling dat binnenkort een reeks versoepelingen ingaat, onder meer in de horeca. "We hopen dat volgende week blijkt dat we op 1 juni met de routekaart verder kunnen", zei Rutte daarover. "Maar dat hangt allemaal af van de verspreiding van het virus. Dat is nog geen zekerheid."

Rutte zei ook dat er goede vooruitgang wordt geboekt in het openbaar vervoer. De vervoersbedrijven kunnen een toenemend aantal reizigers aan. Maar de premier benadrukte dat de treinen en bussen nog steeds niet zijn bedoeld voor dagjesmensen en plezierreisjes. Kinderen moeten ook zo veel mogelijk met de fiets naar school. "Ook in de regen."

Plan: 600 euro compensatie voor ontslagen flexwerkers

Het kabinet wil flexwerkers die door de coronacrisis hun baan hebben verloren, tegemoetkomen met een uitkering van 600 euro per maand, maar onzeker is nog of uitkeringsinstantie UWV zo'n maatregel kan uitvoeren. Dat melden bronnen aan de NOS.

De maatregel is bedoeld voor studenten die bijverdienen, uitzendkrachten en mensen die net zijn begonnen met werken. Ze moeten, als ze ervoor in aanmerking willen komen, kunnen aantonen dat ze voor de coronacrisis 600 euro of meer per maand verdienden.

De flexwerkers kunnen voor deze regeling terecht bij uitvoeringsinstantie UWV, maar het is de vraag of die al het extra werk wel aankan. Zo niet, dan gaat de hele regeling voorlopig niet door. Binnen enkele dagen moet daar een knoop over worden doorgehakt.

Oplossing voor eindexamenkandidaten in het speciaal onderwijs

Eindexamenleerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs krijgen tot begin januari volgend jaar de kans om hun eindexamen te halen. Ook krijgen ze vier herkansingen en kunnen ze al aan hun vervolgopleiding beginnen als ze nog geen diploma hebben.

Met dit voorstel van regeringspartijen D66 en CDA is een oplossing gevonden voor het conflict tussen de Tweede Kamer en minister Slob over het eindexamen in het voortgezet speciaal onderwijs. Dat is de opleiding voor middelbare scholieren met een lichamelijke of psychische beperking.

Slob wilde dat deze leerlingen eindexamen doen in de vorm van een mondeling examen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer was tegen, omdat deze leerlingen vanwege de coronacrisis al weken alleen online les hebben gehad.

Nu is besloten dat het mondelinge examen vanaf 25 mei wel doorgaat, maar dat leerlingen dus extra mogelijkheden krijgen om hun diploma te halen.

Morgenavond uitsluitsel voor Cambuur en De Graafschap

De rechtbank in Utrecht doet morgen om 19.00 uur uitspraak in het kort geding dat de voetbalclubs SC Cambuur en De Graafschap hebben aangespannen tegen de KNVB. Ze vechten het besluit aan om dit seizoen geen clubs te laten promoveren naar de eredivisie.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus bepaalde de KNVB vorige maand dat de eredivisie en de eerste divisie niet meer worden uitgespeeld. Besloten werd dat volgend seizoen dezelfde achttien clubs in de eredivisie mogen uitkomen. Promotie voor eerstedivisieclubs zit er dus niet in. Dat leidde tot woede bij Cambuur en De Graafschap, die eerste en tweede stonden.

Na de uitspraak van de kortgedingrechter morgen kunnen de betrokken partijen nog in hoger beroep.

Tweede Kamer weer zo normaal mogelijk aan de slag

Hoofdelijke stemmingen in drie 'cohorten', extra vergaderruimtes voor fracties en snotteraars die onverbiddelijk naar huis worden gestuurd: de hervatting van de 'normale' werkzaamheden van de Tweede Kamer gaat gepaard met een aantal maatregelen.

Lees erover in het volgende artikel:

TicketSwap ontslaat een derde van het personeel

Bij TicketSwap verliezen 35 mensen hun baan door de coronacrisis. Dat heeft het personeel van het ticketplatform vandaag te horen gekregen. Een op de drie werknemers wordt ontslagen.

TicketSwap is een online platform waar mensen kaarten voor onder meer concerten, festivals en sportevenementen kunnen doorverkopen. Het bedrijf is in zwaar weer gekomen doordat alle evenementen in ieder geval tot 1 september zijn afgelast. Volgens directeur Hans Ober is de omzet bij het bedrijf daardoor met 95 procent teruggevallen.

TicketSwap zegt dat het maar ten dele gebruik kan maken van de NOW-regeling, waarbij het grootste deel van de salarissen tijdelijk wordt betaald door de overheid. "Die regeling kijkt naar het personeel dat in dienst was op 1 januari. Wij hebben juist na die tijd veel extra mensen aangenomen, vooruitlopend op het zomerseizoen", zegt Ober. "Het belangrijkste voor ons nu is dat we het salaris van de andere werknemers kunnen blijven betalen."

31 coronapatiënten minder op IC

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op intensivecareafdelingen van ziekenhuizen is 432, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat is 31 minder dan gisteren. Tien patiënten liggen in Duitse ziekenhuizen.

Verder liggen op de IC 474 mensen die geen covid-19 hebben, een toename van 12. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vindt dat goed nieuws. "Inmiddels zien we dat de non-covid-zorg op een hoger niveau zit dan in de afgelopen twee maanden. Het is een goed teken dat de overige zorg weer uitbreidt."

Virus ook in Lesotho, als laatste land in Afrika

Lesotho heeft zijn eerste geval van het coronavirus gemeld. Het bergachtige koninkrijk dat geheel wordt omsloten door Zuid-Afrika is daarmee het laatste van de 54 Afrikaanse landen waar het virus is vastgesteld.

Volgens het ministerie van Gezondheid is de patiënt iemand die onlangs in het Midden-Oosten was en daarom werd getest. De besmette persoon zou geen ziekteverschijnselen vertonen.

Volgens de Johns Hopkins-universiteit, die de wereldwijde cijfers bijhoudt, zijn er nu 188 landen en regio's waar het coronavirus is geconstateerd. Dat betekent dat er nog enkele landen zijn die officieel nog virusvrij zijn. Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd.

Pathologen zien veel schade bij overleden coronapatiënten

Het huidige coronavirus veroorzaakt veel meer dan alleen longontstekingen. Dat bevestigt pathologisch onderzoek bij mensen die aan of met covid-19 zijn overleden.

De NOS sprak erover met vier pathologen. "Wij komen een enorm scala aan afwijkingen tegen. Alleen al in de longen zien we verschillende patronen van schade", zegt Jan von der Thüsen, thoraxpatholoog in het Erasmus MC. "We zien onder meer kapotte longblaasjes, bloedstolsels in grote bloedvaten, schade aan de kleinste haarvaatjes en littekenweefsel."

'Fijn om even weer bij haar thuis te zijn'

Verpleeghuis Marsch Kruserbrink in Hardenberg is een van de 25 zorglocaties in Nederland die meedoen aan een proef om de bezoekregeling bij verpleeghuizen te versoepelen. Er mag nu één familielid per bewoner op bezoek komen.

Proef met versoepeling regels verpleeghuizen: 'Het is echt nodig'

Reisbranche: zonder voucher valt sector sowieso om

Reisorganisaties vinden het jammer dat de Europese Commissie in de vandaag gepresenteerde toerismeplannen de reisvoucher niet verplicht heeft gesteld, maar slechts als optie noemt. Dat zegt brancheorganisatie ANVR in een reactie.

Voorzitter Frank Oostdam erkent dat reizigers wettelijk gezien recht hebben op terugbetaling van de reissom, maar vindt dat de reisvoucher hetzelfde doet. "Alleen zo kunnen wij én de consument bedienen én de reissector proberen overeind te houden, waar nu zo'n 20.000 banen op de tocht staan."

RIVM: 52 nieuwe doden, 52 nieuwe ziekenhuisopnames

Er zijn 52 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn er zeventien meer dan gisteren werd gemeld. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.430.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 52, aldus het RIVM. Dat zijn er twee minder dan gisteren, toen er 54 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5562 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 227. In totaal zijn er nu 43.211 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

De gerapporteerde doden en ziekenhuisopnames tot 13 mei

275 zorgmedewerkers overleden in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn tot nu toe 275 medewerkers in de zorg overleden aan het coronavirus, zegt premier Johnson. Hij roept zijn land, dat met meer dan 30.000 sterfgevallen hevig is getroffen door corona, op om de lockdown te blijven naleven.

Wel zijn de maatregelen vandaag iets versoepeld: mensen die niet thuis kunnen werken, mogen weer naar hun werk, en het is nu toegestaan om buiten te sporten. Wel roept Johnson het Britse volk op om goed op te letten en niet te hard van stapel te lopen. "Het is heel duidelijk dat in landen waar de maatregelen zijn versoepeld, de besmettingsgraad omhoog is gegaan."

Op welke landen hij precies doelt, zegt hij niet. Ook reageert Johnson op foto's van overvolle bussen in de straten van Londen en vraagt mensen op om de spits te mijden. "Ik wil geen massa's mensen zien in het openbaar vervoer in onze hoofdstad, of ergens anders."

Nederland teruggefloten om plan met vouchers voor vliegtickets

Nederland mag niet afwijken van de EU-regels. Volgens de Europese Commissie is het een fundamenteel recht van consumenten dat ze geld terugkrijgen als een vakantie door de coronacrisis niet door kan gaan en is een tegoedbon niet genoeg. Minister Van Nieuwenhuizen wil dat luchtvaartmaatschappijen tijdelijk de wet niet hoeven na te leven, maar daar gaat de Commissie tegen in.

Vanaf 25 mei geen btw meer op mondkapjes

Over mondkapjes hoeft vanaf 25 mei geen btw meer te worden betaald. De overheid wil ze zo goedkoop mogelijk maken, omdat ze vanaf 1 juni verplicht worden in het openbaar vervoer.

Nu vallen mondkapjes nog onder het btw-tarief van 21 procent. De vrijstelling duurt in elk geval tot 1 september. De maatregel geldt voor alle typen mondkapjes.

Twee migranten Lesbos positief voor corona

Bij twee migranten die onlangs op het Griekse eiland Lesbos aankwamen vanuit Turkije is het coronavirus aangetroffen. De twee bevinden zich in een opvang in het noorden van het eiland die speciaal is ingericht voor nieuwkomers. Die worden daar twee weken in quarantaine gehouden.

Vorige week woensdag kwam een boot met 51 migranten aan op Lesbos en afgelopen zondag een met negentien opvarenden. Het was voor het eerst sinds begin april dat er weer bootjes met migranten op de Griekse eilanden waren aangekomen.

Iedereen wordt getest. De tot nu toe twee positieve gevallen zijn in isolatie geplaatst. Ook kustwachtpersoneel en politiemensen die met hen in contact zijn geweest worden getest.

In de al bestaande vluchtelingenkampen op de vijf Griekse eilanden bij de Turkse kust zijn tot nu toe geen coronagevallen geconstateerd. Daar gelden strenge beperkingen van de bewegingsvrijheid die zijn verlengd tot 21 mei.

NS-personeel tegen Rutte: wij zijn nerveus voor 1 juni

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen houdt het hart vast voor 1 juni, de dag dat de treinen weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden. Conducteurs en machinisten zijn bang dat het veel te druk wordt, wat kan leiden tot situaties waarin het coronavirus zich weer makkelijk kan verspreiden. Dat vertelden ze vanmorgen aan premier Rutte en staatssecretaris Van Veldhoven, die met hen spraken op station Den Haag Centraal.

Pathé-bioscoop: niet zelf stoel kiezen en extra in- en uitlooptijd

Voorbeeld van de zaalindeling bij Pathé

De bioscopen van Pathé gaan op 1 juni weer beperkt open. Het bedrijf heeft daarbij een protocol ingevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In de maand juni mogen er, conform overheidsbeleid, maximaal dertig bezoekers in de zaal zijn. Iedereen moet vooraf online een ticket hebben geboekt en een medewerker wijst de plaatsen aan. Daarbij zitten er minstens drie stoelen tussen verschillende gezinnen en mogen ze ook niet achter elkaar zitten. Verder spreidt Pathé de films meer over de dag en er komt extra tijd om de zalen in en uit te lopen.

Het maximum van dertig bezoekers heeft consequenties voor de omzet van het bedrijf, erkent Pathé-directeur Jacques Hoendervangers. "Maar het is beter om nu het verlies enigszins te beperken dan om helemaal niets te doen."

Duitsland gaat grenscontroles versoepelen

De controles aan de Duitse grenzen worden versoepeld, heeft minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer bekendgemaakt. Vanaf dit weekend zal minder streng worden toegezien of mensen wel een gegronde reden hebben om de grens te passeren. Zo hoeven ze niet meer met een trouwakte of andere papieren aan te tonen dat ze partners zijn met de persoon die ze willen bezoeken. Ook gaan alle grensovergangen weer open.

De controles op de grens met Luxemburg vervallen vanaf vrijdag. Met Denemarken lopen daar nog gesprekken over. Seehofer zei ook dat de grenscontroles met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk tot 15 juni in stand blijven, maar wel steekproefsgewijs. Daarna zou hij ze het liefst schrappen, maar of dat kan, hangt van het verloop van de pandemie af.

Sinds half maart mochten alleen mensen met een gegronde reden uit die landen Duitsland inreizen. De grenzen met Nederland zijn altijd opengebleven.

Gootsteenontstopper in handgel-fles bij IKEA

Een schoonmaakster bij IKEA in Haarlem heeft per ongeluk een fles handgel bijgevuld met gootsteenontstopper. Volgens de politie beheerste de vrouw de Nederlandse taal niet en de lijken de flessen op elkaar.

Ten minste twee mensen deden het spul zaterdag op hun handen en kregen er last van. Een letselschadebureau stelt IKEA aansprakelijk.

Enige naaktstrand België gesloten

De Belgische gemeente Bredene heeft besloten om het naakstrand te sluiten voor de komende zomer. Om de anderhalvemeterregels zo goed mogelijk te waarborgen, worden badgasten verspreid over de verschillende stranden en ook het enige naaktstrand van de Belgische kust wordt daarvoor gebruikt.

De burgemeester zegt dat het daarnaast moeilijk zou zijn om de regels van social distancing na te leven op het kleine stuk naturisten-strand. "We willen niet de oorzaak zijn van een eventuele heropflakkering van het virus."

De gemeente meldt dat er op een mooie zomerdag bijna 19.000 toeristen naar de stranden in Bredene komen. "Het gemeentebestuur zal al zeer veel inspanningen moeten doen om de bezoekersstromen in onze volledige strandzone goed te spreiden", zegt de gemeente in een persbericht.

Door het raam afscheid nemen

Het afgelopen weekend heeft een terminale man na een tijd zonder zijn vrouw toch afscheid van haar kunnen nemen. De twee konden elkaar vanwege het coronavirus zeven weken niet zien. De stichting Ambulance Wens, die zich inzet voor de laatste wensen van terminale patiënten, reed de man naar de woning van de vrouw, waar de twee door het raam afscheid van elkaar konden nemen.

De stichting helpt vandaag twee andere immobiele terminale patiënten. Een vrouw van in de 30 uit Ubbergen in Gelderland wordt naar Moergestel gebracht om afscheid te kunnen nemen van haar dieren. En een tachtiger uit Delft wil voor de laatste keer langs haar geboortehuis en naar zee gaan en krijgt daarbij hulp van de stichting.

Bijna 900 miljoen verlies voor TUI, wereldwijd 8000 banen op de tocht

Van oktober tot maart boekte TUI een nettoverlies van 892 miljoen euro. Dat meldt topman Fritz Joussen tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. De reisorganisatie begon het jaar uitzonderlijk goed. In januari waren er meer vakanties voor de aankomende zomer geboekt dan ooit. In maart, toen het coronavirus zich over de wereld begon te verspreiden, stortte de markt in.

Om de financiële klap op te vangen, kondigt het Duitse bedrijf een kostenbesparing van 30 procent aan en staan er wereldwijd 8000 banen op de tocht. Het gaat niet alleen om ontslagen, maar ook om vacatures die niet worden ingevuld. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de werknemers van TUI Nederland. Eerder zegde de Duitse overheid al 1,8 miljard euro steun aan het bedrijf toe.

TUI staat voor een moeilijk zomerseizoen. Tot nog toe is pas een derde van de aangeboden reizen geboekt. Voor al geboekte vakanties in eigen land met vertrek vanaf 29 mei bekijkt TUI per land wat daarmee gebeurt.

Optimisme

Toch blijft de topman optimistisch. "Het seizoen begint later, maar kan daardoor wel langer duren", zegt Joussen. Het bedrijf bekijkt nu welke vakanties ze op een veilige manier kunnen aanbieden. Daarvoor moeten maatregelen worden getroffen als extra schoonmaken, minder entertainment in vakantieparken en het schrappen van lopende buffetten.

Het bedrijf verwacht dat vakanties naar bestemmingen als Portugal, de Canarische eilanden, de Balearen en Griekenland het eerst weer mogelijk zijn.

Tilburg waarborgt anderhalve meter: fietsers en voetgangers vaker groen licht

De gemeente Tilburg neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand kunnen houden, nu het weer wat drukker wordt op straat. Zo krijgen fietsers en voetgangers bij sommige drukke stoplichten vaker groen, om te voorkomen dat groepjes fietsers naast elkaar staan te wachten.

Ook wordt op sommige plekken een rijbaan voor automobilisten afgesloten zodat die als fietspad kan worden gebruikt. Daarnaast gaat op nagenoeg alle wegen de maximumsnelheid omlaag, zodat fietsers en voetgangers er ook op kunnen als dat nodig is. Amsterdam maakte onlangs bekend ook soortgelijke maatregelen te onderzoeken.

Negen Tilburgse basisscholen krijgen van de gemeente hulp bij het maken van ruimte, zodat kinderen veilig kunnen worden gebracht en gehaald. De gemeente assisteert door bijvoorbeeld het tijdelijk opheffen van parkeerplaatsen, een straat eenrichtingsverkeer te maken of de straat tijdens haal- en brengtijden af te sluiten.

Een tijdelijk afgesloten straat tijdens haal- en brengtijden van school

Consumentenbond tevreden met Europese toerismeplannen

De Consumentenbond is blij dat mensen het geld van hun geboekte vliegtickets moeten kunnen terugkrijgen als ze dat willen, zoals blijkt uit uitgelekte toerismeplannen van de Europese Commissie. "Het belangrijkste is dat er daarmee niet aan de wet wordt getornd", zegt woordvoerder Joyce Donat in het NOS Radio 1 Journaal.

Ze legt uit dat de Consumentenbond in principe niet tegen het systeem van tegoedbonnen is, maar dat consumenten ook recht moeten hebben op hun geld terug. "We snappen heus wel dat er een probleem is als iedereen zijn geld gaat terugkrijgen. Maar de wet zo aanpassen dat je even geen recht hebt op je geld terug, dat vonden we een brug te ver."

De bond heeft er begrip voor dat reisorganisaties het moeilijk hebben en ze daarom vouchers uitgeven in plaats van geld. "Maar er zijn ook consumenten die het moeilijk hebben. Die hun baan zijn kwijtgeraakt of een andere legitieme reden hebben om het geld terug te krijgen. Dat recht moet wel overeind blijven."

Ze roept de branche vooral op om vouchers zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat er geen run komt op het terugvragen van geld. De overheid zou de tegoedbonnen kunnen dekken tegen faillissement, de vouchers zouden overdraagbaar kunnen zijn of meer waard kunnen zijn dan het oorspronkelijke reisbedrag.

Amerikaanse ambassadeur ziek tijdens bezoek Pompeo aan Israël

De Amerikaanse ambassadeur in Israël heeft zich afgemeld voor het bezoek van minister Pompeo aan het land. Hij voelde zich niet lekker en kreeg het advies om thuis te blijven, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassadeur bleek na een test het coronavirus niet bij zich te dragen, maar de autoriteiten wilden het risico niet nemen, omdat hij verkoudheidsklachten had.

Minister Pompeo is voor een dag in Israël, waar hij een gesprek heeft met premier Netanyahu. Naar verwachting vergaderen de twee over de corona-pandemie en de spanningen met Iran.

Vandaag werd ook bekend dat de politie in Israël gisteren 320 mensen heeft opgepakt tijdens het Lag Ba'omer-feest. Jaarlijks komen duizenden mensen naar de graftombe van rabbijn Sjimon bar Jochai in Noord-Israël, waar 's nachts gezongen, gedanst en gebeden wordt.

Vanwege corona was dat verboden. Toch kwamen honderden orthodoxe joden naar de tombe. Toen hun de toegang werd geweigerd, ontstonden er opstootjes met de politie.

Grens Duitsland en Oostenrijk volgende maand open

De grens tussen Duitsland en Oostenrijk wordt op 15 juni weer volledig geopend, meldt de Oostenrijkse minister van Toerisme. Aanstaande vrijdag worden de grenscontroles al enigszins afgezwakt, dan worden er alleen nog steekproefsgewijs mensen gecontroleerd.

Oostenrijk is van plan om ook de controles bij grenzen met andere buurlanden te versoepelen. Het land is economisch sterk afhankelijk van vakantiegangers uit Duitsland. De toeristensector had bij de regering aangedrongen op duidelijkheid voor het zomerseizoen.

De Europese Commissie komt later vandaag met richtlijnen voor toerisme binnen de Europese Unie. Een deel van de plannen is al uitgelekt.

Parijzenaars hebben lak aan nieuwe regels

Veel Parijzenaars lijken nogal moeite te hebben met de nieuwe regels rond corona. Ze komen op grote schaal samen, in groepen op straat, wat verboden is.

Fransen mogen alleen nog met maximaal tien mensen in het openbaar samenkomen. Gisteren verzamelden mensen zich massaal op de trappen voor de Sacré-Coeur.

Parijzenaars zitten op de trappen voor de Sacré-Coeur

De politie greep in en gebood iedereen om te vertrekken. De dag ervoor speelde zich hetzelfde af rond het populaire Canal Saint-Martin. Mensen zaten met enkele honderden dicht op elkaar langs de kades en hadden drankjes en hapjes meegenomen. Ook toen greep de politie in.

Vanwege de samenkomsten hebben de autoriteiten besloten de regels aan te scherpen. Op alle kades langs de Seine is het nu verboden om samen te komen en alcohol te nuttigen. De burgemeester van Parijs denkt dat de Parijzenaars na acht weken quarantaine behoefte hebben om hun huis uit te komen. Anne Hidalgo heeft de regering gevraagd om parken en openbare tuinen weer te openen.

De minister van Volksgezondheid zegt dat dat uitgesloten is. Parijs bevindt zich in de 'rode zone', wat betekent dat het aantal besmettingen en de druk op de ziekenhuizen nog te groot is.

Rust bij marechaussee op Schiphol: één bolletjesslikker in anderhalve maand

Het is erg rustig op Schiphol en dat merkt de Koninklijke Marechaussee ook. Afgelopen weekend heeft de marechaussee de eerste bolletjesslikker aangehouden in anderhalve maand tijd. "Door het inreisverbod zien we nauwelijks nog drugskoeriers, terwijl we die normaal gesproken dagelijks aanhouden", zegt een woordvoerder.

Volgens hem moet de marechaussee wel scherp blijven om smokkelaars buiten de deur te houden:

De marechaussee op Schiphol heeft het rustiger

Twee op de drie zien psychische problemen toenemen

Steeds meer mensen met geestelijke problemen zien hun klachten toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van Mind, de belangenbehartiger van psychisch patiënten. De organisatie vroeg zijn ggz-panel voor de tweede keer naar de ervaringen in coronatijd.

Bijna 1200 mensen reageerden, grotendeels cliënten. Ervoer half maart nog de helft van hen meer klachten, eind april was dat twee derde. Ook de meest genoemde klachten zijn veranderd: van angst en paniek naar stress en spanning.

Bij twee op de drie mensen die voor de crisis hulp kregen, is die zorg volledig weggevallen of aangepast. In dat laatste geval had maar de helft van de cliënten inspraak in hoe het verderging met de behandeling, terwijl de richtlijn voorschrijft dat ze erover mogen meepraten.

Nic Vos de Wael van Mind noemt dat zorgelijk. "Dat betekent dat heel veel mensen niet de zorg krijgen die ze nu willen en nodig hebben. Het is ook erg belangrijk dat de zorg in samenspraak met de cliënt vorm krijgt en dat gebeurt nog te weinig. Daardoor krijgen mensen hulp die niet goed bij hen past."

Rode cijfers ABN, mede door de coronacrisis

Over de eerste drie maanden van het jaar heeft ABN Amro een verlies geleden van 395 miljoen euro. Het is voor het eerst in 6,5 jaar dat de bank in de rode cijfers zit. Vorig jaar was er over dezelfde periode nog een winst van 478 miljoen euro.

Misschien toch beperkt op vakantie deze zomer, Brussel presenteert plan

Landen als Griekenland en Portugal staan te springen om weer toeristen te ontvangen en de Europese Commissie komt vandaag met een plan over de hervatting van het toerisme binnen Europa. Brancheorganisatie ANVR verwacht dat de aantallen reizigers wel veel lager zullen zijn dan normaal; de organisatie denkt aan maximaal de helft.

Een van de ideeën is dat landen die in dezelfde fase van de crisis zitten een soort corridor met elkaar kunnen opzetten. "Dan moeten ze wel voldoen aan allerlei veiligheidsprotocollen. Die moeten ertoe leiden dat we in de zomer misschien toch nog een beetje op vakantie kunnen naar het buitenland", licht ANVR-voorzitter Frank Oostdam toe. "Luchtvaartmaatschappijen en hotels zijn er druk mee bezig om het zo in te richten dat het op een heel goede manier kan. Daar zijn we als reissector best blij mee."

Oostdam zegt dat ook op de vakantiebestemming anderhalve meter afstand moet worden gehouden. "Die anderhalve meter is toch echt heilig. Als we al willen dat mensen op vakantie gaan, dan moet je er wel voor zorgen dat het op een goede manier kan."

Personeel Twitter mag 'voor altijd' vanuit huis werken

Werknemers van Twitter hoeven na de coronacrisis niet terug te keren naar kantoor in San Francisco als ze dat niet willen. Dat schrijft topman Jack Dorsey in een e-mail aan al het personeel. De ruim 5000 werknemers van het sociale netwerk werken sinds begin maart thuis.

Wat Dorsey betreft kan dat zo blijven, mits het werk het toelaat. "We hebben de afgelopen maanden bewezen dat het lukt", schrijft hij. "Als mensen een functie hebben waarbij ze dit kunnen blijven doen en ze willen dit voor altijd zo doen, dan gaan we ervoor zorgen dat het kan."

Werknemers die niet 'voor altijd' vanuit huis willen werken, moeten nog even wachten. Dorsey verwacht dat pas na september het kantoor weer open kan.

Mexico komt met exit-strategie

De Mexicaanse regering heeft plannen gepresenteerd om het land weer langzaam op te starten in de coronacrisis. Zo worden bijvoorbeeld de bouw, auto-industrie en mijnbouw aangemerkt als essentiële sectoren. De overheid hoopt zo de economie een handje te helpen.

Ook worden maatregelen voor scholen en sociale activiteiten vanaf 1 juni versoepeld. Per staat wordt wekelijks met een soort "verkeerslichtsysteem" bekeken wat wel en niet kan, staat in de plannen van het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid.

In Mexico zijn ruim 38.000 coronagevallen vastgesteld. Tot nu toe zijn bijna 4000 mensen in het land overleden aan de gevolgen van het virus.

Brazilië meldt hoogste aantal coronadoden tot nu toe

In Brazilië zijn de afgelopen dag 881 nieuwe coronadoden gemeld door de gezondheidsautoriteiten. Niet eerder was het dagelijkse aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het virus zo hoog.

Brazilië wordt hard getroffen door het virus. In totaal zijn nu 12.400 mensen overleden en in twee weken tijd is het aantal gemelde besmettingen bijna verdubbeld tot 177.000. De afgelopen 24 uur kwamen er bijna 10.000 besmettingen bij.

Meerdere regio's hebben strengere maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het virus. Zo is de lockdown in São Paolo en Rio de Janeiro verlengd tot 31 mei. President Bolsonaro is fel tegenstander van de maatregelen die lokale autoriteiten zelf nemen.

'Patiënten mijden zorg nog steeds'

Een grote groep patiënten mijdt uit angst voor het coronavirus nog altijd de zorg. Dat zegt de Federatie Medisch Specialisten tegen Trouw. Veel ziekenhuizen starten de gewone zorg weer langzaam op, maar volgens de federatie zijn veel mensen bang om in het ziekenhuis het coronavirus op te lopen, of om de zorg onnodig te belasten.

De specialisten vrezen dat de angst kan leiden tot ernstige situaties. Volgens directeur Ank Vervoord van hartpatiëntenorganisatie Harteraad is zeker één persoon overleden aan een hartaanval, omdat hij 112 niet durfde te bellen vanwege het coronavirus. Dat aantal ligt volgens haar vermoedelijk hoger, omdat artsen op dit moment 25 procent minder patiënten hebben met acute hartklachten.

De federatie kwam vorige week met een voorlichtingsvideo waarin wordt opgeroepen om de zorg vooral wel op te zoeken:

Venezuela verlengt opnieuw de noodtoestand

De Venezolaanse president Maduro heeft de noodtoestand in zijn land met dertig dagen verlengd. Dat zei hij in een televisietoespraak. In Venezuela werd halverwege maart een lockdown ingesteld om het coronavirus een halt toe te roepen.

Inwoners van het Zuid-Amerikaanse land mogen nu alleen de straat op voor bijvoorbeeld een doktersbezoek of boodschappen. Door het uitroepen van de noodtoestand krijgt Maduro extra bevoegdheden om landelijke beperkingen op te leggen.

In Venezuela zijn nu 423 gevallen van het coronavirus bekend. Tien patiënten zijn volgens de officiële cijfers overleden. Oppositieleider Guaido heeft de regering ervan beschuldigd te liegen over de coronacijfers.

Inwoners Los Angeles moeten mogelijk nog drie maanden thuisblijven

Het bestuur van Los Angeles County denkt erover om de lockdown in de stad en de regio er omheen met zeker drie maanden te verlengen, schrijft de Los Angeles Times. Er is nog geen officiëel besluit, maar volgens het hoofd van de lokale gezondheidsdienst, Barbara Ferrer, blijven de beperkingen naar alle waarschijnlijkheid tot eind juli van kracht.

Los Angeles is de op een na grootste stad van de Verenigde Staten. De county waar de stad bij hoort telt zo'n 10 miljoen inwoners. Zij mogen sinds maart alleen voor essentiële zaken de deur uit, zoals werk en boodschappen.

Eerdere versoepelingen zijn volgens Ferrer alleen mogelijk als de verspreiding van het coronavirus sterk afneemt. Vanaf vandaag gaan in Los Angeles wel de stranden weer open voor individuele sporters. Zo mogen mensen alleen zwemmen of hardlopen. Zonnebaden is niet toegestaan.

In Californië zijn bijna 68.000 gevallen van het coronavirus bekend. 2800 mensen zijn aan het virus overleden. Los Angeles County is goed voor bijna de helft van alle besmettingen in de staat en meer dan de helft van alle coronadoden.

Europese Commissie wil het voor EU-burgers mogelijk maken om deze zomer op vakantie te gaan

Consumenten moeten hun geld terug kunnen krijgen als hun geboekte vliegreis vanwege het coronavirus is geschrapt. Met dat standpunt gaat de Europese Commissie lijnrecht in tegen het Nederlandse idee om voorlopig geen geld maar tegoedbonnen (vouchers) te geven.

Dit blijkt uit een uitgelekt document over hoe het toerisme deze zomer kan worden hervat in de Europese Unie.

De Europese Commissie schrijft dat ze het voor EU-burgers "mogelijk wil maken om op vakantie te gaan". Maar het plan dat woensdag wordt gepresenteerd bevat geen concrete data en ook geen lijst met veilige landen.

Wel komt de Commissie in het plan met een aantal concrete adviezen. Zo moeten bussen voor toeristen zo worden ingericht dat er eenrichtingsverkeer is, met één ingang en één uitgang. In terminals moeten de banken en tafels worden weggehaald, er moet een duidelijk beleid voor mondkapjes komen, en alles dient grondig te worden schoongemaakt.

Lees hier meer:

Welkom in het nieuwe liveblog

We gaan op deze plek verder met het coronanieuws van woensdag 13 mei. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.